PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 4/2010, 3/2011 i 3/2014)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Valjeva (u daljem tekstu: korisnici budžeta), uključenih u konsolidovani račun trezora grada Valjeva (u daljem tekstu: KRT grada Valjeva).

Član 2

Korisnici budžeta grada Valjeva mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu grada Valjeva.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta grada Valjeva koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Valjeva.

Član 3

Sopstveni prihodi korisnika budžeta grada Valjeva konsoliduju se na nivou KRT-a grada Valjeva.

Ako se korisnik budžeta grada Valjeva finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II Korišćenje novčanih sredstava

Član 4

Odeljenje za finansije Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove grada Valjeva (u daljem tekstu: odeljenje za finansije) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev korisnika budžeta grada Valjeva, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Valjeva u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Valjeva za budžetsku godinu.

Odeljenje za finansije ispostavlja naloge Upravi, za transfer sredstava sa računa budžeta na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Valjeva, na zahtev korisnika budžeta grada Valjeva, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Valjeva u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih i mesečnih planova potrošnje, sa kojih korisnici budžeta grada Valjeva mogu ispostavljati nalog za plaćanje Upravi.

Član 5

Korisnici budžeta grada Valjeva vrše plaćanja sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene finansijskim planom.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III Upravljanje novčanim sredstvima na KRT-u grada Valjeva

Član 6

Svim sredstvima na KRT-u grada Valjeva upravlja Odeljenje za finansije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, a raspolaže lice određeno rešenjem o određivanju lica za upravljanje gotovinskim sredstvima KRT-a grada Valjeva.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Odeljenje za finansije planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršavanja obaveza budžeta grada Valjeva, u skladu sa zakonom.

Član 6a

U cilju obezbeđenja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti, budžet grada Valjeva može privremeno pozajmiti sredstva sa konsolidovanog računa trezora grada Valjeva, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Visina pozajmice iz stava 1. ovog člana može biti u iznosu koji ne ugrožava dnevnu likvidnost konsolidovanog računa trezora grada Valjeva.

Pozajmljivanje iz stava 1. ovog člana može biti najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

Pozajmljivanje sredstava vrši se na osnovu pojedinačne odluke Gradonačelnika.

Član 7

Indirektni korisnici budžeta grada Valjeva, po završetku budžetske godine, podnose nalog Upravi za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na račun izvršenja budžeta grada Valjeva do datuma propisanog Odlukom o budžetu.

Ukoliko korisnici iz stava 1. ovog člana ne izvrše prenos neutrošenih sredstava sa podračuna za redovno poslovanje u toj budžetskoj godini, Odeljenje za finansije tim korisnicima neće vršiti prenos sredstava za finansiranje rashoda po aproprijacijama odobrenim Odlukom o budžetu grada Valjeva dok indirektni korisnik ne dostavi Odeljenju za finansije dokumentaciju o utrošku tih sredstava u celokupnom iznosu iz stava 1. ovog člana, u skladu sa odobrenim aproprijacijama.

Stanje sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Valjeva evidentirano na kraju budžetske godine, prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

IV Investiranje sredstava

Član 8

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika, mogu se koristiti za prevremeno vraćanje kredita, u cilju smanjenja obaveza grada Valjeva, deponovanje i oročavanje sredstava kod Narodne banke Srbije, odnosno poslovne banke koja daje povoljnije uslove od Narodne banke Srbije.

Investiranje sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu akta Gradonačelnika Grada Valjeva (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Član 9

Odeljenje za finansije sprovodi postupak odabira banaka od kojih će se zatražiti ponude za deponovanje i oročavanje sredstava po sledećim kriterijumima:

1. Vlasnička struktura

broj bodova

 

 

- domaći kapital do 30%

10

- domaći kapital do 51%

30

- domaći kapital preko 51%

60

2. ukupna bilansna aktiva po zadnjem obračunu objavljena na sajtu NBS u hiljadama dinara:

- do

50.000.000

 

10

- do

100.000.000

 

20

- do

200.000.000

 

30

- preko

200.000.000

 

40

3. Iskazana dobit po zadnjem obračunu objavljena na sajtu NBS u hiljadama dinara:

- do

500.000

 

10

- do

1.000.000

 

20

- do

2.000.000

 

30

- preko

2.000.000

 

40

Poziv za dostavu ponude biće upućen bankama koje:

1. imaju ekspozituru na teritoriji grada Valjeva,

2. imaju 50 i više bodova po kriterijumima iz ovog člana.

