PROGRAM
PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA GRADA KRUŠEVCA ZA 2014. GODINU

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2014)

Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se namene i način korišćenja sredstava u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i prerade na području grada Kruševca. U toku 2014. godine planira se finansiranje programa, projekata i aktivnosti koje su u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Odlukom o osnivanju Budžetskog fonda za podsticanje razvoja poljoprivrede grada Kruševca (u daljem tekstu: Fond) i Strategijom održivog razvoja grada Kruševca.

Sredstva za realizaciju ovog Programa u iznosu od 39.000.000,00 dinara su obezbeđena u budžetu grada Kruševca za 2014. godinu i koristiće se za mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2014. godini i za neizmirene obaveze po Programu iz 2013. godine.

1. POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA I PRERADA PUTEM DIREKTNIH PLAĆANJA

18.450.000,00

Realizacijom aktivnosti direktne podrške unapređenju primarne proizvodnje i prerade podstiče se porast kvaliteta i kvantiteta proizvodnje i postizanje optimalnog proizvodnog okruženja na lokalnom nivou.

Sredstva Fonda može da koristi pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada Kruševca, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji će aktivnosti realizovati na području grada Kruševca.

1.1. Isplata kamata na kredite koje dodeljuju poslovne banke

3.450.000,00

Krediti koje dodeljuju poslovne banke koristiće se za:

- Unapređenje i razvoj stočarske proizvodnje;

- Unapređenje i razvoj biljne proizvodnje;

- Za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju i preradu;

- Za kupovinu sistema i opreme za navodnjavanje;

- Za izgradnju ili adaptaciju poljoprivrednih i prerađivačkih objekata

- Za unapređenje plasteničke proizvodnje

1.2. Druge mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike koje se odnose na direktna plaćanja

15.000.000,00

Druge mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike odnose se na direktna plaćanja za: regrese za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje i regrese za reproduktivni materijal i to samo za veštačko osemenjavanje.

Zbog velikog uticaja promene klime, a radi očuvanja kvaliteta, predvidljivosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje osiguranje predstavlja neophodan način očuvanja istog.

Regresi za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje isplaćuju se u ukupnom iznosu od 20%.

U cilju unapređenja stočarske proizvodnje u 2014. godini se nastavlja regresiranje veštačkog osemenjavanja krava na teritoriji grada Kruševca. Iznos sredstava za veštačko osemenjavanje krava je 1.500,00 dinara za prvo osemenjavanje, 1.000,00 dinara za drugo osemenjavanje.

2. PODSTICAJI MERAMA RURALNOG RAZVOJA

20.050.000,00

Podsticaji za mere ruralnog razvoja obuhvataju podršku programima koji se odnose na:

2.1. Investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta

2.2. Održivi ruralni razvoj

2.3. Unapređenje ruralne ekonomije

2.4. Program diverzifikacije poljoprivredne proizvodnje i prerade

2.1. INVESTICIJE U POLJOPRIVREDI ZA UNAPREĐENJE KONKURENTNOSTI I DOSTIZANJE STANDARDA KVALITETA

Podrška realizacije projekata će se ostvarivati kao naknada dela troškova u određenom procentu od vrednosti pojedine vrste mere.

Podsticaji programima koji se odnose na investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta obuhvataju podršku za:

2.1.1. Investicije u poljoprivrednu proizvodnju i to:

2.1.1.1. Kupovina poljoprivredne opreme i mehanizacije, plastenika, podizanje zasada pod voćem, kupovina stoke, kupovina matica (pčele) i dr.

Pravo na korišćenje podsticaja ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada Kruševca, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji će aktivnosti realizovati na području grada Kruševca.

2.1.1.2. Izgradnja i adaptacija objekata i kupovina opreme za navodnjavanje, izrada bunara i druge aktivnosti u cilju uspostavljanja što boljih uslova za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Pravo na korišćenje podsticaja ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada Kruševca, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji će aktivnosti realizovati na području grada Kruševca, kao i udruženja i mesne zajednice.

2.1.2. Uspostavljanje i jačanje proizvođačkih grupa

2.1.3. Investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda i marketing

Pravo na korišćenje podsticaja ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada Kruševca, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji će aktivnosti realizovati na području grada Kruševca.

2.2. ODRŽIVI RURALNI RAZVOJ

Podsticaji za podršku održivom ruralnom razvoju obuhvataju:

2.2.1. Podsticaje za očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa.

Pravo na korišćenje podsticaja ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada Kruševca, upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji će aktivnosti realizovati na području grada Kruševca.

