ODLUKA
O DODATNIM OBLICIMA ZAŠTITE PORODILJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 36/2014)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se dodatni oblici zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: grad), koje obezbeđuje grad radi podsticanja rađanja dece.

Član 2

Dodatni oblici zaštite utvrđeni ovom odlukom su:

1. pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji i

2. pravo na jednokratno novčano davanje zaposlenoj porodilji.

Član 3

Zaposlena porodilja u smislu ove odluke je porodilja koja je na dan rođenja deteta - dece u radnom odnosu kod pravnog ili fizičkog lica, kao i porodilja koja samostalno obavlja delatnost.

Član 4

Dodatne oblike zaštite iz člana 2. ove odluke ostvaruje porodilja sa prebivalištem prijavljenim na teritoriji grada, boravkom u statusu interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije i odobrenim stalnim boravkom za strance najmanje godinu dana pre dana rođenja deteta.

Član 5

Pravo na jednokratno novčano davanje iz člana 2. ove odluke ima porodilja za svako rođeno dete, u iznosu koji posebnim aktom utvrđuje gradonačelnik grada Beograda za period važenja odluke o budžetu, odnosno odluke o privremenom finansiranju, najkasnije do početka primene odluke o budžetu grada, odnosno odluke o privremenom finansiranju grada.

Član 6

Pravo iz člana 2. ove odluke pripada za svako dete rođeno u toku jednog porođaja, bez obzira na broj prethodno rođene dece.

Jednokratno novčano davanje pripada u iznosu koji važi na dan rođenja deteta.

Isplata jednokratnog novčanog davanja vrši se iz sredstava budžeta grada Beograda na namenski tekući račun porodilje kod Poštanske štedionice.

Član 7

Pravo na jednokratno novčano davanje ima porodilja čiji je ukupni mesečni prihod po članu domaćinstva, uključujući novorođeno dete - decu, ostvaren u periodu od tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, manji od 10.000,00 dinara.

Domaćinstvo porodilje u smislu ove odluke čini porodilja, njen supružnik ili vanbračni partner i maloletna izdržavana deca koja sa njima žive, uključujući i novorođeno dete - decu.

Ukupan prihod domaćinstva porodilje u smislu ove odluke čine prihodi porodilje i njenog supružnika ili vanbračnog partnera, isplaćeni u periodu od tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev i to po osnovu: zarade, naknade zarade, penzije i invalidnine.

Za lica koja samostalno obavljaju delatnost kao mesečni prihod uzima se osnovica za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Domaćinstvo u smislu ove odluke jesta zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava, uključujući i novorođeno dete - decu.

Broj članova domaćinstva utvrđuje se u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 8

Pravo iz člana 2. ove odluke ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove socijalne zaštite u roku od šest meseci od dana porođaja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana porodilja prilaže:

1. izvod iz matične knjige rođenih za dete - decu;

2. ličnu kartu;

3. izvod iz matične evidencije fonda penzijskog i invalidskog osiguranja za porodilju;

4. Izvod iz matične knjige venčanih;

5. Ličnu kartu supruga ili vanbračnog partnera i prijavu prebivališta za maloletno izdržavano dete - decu;

6. Potvrdu o prihodima domaćinstva isplaćenih u prethodna tri meseca pre meseca u kome se podnosi zahtev.

Obrazac zahteva iz stava 1. ovog člana je sastavni deo ove odluke.

Član 9

O pravu iz člana 2. ove odluke odlučuje, rešenjem, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 10

Po žalbama na prvostepena rešenja o pravima iz člana 9. ove odluke u drugom stepenu rešava Gradsko veće grada Beograda.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Postupci po zahtevima za ostvarivanje prava koji su podneti pre stupanja na snagu ove odluke okončaće se u skladu sa propisima koji su bili na snazi na dan podnošenja zahteva.

Član 12

Izuzetno od odredaba člana 5. ove odluke, od dana stupanja na snagu ove odluke, a do kraja 2014. godine, ovom odlukom utvrđuje se iznos jednokratnog novčanog davanja za zaposlene porodilje u visini od 10.000,00 dinara, a iznos jednokratnog novčanog davanja za nezaposlene porodilje se utvrđuje u visini od 20.000,00 dinara.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", br. 1/09, 6/10, 45/10, 51/11, 51/12 i "Službeni glasnik RS", broj 49/10 - odluka US).

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Uputstva o načinu ostvarivanja dodatnih oblika zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", br. 12/09, 8/10, 1 /11, 1/12 i 56/12).

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Rešenje o iznosu jednokratnog novčanog davanja za zaposlene i nezaposlene porodilje za 2014. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 78/13).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Zahtev
za ostvarivanje prava na jednokratno novčano davanje zaposlenoj porodilji

Zahtev
za ostvarivanje prava na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji