ODLUKA
O ODREĐIVANJU LOKACIJE ZA ODLAGANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA I OTPADA OD RUŠENJA OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 16/2010, 9/2011 - dr. odluka i 15/2014 - dr. odluka)

Član 1

Ovom Odlukom određuje se lokacija za odlaganje građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata na teritoriji Grada Zaječara (u daljem tekstu: otpad), kao i postupak upravljanja ovim otpadom.

Član 2

Pod građevinskim otpadom podrazumeva se otpad nastao prilikom izvođenja građevinskih radova na svim objektima kao i prilikom rušenja objekata.

Član 3

Za odlaganje otpada određuje se lokacija na prostoru Gradske deponije "Halovo".

Član 4

Otpad sakuplja, transportuje i odlaže Javno komunalno preduzeće "Kraljevica".

Sakupljanje i transport ovog otpada može obavljati i drugo pravno lice i preduzetnik koji poseduje dozvolu za sakupljanje i transport građevinskog otpada (u daljem tekstu: lice koje poseduje dozvolu).

Član 5

Vlasnik otpada sakuplja građevinski otpad na mestu gde se izvode radovi na građevinskoj parceli ili može da se privremeno skladišti i na javnoj površini uz prethodno pribavljeno odobrenje od strane Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave Zaječar, kojim se određuju uslovi, način i rok skladištenja otpada.

Vlasnik otpada ne sme da zagadi životnu sredinu prilikom sakupljanja otpada.

Vlasnik otpada ne sme da sakuplja otpad u sudove za odlaganje komunalnog otpada.

Član 6

Na zahtev vlasnika otpada, lice iz člana 4. vrši sakupljanje i transport otpada do navedene lokacije iz člana 3.

Zabranjeno je sakupljanje, transport i odlaganje otpada od strane lica koja nisu navedena u članu 4.

Član 7

Troškove sakupljanja, transporta i odlaganja otpada snosi vlasnik otpada, a troškove uklanjanja otpada odloženog izvan deponije, čije poreklo ne može da se utvrdi, odnosno ustanovi njegova veza sa vlasnikom, odnosno licem koje ga je odložilo, snosi jedinica lokalne samouprave.

Član 8

Ukoliko vlasnik otpada ne postupi u skladu sa članom 6. stav 1. ove Odluke, inspektor će naložiti uklanjanje otpada preko lica iz člana 4. o trošku vlasnika otpada.

Član 9

Otpad se transportuje u zatvorenom vozilu ili na drugi odgovarajući način kako bi se sprečilo rasipanje ili ispadanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara i kako bi se sprečilo zagađenje vazduha, vode, zemljišta i životne sredine.

Član 10

U slučaju zagađenja nastalog tokom transporta otpada prevoznik otpada je odgovoran za čišćenje i otklanjanje zagađenja područja.

Član 11

Prevoznik otpada iz člana 4. dužan je da vodi evidenciju o svakom transportu građevinskog otpada i omogući nadležnom inspektoru nadzor nad vozilom, teretom i pratećom dokumentacijom kao i da otpad odveze na određenu lokaciju iz člana 3.

Član 12

Vlasnik otpada dužan je da inspektoru omogući nadzor i pruži potrebne podatke u vezi sa otpadom od mesta nastanka do lokacije iz člana 3. kao i da postupi po nalogu inspektora.

Član 13*

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave Zaječar preko inspekcije za zaštitu životne sredine i komunalne inspekcije.

Član 14**

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se Javno preduzeće i drugo pravno lice ako:

1. Odlaže građevinski otpad van mesta određenog za to (član 3).

2. Ne poseduje dozvolu za upravljanje otpadom (član 4).

3. Ne sakuplja otpad na mestu nastanka (član 5).

4. Sakuplja otpad na javnoj površini bez pribavljenog Odobrenja (član 5).

5. Na zahtev vlasnika sakuplja, transportuje i deponuje otpad suprotno članu 6. Odluke.

6. Transportuje otpad suprotno članu 9. Odluke.

7. Ne otkloni zagađenje nastalo prilikom transporta otpada (član 10).

8. Postupi suprotno odredbama člana 11. Odluke.

9. Postupi suprotno članu 12. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara do 250.000,00 dinara.

Član 15**

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. Bez dozvole transportuje i odlaže građevinski otpad (član 4)

2. Postupa suprotno odredbama člana 5. Odluke.

3. Ne uputi zahtev shodno članu 6. stav 1. Odluke.

4. Postupi suprotno članu 12. Odluke.

Član 16**

(Brisan)

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

* Odlukom o dopuni odluka Skupštine grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", br. 9/2011) je utvrđeno da se za nadzor i sprovođenje skupštinskih odluka zadužuje pored inspekcijskih službi Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Zaječar i Odeljenje komunalne policije Gradske uprave Zaječar.
** Visina novčanih kazni za prekršaje iz čl. 14, 15. i 16. ove odluke, izmenjena je članom 10. Odluke o izmeni visine novčanih kazni za prekršaje u odlukama iz komunalnih oblasti ("Sl. list grada Zaječara", br. 15/2014).