PROGRAM
MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA ZA PODRUČJE GRADA KRAGUJEVCA U 2014. GODINI

("Sl. list grada Kragujevca", br. 1/2014 i 15/2014)

 

I UVOD

Sredstva za realizaciju Programa razvoja poljoprivrede u selima na teritoriji Grada Kragujevca planirana su Odlukom o budžetu Grada Kragujevca za 2014. godinu, razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, funkcija 421 - Poljoprivreda, ekonomska klasifikacija 423, 424, 425,451, 481 i 511 u iznosu 90.527.000,00 dinara prihodi iz budžeta (01) i razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, podglava 8.6.2 - Direkcija za robne rezerve, funkcija 421 - Poljoprivreda, ekonomska klasifikacija 423, 424, 425, 451, 481, 483 i 511 u iznosu 3.954.000,00 dinara sopstveni prihodi budžetskih korisnika (04).

II PROGRAM

1. Rešavanje vodosnabdevanja na selu - 55.300.382,40 dinara

Program rešavanja vodosnabdevanja na seoskom području realizuje se kao zajednička investicija Grada i budućih korisnika seoskih vodovoda, koji su organizovani u udruženja građana. Grad Kragujevac će i u 2014. godini nastaviti da izdvaja sredstva za: izvođenje radova na istražnim bušotinama i izradi bunara, nabavku i isporuku rezervoara, izvođenje radova na izgradnji primarne mreže (od arterskog bunara do rezervoara), nabavku i ugradnju potisnih pumpi u bunare sa pratećom opremom, izradu idejnih projekata bunara i glavnih projekata vodovodnih mreža. Grad će, kao i svih prethodnih godina, finansirati i tehničku kontrolu projekata vodovodnih mreža, nadzor nad radovima (bunari, primarna mreža i ugradnja pumpi), izradu kopija planova za trase seoskih vodovoda, neophodnih za dobijanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Obaveza korisnika je da finansiraju sledeće: obezbeđivanje uslova za nesmetano izvođenje radova na bušotinama (prilaz, voda, struja za rad mašina), troškove priključka bunara - pomoćnog objekta na elektro - mrežu, uređenje mesta gde se polaže rezervoar i njegovu ugradnju, nabavku i ugradnju buster stanice ili drugih potisnih pumpi (ukoliko to projekat predviđa), razvod sekundarne mreže od rezervoara do pojedinačnih šahti svakog korisnika, izradu šahti, nabavku vodomera i izvođenje svih radova na povezivanju korisnika sa mrežom.

Obaveza Grada je da finansira i ispitivanje higijenske ispravnosti vode (po završetku izgradnje seoskog vodovoda - prvu analizu vode na bunaru i rezervoaru).

Sredstva planirana ovim programom će biti iskorišćena i za prikupljanje potrebne dokumentacije za legalizaciju vodovoda (legalizovano korišćenje prirodnih resursa - podzemnih voda) tj. dobijanje saglasnosti na projekat korišćenja prirodnog resursa - podzemnih voda po članu 15. Zakona o zaštiti životne sredine kod Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. To podrazumeva: izradu projekata detaljnih (hidrogeoloških) istražnih radova, dobijanje rešenja o uslovima i merama zaštite prirode i kulturnog nasleđa tokom izvođenja detaljnih istražnih radova, topografske karte, administrativne takse, dobijanja rešenja za odobrenje izvođenja primenjenih hidrogeoloških istraživanja i saglasnosti na projekat održivog korišćenja prirodnog resursa podzemne vode.

Sredstva planirana za ovaj program će se jednim delom iskoristiti i za izmirivanje ugovorenih obaveza preuzetih tokom 2013. godine.

2. Uređenje prilaza njivama - 6.000.000,00 dinara

Sredstva su namenjena za revitalizaciju atarskih puteva u selima koja su podnela zahteve preko Saveta MZ. U planu je da se u 20-25 sela realizuje 20 -60 radnih sati buldozera, kako bi se uredili prilazi njivama.

3. Podsticajne mere u poljoprivredi - 4.900.000,00 dinara

Podsticajna sredstva predviđena ovim programom koristiće se kao direktna, podsticajna bespovratna sredstva usmerena ka poljoprivredniku.

