ODLUKA
O DODATNOJ ZAŠTITI PORODILJA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 19/2014)

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuje pravo na jednokratno novčano davanje porodilji za rođeno prvo, drugo i treće dete na teritoriji Grada Zaječara (u daljem tekstu: Grad), koje obezbeđuje Grad radi podsticanja rađanja dece.

Član 2

Pravo iz člana 1. ove Odluke ostvaruje porodilja sa prebivalištem na teritoriji grada Zaječara, prijavljenim najmanje 3 godine pre rođenja deteta.

Pravo iz člana 1. ove Odluke ostvaruje i porodilja sa statusom interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, sa boravištem na teritoriji grada Zaječara prijavljenim najmanje 3 godine pre rođenja deteta.

Pravo iz člana 1. ove Odluke, pod uslovima iz stava 1. ovog člana, ostvaruju i porodilje koje su se porodile počev od 01.09.2013. godine.

Član 3

Pravo na jednokratno novčano davanje ima porodilja za prvorođeno dete u iznosu od 50.000 dinara, za drugorođeno dete u iznosu od 75.000 dinara i za trećerođeno dete u iznosu od 100.000 dinara, u okviru sredstava odezbeđenih u budžetu grada Zaječara za tu namenu.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog u roku od šezdeset dana od dana porođaja.

Uz zahtev se prilaže i odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuje postojanje osnova za ostvarivanje prava (uverenje o prebivalištu, lična karta i izvod iz matične knjige rođenih za dete).

O pravu iz stava 1. ovog člana odlučuje Odeljenje za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave Grada Zaječara, nadležno za poslove socijalne zaštite.

Član 4

Sredstva za isplatu jednokratnog novčanog davanja porodilji, utvrđenog ovom Odlukom, obezbeđuju se u budžetu Grada Zaječara.

Član 5

Za sprovođenje ove Odluke nadležno je Odeljenje za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave Grada Zaječara.

Nadležno Odeljenje će izvršiti usklađivanje ostvarenog prava porodilja koje su se porodile, počev od 01.09.2013. godine, sa odredbama ove Odluke, najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", br. 34/2011).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu Grada Zaječara".