ODLUKA
O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA ZA UMANJENJE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 16/2014)

I Utvrđuju se kriterijumi za umanjenje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta za 2013. godinu, utvrđenih pravosnažnim rešenjima nadležne gradske uprave i to:

1) naknada za magacinski i skladišni prostor obračunaće se za prostore koji se koriste kao magacini, odnosno skladišta prema njihovoj nameni, odnosno kao da je delatnost skladištenja (grupa 5 - podgrupa A), osim kada je u pitanju magacinski prostor uz proizvodne hale za koji se naknada obračunava kao i za proizvodne delatnosti uz koje se magacin nalazi;

2) naknada za korišćenje građevinskog zemljišta za zelene površine umanjuje se za 75% od iznosa koji bi bio određen primenom člana 9. i 10. Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Kragujevca" br. 46/12 i 12/13);

3) za poslovni-proizvodni prostor koji nije u funkciji (prazan poslovni-proizvodni prostor) naknada se obračunava kao za stambeni prostor uvećan pet puta (kao što se obračunava za prazan prostor) uz umanjenje za 70%;

4) naknada za korišćenje neizgrađenog građevinskog zemljišta datog u zakup ili u svojinu od strane grada do izgradnje objekta, odnosno do roka određenog ugovorom o zakupu za privođenje nameni, obveznik plaća u visini od 25% od iznosa naknade koja bi bila određena da je objekat u funkciji (izgrađen).

II Gradsko veće umanjuje naknade u skladu sa utvrđenim kriterijumima po pisanom zahtevu obveznika podnetim u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke odnosno od dana pravosnažnosti rešenja.

III Zahtev iz poglavlja II ove odluke mora biti obrazložen uz dostavljanje dokaza koji zahtev čine opravdanim.

IV Po podnetim zahtevima poreskih obveznika, činjenice navedene u zahtevu utvrdiće Gradska poreska uprava, terenskom kontrolom i zapisnik o izvršenoj kontroli dostaviće Gradskom veću radi donošenja akta o umanjenju.

V Privredni subjekti kojima Gradsko veće umanji naknade obavezni su da obaveze po ovom osnovu prema gradu Kragujevcu izmire u roku od 7 dana od dana umanjenja.

VI Ovu odluku objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".