REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA PERIOD JANUAR-JUN 2014. GODINE

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2014)

1. Utvrđuje se Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-jun 2014. godine, ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, naknade za korišćenje šuma i drugih sredstava u skladu sa zakonom, za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda, u periodu januar-jun 2014. godine.

2. Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-jun 2014. godine je u prilogu ovog rešenja i čini njegov sastavni deo.

3. Na Predlog programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za period januar-jun 2014. godine, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije dalo je saglasnost broj 401-00-469/2014-01 od 17. aprila 2014. godine.

4. Ovo rešenje objavljuje se u "Službenom listu grada Beograda".

PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA PERIOD JANUAR-JUN 2014. GODINE

I

Ovim programom utvrđuje se obim, raspodela i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-jun 2014. godine namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda u periodu januar-jun 2014. godine.

Sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-jun 2014. godine planirana su Odlukom o privremenom finansiranju grada Beograda za period januar-jun 2014. godine ("Službeni list grada Beograda", br. 72/13, 78/13 i 24/14), u okviru razdela 09 - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, glava 09.1 - Budžetski fond za zaštitu životne sredine i to:

- izvor finansiranja 01 - prihodi iz budžeta, funkcije: 530 - Smanjenje zagađenosti; 540 - Zaštita biljnog i životinjskog sveta i krajolika i 550 - Zaštita životne sredine - istraživanje i razvoj, u iznosu od 283.115.000,00 dinara;

- izvor finansiranja 13 - viškovi prihoda iz prethodnih godina, funkcija 550 - zaštita životne sredine - istraživanje i razvoj u iznosu od 51.220.200,00 dinara.

II

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se u skladu sa bližom namenom utvrđenom Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za period januar-jun 2014. godine, za finansiranje:

Red. br.

NAMENA
Aktivnost /naziv plana, programa ili projekta

1.

424331 - Usluge javnog zdravstva - inspekcija i analiza

Planiran iznos: 46.813.770,00 dinara
Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - monitoring, koja obuhvata:
1. Prenete obaveze za poslove izvršene u 2013. godini i to za:
- kontrolu kvaliteta vazduha merenjem zagađujućih materija poreklom od stacionarnih izvora i od pokretnih izvora,
- kontrola kvaliteta izvorske vode javnih česama u gradskim i prigradskim naseljima,
- kontrola kvaliteta površinskih voda reka, kanala i drugih manjih vodotoka, retenzija, kupališta i akumulacija;
2. Program kontrole kvaliteta vazduha u Beogradu;
3. Program kontrole kvaliteta površinskih voda na teritoriji Beograda;
4. Program merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Beograda;
5. Program ispitivanja zagađenosti zemljišta na teritoriji Beograda.

2.

424611 - Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 10.307.660,00 dinara
Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - monitoring, koja obuhvata:
1. Prenete obaveze za poslove izvršene u 2013. godini i to za:
- sistematsko ispitivanje nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, padavine, voda za piće, rečna voda, zemljište, namirnice, stočna hrana i dr), sa povremenim ciljanim ispitivanjem prisustva radona u objektima predškolskih i školskih ustanova, građevinskom materijalu i dr.
2. Program sistematskog ispitivanja nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini na teritoriji Beograda (vazduh, padavine, voda za piće, rečna voda, zemljište, namirnice, stočna hrana i dr),
3. Program merenja UV zračenja na teritoriji grada Beograda.

3.

 

 