2.2.2. Finansiranje prognozno-izveštajnih poslova (prognoza biljnih bolesti)

Finansiranje prognozno-izveštajnih poslova ima za cilj kvalitetniju prognozu i praćenja štetnih organizama (bolesti i štetočina) na poljoprivrednim kulturama. Praćenjem i poznavanjem biologije štetnog organizma u određenoj fenofazi razvoja biljke, u značajnoj meri moguće je smanjiti primenu pesticida, za koju je poznato da je često nepravovremena i nekontrolisana.

Pravo na korišćenje podsticaja imaju privredni subjekti koji se bave ovom delatnošću.

2.3. UNAPREĐENJE RURALNE EKONOMIJE

Podsticaji za podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije obuhvataju podsticaje za:

2.3.1. Investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture

2.3.2. Ekonomske aktivnosti u smislu dodavanja vrednosti poljoprivrednim proizvodima, kao i uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

2.3.3. Unapređenje obuka u oblasti ruralnog razvoja

2.4. PROGRAM DIVERZIFIKACIJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE I PRERADE

5.500.000,00

Program diverzifikacije poljoprivredne proizvodnje i prerade obuhvata:

2.4.1. Stručno usavršavanje poljoprivrednika, privrednih subjekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih stručnjaka

1.000.000,00

Sredstva za realizaciju ovog programa odobravaće se poljoprivrednicima, privrednim subjektima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade, poljoprivrednim stručnjacima, čiji će rezultati doprineti ruralnom razvoju na području grada Kruševca. Sredstva opredeljena za ovu namenu koristiće se za:

- Finansiranje i podršku organizaciji studijskih putovanja, stručnih skupova, konferencija, seminara, predavanja, stručnih radionica, treninga, specijalizacija i drugih aktivnosti koje su vezane za stručno i tehničko unapređenje seoskog stanovništva, poljoprivrednih proizvođača, privrednih subjekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednih stručnjaka.

2.4.2. Promocija razvojnih potencijala i potreba sela

4.500.000,00

Promocijom razvojnih potencijala i potreba sela pomagaće se sve aktivnosti vezane za podizanje tehničko-tehnoloških, marketinško-menadžmentskih znanja i sposobnosti vezanih za poljoprivrednu proizvodnju, preradu, plasman proizvoda i razvoj sela i ostalim aspektima, koji će uticati na poboljšanje kvaliteta života na seoskim područjima. Sredstva opredeljena za ovu namenu koristiće se za:

- Finansiranje i organizaciju Sajma poljoprivrede - Kruševac 2014. čiji je sastavni deo i Regionalna stočarska izložba;

- Finansiranje i organizovanje manifestacija i izložbi na teritoriji grada koje su vezane za prezentovanje postignutih rezultata i razvojnih potencijala sela, poljoprivredne proizvodnje, prerade poljoprivrednih proizvoda i plasmana proizvoda i usluga, razvoj i za sve druge oblasti razvoja i života sela;

- Finansiranje učešća i nastupa poljoprivrednika, poljoprivrednih udruženja, stručnih službi, predstavnika prerade i same lokalne samouprave na sajmovima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Finansiranje izrade edukativnih materijala (postera, brošura, flajera...), za nabavku stručne literature i pretplatu na stručne časopise za korisnike sa teritorije grada.

Opredeljenim sredstvima plaćaće se troškovi zakupa prostora i pratećih usluga, opremanja štandova i drugi troškovi koji prate organizaciju napred navedenih aktivnosti.

Finansiranje prognozno-izveštajnih poslova ima za cilj kvalitetniju prognozu i praćenje štetnih organizama (bolesti i štetočina) na poljoprivrednim kulturama. Praćenjem i poznavanjem biologije štetnog organizma u određenoj fenofazi razvoja biljke, u značajnoj meri moguće je smanjiti primenu pesticida, za koju je poznato da je često nepravovremena i nekontrolisana.

3. POSEBNI PODSTICAJI

500.000,00

Ovi podsticaji obuhvataju:

3.1. Podršku naučnoistraživačkim, razvojnim i inovativnim projektima u poljoprivredi, kao i održavanje demo radionica

Navedena programska opredeljenja sprovodiće se Odlukama i Kriterijumima Komisije za podsticanje razvoja poljoprivrede, iz kojih će proisteći prateća dokumentacija, o čijoj realizaciji će se starati Gradska uprava grada Kruševca - Odeljenje za investicije, privredu i zaštitu životne sredine i Odeljenje za finansije.

4. Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".