Direktna davanja ka poljoprivrednim proizvođačima biće u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je jasno definisana vrsta podsticaja koje mogu da vrše lokalne samouprave. Grad Kragujevac će subvencionisati prvo veštačko osemenjavanje (sa 1.500,00 dinara po umatičenom grlu) i osiguranje useva, životinja i plodova sa 30% od vrednosti polise osiguranja. Posebnim Odlukama Gradskog veća definisaće se vrsta i visina podsticaja, kao i uslovi pod kojima poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu za podsticaje.

Sredstva su planirana i za isplatu troškova kamate za kredite koji su poljoprivrednici podigli tokom 2009. godine kod poslovnih banaka za kupovinu traktora (54 kredita), kupovinu kombajna (4 kredita), kupovinu utovarivača stajnjaka (2 kredita) i adaptaciju objekata u stočarstvu (6 kredita). Ukupno 66 domaćinstava je tokom 2009. godine ostvarilo ovaj vid subvencija.

4. Podsticaj udruživanju poljoprivrednika - 3.026.000,00 dinara

Sredstva će se koristiti za sufinansiranje planova i programa poljoprivrednih udruženja u 2014. godini.

Putem javnog poziva i konkursa poljoprivredna udruženja, registrovana na teritoriji grada Kragujevca će moći da konkurišu za sredstva iz Agrarnog budžeta, a posebnom odlukom Gradskog veća definisaće se visina sredstava po udruženju, kao i uslovi pod kojima poljoprivredna udruženja mogu da konkurišu za ta sredstva.

Sredstva će se dodeljivati jednim delom kao bespovratna, a jedan deo (30-50% od vrednosti dobijenih sredstava) Udruženja će biti u obavezi da vrate kroz proizvode specifične za to udruženje, koji će biti prosleđeni Ustanovama kojima je ta vrsta pomoći potrebna (narodna kuhinja, kolektivni centri,...) i licima u stanju socijalne potrebe.

5. Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika - 2.720.000,00 dinara

Sredstva predviđena ovim programom planiraju se za:

- izradu edukativnih materijala, emisija o poljoprivredi, stručnih časopisa, literature

- finansiranje dela troškova za manifestacije koje organizuju MZ, udruženja, institucije u oblasti agrara

- organizovanje savetovanja i tribina iz oblasti poljoprivrede

- finansiranje raznih projekata iz oblasti agrara koji treba da unaprede znanje poljoprivrednika.

Cilj svih ovih mera je povećanje informisanosti i edukacija poljoprivrednika o najsavremenijim dostignućima nauke i tehnologije, a u cilju postizanja većih prinosa na proizvodnim parcelama.

6. Organizovanje i poseta sajmovima - 3.814.117,91 dinara

Sredstva su planirana za organizovanje Jedanaestog Šumadijskog sajma poljoprivrede, za sufinansiranje Šumadijskjih dana šljive u Stragarima, Dana cveća u Čumiću, za finansiranja posete Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Veroni za nagrađene poljoprivrednike, za organizovanje posete sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i za druge sajamske manifestacije.

7. Izložbe u stočarstvu - 2.300.000,00 dinara

Sredstva su planirana za finansiranje izložbi u stočarstvu koje će se održati tokom Jedanaestog Šumadijskog sajma poljoprivrede, a koje organizuju poljoprivredna udruženja (izložba ovaca, krava, konja, sitnih životinja, svinja itd).

8. Projekat "Agronom na selu" - 2.285.000,00 dinara

Sredstva planirana ovim programom namenjena su za nastavak programa "Agronom na selu" sa kojim se započelo u 2007. godini i koji je naišao na veliko interesovanje poljoprivrednika. Planira se nastavak angažovanja određenog broja agronoma i drugih stručnih lica koji će svoju delatnost obavljati po selima i gde će svaki agronom biti zadužen za određeni broj sela u smislu pružanja stručnih usluga poljoprivrednim proizvođačima, davanja informacija o merama koje sprovodi lokalna samouprava za razvoj poljoprivrede, pružanje pomoći pri popunjavanju obrazaca i drugo.

9. Projekat "Šumadijske zimske igre" - 2.400.000,00 dinara

Sredstva su planirana za realizaciju projekta koji ima za cilj da obogati kulturni život na selu, da zabavi i kroz zabavu bude edukativan i da unese dešavanja u život meštana na selu, prvenstveno u zimskim mesecima kada nema radova na poljima. Projekat je zamišljen kao takmičenje sela u nekoliko disciplina: znanju, igranju, slobodnom predstavljanju..... Planirana sredstva će se koristiti za finansiranje opreme potrebne za obavljanje takmičarskog dela, video bima, razglasa, ozvučenja, prevoza gostiju i takmičara, obezbeđivanja plakata, propagandnog materijala, nagrada.....i druge troškove.

10. Ispitivanje kvaliteta namirnica na Kragujevačkim pijacama - 563.780,00

Sredstva su namenjena za sufinansiranje dela troškova ispitivanja kvaliteta namirnica biljnog i životinjskog porekla na KG zelenim pijacama u cilju utvrđivanja ispravnosti proizvoda koji se prodaju na pijacama. Ovaj program se realizuje u saradnji sa JKP "Gradske tržnice" i Institutom za javno zdravlje Kragujevac.

Deo sredstava planiran je za izmirivanje ugovorenih obaveza iz 2013. godine.

11. Zakup tezgi na KG zelenim pijacama - 1.500.000,00

Sredstva su namenjena članovima Udruženja kojima će Grad plaćati određen broj tezgi na Kragujevačkim zelenim pijacama kao podsticaj njihovom udruživanju. Posebnom odlukom gradskog veća definisaće se visina subvencije i uslovi pod kojima članovi udruženja mogu da ostvare istu.

12. Sufinansiranje matične službe - 880.000,00 dinara

Sredstva su namenjena za sufinansiranje matične službe kao jedan od vidova za poboljšanje i unapređenje rasnog sastava u stočarstvu.

Deo sredstava planiran je za izmirivanje ugovorenih obaveza iz 2013. godine.

13. Tekuće održavanje Domova kultura na seoskom području - 1.500.000,00 dinara

Sredstva su planirana za održavanje Domova kultura (molerski radovi, elektro i ostali radovi.) na seoskom području, a realizovaće se na zahtev i u saradnji sa savetima Mesnih zajednica.

14. Nadoknade i ostala davanja - 600.000,00 dinara

Sredstva sa ovog programa planirana su za jednokratne novčane pomoći usled pretrpljenih šteta (uginuće stoke, požar...), za kupovinu stočnih vaga i druge namene koje nisu predviđene u programima za 2014. godinu, a iskrsnu kao neophodna davanja.

15. Prenete obaveze - 1.887.719,69 dinara

Ova sredstva su prenete i neizmirene obaveze iz 2013. godine koje će se realizovati od sredstava planiranih 2014. godine, a odnose se na:

- RINO obaveze (dospevaju za plaćanje tokom januara - februara 2014):

- realizaciju Ugovora za usluge izrade projekata arterskih bunara i distributivnih vodovodnih mreža na seoskom području, zaključenog između Grada i Agencije "ARH projekt", br. 404-194/12-XV od 28.06.2012. godine, u iznosu 145.000,00 dinara

- realizaciju Ugovora za usluge izrade projekata arterskih bunara i distributivnih vodovodnih mreža na seoskom području, zaključenog između Grada i Agencije Koper - inženjering, br. 404-163/13- III-18 u iznosu 112.400,00 dinara

- realizaciju Ugovora zaključenog između Grada i Agrobiznis centra iz Kutlova, br. 320-722/13-III-21 u iznosu 80.000,00 dinara

- realizaciju Ugovora zaključenog između Grada i Agrobiznis centra iz Kutlova, br. 320-753/13-III-21 u iznosu 535.000,00 dinara

- realizaciju Ugovora zaključenog između Grada i Krušik doo za isporuku rezervoara, br. 404-126/13-III-18 u iznosu 470.457,60 dinara

- realizaciju Ugovora zaključenog sa Institutom za javno zdravlje za ispitivanje kvaliteta namirnica, br. 404-98/13-III-21 u ukupnom iznosu 87.080,00 dinara

- realizaciju Ugovora zaključenog sa Institutom za javno zdravlje za analizu higijenske ispravnosti vode na seoskim vodovodima, br. 320-674/13- III u ukupnom iznosu 17.900,00 din.

- isplatu sredstava odobrenih Udruženju "Kneginja Milica" po ugovoru broj 400-904/13-II u iznosu 174.000,00 dinara

- realizaciju Ugovora zaključenog između Grada i RTK br. 642-12/13-III-21 u iznosu 80.000,00 dinara

- realizaciju rešenja Gradonačelnika zaključenog između Grada i JKP Gradska čistoća u iznosu 83.162,09 dinara

- realizaciju Ugovora zaključenog između Grada i JKP Gradsko zelenilo, br. 404-239/13-III-21 u iznosu 102.720,00 dinara.

16. Skladištenje pšenice iz robnih rezervi Grada - 850.000,00

Merkantilna pšenica iz gradskih robnih rezervi skladišti se i čuva u silosima ovlašćenog skladištara AD "Žitoprodukt" Kragujevac. Prema ugovoru sa skladištarom postoji obaveza da se mesečno izmiruju obaveze za unošenje novih količina i čuvanje ukupnih količina pšenice.

Planiranim sredstvima treba izmiriti obaveze nastale prema skladištaru zaključno sa 30. aprilom 2014. godine, jer iste nisu mogle biti izmirene na teret sopstvenih sredstava Direkcije za robne rezerve Grada."

III RASPORED SREDSTAVA MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA ZA PODRUČJE GRADA KRAGUJEVCA U 2014. GODINI

Razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, funkcija 421 - Poljoprivreda, izvor 01 - budžetski prihodi - 90.527.000,00 dinara.

Raspored sredstava po elementima programa

rb

Program

Budžetska sredstva

1.

Rešavanje vodosnabdevanja na selu

55.300.382,40

2.

Uređenje prilaza njivama

6.000.000,00

3.

Podsticajne mere u poljoprivredi

4.900.000,00

4.

Podsticaj udruživanju poljoprivrednika

3.026.000,00

5.

Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika

2.720.000,00

6.

Organizovanje i poseta sajmovima

3.814.117,91

7.

Izložbe u stočarstvu

2.300.000,00

8.

Projekat "Agronom na selu"

2.285.000,00

9.

Projekat "Šumadijske zimske igre"

2.400.000,00

10.

Kontrola namirnica

563.780,00

11.

Zakup tezgi na KG pijacama

1.500.000,00

12.

Sufinansiranje matične službe

880.000,00

13.

Domovi kultura

1.500.000,00

14.

Nadoknade i ostala davanja

600.000,00

15.

Prenete obaveze

1.887.719,69

16.

Skladištenje pšenice iz gradskih robnih rezervi

850.000,00

 

ukupno

90.527.000,00

Raspored sredstava po ekonomskim klasifikacijama

Razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, funkcija 421 - Poljoprivreda, izvor 01 - budžetski prihodi - 90.527.000,00 dinara

Ekonomska klasifikacija

Program

Budžetska sredstva

tačka

opis programa

423 - Usluge po ugovoru

5

Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika - emisije, edukacije, literatura i realizacija projekata

2.720.000,00

8

Projekat "Agronom na selu"

2.285.000,00

9

Šumadijske zimske igre

2.400.000,00

11

Zakup tezgi na Kg zelenim pijacama

1.500.000,00

15

Prenete obaveze

695.000,00

Ukupno za 423

 

 

9.600.000,00

424 - Specijalizovane usluge

1

Rešavanje problema vodosnabdevanja - hemijska i mikrobiološka analiza vode sa seoskih vodovoda

232.100,00

1

Rešavanje problema vodosnabdevanja - tehnička kontrola projekata vodovodnih trasa i stručni nadzor nad radovima i nadzor nad izradom eksploatacione bušotine

170.000,00

1

Rešavanje problema vodosnabdevanja - kopije planova za seoske vodovode

309.140,00

10

Kontrola namirnica

563.780,00

12

Sufinansiranje rada matične službe

880.000,00

15

Prenete obaveze

104.980,00

16

Skladištenje pšenice iz robnih rezervi Grada

850.000,00

Ukupno za 424

 

