ODLUKA
O UTVRĐIVANJU VISINE BORAVIŠNE TAKSE

("Sl. list grada Zaječara", br. 7/2011 i 15/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se visina boravišne takse na teritoriji grada Zaječara i propisuju uslovi plaćanja, oslobođenja, olakšice i način plaćanja ove takse.

Član 2

Obveznik boravišne takse je lice koje nema prebivalište na teritoriji grada Zaječara i strani državljanin, koji koristi usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima za smeštaj na teritoriji grada Zaječara.

Ugostiteljskim objektom iz stava 1. smatra se: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, kategorisane kuće, apartmani i sobe fizičkih lica koja pružaju usluge smeštaja po ugovoru i drugi objekti u kojima se pružaju usluge smeštaja, u skladu sa Zakonom.

Član 3

Boravišnu taksa plaćaju lica iz člana 1. ove Odluke, za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj izvan svog prebivališta, do 30 dana.

Član 4

Boravišna taksa plaća se u dnevnom iznosu od 70,00 dinara.

Boravišna taksa ne može se naplatiti u iznosu većem ili manjem od propisanog.

Član 5

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju, od strane nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multiple skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 7 do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 6

Naplatu boravišne takse vrše pravna lica i preduzetnici koji pružaju usluge smeštaja, kao i privredni subjekti preko kojih fizička lica pružaju usluge smeštaja, na osnovu ugovora, u slučajevima utvrđenim Zakonom o turizmu (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja izdaje kuću, apartman i sobu preko lokalne turističke organizacije, turističke agencije ili drugog privrednog subjekta na osnovu ugovora, koji je u obavezi da zaključi i dostavi nadležnom Odeljenju Gradske uprave Zaječar, radi evidentiranja.

Davalac smeštaja iz stava 1. ovog člana, naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge.

Član 7

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 8

Davalac smeštaja dužan je da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučajevima iz člana 5. stav 1. i stav 2. ove Odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 10

Sredstva boravišne takse uplaćuju se u korist budžeta grada Zaječara i koriste se za turističku i informativno-propagandnu promociju grada Zaječara, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informativnih centara.

Član 11

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije predviđeno ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrše Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave Zaječar.

II KAZNENE ODREDBE

Član 13

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje pruža usluge smeštaja i privredni subjekat preko kojeg fizičko lice pruža usluge smeštaja, na osnovu ugovora (davalac smeštaja) ako:

1) boravišnu taksu naplati u iznosu većem ili manjem od propisanog (član 4. ove Odluke);

2) ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge (član 6. stav 3. ove Odluke);

3) u računu posebno ne iskaže iznos boravišne takse ili ne navede osnov oslobađanja od plaćanja boravišne takse (član 8. ove Odluke);

4) sredstva od plaćanja boravišne takse ne uplati u propisanom roku (član 9. ove Odluke).

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu koje učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 14

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne postupi u skladu sa obavezom iz čl. 6. stav 2. ove Odluke.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju visine boravišne takse ("Sl. list opština" br. 6/07, "Sl. list grada Zaječara", br. 3/08 - dr. Odluka i 3/10 - dr. Odluka).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".