ODLUKA
O GRADSKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 54/2009, 23/2011, 56/2012, 13/2013 - rešenje o usklađivanju din. izn. i 21/2014 - rešenje o usklađivanju din. izn.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvode se gradske administrativne takse (u daljem tekstu: taksa).

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1) "zahtev" jeste predlog, prijava, molba i drugi podnesak, uključujući i podneske podnete na obrascu, odnosno saopštenje koje se upućuje organu, kao i usmeno obraćanje organu, kojim se pokreće postupak kod organa;

2) "organi" jesu organi jedinica lokalne samouprave kada vrše izvorne poslove, kao i preduzeća, ustanove i druge organizacije u vršenju javnih ovlašćenja koja su im poverena odlukom Skupštine Grada Novog Sada;

3) "Tarifa" jeste Tarifa gradskih administrativnih taksi, koja je sastavni deo ove odluke.

Član 3

Za spise i radnje u upravnim stvarima, kao i za druge spise i radnje kod organa plaćaju se takse po odredbama ove odluke.

Iznosi taksi propisani su Tarifom.

Takse naplaćuju i preduzeća, ustanove i druge organizacije u vršenju javnih ovlašćenja koja su im poverena odlukom Skupštine Grada Novog Sada.

II OBVEZNIK TAKSE

Član 4

Obveznik takse (u daljem tekstu: obveznik) jeste lice koje se zahtevom obraća organu radi pokretanja upravnog, odnosno drugog postupka kod organa.

Ako za propisanu taksu postoji više obveznika, njihova obaveza je solidarna.

III NASTANAK TAKSENE OBAVEZE

Član 5

Ako Tarifom nije drugačije propisano, taksena obaveza nastaje:

1) za zahteve - u trenutku njihovog podnošenja;

2) za rešenja, dozvole i druge isprave - u trenutku podnošenja zahteva za njihovo izdavanje;

3) za upravne radnje - u trenutku podnošenja zahteva za izvršenje tih radnji.

Član 6

Taksa se plaća u trenutku nastanka taksene obaveze, ako ovom odlukom nije drugačije propisano.

IV PLAĆANJE TAKSENE OBAVEZE

Član 7

Obveznik je dužan da uz zahtev priloži odgovarajući dokaz da je taksu platio.

Taksa se plaća u novcu, u dinarima, u iznosima propisanim Tarifom.

Taksa se uplaćuje na propisani uplatni račun javnih prihoda.

Prihod od taksi propisanih ovom odlukom pripada budžetu Grada Novog Sada.

Član 8

U rešenju ili drugoj ispravi za koju je taksa plaćena, označava se da je taksa plaćena, iznos takse koji je plaćen i tarifni broj po kojem je taksa plaćena.

Član 9

Ako obveznik, koji je dužan da plati taksu, neposredno organu podnese zahtev uz koji nije priložen dokaz o plaćenoj taksi u propisanom iznosu, odgovorno lice organa nadležnog za prijem zahteva zatražiće od obveznika da podnese dokaz o uplati propisane takse u roku od 10 dana od dana podnošenja zahteva i upozoriće ga na posledice neplaćanja takse, o čemu se na podnetom zahtevu sačinjava zabeleška.

Ako zahtev, uz koji nije priložen dokaz o plaćenoj taksi u propisanom iznosu, stigne poštom, odgovorno lice organa nadležnog za prijem zahteva pozvaće obveznika pismenom opomenom da, u roku od 10 dana od dana prijema opomene, plati propisanu taksu i taksu za opomenu i upozoriće ga na posledice neplaćanja takse.

Ako obveznik, u roku iz st. 1. i 2. ovog člana, ne podnese dokaz da je taksa uplaćena u propisanom iznosu, naplata propisane takse i takse za opomenu iz stava 2. ovog člana vrši se pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku da je radnja izvršena.

Ako obveznik iz st. 1. i 2. ovog člana ne podnese dokaz da je propisana taksa, kao i taksa za opomenu, uplaćena, nadležni organ će obavestiti obveznika kada spis bude donet, odnosno radnja izvršena i, ako takse ne budu uplaćene i dokaz o tome dostavljen nadležnom organu, po isteku 10 dana od dana obaveštenja, obavestiće Gradsku poresku upravu i priložiće potrebne dokaze, radi pokretanja postupka prinudne naplate.