424511 - Usluge održavanja nacionalnih parkova i prirodnih površina

Planiran iznos: 67.526.290,00 dinara
1. Realizacija aktivnosti na upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i to:
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima - pojedinačna stabla,
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Tri hrasta lužnjaka - Bare",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Banjička šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Veliko ratno ostrvo",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Kosmaj",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Avala",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Pionirski park",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Akademski park",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Miljakovačka šuma",
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Arboretum Šumarskog fakulteta",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište gljive na Adi Ciganliji",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Zvezdarska šuma",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Obrenovački zabran",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Bojčinska šuma",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Lipovička šuma-Dugi rt",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Zemunski lesni profil",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Lesni profil Kapela u Batajnici",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište malog vranca",
- Privremeni program upravljanja zaštićenim područjem "Šuma Košutnjak".
Realizacija aktivnosti i mera zaštite vršiće se na osnovu godišnjih programa upravljanja i privremenih programa upravljanja, koje donosi upravljač, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Privremeni programi (do donošenja zakonom predviđenih akata) obuhvata osnovne aktivnosti i mere u zaštićenom području koje se odnose na: čuvanje i nadzor, praćenje stanja, negu, zaštitu i mere uređenja, kao i izradu višegodišnjeg plana i godišnjeg programa upravljanja i dr.
2. Izrada studija o proglašenju zaštite novih prirodnih dobara - očuvanih prirodno-istorijskih celina, predela izuzetnih odlika, spomenika prirode i drugih, za čiju izradu je zakonom određen Zavod za zaštitu prirode Srbije, a prema prioritetima koje određuje grad. U prvom tromesečju 2014. godine završena je izrada studije zaštite "Vinova loza u Zemunu" i dostavljena sekretarijatu.
3. Usluge ozelenjavanja objekata i površina i usluge revitalizacije ugroženih i zapuštenih javnih zelenih površina
Projekat je višegodišnji i njegova realizacija se planira kroz izgradnju i formiranje novih gradskih drvoreda i "urbanih džepova", na površinama koje su u sistemu održavanja JKP "Zelenilo - Beograd". Odabir lokacija odrediće formirana Radna grupa, sačinjena od predstavnika JKP "Zelenilo - Beograd" i predstavnika Gradske uprave grada Beograda.
4. Projekat "Uspostavljanje katastra zelenih površina - GIS"
Izradom projekta "Uspostavljanje katastra zelenih površina Beograda - GIS" obezbeđuje se sveobuhvatni geografski informacioni sistem o zelenim površinama grada Beograda koji će integrisati podatke o zelenim površinama grada za potrebe daljeg planiranja izgradnje i razvoja zelenih površina, kao i za potrebe upravljanja zelenim površinama, odnosno njihovog korišćenja, održavanja i zaštite. U ovom periodu sredstva će se utrošiti na sprovođenje sledećih aktivnosti:
- izrada softverskog modula GIS zelenih površina za zaštićena prirodna dobra,
- priprema i integracija podataka zaštićenih područja "Veliko ratno ostrvo" i "Banjička šuma", sa baznim prostornim podacima;
- prikupljanje prostornih podataka za zelene površine i jedinice održavanja za preostali deo opštine Novi Beograd,
- prikupljanje prostornih i atributskih podataka zelenih površina kategorija održavanja 6 i 7 za celu teritoriju grada u nadležnosti JKP "Zelenilo - Beograd".

4.

423 - Usluge po ugovoru

Planiran iznos: 5.240.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Kontinuirano informisanje javnosti o stanju i kvalitetu životne sredine, sprovođenju programa i planova (akcionih i sanacionih), u slučaju udesa, aktivnostima u upravljanju otpadom, izdatim aktima, preduzetim merama i dr,
2. Medijske usluge radija i televizije, usluge promocije i popularizacije značaja zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih vrednosti.

5.

