ODLUKA
O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. list grada Zaječara", br. 15/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizacija, način rada i nadležnost Komunalne inspekcije grada Zaječara.

Član 2

Komunalna inspekcija obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad izvršenjem zakona i odluka koje se odnose na obavljanje komunalne delatnosti u pogledu načina korišćenja i davanja komunalnih usluga, uređenje i održavanje objekata, javnih površina i dobara u opštoj upotrebi kao i drugih propisa kojima se uređuju odnosi od neposrednog interesa za građane.

II ORGANIZACIJA

Član 3

Poslove iz nadležnosti komunalne inspekcije vrši komunalni inspektor.

Komunalni inspektor je samostalan u radu u granicama ovlašćenja utvrđenih zakonom i drugim propisima i za svoj rad lično je odgovoran načelniku Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju i načelniku Gradske uprave Zaječar.

Poslove komunalnog inspektora mogu obavljati lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje drugog stepena, odnosno završene master akademske studije ili visoko obrazovanje stečeno u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu zakona kojim se uređuje visoko obrazovanje i koje je zakonom izjednačeno sa akademskim nazivom master, lice koje ima višu stručnu spremu, položen stručni ispit za rad u organima uprave i najmanje tri godine radnog iskustva.

Prilikom vršenja nadzora, komunalni inspektor mora imati legitimaciju kojom dokazuje svojstvo inspektora.

Legitimaciju komunalnog inspektora izdaje Gradonačelnik grada Zaječara.

III OVLAŠĆENJA, PRAVA I DUŽNOSTI

Član 4

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da:

1) naloži rešenjem da se komunalna delatnost obavlja u skladu sa zakonom i propisima grada donetim na osnovu zakona;

2) pregleda opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju, poslovne prostorije, objekte, postrojenja i uređaje, vršioca komunalne delatnosti, uzima izjave odgovornih lica kod vršioca komunalne delatnosti, kao i od drugih pravnih i fizičkih lica, fotografiše ili sačini video snimak područja na kome se vrši kontrola, radnje vezane za inspekcijski nadzor u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja;

3) naloži rešenjem rok u kome mora da se obezbedi odgovarajuće obavljanje komunalne delatnosti ukoliko se komunalna delatnost ne obavlja u skladu sa propisom iz stava 1. tačka 1) ovog člana;

4) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivičnu prijavu;

5) preduzima druge mere utvrđene zakonom i podzakonskim propisima grada donetih na osnovu zakona.

Po žalbi protiv rešenja komunalnog inspektora odlučuje gradsko veće grada Zaječara.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja komunalnog inspektora.

Rešenje gradskog veća je konačno u upravnom postupku i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Član 5

Komunalni inspektor ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog nadzora:

1) pregleda opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju vršilaca komunalne delatnosti i drugih pravnih i fizičkih lica;

2) sasluša i uzima izjave od odgovornih lica kod vršilaca komunalne delatnosti i drugih pravnih i fizičkih lica;

3) pregleda objekte, postrojenja i uređaje za obavljanje komunalne delatnosti i poslovne prostorije i druge objekte koji su predmet kontrole u skladu sa odlukama grada radi prikupljanja neophodnih podataka;

4) naloži rešenjem da se komunalna delatnost obavlja na način utvrđen zakonom i podzakonskim propisima grada donetim na osnovu zakona;

5) naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanja mera za otklanjanje nedostataka utvrđenih inspekcijskom kontrolom;

6) pregleda objekte, postrojenja i uređaje koji služe korišćenju komunalnih usluga, uključujući i one koje predstavljaju unutrašnje instalacije i pripadaju korisniku komunalne usluge;

7) naloži rešenjem korisniku komunalnih usluga otklanjanje nedostataka na unutrašnjim instalacijama i da omogući pristup tim instalacijama prilikom izvršenja rešenja kojim je naložio otklanjanje nedostataka ili isključenje korisnika sa komunalnog sistema;

8) izdaje prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno;

9) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo ukoliko oceni da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo;

10) naloži rešenjem uklanjanje stvari i drugih predmeta sa površina javne namene i uklanjanje odnosno premeštanje vozila ako su oni tu ostavljeni protivno propisima;

11) zabrani rešenjem radnje i postupke davaoca i korisnika komunalnih usluga koje su u suprotnosti sa zakonom i gradskim propisima;

12) donosi rešenja i zapisnikom nalaže mere na otklanjanju nepravilnosti u skladu sa propisima grada;

13) preduzima druge mere utvrđene zakonom i podzakonskim propisima grada.

Član 6

Komunalni inspektor je dužan da uzme u postupak prijave pravnih i fizičkih lica u vezi sa poslovima iz nadležnosti komunalne inspekcije i da u roku od osam radnih dana o rezultatima postupka obavesti podnosioca prijave.

O izvršenom inspekcijskom nadzoru inspektor je dužan da sačini zapisnik u kome konstatuje uočene nepravilnosti i nedostatke utvrđene inspekcijskim nadzorom, mere koje treba preduzeti na otklanjanju nedostataka, rokove u kojima se imaju iste otkloniti, kao i druge podatke o načinu vršenja inspekcijskog nadzora.