Član 10

Za zahteve koji bez priloženog dokaza o plaćenoj taksi u propisanom iznosu stignu poštom iz inostranstva, uručenje zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno saopštenje obvezniku da je radnja izvršena, izvršiće se po prijemu tog dokaza.

Član 11

U pogledu povraćaja, obračuna kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom, shodno se primenjuju propisi kojima se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

V OSLOBAĐANJA OD PLAĆANJA TAKSE

Član 12

Oslobađaju se plaćanja takse:

1) organi Republike, autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave;

2) organizacije obaveznog socijalnog osiguranja;

3) ustanove osnovane od strane Republike i autonomne pokrajine;

4) indirektni korisnici budžeta Grada Novog Sada, i

5) organizacije Crvenog krsta.

Član 13

Ne plaća se taksa za:

1) spise i radnje u postupcima koji se vode po službenoj dužnosti;

2) spise i radnje u postupku za povraćaj više ili pogrešno plaćenih javnih prihoda, i u postupku za preknjižavanje sa jednog uplatnog računa na drugi uplatni račun, koji se odnosi na izvorne javne prihode Grada Novog Sada;

3) spise i radnje u postupku za ispravljanje grešaka u rešenjima, drugim ispravama i službenim evidencijama;

4) spise i radnje u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite, odnosno prava u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom;

5) spise i radnje u vezi sa predškolskim i školskim vaspitanjem i obrazovanjem, obrazovanjem studenata;

6) podneske upućene organu za predstavke i pritužbe;

7) za potvrdu o pravosnažnosti ili izvršnosti koja se stavlja na upravni akt, i

8) spise i radnje u postupcima za utvrđivanje prava nastalih u vezi sa elementarnim nepogodama i drugim vanrednim događajima.

Član 14

Ako je postupak pokrenut na zahtev više obveznika, od kojih su neki oslobođeni plaćanja takse, taksu u tom postupku plaća obveznik koji nije oslobođen plaćanja takse.

Član 15

U rešenju, ispravi, dokumentu ili pismenu, koji se izdaje bez plaćanja takse, mora se označiti svrha izdavanja i osnov oslobađanja od plaćanja takse.

Rešenje, isprava, dokument ili pismeno iz stava 1. ovog člana može se koristiti samo u svrhu za koju je izdato.

VI USKLAĐIVANJE TAKSI I NADZOR

Član 16

Dinarski iznosi taksi iz Tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Prilikom usklađivanja dinarskih iznosa taksi, u skladu sa stavom 1. ovog člana, osnovica za usklađivanje su poslednji objavljeni usklađeni dinarski iznosi taksi.

Gradsko veće Grada Novog Sada na predlog Gradske uprave za finansije, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 1. ovog člana.

Objavljeni usklađeni dinarski iznosi taksi iz stava 3. ovog člana primenjuju se od prvog dana narednog meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Član 17

Upravni nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za opšte poslove.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 18

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u nadležnom organu iz člana 3. ove odluke, ako:

1) u rešenju ili drugoj ispravi, za koju je taksa plaćena, ne označi da je taksa plaćena, iznos takse koji je plaćen i tarifni broj po kojem je taksa plaćena (član 8.);

2) ne obavesti obveznika koji je zahtev podneo bez dokaza o plaćenoj taksi u propisanom iznosu, da je dužan da plati propisanu taksu i da o tome podnese dokaz, odnosno ako taksu ne naplati u propisanom iznosu pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku da je radnja izvršena, odnosno ako u propisanom roku ne obavesti Gradsku poresku upravu, radi pokretanja postupka prinudne naplate takse (član 9.);

3) po zahtevima koji, bez dokaza o plaćenoj taksi u propisanom iznosu, stignu poštom iz inostranstva, obvezniku uruči zatraženo rešenje ili drugu ispravu, odnosno saopštenje da je radnja izvršena (član 10.);

4) u rešenju, ispravi, dokumentu ili pismenom, koji se izdaju bez plaćanja takse, ne označi svrhu izdavanja i osnov oslobađanja od plaćanja takse (član 15. stav 1.);

5) u postupku pred tim organom omogući korišćenje rešenja, isprave, dokumenta ili pismena koje je, u skladu sa odlukom, izdato bez plaćanja takse, za svrhu za koju nije izdato (član 15. stav 2.).

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Za spise i radnje u upravnim stvarima i za druge spise i radnje organa za taksene obaveze koje su nastale, a nisu plaćene do dana stupanja na snagu ove odluke, taksa se plaća u skladu sa Odlukom o gradskim administrativnim taksama ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 4/2004), ako je to povoljnije za obveznika.

Član 20

Prvo usklađivanje dinarskih iznosa taksi iz Tarife sa godišnjom stopom rasta troškova života za prethodnu godinu izvršiće se u 2010. godini, u roku od 30 dana od dana objavljivanja podatka republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član 21

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o gradskim administrativnim taksama ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 4/2004).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o gradskim administrativnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 23/2011)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o gradskim administrativnim taksama

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 56/2012)

Član 4

Prvo usklađivanje dinarskih iznosa taksi iz Tarife sa godišnjim indeksom potrošačkih cena izvršiće se u 2013. godini, u roku od 30 dana od dana objavljivanja podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjuje se od 1. januara 2013. godine.

 

TARIFA GRADSKIH ADMINISTRATIVNIH TAKSI*

 

I ZAHTEVI

 

 

 

Iznos takse u dinarima

Tarifni broj 1.

 

Za zahtev, ako ovom odlukom nije drugačije propisano

290,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se:

 

1.

za naknadni podnesak kojim obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu;

 

2.

kada je izdavanje spisa, odnosno vršenje radnje po tom zahtevu oslobođeno plaćanja takse u skladu sa ovom odlukom; i

 

3.

za zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

 

Tarifni broj 2.

 

Za zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni propisa iz nadležnosti Grada Novog Sada

1.470,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za naknadni podnesak kojim obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu.

 

Tarifni broj 3.

 

Za zahteve iz oblasti urbanizma i građevinarstva, po svakom podnetom zahtevu za:

 

1.

informaciju o lokaciji;

770,00

2.

lokacijsku dozvolu;

770,00

3.

potvrdu urbanističkog projekta parcelacije;

770,00

4.

informaciju o izdatom aktu;

770,00

5.

potvrdu nacrta posebnih delova zgrade i

770,00

6.

prijavu izgrađenih temelja.

770,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za naknadni podnesak kojim obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu.

 

Tarifni broj 4.

 

Za prijavu na javni oglas za davanje u zakup poslovnog prostora kojim raspolaže Grad Novi Sad

1.160,00

Tarifni broj 5.

 

Za zahtev za davanje u zakup poslovnog prostora kojim raspolaže Grad Novi Sad, neposrednom pogodbom

3.480,00

Tarifni broj 6.

 

Za zahtev za privremeno zauzimanje javne površine radi postavljanja reklamnih panoa (objekti i sredstva za oglašavanje i reklamne oznake)

700,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za naknadni podnesak kojim obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu.

 

Tarifni broj 7.

 

Za prijavu na javni oglas za davanje u zakup ili otuđenje građevinskog zemljišta, odnosno za zahtev za davanje u zakup ili otuđenje građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom

1.160,00

Tarifni broj 8.

 

Za zahtev za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

1.160,00

Tarifni broj 9.

 

Za učešće na konkursu za dodelu lokacija za privremeno postavljanje kioska i manjih montažnih objekata na javnim površinama

460,00

Tarifni broj 10.

 

Za zahtev za izdavanje saglasnosti, kao i pribavljanje drugih akata kod javnih i javnih komunalnih preduzeća neophodnih za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje građevinskih radova

1.160,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za naknadni podnesak kojim obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu.

 

Tarifni broj 11.

 

Za zahtev podnet kod nadležnog javnog komunalnog preduzeća za priključak

1.160,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za naknadni podnesak kojim obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu.

 

Tarifni broj 12.

 

Za zahteve iz oblasti informacionog sistema, po svakom podnetom zahtevu:

 

1.

za izvod iz Registra i baze podataka Jedinstvenog informacionog sistema Grada Novog Sada i

1.160,00

2.

za potvrdu o jedinici Registra i baze podataka Jedinstvenog informacionog sistema Grada Novog Sada.

1.160,00

 

II PRAVNI LEKOVI

Tarifni broj 13.

 

Za žalbu organu, ako ovom odlukom nije drugačije pro pisano

440,00

 

NAPOMENA:

 

 

Ako se u istoj upravnoj stvari podnosi jedna žalba protiv više rešenja, taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prema broju rešenja koja se osporavaju žalbom.

 

Tarifni broj 14.

 

Za vanredni pravni lek

2.570,00

 

III REŠENJA

Tarifni broj 15.

 

Za rešenje, odnosno zaključak ako ovom odlukom nije drugačije propisano

500,00

 

NAPOMENA:

 

 

Ako se rešenje donosi po zahtevu više lica, taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prema broju obveznika kojima se rešenje uručuje.

 

 

IV UVERENJE, ODNOSNO POTVRDA

Tarifni broj 16.

 

Za uverenje, odnosno potvrdu, ako ovom odlukom nije drugačije propisano

290,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za uverenje, odnosno potvrdu koju organ izdaje stranci, svedoku, veštaku, ili tumaču, da su prisustvovali raspravi, odnosno uviđaju, ako su oni bili obavezni da prisustvuju i ako im to uverenje, odnosno potvrda služi isključivo radi pravdanja izostanka sa rada.

 

 

V RAZGLEDANJE SPISA I IZDAVANJE DUPLIKATA

Tarifni broj 17.

 

Za razgledanje spisa kod organa za svaki započeti sat po

340,00

Tarifni broj 18.

 

Za izdavanje kopije spisa i duplikata isprava plaća se taksa u visini 50% od propisane takse za izdavanje originala.

 

 

VI OPOMENA

Tarifni broj 19.

 

Za opomenu kojom se obveznik poziva da plati taksu

260,00

 

VII SPISI I RADNJE U KOMUNALNOJ OBLASTI

Tarifni broj 20.

 

Za rešenje kojim se odlučuje o privremenom zauzimanju javne površine, ako ovom odlukom nije drugačije propisano

460,00

Tarifni broj 21.

 

Za rešenje kojim se odlučuje o postavljanju kioska i manjih montažnih objekata na javnim površinama

700,00

Tarifni broj 22.

 

Za rešenje kojim se odlučuje o privremenom zauzimanju javne površine za postavljanje letnjih bašti

700,00

 

VIII SPISI I RADNJE U OBLASTI SAOBRAĆAJA

Tarifni broj 23.

1.

Za rešenje o uslovima za uređivanje prostora u oblasti saobraćaja

700,00

2.

Za rešenje kojim se odobrava držanje građevinskog materijala na saobraćajnim površinama

700,00

3.

Za rešenje za raskopavanje površina javne namene

700,00

4.

Za rešenje za određivanje parkirališta

700,00

5.

Za rešenje kojim se odobrava rezervisanje parking-mesta

700,00

6.

Za rešenje o određivanju rasporeda korišćenja taksi stajališta

700,00

7.

Za rešenje o određivanju evidencionog broja za taksi vozila

700,00

8.

Za izdavanje i overu taksi legitimacija

700,00

9.

Za rešenje o ispunjenosti uslova motornih vozila za obavljanje auto taksi prevoza

700,00

10.

Za rešenje o određivanju i izmeni trasa, linija, autobuskih stajališta, okretnica i terminala u javnom prevozu putnika

700,00

11.

Za rešenje o postavljanju autobuskih nadstrešnica sa ili bez prodajnog prostora

700,00

12.

Za rešenje za priključenje prilaznog puta na lokalne i nekategorisane puteve i ulice

700,00

13.

Za rešenje za izdavanje odobrenja za korišćenje obale i vodenog prostora

340,00

 

IX SPISI I RADNJE U OBLASTI PRIVREDE

Tarifni broj 24.

 

Za rešenje o unošenju imena Novi Sad u poslovno ime privrednog subjekta

174.310,00

 

NAPOMENA:

 

 

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se pre uručenja rešenja.

 

 

X SPISI I RADNJE U OBLASTI URBANIZMA I GRAĐEVINARSTVA

Tarifni broj 25.

1.

Za informaciju o lokaciji

2.330,00

2.

Za rešenje povodom zahteva za lokacijsku dozvolu

3.480,00

3.

Za potvrdu projekta parcelacije

2.330,00

4.

Za uslove za ispravku granica građevinske parcele

2.330,00

5.

Za informacije o izdatom aktu, po svakom predmetu za koji se informacija daje

240,00

6.

Za potvrdu nacrta posebnih delova zgrade, po svakom posebnom delu koji se potvrđuje

580,00

7.

Za rešenje za radove za koje se ne izdaje građevinska dozvola

770,00

8

Za rešenje kojim se izdaje građevinska dozvola

770,00

9.

Za potvrdu izgrađenih temelja

770,00

10.

Za upotrebnu dozvolu

770,00

11.

Za pripremne radove

770,00

12.

Za uklanjanje objekta

770,00

 

NAPOMENA:

 

 

Za izmenu rešenja, odnosno drugih akata iz ovog tarifnog broja plaća se taksa u iznosu umanjenom za 50% od propisane takse.

 

 

Za spise i radnje iz ovog tarifnog broja taksa se određuje prema vrednosti radova:

 

1.

za izdavanje odobrenja za izgradnju i građevinske dozvole, za izgradnju komunalne i saobraćajne infrastrukture, poslovnih, poslovno-stambenih objekata višeporodičnog stanovanja i za pretvaranje zajedničkih prostorija u stambeni prostor ili poslovni prostor i nadziđivanje tih zgrada

 

 

0,2% od predračunske vrednosti radova

2.

za izdavanje odobrenja za izgradnju i rešenja za radove za koje se ne izdaje građevinska dozvola za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju objekta iz tačke 1. ovog stava

 

 

0,1% od predračunske vrednosti radova

3.

za izdavanje upotrebne dozvole za objekte iz tačke 1. i 2. ovog stava

 

 

0,1% od predračunske vrednosti radova.

 

XI SPISI I RADNJE U STAMBENOJ OBLASTI

Tarifni broj 26.

1.

Za rešenja o iseljenju lica koje bez pravnog osnova koristi stan ili zajedničku prostoriju

930,00

2.

Za administrativno izvršenje rešenja iz tačke 1. ovog tarifnog broja

1.160,00

 

XII SPISI I RADNJE U OBLASTI IMOVINSKO-PRAVNIH POSLOVA

Tarifni broj 27.

1.

Za određivanje zemljišta za redovnu upotrebu zgrade

2.330,00

2.

Za poništaj pravosnažnog rešenja o izuzimanju zemljišta iz poseda, po parceli

1.160,00

3.

Za rešenje o konverziji prava korišćenja u pravo svojine, po parceli

2.330,00

 

XIII SPISI I RADNJE U PORESKOM POSTUPKU

Tarifni broj 28.

 

Za zahtev za povraćaj više ili pogrešno naplaćenih izvornih javnih prihoda Grada Novog Sada

290,00

 

Za poresko uverenje:

 

1.

o izmirenim obavezama, po osnovu izvornih javnih prihoda Grada Novog Sada

290,00

2.

o visini dugovanog iznosa po osnovu izvornih javnih prihoda Grada Novog Sada

290,00

3.

da lice nije poreski obveznik izvornih javnih prihoda Grada Novog Sada

290,00

Napomene

* Radi jednostavnijeg utvrđivanja visine taksi, važeće usklađene visine taksi koje objavljuje Gradsko veće Grada Novog Sada u skladu sa članom 16. st. 1. i 3. Odluke o gradskim administrativnim taksama, Redakcija je u prečišćenom tekstu Odluke iskazala u okviru Tarife koja je sastavni deo Odluke. Stoga se kod prečišćenog teksta navode i brojevi glasila u kojima su objavljena Rešenja o usklađivanju dinarskih iznosa taksi.