PROGRAM
PRAĆENJA STANJA I PROGNOZE AEROPOLENA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA U 2014. I 2015. GODINI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 21/2014)

 

I OSNOVE PROGRAMA

U skladu sa članom 69. stav 4. Zakona o zaštiti životne sredine, Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, u okviru svojih nadležnosti utvrđenih zakonom, obezbeđuju kontinuiranu kontrolu i praćenje stanja životne sredine (monitoring). Monitoring je sastavni deo jedinstvenog informacionog sistema životne sredine, a finansijska sredstva za njegovu realizaciju obezbeđuju Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Na neophodnost monitoringa polena suspendovanog u vazduhu ukazala je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvaničnim zaključcima sastanka na temu "Phenology and Human Health: Allergic Disorders" koji je održan u Rimu 2003. godine. WHO potvrđuje da je aeropolen bitan uzročnik alergijskih reakcija tokom poslednjih 50 godina a rezultati monitoringa aeropolena omogućavaju proučavanje, prevenciju, dijagnostikovanje, pa i lečenje polenskih alergija.

Na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine, član 3. tačka 11. polen može da se okarakteriše kao zagađivač vazduha, zbog negativnog i štetnog uticaja na ljude. Način da se pomogne osobama alergičnim na polen, koji je preporučen od strane WHO, je organizovanje i sprovođenje kontinuiranog merenja koncentracije polena u vazduhu kao i informisanje javnosti putem medija.

II CILJ PROGRAMA

Cilj Programa je:

1. uspostavljanje kontinuiteta praćenja aeropolena na teritoriji Grada Novog Sada;

2. sprovođenje merenja koncentracije polena kontinuiranom volumetrijskom metodom (Hirst 1952) po preporukama od strane IAA, (Internacionalna asocijacija aerobiologa) i EAS (Evropskog aerobiološkog Društva);

3. formiranje precizne, pravovremene, jasno razumljive informacije o stanju sa prognozom aeropolena;

4. obezbeđivanje dostupnosti informacije o stanju sa prognozom aeropolena neophodnih za prevenciju i lečenje alergijskih bolesti;

5. obezbeđivanje kontinuiteta u popunjavanju baze podataka aeropolena neophodnih za testiranje postojećih prognoznih sistema "kalendara polena" i dalje razvijanje;

6. uključivanje Grada Novog Sada u sistem Aeropalinološke mreže Srbije;

7. obezbeđivanje kontinuiteta učešća Grada Novog Sada u izgradnji Evropske mreže za aeroalergene (EAN).

III REALIZACIJA PROGRAMA

Merenje koncentracije aeropolena, obradu i analizu podataka, i interpretaciju rezultata vrši stručna organizacija koja poseduje materijalne resurse, koja je tehnički opremljena i stručno osposobljena i poseduje iskustvo u obavljanju poslova monitoringa polena i neophodan finansijski kapacitet. Stručna organizacija koja vrši merenje koncentracije aeropolena stara se o primeni adekvatnih metoda ispitivanja, održavanju mernog mesta i instrumenta sa pratećom opremom.

Merno mesto

U skladu sa preporučenom metodologijom, odnosno mogućnošću komparacije rezultata koncentracije aeropolena dosadašnjih i budućih merenja u Gradu Novom Sadu, neophodno je obezbediti kontinuitet uzimanja uzoraka vazduha na istom lokalitetu gde su sprovedena dosadašnja višegodišnja merenja kojima je omogućeno uključivanje Grada u sistem Aeropalinološke mreže Srbije i kontinuitet u izgradnji Evropske mreže za aeroalergene.

Merni intervali

Sakupljanje uzoraka aeropolena u okviru godišnjeg mernog intervala vrši se svakodnevno tokom sezone cvetanja biljaka, u našim uslovima.

Analiza uzoraka i izračunavanje koncentracije aeropolena se vrši jednom nedeljno tokom sezone cvetanja biljaka.

Metoda definiše kontinuiran rad "klopke za polen" tokom sedam dana. Nakon zamene nosača uzorka jednom nedeljno, sakupljen aeropolen se analizira u Laboratoriji i izračunavaju prosečne dnevne koncentracije. Analizom podataka uz korišćenje meteoroloških podataka i prognostičkih sistema, jednom nedeljno se javnosti prezentuju izveštaji o stanju u proteklom periodu i kratkoročna prognoza aeropolena za naredni period od sedam dana.

Način i dinamika realizacije Programa

1. obezbeđivanje lokaliteta mernog mesta;

2. obezbeđivanje mernog uređaja;

3. merenje koncentracije aeropolena izraženog kao broj polenovih zrna u kubnom metru vazduha (PZ/M3) kontinuiranom volumetrijskom metodom preporučenom od strane IAA, (Internacionalna asocijacija aerobiologa) svakodnevno, kontinuirano u toku 24 časa, na bazi 24 tipa polena;

4. laboratorijska obrada uzoraka i analiza rezultata dnevnih koncentracija polena;

Informisanje javnosti

U cilju informisanja javnosti, stručna organizacija koja vrši merenje koncentracije aeropolena obavezuje se da dostavi:

1. sedmodnevne numeričke i opisne izveštaje o stanju i prognozi aeropolena;

2. dnevnu prognozu aeropolena za narednih sedam dana;

3. mesečni izveštaj o stanju aeropolena, za protekli mesec do 10. u mesecu;

4. godišnji izveštaj stanja i godišnji kalendar aeropolena na teritoriji Grada Novog Sada, sa zaključcima i predlogom mera;

Gradska uprava za zaštitu životne sredine u obavezi je da rezultate o stanju aeropolena dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Informacija o stanju aeropolena dostupna je javnosti preko zvaničnog sajta Agencije za zaštitu životne sredine RS www.sepa.gov.rs, i Gradske uprave za zaštitu životne sredine www.environovisad.org.rs.

Stručna organizacija koja vrši praćenje koncentracije aeropolena na teritoriji Grada Novog Sada obavezna je da poseduje opremu za prijem i PS opremu za prenos podataka radi obezbeđenja zahteva u pogledu kvaliteta podataka koji se koriste za utvrđivanje koncentracije aeropolena.

IV IZVORI FINANSIRANJA

Sredstva za sprovođenje Programa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji Grada Novog Sada u 2014. i 2015. godini obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda i Godišnjim finansijskim planom Gradske uprave za zaštitu životne sredine opredeljuju se sredstva prema bližim namenama i isplaćuju na osnovu ugovora zaključenih u skladu sa zakonom.

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".