Zapisnik se obavezno dostavlja vršiocu komunalne delatnosti, odnosno drugom pravnom ili fizičkom licu nad čijim je poslovanjem, odnosno postupanjem izvršen uvid.

Preduzeće, ustanova i druga organizacija, odnosno fizičko lice iz stava 3. ovog člana, obaveštavaju komunalnog inspektora o preduzetim merama naloženim u zapisniku.

Nakon isteka roka za izvršene naložene mere, komunalni inspektor vrši kontrolni inspekcijski nadzor.

Član 7

Preduzeće, ustanove i druge organizacije, odnosno, fizička lica dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova inspekcijskog nadzora, dozvole nesmetan pristup do objekata koji su predmet kontrole, stave na uvid potrebna dokumenta, pruže potrebnu pomoć, u roku koji inspektor odredi dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

Član 8

Kada komunalni inspektor konstatuje da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo, dužan je da bez odlaganja podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo.

Član 9

Ako komunalni inspektor prilikom vršenja nadzora utvrdi da propis nije primenjen ili da je nepravilno primenjen, u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana izvršenog nadzora, doneće rešenje o otklanjanju izvršenih nepravilnosti i odrediće rok za njihovo otklanjanje.

Ako u vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše druga inspekcija, organ ili organizacija dužan je da ih obavesti radi preduzimanja mera.

Komunalni inspektor je dužan da čuva kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe prilikom vršenja nadzora ili koje mu druga inspekcija, državni organ i organizacija, dostave u vršenju nadzora.

Član 10

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora kada utvrdi da se ometa korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem stvari i drugih predmeta ili na drugi način, narediće korisniku, odnosno sopstveniku, ako je prisutan da odmah ukloni te stvari, odnosno predmete, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 1. ovog člana ne nalazi na licu mesta komunalni inspektor će, bez saslušanja stranke, doneti rešenje kojim će naložiti da se stvari i drugi predmeti uklone u određenom roku, koji se može odrediti i na časove. Ovo rešenje se nalepljuje na te stvari, odnosno predmete, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Eventualno oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor odrediće da se te stvari uklone o trošku korisnika odnosno sopstvenika, preko drugog lica na mesto koje je za to određeno, o čemu ga obaveštava ako za to postoji mogućnost.

Žalba protiv rešenja iz stava 1. i 2. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 11

Pored obaveza predviđenih Zakonom i drugim propisima komunalni inspektori deluju preventivno u cilju sprečavanja povrede Zakona i drugih propisa u oblasti u kojoj vrše nadzor.

Komunalni inspektor u vršenju poslova inspekcijskog, nadzora sarađuje sa drugim organima i organizacijama, preduzećima, mesnim zajednicama, skupštinama odnosno savetima zgrade i fizičkim licima.

Član 12

Ukoliko prilikom vršenja inspekcijskog nadzora komunalni inspektor naiđe na otpor, ili dođe do remećenja javnog reda i mira, može tražiti neposrednu pomoć od komunalne policije ili ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 13

Komunalni inspektor je posebno odgovoran:

1. ako u vršenju nadzora ne preduzme, ne predloži ili ne odredi mere za koje je ovlašćen;

2. ako ne predloži ili ne pokrene postupak pred nadležnim organom zbog utvrđene nezakonitosti, odnosno nepravilnosti;

3. ako prekorači svoja ovlašćenja.

Odgovornost inspektora iz ovog člana utvrđuje Načelnik Gradske uprave na predlog Načelnika Odeljenja i preduzima mere u skladu sa ovlašćenjima.

Član 14

Komunalni inspektor u obavljanju poslova sarađuje sa komunalnom policijom i inspekcijskim službama Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

Saradnja iz stava 1. ovog člana obuhvata naročito: međusobno obaveštavanje, razmenu informacija, pružanje neposredne pomoći i preduzimanje zajedničkih mera i aktivnosti od značaja za obavljanje poslova komunalne inspekcije.

Član 15

Komunalna inspekcija je dužna da izveštava načelnika Gradske uprave Zaječar, o svom radu, o nepravilnostima u oblastima u kojima vrši nadzor, kao i o preduzetim merama.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako komunalnom inspektoru ne omogući nesmetano vršenje poslova inspekcijskog nadzora, ne dozvoli nesmetan pristup do objekata koji su predmet kontrole, ne stavi na uvid potrebna dokumenta, ne dostavi potrebne podatke i ne postupi po nalogu inspektora u određenom roku (član 7.).

Preduzeće, ustanove i druge organizacije, odnosno, fizička lica dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova inspekcijskog nadzora, dozvole nesmetan pristup do objekata koji su predmet kontrole, stave na uvid potrebna dokumenta, pruže potrebnu pomoć, u roku koji inspektor odredi dostave potrebne podatke i postupe po nalogu inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 250.000 dinara, a fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o komunalnoj inspekciji ("Sl. list opština", br. 3/87, 17/88, 20/89, 3/91, 7/92, 16/93, 10/00 i "Sl. list grada Zaječara", br. 3/08 - dr. odluka i 3/10 - dr. odluka).

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".