ODLUKA
O OPŠTIM USLOVIMA ZA ODRŽAVANJE I ISKORIŠĆAVANJE SEOSKIH VODOVODA

("Sl. list grada Zaječara", br. 3/2008, 3/2010 - dr. odluka, 9/2011 - dr. odluka, 15/2011 i 15/2014)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se opšti uslovi za održavanje i iskorišćavanje seoskih vodovoda na teritoriji grada Zaječara.

Pod seoskim vodovodom podrazumeva se sistem za snabdevanje vodom za piće seoskog naselja, koji ima uređeno i zaštićeno izvorište, kaptažu, uređaj za pripremu vode, rezervoar i razvodnu mrežu, a kojim ne upravlja javno komunalno preduzeće, odnosno drugo preduzeće.

Član 2

O održavanju i iskorišćavanju seoskih vodovoda stara se mesna zajednica sela u kome je izgrađen vodovod (u daljem tekstu: Mesna zajednica).

Radove na održavanju i iskorišćavanju seoskih vodovoda Mesna zajednica može ugovorom poveriti javnom komunalnom preduzeću ili drugom preduzeću registrovanom za obavljanje te delatnosti (u daljem tekstu: ovlašćeno preduzeće).

Član 3

Izgradnja novih ili rekonstrukcija postojećih seoskih vodovoda, vrši se na osnovu odobrenja za izgradnju, odnosno rekonstrukciju, koje izdaje Gradska uprava Zaječar, po pribavljenim urbanističkim, vodoprivrednim, sanitarnim i drugim uslovima i saglasnostima, utvrđenim zakonom i drugim propisima iz ove oblasti.

Za upotrebu (korišćenje) objekata iz prethodnog stava, potrebna je sanitarna saglasnost za korišćenje, koju izdaje organ nadležan za poslove sanitarne inspekcije, odobrenje za upotrebu i vodoprivredna dozvola, koje izdaju nadležna Odeljenja Gradske uprave Zaječar.

Član 4

Po dobijanju propisanih saglasnosti i odobrenja za korišćenje objekata seoskog vodovoda, Mesna zajednica je u obavezi da sa korisnicima seoskog vodovoda zaključi ugovor o korišćenju vode iz vodovoda, kojim se regulišu međusobna prava i obaveze vezana za korišćenje i održavanje vodovoda (plaćanje naknade za priključenje na vodovod, plaćanje naknade za utrošenu vodu, plaćanje naknade za ponovno priključenje u slučaju isključenja sa vodovoda, ugradnja vodomera i drugo).

Član 5

Mesna zajednica, odnosno ovlašćeno preduzeće je dužno da vodi računa o održavanju i ispravnosti seoskog vodovoda, o snabdevanju svih korisnika vodovoda dovoljnom kopičinom pijaće vode, kao i o racionalnom rukovanju osnovnim sredstvima vodovoda i raspoloživom količinom vode.

Pod održavanjem seoskog vodovoda iz prethodnog stava, podrazumeva se preduzimanje potrebnih mera za:

1. održavanje svih objekata seoskog vodovoda do šahti korisnika u ispravnom stanju;

2. popravke dotrajalih i oštećenih delova ili objekata vodovoda;

3. vršenje redovnog planskog pregleda i remonta pojedinih delova ili objekata;

4. vršenje redovne provere tehničke ispravnosti objekata vodovoda i otklanjanje nedostataka koji mogu nepovoljno delovati na zdravstvenu ispravnost vode za piće;

5. održavanje i popunjavanje rezerve materijala u količini propisanoj projektom;

6. zaštitu seoskog vodovoda od oštećenja i drugih štetnih radnji, zaštitu vode zahvaćene seoskim vodovodom od zagađivanja i slično.

Član 6

Mesna zajednica, odnosno ovlašćeno preduzeće dužno je da se stara o redovnom snabdevanju svih korisnika vodovoda higijenski ispravnom vodom za piće, prema uslovima utvrđenim zakonom i drugim propisima, odnosno da preduzima mere za nesmetano iskorišćavanje seoskog vodovoda, što podrazumeva:

1. sistematsko vršenje osnovnih i periodičnih pregleda higijenske ispravnosti vode, najmanje jedanput godišnje;

2. redovnu bakteriološku analizu vode jedanput mesečno, a na zahtev sanitarne inspekcije i češće, u zavisnosti od kvaliteta vode;

3. puštanje u rad novih i remontovanih objekata vodovoda;

4. manipulisanje zatvaračima, armaturama i drugim uređajima, u cilju ekonomičnije raspodele i štednje vode;

5. iskorišćavanje zemljišta u zonama sanitarne zaštite izvorišta, u skladu sa ograničenjima iz postojećih propisa;

6. postupanje po nalogu nadležnih organa za preduzimanje sanitarnih i drugih mera, potrebnih u cilju zdravstvene ispravnosti i zaštite kvaliteta vode za piće i slično.

Član 7

Mesna zajednica je dužna da obavesti korisnike vodovoda o načinu iskorišćavanja zemljišta u zonama sanitarne zaštite izvorišta, kao i o potrebi za preduzimanje sanitarnih i drugih mera, u cilju zdravstvene ispravnosti i zaštite kvaliteta vode za piće i slično.

Član 8

Korisnici vodovoda su dužni:

1. da se savesno odnose prema osnovnim sredstvima vodovoda i raspoloživim kapacitetima vode, posebno u pogledu potrošnje vode;

2. da čuvaju od oštećenja objekte i uređaje vodovoda i da oštećenja na njima blagovremeno prijavljuju Mesnoj zajednici, odnosno ovlašćenom preduzeću;

3. da poštuju način iskorišćavanja zemljišta u zonama sanitarne zaštite izvorišta;

4. da postupaju u skladu sa propisanim merama i ograničenjima u cilju zdravstvene ispravnosti i zaštite kvaliteta vode za piće i slično.

Nije dozvoljeno neovlašćeno rukovati objektima vodovoda, niti na njima izvoditi bilo kakve radove, bez odobrenja Mesne zajednice ili ovlašćenog preduzeća.

Član 9

Korisnicima seoskog vodovoda zabranjeno je:

1. samovoljno postavljanje vodovodnih priključaka i ugrađivanje vodomera;

2. povezivanje unutrašnjih vodovodnih instalacija spojenih sa seoskim vodovodom, sa vodovodnim instalacijama i uređajima koji dobijaju vodu iz individualnog izvorišta;

3. spajanje samostalnih uređaja za snabdevanje vodom, sa unutrašnjim instalacijama i instalacijama seoskog vodovoda;

4. spajanje hidrantskih postrojenja sa instalacijama seoskog vodovoda;

5. neposredno spajanje parnih kotlova, mašina za pranje, bojenje, hidrauličnih sprava i drugih uređaja, sa instalacijom seoskog vodovoda;

6. ugrađivanje odvodne cevi na vodovodnom priključku ispred vodomera, osim za gašenje požara;

7. uzimanje vode iz javnih hidranata, osim u slučaju požara.

Korisnik vodovoda koji postupi protivno odredbama iz člana 8. Odluke i zabranama iz prethodnog stava ovog člana, odgovara za naknadu štete, ako ona nastupi.

Član 10

Korisnici vodovoda dužni su da vodu iz seoskog vodovoda koriste prvenstveno za piće i napajanje stoke.

Za ostale namene, voda se može koristiti samo ako ima dovoljne količine vode, vodeći računa o prvenstvu po odredbama Zakona o vodama.

Član 11

U slučajevima veće nestašice vode iz različitih razloga, a prvenstveno usled suše, elementarnih nepogoda, opasnosti od izbijanja epidemija, kvarova na instalacijama i slično, Mesna zajednica može da uvede ograničenje ili zabranu potrošnje vode za određeni vremenski period, uzevši u obzir prosečnu potrošnju u domaćinstvu korisnika, za period od godinu dana unazad.

Mesna zajednica je dužna da na vreme obavesti korisnike vodovoda o uzrocima i vremenu trajanja ograničenja ili zabrane, kao i izda potrebna uputstva o merama koje treba preduzeti u tom periodu.

Član 12

Korisnici vodovoda dužni su da se pridržavaju izdatih uputstava o merama za privremeno ograničenje ili zabranu potrošnje vode.

Ukoliko korisnik vodovoda ne postupi po merama iz čl. 11. stav 2. ove Odluke, Mesna zajednica, odnosno ovlašćeno preduzeće je dužno da odmah isključi korisnika iz sistema, na njegov teret, bez opomene.

