PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI USLUGE PRIHVATILIŠTE ZA ŽENE I DECU ŽRTVE NASILJA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 6/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o organizaciji usluge Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja (u daljem tekstu: Pravilnik), reguliše se sadržina usluga koje se pružaju korisnicima u otvorenoj zaštiti prava i obaveze korisnika, organizacija stručnog rada, finansiranje usluge i druga pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje usluge.

Član 2

Usluga smeštaja u Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja funkcioniše kao poseban segment Centra za socijalni rad Leskovac, kao pružaoca usluge, kao vid vaninstitucionalnog oblika zaštite žrtava porodičnog nasilja kojima je ova usluga neophodna.

Član 3

Sredstva za realizaciju ove usluge obezbeđuju se iz sledećih izvora: namenskih sredstava budžeta grada Leskovca, namenskih sredstava iz Ugovora o obezbeđivanju uslova za rad Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja, učešća u troškovima usluge korisnika koji imaju svoje prihode, donacija, priloga, poklona trećih lica i iz drugih izvora.

Sredstva iz stava 1. ovog člana posebno se evidentiraju u Centru za socijalni rad Leskovac, kao namenska sredstva, u skladu sa pravilima budžetskog računovodstva.

O angažovanju namenskih sredstava odlučuje direktor Centra za socijalni rad Leskovac, u skladu sa zakonom, opštim aktom Centra i finansijskim planom.

Član 4

Usluga smeštaja u Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja obezbeđuje se u situacijama akutnog nasilja u porodici, a naročito u slučaju:

- nanošenja ili pokušaja nanošenja telesne povrede,

- izazivanja straha pretnjom,

- prisiljavanja ili navođenja na seksualni odnos,

- ograničavanja slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima,

- vređanja kao i svakog drugog drskog, bezobzirnog i zlonamernog ponašanja.

II PRAVA I OBAVEZE KORISNIKA USLUGE

Član 5

Korisnik usluge smeštaja u Prihvatilište za žene i decu žrtve može postati svako lice iz člana 4. ovog Pravilnika koje ima prebivalište na teritoriji grada Leskovca i drugih opština potpisnica ugovora o obezbeđivanju uslova za rad Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja.

Izuzetno, korisnik usluge može postati i lice koje nema prebivalište na teritoriji grada ili opštine potpisnice ugovora ako je ispunjen neki od uslova navedenih u članu 4. ovog Pravilnika i ako postoje slobodni kapaciteti za prijem na smeštaj.

Član 6

Svojstvo korisnika utvrđuje Centar za socijalni rad Leskovac, po podnetom zahtevu, izdavanjem uputa u skladu sa zakonom, Odlukom o socijalnoj zaštiti građana na teritoriji grada Leskovca, ovim Pravilnikom i ugovorom o obezbeđivanju uslova za rad prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja.

Pre izdavanja uputa Centar za socijalni rad mora pribaviti izjavu korisnika (nenasilni roditelj i dete starije od 10 godina) o saglasnosti za smeštaj u prihvatilište.

Ukoliko svojstvo korisnika usluge stiče lice iz člana 5. stav 2. ovog Pravilnika uput izdaje mesno nadležan Centar, a međusobni odnosi i visina troškova usluge uređuju se ugovorom o korišćenju usluga koji zaključuju Centar za socijalni rad Leskovac i uputni organ, mesno nadležan za korisnika.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, ukoliko svojstvo korisnika usluge stiče lice iz opštine potpisnice ugovora, međusobni odnosi i visina troškova usluga uređena je ugovorom o obezbeđivanju uslova za rad Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja.

Član 7

O odbijanju zahteva za sticanje svojstva korisnika usluge smeštaja u Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja kao i o visini učešća korisnika u troškovima usluge odlučuje Centar za socijalni rad Leskovac i donosi rešenje.

Protiv rešenja Centra za socijalni rad Leskovac može se izjaviti žalba u roku od 15 dana. O žalbi odlučuje Gradsko veće Grada Leskovca.

Član 8

Usluga smeštaja u Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja obezbeđuje se u trajanju do 30 dana, uz mogućnost produženja do najduže 90 dana po proceni stručnog tima centra za socijalni rad.

Član 9

Korisnici usluge su dužni da:

- poštuju kućni red,

- čuvaju opremu i nameštaj u Prihvatilištu,

- nadoknade eventualnu štetu ukoliko je prouzrokuju neodgovornim ponašanjem,

- neguju dobre odnose sa drugim korisnicima u Prihvatilištu i domaćicama u objektu,

- sarađuju i održavaju dobre odnose sa stručnim radnicima Centra.

Član 10

Usluga smeštaja u Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja prestaje istekom roka naznačenim u rešenju.

Usluga iz stava 1. ovog člana može prestati i pre navedenog roka ukoliko:

- korisnik i stručni radnik Centra procene da je prestala opasnost od nasilja u porodici, zbog kojeg je korisnik smešten u Prihvatilište;

- korisnik ne poštuje kućni red i grubo krši pravila saradnje sa drugim korisnicima, domaćicama u objektu ili stručnim radnicima Centra.

III ORGANIZACIJA RADA I STRUČNI RAD SA KORISNICIMA

Član 11

Visinu troškova usluga smeštaja u Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja, utvrđuje Gradsko veće grada Leskovca, u skladu sa članom 69. stav 2. Odluke o socijalnoj zaštiti građana na teritoriji grada Leskovca.

Član 12

Pravo na smeštaj u Prihvatilištu za žene i decu žrtve nasilja korisnik ima 24 sata neprekidno.

Korisnik ima pravo da daje inicijative i predloge za unapređenje svog položaja kako u Prihvatilištu tako i nakon izlaska iz njega.

Član 13

O radu Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja neposredno se stara stručni radnik Centra za socijalni rad Leskovac koga određuje direktor Centra.

U radu sa korisnicima učestvuje stručni tim Centra (socijalni radnik, dipl. pravnik, spec. pedagog, pedagog, psiholog), a po potrebi i stručni saradnici van centra (lekar, medicinski tehničar...).

Član 14

Stručni radnik koji se neposredno stara o radu Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja vodi evidenciju zahteva, izdatih uputa/rešenja o priznavanju prava, donetih rešenja o odbijanju zahteva, donetih rešenja o učešću korisnika u troškovima usluge.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Leskovca".