424611 - Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 116.054.930,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Ažuriranje i inoviranje Katastra vodnih pojava i objekata na teritoriji Beograda sa izradom digitalne karte i baze podataka - nastavak projekta
"Katastar vodnih objekata na teritoriji Beograda južno od Dunava i Save" je izradila Beogradska istraživačka stanica - Odeljenje za zaštitu i unapređenje životne sredine 1990. godine - pre 20 godina. Ovo je strateški dokument koji se ne može koristiti bez ažuriranja i prilagođavanja savremenim potrebama i tehnikama. Projekat predstavlja nastavak rada na ažuriranju baze podataka o ovom važnom resursu i unos podataka u digitalnu kartu područja u cilju vrednovanja resursa podzemnih voda i mogućnosti njihove valorizacije kroz višenamenski način korišćenja. Ovo je trogodišnji projekat i realizacija se odvija planiranom dinamikom. Unos podataka vrši se izradom digitalne karte područja analize sa pratećom bazom podataka.
2. Izrada Studije opravdanosti sa idejnim projektom i studijom o proceni uticaja na životnu sredinu za postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada na lokaciji u Vinči
U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010), Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), državnom strategijom i drugim relevantnim propisima u ovoj oblasti, planirana je izgradnja postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada na lokaciji u Vinči, u neposrednoj blizini komunalne deponije. Naime, i pored planiranog uspostavljanja efikasnog sistema odvojenog sakupljanja otpada, očekuje se da značajan deo komunalnog otpada ne bude sakupljen odvojeno, te je neophodno tretirati ovaj otpad, pre njegovog odlaganja. Neophodan preduslov za izgradnju navedenog postrojenja je, saglasno Zakonu o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11, 121/12 i 42/13 - odluka US), izrada studije opravdanosti sa idejnim projektom i studijom o proceni uticaja na životnu sredinu. Izrada studije opravdanosti je neophodna kako bi se odredile prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za izabrano rešenje, razrađeno idejnim projektom, na osnovu kojeg se donosi odluka o opravdanosti ulaganja i pokretanju postupka za izdavanje odobrenja za izgradnju. U drugom tromesečju 2014. godine, planirano je pokretanje postupka javne nabavke za izbor ponuđača za usluge izrade predmetne studije.
3. Izrada Studije opravdanosti sa idejnim projektom i studijom o proceni uticaja na životnu sredinu za sanaciju, zatvaranje i proširenje deponije u Vinči i iskorišćenje deponijskog gasa
U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010), Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), državnom strategijom i drugim relevantnim propisima u ovoj oblasti, planirana je sanacija, zatvaranje i proširenje deponije u Vinči, kao i iskorišćenje deponijskog gasa. Sadašnja deponija u Vinči nije izgrađena kao sanitarna deponija, te je neophodno izvršiti minimizaciju uticaja procedih voda iz deponije na životnu sredinu, kontrolisanim prekrivanjem i upravljanjem procesima biodegradacije. Pored toga, planirana je izgradnja nove sanitarne deponije u neposrednoj blizini postojeće, koja će biti izgrađena u skladu sa pozitivnim propisima i standardima EU. Neophodan preduslov za izvođenje radova na komunalnoj deponiji je, saglasno Zakonu o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11, 121/12 i 42/13 - odluka US), izrada studije opravdanosti sa idejnim projektom i studijom o proceni uticaja na životnu sredinu. Naime, izrada studije opravdanosti je neophodna kako bi se odredile prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za izabrano rešenje, razrađeno idejnim projektom, na osnovu kojeg se donosi odluka o opravdanosti ulaganja i pokretanju postupka za izdavanje odobrenja za izgradnju. U drugom tromesečju 2014. godine, planirano je pokretanje postupka javne nabavke za izbor ponuđača za vršenje usluge izrade predmetne studije.
4. Izrada Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za postrojenje za kompostiranje zelenog otpada iz šuma, parkova i javnih površina na teritoriji grada Beograda