Član 13

Potrošnja vode korisnika vodovoda meri se vodomerom.

Ugradnju, popravke i kontrolu vodomera vrši stručno lice, po nalogu Mesne zajednice ili ovlašćenog preduzeća, a o trošku korisnika. Ugrađivanje vodomera je obavezno za svaki priključak koji se izvrši na vodovodnu mrežu u cilju korišćenja vode.

Korisnik ne može preko jednog vodomera da koristi vodu za dva ili više potrošačkih mesta, kao ni da, preko svog vodomera, daje na korišćenje vodu drugom fizičkom ili pravnom licu.

Član 14

Vodomer se ugrađuje u posebnom tipskom skloništu (šahti).

Sklonište za vodomer mora da se održava tako da uvek bude čisto, suvo i da je vodomer zaštićen od mraza, oštećenja i krađe.

O održavanju skloništa za vodomer stara se vlasnik, odnosno korisnik objekta.

Član 15

Korisnik vodovoda dužan je da otkloni o svom trošku, svaki kvar iza vodomera, odnosno na ventilima, spojevima i na mreži unutrašnje instalacije, lično ili uz pomoć stručnog lica.

Korisnik vodovoda dužan je da prijavi svaki kvar na vodomeru Mesnoj zajednici, odnosno ovlašćenom preduzeću, radi izdavanja naloga za popravku i kontrolu vodomera, u smislu čl. 13. stav 2. Odluke.

Član 16

Svaki korisnik dužan je da vodu koristi što racionalnije, kao i da svoju unutrašnju instalaciju drži u ispravnom stanju, prvenstveno zbog sprečavanja nastanka potrebe za uvođenjem mere ograničenja ili zabrane potrošnje, u smislu odredaba ove Odluke.

U slučaju potrebe korisnika za povećanjem utroška vode, posebno odobrenje daje Mesna zajednica, na obrazloženi pismeni zahtev korisnika.

Izuzetno, u slučaju požara ili drugih javnih potreba, voda iz vodovoda može se koristiti i bez posebnog odobrenja Mesne zajednice.

Član 17

Visinu naknade za utrošenu vodu utvrđuje Mesna zajednica.

Naknada iz prethodnog stava obuhvata stvarne troškove održavanja i iskorišćavanja seoskog vodovoda.

Ovako utvrđena naknada ne može biti veća od cene vode koju utvrđuje Javno komunalno preduzeće "Vodovod" Zaječar za odnosne kategorije korisnika.

Član 18

Visina naknade, naplata kao i eventualna oslobađanja troškova za utrošenu vodu u svrhu izvođenja javnih radova, odnosno javnih potreba od značaja za meštane sela, uređuje se posebnom odlukom Mesne zajednice.

Član 19

Utrošena voda se plaća po metru kubnom, na osnovu očitanog stanja vodomera potrošača, a utvrđuje se kao razlika između dva uzastopna očitavanja vodomera.

Očitavanje vodomera i obračun naknade za utrošenu vodu, vrši se kvartalno i prilikom promene cene vode, a obavezno do 31. decembra tekuće godine. Vreme očitavanja vodomera utvrđuje se ugovorom iz člana 4. ove Odluke.

Očitavanje vodomera i obračun naknade za utrošenu vodu, vrši lice koje ovlasti Mesna zajednica.

Korisnik vodovoda je dužan da ovlašćenom licu omogući pristup radi nesmetanog očitavanja vodomera.

Mesne zajednica je dužna da po očitavanju vodomera, svakom korisniku izda obračun o utrošenoj količini vode, sa naznačenim iznosom i rokom za plaćanje.

Član 20

Korisnici vodovoda su dužni da obračunatu naknadu za utrošenu vodu plate po očitavanju vodomera, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema obračuna.

Za izvršene uplate, korisnicima se izdaje priznanica, sa iznosom uplate, datumom i potpisom lica koje je izvršilo naplatu.

Ukoliko se obračunata naknada ne plati u datom roku, naplata će se izvršiti sudskim putem, a korisniku će se obustaviti korišćenje vode do isplate duga, uz obavezu plaćanja naknade za ponovno priključenje na vodovod, u iznosu regulisanom ugovorom iz čl. 4. ove Odluke.