Poziv za dostavu ponude neće biti upućen bankama koje po zadnjem obračunu objavljenom na sajtu NBS, imaju iskazan gubitak, bez obzira na broj bodova utvrđen po kriterijumima iz tačke 1. i 2. ovog člana.

Odeljenje za finansije razmatra prispele ponude i predlaže Gradonačelniku zaključivanje ugovora.

Ugovor se zaključuje sa bankom koja ponudi najvišu stopu kamate obračunatu metodom konformnih koeficijenata.

U slučaju da ni jedna banka ne ponudi povoljnije uslove od NBS sredstva se neće deponovati, odnosno oročavati kod poslovnih banaka.

Član 10

Indirektni korisnik budžeta grada Valjeva može sa Gradonačelnikom zaključiti ugovor o investiranju sopstvenih prihoda koja ostvari u skladu sa zakonom, na domaćem finansijskom tržištu novca.

Korisnik budžeta grada Valjeva može investirati sopstvene prihode i samostalno uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradonačelnika.

Član 11

Kada korisnik budžeta grada Valjeva vrši investiranje sopstvenih prihoda na način iz člana 10. stav 1. ovog Pravilnika, podnosi zahtev Odeljenju za finansije za zaključivanje ugovora o investiranju sopstvenih prihoda.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana korisnik budžeta grada Valjeva navodi broj podračuna sopstvenih prihoda, iznos sredstava koja želi da investira, vrstu plasmana, kao i uslova pod kojim želi da investira sredstva.

Odeljenje za finansije razmatra podneti zahtev i u slučaju kada utvrdi da je zahtev osnovan, predlaže Gradonačelniku zaključenje ugovora sa korisnikom budžeta grada o investiranju sredstava, kojim se bliže uređuje obaveza ugovornih strana i uslovi pod kojim će se sredstva investirati.

Po zaključenju ugovora iz stava 3. ovog člana korisnik budžeta grada vrši prenos sredstava sa svog podračuna sopstvenih prihoda, na poseban podračun u okviru KRT-a grada, radi investiranja.

Investiranje sredstava na osnovu ugovora iz stava 3. ovog člana, u ime i za račun korisnika budžeta grada, vrši Gradonačelnik plasiranjem sredstava sa KRT-a grada.

Prihodi od investiranja uplaćuju se na poseban račun u okviru KRT-a grada, odakle se raspoređuju na odgovarajući podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada.

Po isteku roka investiranja, investirana sredstva se uplaćuju na podračun iz stava 4. ovog člana, odakle se vraćaju na odgovarajući podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada.

Član 12

U slučaju da samostalno investira sopstvene prihode indirektni korisnik budžeta grada podnosi zahtev Odeljenju za finansije, za davanje saglasnosti za samostalno investiranje sredstava u kome navodi broj podračuna sopstvenih prihoda, iznos sredstava koja želi da investira, vrstu plasmana, kao i uslove pod kojim želi da investira sredstva.

Odeljenje za finansije, razmatra podneti zahtev i u slučaju kada utvrdi da je isti osnovan, po pitanju raspoloživosti sredstava, visine kamatne stope i minimalnog rizika plasmana, predlaže Gradonačelniku davanje saglasnosti za investiranje.

Po dobijanju saglasnosti iz stava 2. ovog člana, indirektni korisnik budžeta grada vrši investiranje sopstvenih prihoda u skladu sa odobrenim zahtevom.

Za sigurnost investiranih sredstava odgovorni su rukovodioci indirektnih korisnika.

Član 13

Odeljenje za finansije vodi evidenciju o investiranim sredstvima iz člana 10. ovog pravilnika, zaključenim ugovorima iz člana 12. ovog pravilnika, datim saglasnostima i investiranim sredstvima iz člana 13. ovog pravilnika.

Član 14

Izveštaje o investiranju sredstava sopstvenih prihoda na način iz člana 13. ovog pravilnika, korisnik budžeta grada dostavlja Odeljenju za finansije od 4.-og u mesecu za prethodni mesec.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".