 

3.110.000,00

425 - Tekuće održavanje i popravke

13

Radovi na Domovima kultura na seoskom području

1.500.000,00

Ukupno za 425

 

 

1.500.000,00

451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama

3

Podsticajne mere u poljoprivredi - refinansiranje kamate

400.000,00

3

Podsticajne mere u poljoprivredi - osiguranje i osemenjavanje

4.500.000,00

6

Organizovanje i poseta sajmovima

3.814.117,91

14

Naknade i ostala davanja

600.000,00

15

Prenete obaveze

185.882,09

Ukupno za 451

 

 

9.500.000,00

481 - Dotacije nevladinim organizacijama

4

Podsticaj udruživanja poljoprivrednika

3.026.000,00

7

Izložbe u stočarstvu

2.300.000,00

15

Prenete obaveze

174.000,00

Ukupno za 481

 

 

5.500.000,00

511 - Zgrade i građevinski objekti

1

Rešavanje vodosnabdevanja na selu (istražni radovi i izrada bunara, izrada projekata vodovodnih trasa, nabavka pumpe, isporuka rezervoara, izgradnja primarne mreže)

54.589.142,40

2

Uređenje atarskih puteva

6.000.000,00

15

Prenete obaveze

727.857,60

Ukupno za 511

 

 

61.317.000,00

Ukupno za funkciju 421

90.527.000,00

Razdeo 8 - Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave, glava 8.6 - Privreda, sport i sportska infrastruktura, podglava 8.6.2 - Direkcija za robne rezerve, funkcija 421 - Poljoprivreda, ekonomska klasifikacija 423, 424, 425, 451, 481, 483 i 511 u iznosu 3.954.000,00 dinara sopstveni prihodi budžetskih korisnika (04).

Sredstva za ove namene su planirana kao sopstveno učešće za plaćanje manjih iznosa za aktivnosti predviđene programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje grada Kragujevca u 2014. godini.

U pitanju su sredstva koja se računaju kao sopstveni prihodi i koja treba da uplate poljoprivredni proizvođači na ime otplate rata za kredite dobijene u prethodnim godinama.

Ekonomska klasifikacija

Program

Ukupno

423 - Usluge po ugovoru

Unapređenje stručnog znanja poljoprivrednika

300.000,00

Ukupno za 423

 

300.000,00

424 - specijalizovane usluge

Rešavanje vodosnabdevanja na selu - tehnička kontrola projekata vodovodnih trasa i stručni nadzor nad radovima, kopije planova za seoske vodovode

200.000,00

Ukupno za 424

 

200.000,00

425 - Tekuće održavanje i popravke

Radovi na Domovima kultura na seoskom području

354.000,00

Ukupno za 425

 

354.000,00

451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama

Podsticajne mere u poljoprivredi

400.000,00

Organizovanje i poseta sajmovima

500.000,00

Naknade i ostala davanja

100.000,00

Ukupno za 451

 

1.000.000,00

481 - Dotacije nevladinim organizacijama

Podsticaj udruživanja poljoprivrednika

100.000,00

Podsticaj udruživanja poljoprivrednika - neizmirene obaveze

400.000,00

Ukupno za 481

 

500.000,00

483 - Novčane kazne i penali

Novčane kazne i penali

100.000,00

Ukupno za 483

 

100.000,00

511 - Zgrade i građevinski objekti

Rešavanje vodosnabdevanja na selu (istražni radovi i izrada bunara, izrada projekata vodovodnih trasa, nabavka pumpe, isporuka rezervoara, izgradnja primarne mreže)

1.500.000,00

Ukupno za 511

 

1.500.000,00

Ukupno za funkciju 421

3.954.000,00

IV Iznos sredstava je planiran po programima, a usklađivaće se u toku godine u zavisnosti od realizacije sredstava i podnetih zahteva.

V Realizacija aktivnosti predviđenih Programom vrši se na osnovu odluka Gradskog veća, Rešenja Gradonačelnika i ugovora.

VI Za realizaciju ovog Programa odgovorna je Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave u skladu sa članom 30. Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2014. godinu.

VII Ovaj Program objaviti u " Službenom listu grada Kragujevca".