Član 21

Sredstva ostvarena naplatom naknade za utrošenu vodu, naknade za priključak novih korisnika i naknade za ponovno priključenje isključenih korisnika, su namenska i mogu se koristiti samo za potrebe seoskog vodovoda i to za:

- redovno održavanje i iskorišćavanje vodovoda;

- izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovoda;

- izvršenje zakonskih obaveza vezanih za vodovod;

- druge potrebe u vezi sa održavanjem i iskorišćavanjem vodovoda.

O korišćenju sredstava iz prethodnog stava odlučuje Mesna zajednica, posebnom odlukom.

Član 22

Korisnicima vodovoda Mesna zajednica, odnosno ovlašćeno preduzeće obustaviće korišćenje vode, do otklanjanja razloga za obustavu, u sledećim slučajevima:

1. ako korisnik vodovoda postupi suprotno odredbama iz čl. 8. i čl. 9. Odluke,

2. ako korisnik vodovoda trajno odjavi korišćenje vodovoda, a novi korisnik nije prijavljen,

3. ako je sklonište vodomera korisnika zagađeno, zatrpano ili na drugi način nepristupačno, a korisnik vodovoda ne otkloni nedostatke ni posle pismene opomene od strane Mesne zajednice ili ovlašćenog preduzeća,

4. ako je korisnik priključen je na izgrađeni vodovod, a nije u celosti nadoknadio troškove izgradnje vodovoda u novcu ili radnoj snazi, shodno čl. 24. ove Odluke,

5. ako je priključak izvršen ispred vodomera, ili je izvršen nestručno i neovlašćeno,

6. ako nastane veći kvar ili oštećenje na unutrašnjoj instalaciji korisnika,

7. ako se korisnik ne pridržava propisanih mera u pogledu ograničenja ili zabrane potrošnje vode,

8. ako se koristi voda sa vodovoda bez mernog uređaja,

9. ako korisnik ne dopusti ovlašćenom licu nesmetano očitavanje i kontrolu utroška vode sa vodomera.

Član 23

Mesna zajednica, odnosno ovlašćeno preduzeće je dužno da zatvori vodu na vodovodnom priključku, odnosno vodovodnom sistemu i uskrati dalje korišćenje vode korisniku vodovoda u slučajevima iz člana 22. ove Odluke, ili svim korisnicima, po nalogu nadležne vodoprivredne ili sanitarne inspekcije, u slučajevima utvrđenim zakonom i ovom Odlukom.

Član 24

Mesna zajednica može odobriti priključenje na seoski vodovod samo onim domaćinstvima i pravnim licima koja su učestvovala u izgradnji vodovoda, pod uslovom da su u celosti izmirili svoje obaveze učešćem u novcu i radnoj snazi, prema ugovoru o udruživanju rada i sredstava za zajedničku izgradnju vodovoda.

Član 25

Novi korisnici, domaćinstva i pravna lica koja nisu učestvovala u izgradnji vodovoda, mogu biti priključeni na seoski vodovod, pod sledećim uslovima:

1. ako vodovod svojim kapacitetom može da zadovolji potrebe novih korisnika, bez ugrožavanja postojećih korisnika,

2. ako se njihovo snabdevanje vodom ne može rešiti na ekonomičniji i racionalniji način.

Priključenje iz stava 1. ovog člana odobrava Mesna zajednica, uz saglasnost Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave Zaječar.

Član 26

Novi korisnici, koji se priključuju na seoski vodovod u smislu člana 25. ove Odluke, dužni su da:

- snose sve troškove priključenja na vodovod,

- nadoknade srazmerni deo troškova izgradnje vodovoda u novcu, prema stvarnim troškovima i tržišnim cenama izgradnje objekata vodovoda u momentu priključenja, kao i protivvrednost u novcu za uloženu radnu snagu investitora,

- snose troškove održavanja i iskorišćavanja vodovoda,

- ispunjavaju sve druge obaveze propisane zakonom i ovom Odlukom.

Obaveze iz stava 1. ovog člana, bliže se uređuju ugovorom između Mesne zajednice i korisnika vodovoda.

Član 27

Pravilnikom o korišćenju seoskog vodovoda, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom, Mesna zajednica može utvrditi bliže uslove za održavanje i iskorišćavanje seoskog vodovoda, a naročito:

- naplatu naknade za priključenje korisnika koji su učestvovali u izgradnji vodovoda i za priključenje novih korisnika, naplatu naknade za ponovno priključenje isključenih korisnika, baždarenje i očitavanje vodomera, naplatu naknade za utrošenu vodu, korišćenje vode za javne potrebe, mere za racionalnu potrošnju, uštedu vode u letnjem periodu i drugo.

Član 28

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj Mesna zajednica ako:

1. ne postupi u skladu sa odredbama člana 5. Odluke;

2. ne preduzme mere utvrđene u članu 6. Odluke;

3. ne postupi u skladu sa odredbama člana 7. Odluke;

4. ne obavesti korisnike vodovoda o uzrocima i vremenu trajanja ograničenja ili zabrane i ne izda potrebna uputstva o merama koje treba preduzeti u tom periodu, u skladu sa članom 11. stav 2. Odluke;

5. postupi protivno odredbama člana 12. stav 2. Odluke;

6. ne naloži ugradnju, popravku ili kontrolu vodomera, u skladu sa članom 13. stav 2. Odluke;

7. sredstva ostvarena naplatom naknade za utrošenu vodu, naknade za priključak novih korisnika i naknade za ponovno priključenje isključenih korisnika ne koristi namenski, u skladu sa članom 21. stav 1. Odluke;

8. ne postupi u skladu sa odredbama člana 22. i 23. Odluke;

9. odobri priključenje na seoski vodovod, suprotno odredbama čl. 24. Odluke;

10. odobri priključenje na seoski vodovod novih korisnika, suprotno odredbama člana 25. Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u Mesnoj zajednici, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 28a

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj Mesna zajednica ako:

1. ne zaključi ugovor sa korisnicima vodovoda (član 4. Odluke);

2. korisniku vodovoda po očitavanju vodomera ne izda obračun o utrošenoj količini vode, u skladu sa članom 19. stav 5. Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u Mesnoj zajednici, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. i 2. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave grada Zaječara izdaje prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 29

Za prekršaje iz člana 28. stav 1. tačke 1., 2, 5., 6. i 8. ove Odluke, kazniće se ovlašćeno preduzeće, novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u ovlašćenom preduzeću, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 30

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj korisnik vodovoda - pravno lice ako:

1. postupi protivno odredbama člana 8. Odluke;

2. se ne pridržava uputstava o merama za privremeno ograničenje ili zabranu potrošnje vode (član 12. stav 1. Odluke);

3. postupi protivno odredbama člana 15. Odluke;

4. postupi protivno odredbama člana 16. stav 1. Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 30a

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj korisnik vodovoda - pravno lice ako:

1. postupi protivno odredbama člana 9. Odluke;

2. postupi protivno odredbama člana 10. Odluke;

3. postupi protivno odredbama člana 13. stav 3. i 4. Odluke;

4. postupi protivno odredbama člana 14. Odluke;

5. ne omogući očitavanje vodomera, u skladu sa članom 19. stav 4. Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. i 2. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave grada Zaječara izdaje prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. i 2. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 31

Za prekršaje iz člana 30. stav 1. Odluke, kazniće se korisnik vodovoda - preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 250.000 dinara.

Član 31a

Za prekršaje iz člana (30a). stava 1. Odluke, kazniće se korisnik vodovoda - preduzetnik, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave grada Zaječara izdaje prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. i 2. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 32*

Za prekršaje iz člana 30. stav 1. Odluke, kazniće se korisnik vodovoda - fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 32a

Za prekršaje iz člana (30a). stava 1. Odluke, kazniće se korisnik vodovoda - fizičko lice, novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave grada Zaječara izdaje prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. i 2. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 33

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Odeljenje za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave Zaječar, u saradnji sa republičkom vodoprivrednom i sanitarnom inspekcijom.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave Zaječar.

Član 34

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o opštim uslovima za održavanje i iskorišćavanje seoskih vodovoda ("Sl. list opština" broj 17/94 i 10/00).

Član 35

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".

Napomene

* Novčana kazna za prekršaj određen članom 32. ove odluke (maksimalni iznos kazne - 75.000 dinara) izmenjen je Odlukom o valorizaciji novčanih kazni za prekršaje u oblasti privrede ("Sl. list grada Zaječara", br. 3/2010).