ODLUKA

O NADLEŽNOSTIMA U POSTUPKU PRIBAVLJANJA I RASPOLAGANJA STVARIMA U JAVNOJ SVOJINI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 16/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se nadležnost u postupku pribavljanja i raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini Grada Zaječara (u daljem tekstu: Grad), odnosno određuje nadležni organ za preduzimanje propisanih radnji i to:

- za donošenje akta (zaključka) o pokretanju postupka i akta o obrazovanju Komisije za sprovođenje postupka iz prethodnog stava;

- za donošenje akta (odluke) o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima;

- za obavljanje administrativnih poslova za potrebe Komisije za sprovođenje postupka, objavljivanje oglasa o javnom nadmetanju ili prikupljanju pismenih ponuda i izradu nacrta akata o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima;

- za zaštitu imovinskih prava i interesa Grada;

- za vršenje nadzora nad primenom odredaba ove Odluke, kao i

- lice nadležno za zaključivanje ugovora o pribavljanju i raspolaganju nepokretnostima u javnoj svojini Grada.

Član 2

Pribavljanje i raspolaganje stvarima u javnoj svojini Grada u smislu ove Odluke, vrši se u skladu sa odredbama Zakona o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/11 i 88/13 - u daljem tekstu: Zakon) i po postupcima bliže uređenim Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Sl. glasnik RS", br. 24/12 - u daljem tekstu: Uredba).

O pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini Grada, pod uslovima propisanim Zakonom i Uredbom, odlučuje organ Grada određen u skladu sa Zakonom, Statutom Grada i ovom Odlukom.

Član 3

Nepokretne stvari pribavljaju se u javnu svojinu, odnosno otuđuju se iz javne svojine Grada u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanjem pismenih ponuda, polazeći od tržišne vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ.

Pribavljanjem nepokretnih stvari u smislu stava 1. ovog člana, smatra se i razmena nepokretnosti i izgradnja objekata.

U izuzetnim slučajevima, nepokretne stvari mogu se pribaviti ili otuđiti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom, u skladu sa Zakonom i Uredbom.

Nepokretne stvari mogu se pribavljati u javnu svojinu i besteretnim pravnim poslom (nasleđe, poklon ili jednostrana izjava volje), kao i eksproprijacijom, na osnovu posebnog zakona.

Član 4

Predlog za pokretanje postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada mogu da podnesu subjekti koji mogu biti korisnici stvari u javnoj svojini Grada (javna preduzeća, ustanove, organi, organizacije, javne agencije, društvo kapitala i dr., čiji je osnivač Grad), pod uslovom da su u budžetu Grada obezbeđena sredstva za ove namene.

II PRIBAVLJANJE NEPOKRETNOSTI U JAVNU SVOJINU GRADA

1. Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda

Član 5

Zaključak o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda, donosi Gradsko veće Grada Zaječara (u daljem tekstu: Gradsko veće), na predlog Gradonačelnika. Gradsko veće istovremeno svojim aktom obrazuje Komisiju za sprovođenje postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada (u daljem tekstu: Komisija) i utvrđuje tekst javnog oglasa za javno nadmetanje, ili prikupljanje pismenih ponuda.

Uz predlog zaključka iz prethodnog stava, Gradskom veću dostavlja se i nacrt javnog oglasa, koji obavezno sadrži elemente utvrđene utvrđene čl. 17. Uredbe, osim u slučaju pribavljanja nepokretnosti neposrednom pogodbom.

Nacrt zaključka o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada i tekst javnog oglasa priprema Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave grada Zaječara (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje).

Gradsko veće, zaključak sa oglasom iz stava 1. ovog člana, dostavlja nadležnom Odeljenju, koje je dužno da objavi oglas u skladu sa odredbom člana 17. stav 2. Uredbe.

Član 6

Komisija iz člana 5. stav 1. ove Odluke ima predsednika, dva člana i njihove zamenike. Aktom o obrazovanju Komisije bliže se određuju poslovi i zadaci Komisije.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja nadležno Odeljenje.