U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010), Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), državnom strategijom i drugim relevantnim propisima u ovoj oblasti, planirana je izgradnja postrojenja za kompostiranje zelenog otpada iz šuma, parkova i javnih površina na teritoriji grada Beograda. Kompostiranjem na ovaj način, dobija se kompost visokog kvaliteta i čistoće. Neophodan preduslov za izgradnju postrojenja za kompostiranje je, saglasno Zakonu o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11, 121/12 i 42/13 - odluka US), izrada prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom. Naime, izrada prethodne studije opravdanosti je neophodna kako bi se odredile prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za varijantna rešenja definisana generalnim projektom, na osnovu kojih se može doneti planski dokument, kao i odluka o opravdanosti ulaganja u prethodne radove za idejni projekat i izradu studije opravdanosti i idejnog projekta. U drugom tromesečju 2014. godine, planirano je pokretanje postupka javne nabavke za izbor ponuđača za vršenje usluge izrade predmetne prethodne studije.
5. Izrada projekta "Merenje emisije dimnih gasova iz individualnih toplotnih izvora na teritoriji Beograda"
Studija obuhvata merenje emisije zagađujućih materija iz stacionarnih i toplotnih izvora stambenih objekata na 10 gradskih opština. Merenja se obavljaju u 1.000 od oko 140.000 domaćinstava.
Dobijeni podaci koriste se za izradu katastra zagađujućih materija koje potiču iz privatnih postrojenja na osnovu čega se vrše analize uticaja pojedinačnih (privatnih) izvora zagađivanja na kvalitet vazduha i stanje životne sredine u Beogradu.
6. Izrada projekta "Ispitivanje uticaja (biljnih) biofiltera u zonama velikog zagađenja na teritoriji grada Beograda" - nastavak projekta
Nastavak projekta istraživanja i monitoringa biljaka u gradskim uslovima, odnosno zelenih površina u neposrednoj blizini izvora zagađenja i njihove sposobnosti prečišćavanja vazduha, odnosno uticaja na poboljšanje kvaliteta vazduha. Za ubrzano i efikasno otklanjanje zagađujućih materija koriste se vrste koje su otporne na gradske uslove. Ispitivanjem se utvrđuje odnos primarnog i sekundarnog metabolizma koji je značajan za otpornost biljaka, a što se odražava i na porast biomase.
7. Primena bioindikatora oksidativnog stresa kod biljaka u proceni ekotoksikološkog rizika u zonama visokog zagađenja na teritoriji grada Beograda - nastavak projekta
Nastavak projekta istraživanja u oblasti oksidativnog stresa kod biljaka i praćenja stanja biljaka u zonama velikog zagađenja. Identifikacija negativnih efekata od izduvnih gasova u blizini većih saobraćajnica i od industrijskih aktivnosti na stanje zelenih površina koje zavisi od doze i izloženosti teškim metalima i česticama prašine, kao i na biljne vrsta sa specifičnim adaptacionim svojstvima. Planirana je izrada modela za kvantifikaciju rizika na najzagađenijim lokacijama kojim će biti moguća procena efekata sinergijskog delovanja više klimatskih faktora koji povećavaju rizik od oksidativnog oštećenja (UV-B zračenje, insolacija, vetar, suša i dr).
8. Projekat istraživanja površina i izrada planova pošumljavanja područja Beograda u periodu od 2012-2014. godine
Ovim projektom se definišu površine za pošumljavanje koje nisu u sistemu korišćenja i održavanja javnih preduzeća. Projekat se zasniva na tri osnovna uslova održivosti ciljeva pošumljavanja koji se odnose na zakonske okvire, institucionalnu i finansijsku pokrivenost i sadržaće predlog površina za pošumljavanje na teritoriji grada za budući period.
9. Akustičko zoniranje dela centralne zone grada Beograda (delovi opština Stari grad, Savski venac, Palilula, Vračar, Zemun i Novi Beograd)
Ovaj projekat predstavlja prvu fazu u procesu akustičkog zoniranja grada Beograda. Zoniranje teritorije grada odvijaće se u fazama tokom narednih godina, a prema odgovarajućim planovima i raspoloživim finansijskim sredstvima za tu namenu. Rezultat projekta biće mapa sa ucrtanim akustičkim zonama.
10. Izrada projekta "Plavo-zeleni koridori" - Istraživanje mogućnosti revitalizacije sliva Rakovičkog potoka i okolnih šumskih površina
Cilj projekta je izdvajanje, zaštita, uređenje i funkcionalno povezivanje "plavo-zelenih" koridora sliva Rakovičkog potoka, zatim umrežavanje sa postojećim šumskim i vodenim površinama na susednim slivovima Kaljavog potoka i potoka Jelezovac, odnosno formiranje prostorne celine sa prirodnim, rekreativnim, estetskim i drugim vrednostima. Rakovički potok ima trokraku formu i nalazi se južno od sliva potoka Jelezovac (dele liniju vododelnice).
11. Izrada projekta "Plavo-zeleni koridori" - Istraživanje mogućnosti revitalizacije sliva potoka Pariguz i okolnih šumskih površina
Cilj istraživanja je izdvajanje, zaštita, uređenje i funkcionalno povezivanje koridora sliva potoka Pariguz, umrežavanje sa postojećim šumskim i vodenim površinama na susednim slivovima Kaljavog potoka, potoka Jelezovac i Rakovičkog potoka, odnosno formiranje prostorne celine sa prirodnim i rekreativnim, estetskim i drugim vrednostima.
12. Priprema za štampu, kompjuterski prelom teksta i dizajn za "Ekološki bilten" za 2014. godinu i novogodišnjeg ekološkog kalendara za 2015. godinu
Za objavljivanje svih podataka o stanju kvaliteta životne sredine u Beogradu, odnosno, blagovremeno, potpuno i objektivno obaveštavanje stručne i ostale javnosti o stanju životne sredine, pojavama koje se prate u okviru monitoringa, Sekretarijat za zaštitu životne sredine priprema i štampa mesečne izveštaje u formi "Ekološkog biltena", počev od decembra 1989. godine.
13. Priprema za štampu, kompjuterski prelom teksta i dizajn publikacije "Kvalitet životne sredine u Beogradu" za 2013. godinu
Sekretarijat za zaštitu životne sredine priprema i izdaje jednom godišnje publikaciju "Kvalitet životne sredine u Beogradu" u kojoj se objavljuju svi podaci o stanju i kvalitetu životne sredine u Beogradu, odnosno pojavama koje se prate u okviru monitoringa, prosečnim vrednostima, karakterističnim rezultatima ispitivanja, odnosno merenja i praćenja i dr.
Publikovanje ovih podataka je višestruko korisno jer oni predstavljaju osnovne, polazne elemente za utvrđivanje i donošenje odluka, planova, programa ili strategija zaštite životne sredine na svim nivoima planiranja prostora i projektovanja različitih sadržaja u gradu. Sekretarijat za zaštitu životne sredine od 2003. godine objavljuje godišnju publikaciju o kvalitetu životne sredine u Beogradu.
14. Izrada projekta "Recentno stanje, intenzitet i posledice degradacije obala Kolubare na teritoriji opštine Obrenovac" - nastavak projekta
Projektom je planirano modeliranje evolucije terena i analiza nastalih promena primenom GIS, što ujedno predstavlja i osnovu za kvantifikaciju intenziteta procesa erozije obala reke Kolubare. Predloženim projektom planira se digitalizacija postojećih topografskih osnova za teritoriju opštine Obrenovac iz 1925. i 1970. godine, analiza katastarskih podloga iz 1967. godine (razmera 1:2500), obrada aero snimaka iz 1981. godine, kao i ortofoto snimaka iz 2004. i 2010. godine. Ovo je trogodišnji projekat koji je započet 2012. godine i koji se odvija ugovorenom dinamikom. U 2014. godini je planiran njegov završetak.
15. Snimanje stanja stepena zagađenosti zemljišta teškim metalima u dvorištima obdaništa i osnovnih škola u Beogradu
Ovim projektom na odabranim lokacijama, vršiće se snimanje stanja stepena zagađenosti zemljišta teškim metalima kroz utvrđivanje sadržaja šest teških metala (Cu, Zn, Pb, Ni, Cd, i Cr), ali i ostalih svojstava zemljišta. Planirano je da se na osnovu rezultata istraživanja pripremi predlog mera zaštite od uticaja teških metala na zdravlje najmlađe populacije.
16. "Potencijalni rizici od prisustva teških metala, radionukleida i organskih polutanata u zemljištu, vodama i hrani u rubnim delovima grada"
Opterećenje površinskih slojeva zemljišta velikim količinama otpadnih materija koje se ne mogu razgraditi procesima samoprečišćavanja doveli su do degradacije i poremećaja normalnih procesa u zemljištu, sa negativnim posledicama po vode koje su u direktnoj vezi sa zagađenim zemljištem i ukupnim zagađenjem ekosistema. Projekat analizira rizike na ove elemente ekosistema u rubnim delovima grada Beograda.
