PRAVILNIK
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA JAVNO INFORMISANJE GRAĐANA OD LOKALNOG ZNAČAJA

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za javno informisanje građana od lokalnog značaja koji se finansiraju iz budžeta grada Smedereva (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 2

Sredstva iz budžeta Grada iz člana 1. ovog Pravilnika obezbeđuju se za praćenje rada organa lokalne samouprave i Gradske uprave grada Smedereva.

Član 3

Sredstva za javno informisanje građana od lokalnog značaja dodeljuju se na osnovu sprovedenog javnog konkursa koji raspisuje Komisija za dodelu sredstava za javno informisanje građana od lokalnog značaja (u daljem tekstu: Komisija), koja se obrazuje Rešenjem gradonačelnika grada Smedereva.

Član 4

Za svaku narednu budžetsku godinu gradonačelnik grada Smedereva imenuje i obrazuje Komisiju iz člana 3. ovog Pravilnika, koja sprovodi javni konkurs.

Komisiju čini predsednik Komisije i članovi koji se imenuju iz reda lica koja su svojom profesionalnom delatnošću dala značajan doprinos, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Komisija ima zadatak i da sačini Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja sredstava za javno informisanje građana od lokalnog značaja.

Član 5

Pravo učešća na konkursu imaju štampani i elektronski mediji sa teritorije grada Smedereva.

Član 6

Javni konkurs iz člana 3. ovog Pravilnika, objavljuje se zvaničnoj internet strani grada Smedereva i u nekom od javnih glasila sa teritorije grada Smedereva.

Javni konkurs sadrži:

- rok za podnošenje prijave na konkurs,

- način prijavljivanja i podnošenje dokumentacije na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs,

- kriterijume za dodelu sredstava i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz obrazac prijave na konkurs.

Član 7

Uz prijavu po javnom konkursu iz člana 6. ovog Pravilnika, podnosi se sledeća dokumentacija:

- dokaz o registraciji - fotokopiju izvoda iz Agencije za privredne registre;

- rešenje o poreskom identifikacionom broju - fotokopiju PIB-a;

- cenovnik usluga;

- dokaz o posedovanju frekvencije za elektronske medije;

- pregled pojedinačnih programskih aktivnosti, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i po izvorima (budžet Grada i sopstveni prihodi);

- podatke u pogledu prostorne i tehničke opremljenosti;

- kratak opis dosadašnje saradnje sa gradom Smederevom, kao i izveštaj o utrošenim finansijskim sredstvima dobijenim od budžeta Grada, po prethodno sprovedenom javnom konkursu;

- finansijski iznos ponude za: 12 strana u štampanim medijima na mesečnom nivou (vesti, izveštaji, intrevjui), odnosno 5 sati nedeljno u elektronskim medijima (vesti, izveštaji, intrevjui), za praćenja oblasti iz člana 2. ovog Pravilnika.

Za elektronske medije dostaviti još:

- dokaz o gledanosti televizijskog programa - slušanosti radijskog programa;

- dokaz o teritorijalnoj pokrivenosti emitovanja;

- programsku šemu.

Za štampane medije dostaviti dokaz o distribuiranom tiražu.

Član 8

Kriterijumi za dodelu sredstava su:

1. gledanost televizijskog programa i slušanost radijskog programa;

2. pokrivenost područja emitovanja;

3. tiraž kod štampanih medija;

4. ponuđena cena po minuti emitovanja televizijskog ili radijskog programa odnosno po objavljenoj strani;

5. tradicija u poslovanju;

6. dosadašnja saradnja sa lokalnom samoupravom, kao i ispunjavanje ugovorenih obaveza po prethodno sprovedenim javnim konkursima za informisanje;

7. učešće finansijskih sredstava iz budžeta grada Smedereva u planiranom ukupnom budžetu učesnika konkursa u tekućoj godini.

Član 9

Prijavu na javni konkurs podnosi odgovorno lice štampanog ili elektronskog medija na posebnom obrascu prijave koji je sastavni deo konkursa, sa dokumentacijom iz člana 7. ovog Pravilnika i predaje na pisarnici Gradske uprave grada Smedereva.

Prijave se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Komisija zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije, odnosno da za dodelu sredstava odredi ispunjenje dodatnih uslova, kao i da po potrebi obiđe radne prostorije medija i izvrši uvid u tehničku opremljenost istih.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave onih učesnika na konkursu, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na sredstva iz budžeta Grada, a nisu podneli izveštaj o realizaciji Ugovorom preuzetih obaveza, Komisija neće razmatrati.

Član 10

Komisija je dužna da u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs, dostavi Gradskom veću Predlog Odluke o dodeli sredstava za javno informisanje građana od lokalnog značaja, radi donošenja Odluke o dodeli sredstava za javno informisanje građana od lokalnog značaja.

Nakon saglasnosti Gradskog veća na Odluku o dodeli sredstava za javno informisanje građana od lokalnog značaja, rezultati konkursa, biće objavljeni na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

Prigovori na rezultate Konkursa se izjavljuju Gradskom veću grada Smedereva preko Komisije u roku od 5 (pet) dana od dana objavljivanja rezultata na zvaničnoj internet strani grada Smedereva.

O prigovorima na rezultate Konkursa odlučuje Gradsko veće grada Smedereva, a nakon razmatranja predloga Komisije.

Nakon odlučivanja o prigovorima Gradsko veće donosi konačnu Odluku o dodeli sredstava za javno informisanje građana od lokalnog značaja koja će biti objavljena na zvaničnoj internet strani grada Smedereva, dostavljena izabranim štampanim i elektronskim medijima i Odeljenju za javne službe Gradske uprave grada Smedereva na realizaciju.

Član 11

Odnosi između izabranih štampanih i elektronskih medija i grada Smedereva u pogledu međusobnih prava i obaveza regulisaće se posebnim Ugovorom, po dobijenom mišljenju Gradskog javnog pravobranilaštva, na tekst Ugovora.

Po dobijanju mišljenja Gradskog javnog pravobranilaštva na tekst Ugovora, Ugovor zaključuju gradonačelnik grada Smedereva i ovlašćeno lice štampanog ili elektronskog medija.

Član 12

Za praćenje realizacije ugovorenih usluga, odnosno naručenih i izvršenih usluga i faktura za izvršene usluge iz člana 2. ovog Pravilnika zadužuje se šef Kabineta gradonačelnika grada Smedereva, odnosno lice u Kabinetu gradonačelnika grada Smedereva.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu po dobijanju saglasnosti Gradskog veća grada Smedereva i biće objavljen u "Službenom listu grada Smedereva".