Član 7

Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada Zaječara sprovodi Komisija, na način propisan čl. 17. i 18. Uredbe, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Komisija o svom radu sačinjava zapisnik i obrazložen predlog za pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada, koji dostavlja nadležnom Odeljenju.

Nacrt odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada priprema nadležno Odeljenje i dostavlja ga Gradskom veću, koje utvrđuje predlog odluke.

Član 8

Odluku o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, na predlog Gradskog veća, donosi Skupština grada.

Na osnovu odluke iz prethodnog stava, zaključuje se ugovor između Grada Zaječara i lica od koga se pribavlja nepokretnost, u roku od 30 dana od dana konačnosti odluke.

U ime Grada, ugovor o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu zaključuje Gradonačelnik, kao lice nadležno za zaključenje ugovora, u smislu čl. 1. ove Odluke.

2. Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada neposrednom pogodbom

Član 9

Nepokretnosti se mogu pribaviti u javnu svojinu neposrednom pogodbom, ali ne iznad od strane nadležnog poreskog organa procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje, pod kojim se podrazumeva:

1) slučaj kada nepokretnost koja se pribavlja u javnu svojinu Grada, po svojim karakteristikama jedina odgovara potrebama Grada, korisnika, odnosno nosioca prava korišćenja, s tim da predlog zaključka, odnosno odluke o ovakvom načinu pribavljanja, sadrži obrazloženje opravdanosti i celishodnosti, sa aspekta ostvarenja interesa Grada, kao i razloge zbog kojih se pribavljanje ne bi moglo realizovati javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda;

2) slučaj kada se radi o međusobnom raspolaganju između Grada i drugih nosilaca prava javne svojine;

3) slučaj pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada putem razmene, ako je ta razmena u interesu Grada Zaječara, uz ispunjenje svih uslova iz člana 30. Zakona o javnoj svojini.

Član 10

Postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu Grada neposrednom pogodbom sprovodi se u skladu sa Zakonom, na način propisan čl. 3. i 4. Uredbe, shodnom primenom odredaba čl. 5 - 8. ove Odluke, osim obaveze raspisivanja javnog oglasa za pribavljanje nepokretnosti.

Odluku o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu neposrednom pogodbom, nakon sprovedenog postupka, donosi Skupština grada, na predlog Gradskog veća.

Ugovor o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada neposrednom pogodbom, u ime Grada zaključuje Gradonačelnik, u roku od 30 dana od dana konačnosti odluke iz prethodnog stava.

III OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI IZ JAVNE SVOJINE GRADA

1. Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda

Član 11

Nepokretne stvari otuđuju se iz javne svojine Grada u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanjem pismenih ponuda, polazeći od tržišne vrednosti nepokretnosti, koju je procenio nadležni poreski organ.

Član 12

Zaključak o pokretanju postupka za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine Grada javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda donosi Gradsko veće, na predlog Gradonačelnika. Gradsko veće, istovremeno svojim aktom obrazuje Komisiju za sprovođenje postupka otuđenja nepokretnosti iz javne svojine, koju čine predsednik, dva člana i njihovi zamenici i utvrđuje tekst javnog oglasa za javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda, koji obavezno sadrži elemente propisane odredbama člana 19. i člana 17. stav 4-9. Uredbe.

Nacrt Zaključka i tekst javnog oglasa priprema nadležno Odeljenje.

Gradsko veće, zaključak sa oglasom iz stava 1. ovog člana, dostavlja nadležnom Odeljenju, koje je dužno da objavi oglas u listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, shodno članu 19. stav 1. Uredbe.

Član 13

Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda sprovodi Komisija iz člana 12. stav 1. ove Odluke, na način propisan čl. 19 - 21. Uredbe, u skladu sa Zakonom i odredbama ove Odluke.

Komisija o svom radu sačinjava zapisnik i obrazložen predlog za otuđenje nepokretnosti iz javne svojine Grada, koji dostavlja nadležnom Odeljenju.

Nadležno Odeljenje priprema nacrt odluke o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada, koji dostavlja Gradskom veću, radi utvrđivanja predloga odluke.

Član 14

Skupština grada, po sprovedenom postupku, na predlog Gradskog veća, donosi odluku o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda.

Ugovor o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada, sa licem kome se otuđuje nepokretnost, u ime Grada zaključuje Gradonačelnik, u roku od 30 dana od dana konačnosti odluke iz stava 1. ovog člana.

2. Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom

Član 15

Izuzetno, nepokretnosti u javnoj svojini Grada mogu se otuđiti iz javne svojine neposrednom pogodbom, ali ne ispod od strane nadležnog poreskog organa procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, ako u konkretnom slučaju to predstavlja jedino moguće rešenje, uz posebno obrazloženje opravdanosti i celishodnosti, kao i razloga zbog kojih se otuđenje ne bi moglo realizovati javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda.

Postupak otuđenja nepokretnosti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom sprovodi se u skladu sa Zakonom i Uredbom i shodnom primenom odredaba čl. 12 - 14. ove Odluke, osim obaveze raspisivanja javnog oglasa za otuđenje nepokretnosti.

Član 16

Skupština grada, po sprovedenom postupku, na predlog Gradskog veća, donosi odluku o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada, neposrednom pogodbom.

Nacrt odluke iz prethodnog stava priprema nadležno Odeljenje.

Ugovor o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada neposrednom pogodbom, sa licem kome se otuđuje nepokretnost, u ime Grada zaključuje Gradonačelnik, u roku od 30 dana od dana konačnosti odluke iz stava 1. ovog člana.

Član 17

Izuzetno, Grad može otuđiti nepokretnosti iz javne svojine i ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, u slučajevima propisanim Zakonom i Uredbom, ako postoji interes Grada za takvim raspolaganjem.

Predlog odluke o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, mora da sadrži obrazloženje iz koga se može utvrditi postojanje propisanih razloga i opravdanosti ovakvog načina otuđenja.

Član 18

Odluku o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, donosi Skupština grada, na predlog Gradskog veća.

Nacrt odluke o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada ispod tržišne cene odnosno bez naknade, na inicijativu Gradonačelnika, priprema nadležno Odeljenje.

Ugovor o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Grada ispod tržišne cene, odnosno bez naknade, sa licem kome se otuđuje nepokretnost, u ime Grada zaključuje Gradonačelnik, u roku od 30 dana od dana konačnosti odluke iz stava 1. ovog člana.

Član 19

Rešenje o davanju nepokretnosti u javnoj svojini Grada na korišćenje, o prenosu prava korišćenja nepokretnosti na drugog korisnika ili nosioca prava javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu, kao i rešenje o oduzimanju i prestanku prava korišćenja nepokretnosti u javnoj svojini, donosi Skupština grada, na predlog Gradskog veća.

Na osnovu rešenja iz prethodnog stava, zaključuje se ugovor između Grada i korisnika, ili drugog nosioca prava na nepokretnosti, koji u ime Grada zaključuje Gradonačelnik, u roku od 30 dana od dana konačnosti rešenja.

Nacrt rešenja iz stava 1. ovog člana Odluke priprema nadležno Odeljenje.

Član 20

Korisnici nepokretnosti u javnoj svojini Grada imaju pravo da upravljaju stvarima u javnoj svojini koje koriste i obavezu da se staraju o njihovom održavanju, obnavljanju i unapređivanju, uz izvršavanje zakonskih i drugih obaveza u vezi sa njima.

Član 21

Nepokretnosti u javnoj svojini Grada, koje organi Grada koriste za vršenje njihovih prava i dužnosti, su službene zgrade, poslovne prostorije i druge nepokretnosti određene Zakonom. Funkcioner koji rukovodi organom Grada, odnosno drugo ovlašćeno lice, stara se o zakonitosti i odgovoran je za zakonito korišćenje i upravljanje stvarima u javnoj svojini, koje koristi taj organ.

