PRAVILNIK
O BESPLATNOM I POVLAŠĆENOM PREVOZU U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 4/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuje se pravo građana određenog ličnog i materijalnog statusa na besplatan i povlašćeni prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, način i postupak ostvarivanja prava na povlašćeni prevoz, nadzor u ostvarivanju prava i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na povlašćeni prevoz građana sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka.

Član 2

Povlašćen prevoz je prevoz lica bez naknade ili sa popustom (cena prevoza umanjena za određeni procenat) u gradskom i prigradskom prevozu u vozilima prevoznika kome je odlukom organa grada Čačka poveren javni gradski i prigradski prevoz A.D. "Autoprevoz", Čačak (u daljem tekstu: Prevoznik).

Član 3

Pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Čačka, ima lice koje ima prebivalište na teritoriji grada Čačka najkasnije od 2013. godine i to:

1) lice koje u 2014. godini, ima navršenih 65. godina života na svim relacijama gradskog i prigradskog saobraćaja;

2) nezaposlena trudnica:

- u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte i to zona 1. ili zona 1. i 2. zavisno od zone u kojoj trudnica stanuje;

- u prigradskom saobraćaju ako ima prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

3) dete i odraslo lice sa posebnim potrebama koja pohađa ustanovu za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju "Zračak", Čačak ili školu "1. Novembar", Čačak i jedno lice kao pratilac:

- u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte i to zona 1. ili zona 1. i 2. zavisno od zone u kojoj korisnik stanuje;

- u prigradskom saobraćaju ako ima prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta prebivališta do sedišta ustanove ("Zračak" odnosno, "1. Novembar").

4) slepo lice i lice sa oštećenjem vida najmanje 90%:

- u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte - za područje zone 1. ili zone 1. i 2. zavisno od zone u kojoj lice stanuje;

- u prigradskom saobraćaju na relaciji od mesta stanovanja lica - prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

5) lice obolelo od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize:

- u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem zonske karte - za područje zone 1. ili zone 1. i 2. zavisno od zone u kojoj lice stanuje;

- u prigradskom saobraćaju ako ima prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta stanovanja lica - prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

6) lice na dijalizi i lice sa transplantiranim bubregom:

- u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte - za područje zone 1. ili zone 1. i 2. zavisno od zone u kojoj lice stanuje:

- u prigradskom saobraćaju ako ima prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

7) dobrovoljni davalac krvi koji je krv dao više od 75 puta:

- u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte - za područje zone 1. ili zone 1. i 2. zavisno od zone u kojoj lice stanuje;

- u prigradskom saobraćaju ako imaju prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

8) korisnik narodne kuhinje u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte - za područje zone 1. ili zone 1. i 2. zavisno od zone u kojoj korisnik stanuje;

- u prigradskom saobraćaju ako ima prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

9) korisnik materijalnog obezbeđenja za negu i pomoć drugog lica:

- u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte zona 1. ili zona 1. i 2. zavisno od zone u kojoj korisnik stanuje;

- u prigradskom saobraćaju ako ima prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta stanovanja - prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

10) korisnik novčane socijalne pomoći u gradskom saobraćaju ako ima prebivalište na području za koje je organizovan gradski prevoz izdavanjem godišnje zonske karte - za područje zone 1. ili zone 1. i 2. zavisno od zone u kojoj korisnik stanuje;

- u prigradskom saobraćaju ako ima prebivalište na teritoriji za koju je organizovan prigradski saobraćaj na relaciji od mesta prebivališta do naseljenog mesta Čačak (autobuska stanica) izdavanjem relacijske godišnje karte.

Član 4

Učenici srednjih škola koji za dolazak i odlazak iz škole koriste gradski ili prigradski prevoz na teritoriji grada Čačka imaju pravo na popust 20% prilikom kupovine mesečne pretplatne karte.

Član 5

Pravo na povlašćenu vožnju lice ostvaruje na osnovu prevozne isprave - elektronske kartice za prevoz.

Prevoznik izdaje prevoznu ispravu - elektronsku karticu na zahtev korisnika prava na povlašćeni prevoz.

Ako Prevoznik odbije izdavanje odgovarajuće elektronske kartice, podnosilac zahteva ima pravo da zahteva od Prevoznika izdavanje potvrde da mu nije izdata elektronska kartica za povlašćenu vožnju sa navođenjem razloga zbog čega mu kartica nije izdata i da u daljem roku od 15 dana podnese žalbu Gradskom veću grada Čačka.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na povlašćenu vožnju podnosi se na šalteru autobuske stanice AD "Autoprevoz" Čačak.

Uz zahtev se prilažu dokazi kojima se dokazuje osnovanost zahteva za ostvarivanje prava na prevoz (uverenje, potvrda, izveštaj i nalaz lekarske komisije ili lekara, članska karta odgovarajućeg udruženja ili druga isprava kojom se dokazuje osnovanost zahteva za ostvarivanje prava na povlašćenu vožnju i sl.), fotokopija lične karte, fotografija dimenzija propisanih za ličnu kartu.

Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove objavljuje obaveštenje građanima o pravu na povlašćenu vožnju u lokalnom javnom glasilu i na sajtu Grada.

Član 7

Troškove izdavanja prevozne isprave iz člana 7. stav 1. ovog Pravilnika izdaje se o trošku korisnika usluge.

U iznos naknade iz stava 2. ovog člana uračunat je i pripadajući porez na dodatu vrednost.

Član 8

Pravo na povlašćenu vožnju se ukida u slučaju zloupotreba u korišćenju vozne isprave i ostvarivanju prava na povlašćenu vožnju.

Član 9

Kontrolu zakonitog korišćenja elektronske kartice vrše ovlašćena lica Prevoznika i Grada.

Član 10

Nadzor nad primenom ovog Pravilnika vrše Gradska uprave za inspekcijski nadzor i Služba za budžetsku inspekciju.

Prevoznik je dužan da licu koje odredi nadležni organ Grada omogući dnevni pristup informacijama o korišćenju kartica za povlašćenu vožnju.

Član 11

Na zahtev lica koja vrše nadzor nad primenom odredaba ovog Pravilnika, Prevoznik je dužan da ukine, odnosno onemogući korišćenje prava na povlašćenu vožnju licu koje vrši zloupotrebu prava na povlašćeni prevoz.

Član 12

Troškovi povlašćene vožnje u skladu sa ovim pravilnikom nadoknađuju se iz budžeta grada Čačka.

Grad Čačak i Prevoznik zaključuju ugovor o uslugama prevoza u skladu sa ovim Pravilnikom.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana utvrđuje se cena, rokovi i način plaćanja, način vođenja evidencije korišćenja usluga prevoza, kontrola ostvarivanja prava i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava građana u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 13

Grad Čačak preuzima obavezu da plati Prevozniku za izvršene usluge prevoza za lica koja su pravo na besplatan prevoz ostvarila u 2013. godini, a koja su to pravo nastavila da koriste u 2014. godini.

Visina naknade za usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje se srazmerno vremenu izvršenih usluga i visini planiranih sredstava u budžetu grada za 2014. godinu.

Spisak lica korisnika usluga iz stava 1. ovog člana i pregled izvršenih usluga Prevoznik je dužan da dostavi u formi propisanoj Pravilnikom za povlašćenu vožnju koji je važio u 2013. godini istovremeno sa dostavljanjem fakture za plaćanje.

Usluge prevoza pod uslovima iz stava 1. ovog člana Prevoznik može da pruža najkasnije do 30. marta 2014. godine.

Elektronske kartice za povlašćenu vožnju izdate u 2013. i ranijih godina prestaju da važe dana 30. marta 2014. godine.

Član 14

Ovaj Pravilnik se primenjuje počev od 1. aprila 2014. godine.

Član 15

Ovaj Pravilnik će se objaviti u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.