Raspored službenih zgrada i poslovnih prostorija za rad organa Grada, utvrđuje se posebnim aktom Gradonačelnika.

Član 22

Organi Grada dužni su stvari u javnoj svojini Grada koriste na način kojim se obezbeđuje efikasno vršenje njihovih prava i dužnosti, kao i racionalno korišćenje i očuvanje tih stvari.

Stvari u javnoj svojini Grada, koje nisu neophodne za vršenje poslova iz delokruga organa Grada, mogu se dati na korišćenje drugom organu Grada ili drugom organu drugog nosioca javne svojine, na određeno i neodređeno vreme, dati u zakup, zameniti za drugu stvar ili otuđiti u skladu sa Zakonom, Uredbom i ovom Odlukom, ili odlukom kojom se uređuje davanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini.

IV ZAŠTITA IMOVINSKIH PRAVA I INTERESA GRADA

Član 23

Ugovori o pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini Grada Zaječara zaključuju se po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog javnog pravobranilaštva.

Gradsko javno pravobranilaštvo dužno je da mišljenje iz stava 1. ovog člana, da u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za davanje mišljenja.

Nadležno Odeljenje je dužno da primerak zaključenog ugovora iz stava 1. ovog člana, dostavi Gradskom javnom pravobranilaštvu i Odeljenju za finansije Gradske uprave, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

Gradsko javno pravobranilaštvo ovlašćeno je i da podnosi tužbe za poništaj ugovora iz stava 1. ovog člana, zaključenih suprotno propisima, u zakonom utvrđenom roku, a ako taj rok nije utvrđen zakonom, u roku od jedne godine od dana zaključenja ugovora.

Član 24

U pogledu nadležnosti za sprovođenje postupka, odredbe ove Odluke shodno će se primenjivati i kod pribavljanja i otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini, koje se uređuje Zakonom o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS" br. 72/09, 81/09 - ispr., 64/10 - odluka US, 24/11, 121/12, 42/13 - odluka US, 50/13 - odluka US i 98/13 - odluka US), podzakonskim aktima iz ove oblasti i propisima o javnoj svojini.

Nadležnost u postupku za davanje u zakup građevinskog zemljišta, kao i za davanje poslovnog prostora u javnoj svojini u zakup i na korišćenje, urediće se posebnom Odlukom, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima i Statutom Grada.

Član 25

Pribavljanje pokretnih stvari u javnu svojinu Grada sprovodi se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS" broj 124/12) i podzakonskim aktima kojima se uređuju javne nabavke.

Postupak otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine Grada sprovodi se u skladu sa Zakonom o javnoj svojini i podzakonskim aktima iz oblasti javne svojine, shodnom primenom odredaba ove Odluke koje se odnose na postupak otuđenja nepokretnosti.

Član 26

Nadležnost u postupku pribavljanja i otuđenja pokretnih stvari iz javne svojine Grada, uređuje se na sledeći način:

Akt o pokretanju postupka pribavljanja i otuđenja pokretnih stvari u javnoj svojini Grada i akt o obrazovanju Komisije za javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda u ovom postupku, donosi Gradonačelnik.

Gradsko veće određuje se kao nadležni organ za donošenje akta o pribavljanju i otuđenju pokretnih stvari u javnoj svojini Grada.

Gradonačelnik se određuje kao lice nadležno, da u ime Grada, zaključuje ugovore o pribavljanju i raspolaganju pokretnim stvarima u javnoj svojini Grada.

Član 27

Na sve što nije propisano ovom Odlukom, neposredno će se primenjivati odredbe Zakona o javnoj svojini, Zakona o planiranju i izgradnji, Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda i drugih propisa kojima se uređuje javna svojina i građevinsko zemljište.

Član 28

Nadzor nad primenom propisa o javnoj svojini i odredaba ove Odluke vršiće Služba za internu reviziju Gradske uprave grada Zaječara.

Član 29

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".