17. Zaštita i usmereno korišćenje genofonda retkih i ugroženih vrsta Velikog ratnog ostrva
Projektom će se obezbediti konzervacija postojećeg genofonda koja podrazumeva aktivne mere zaštite populacija biljnih vrsta na prirodnom staništu, očuvanje prirodnih ekosistema, očuvanje i oporavak populacija na njihovim prirodnim staništima, što se može smatrati početkom procesa genetičke konzervacije retkih i ugroženih vrsta u Republici Srbiji. Istovremeno, konzervacijom šumskog drveća i žbunja koje čini stanište za retke i ugrožene vrste ptica, ostvaruje se i zaštita ukupnog biodiverziteta Velikog ratnog ostrva.
18. Istraživanja, valorizacija i zaštita dela prostora Ade Ciganlije
Prostor Ade Ciganlije predstavlja složen ekosistem i prirodnu oazu sa specifičnom mikroklimom, kojim dominira gusta listopadna šuma sa pretežno autohtonim vrstama hrasta i bresta kao i brojnim stablima topole i jasena koji su sađeni u XX veku. U cilju zaštite autohtonih vrsta planirana je izrada projekta kojim se ostvaruje: definisanje prirodnih vrednosti i zaštitnih funkcija istraživanog područja, definisanje kvaliteta zemljišta i podzemnih voda, rizika od zagađenja i degradacije prirodnih potencijala, mogućnost poboljšanja dostupnosti istraživanog područja u skladu sa optimalnim nivoom zaštite (isključivo pešački koridori).
19. Izrada Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje terminala za otpadne materije sa plovila na području Beograda
Ovom studijom se vrši istraživanje i izbor rešenja za bezbedno postupanje sa neopasnim i opasnim (čvrstim, tečnim) brodskim otpadom (preuzimanje, razvrstavanje, skladištenje, prečišćavanje, reciklaža ili iskorišćenje, odlaganje), odnosno izrada studijske i tehničke dokumentacije za izgradnju specijalizovanih terminala u zoni odvijanja vodnog saobraćaja, sa odgovarajućom opremom za upravljanje otpadom sa plovila. Značaj ovog projekta je u povećanju nivoa bezbednosti plovidbe, zaštiti voda Save i Dunava, zaštiti ljudi i životne sredine. Nesporan je interes Beograda da zaštiti rečne vode od zagađivanja budući da se koriste i za vodosnabdevanje i navodnjavanje, kao i da osigura uslove za razvoj turizma i sportova na vodi i dr. Prethodnom studijom opravdanosti, shodno čl. 113. i 133. stav 1. tačka 13) Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - odluka US i 24/11), utvrđuje se naročito prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za varijantna rešenja definisana generalnim projektom, na osnovu kojih se donosi planski dokument, kao i odluka o opravdanosti ulaganja u prethodne radove za idejni projekat i izradu studije opravdanosti. U drugom tromesečju 2014. godine, planirano je pokretanje postupka javne nabavke za izbor ponuđača za vršenje usluge izrade predmetne prethodne studije.
20. Izrada plana detaljne regulacije za deponiju Vinča
U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010), Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), državnom strategijom i drugim relevantnim propisima u ovoj oblasti, planirana je izrada plana detaljne regulacije za deponiju Vinča. Lokalni plan je definisao potrebu izrade novog Plana detaljne regulacije za deponiju Vinča radi usklađivanja sa novim standardima i rešenjima zatvaranja i sanacije postojeće deponije, njenog proširenja u skladu sa evropskim standardima, kao i potrebne izgradnje postrojenja za tretman i upravljanje otpadom. U drugom tromesečju 2014. godine, planirano je započinjanje izrade plana.
21. Biotehnološki tretman otpadnih voda septičkih jama u zoni sliva Topčiderske reke
Realizacijom višegodišnjeg projekta izrade Katastra septičkih jama na teritoriji grada Beograda za odabrana naselja, koja nemaju izgrađen kanalizacioni sistem, izrađena je evidencija septičkih jama na izabranim lokacijama, pri čemu je utvrđen uticaj otpadnih voda iz septičkih jama na zemljište i vode. Ovim projektom omogućeno je prikupljanje značajnih podataka, na osnovu kojih je moguće vršiti adekvatan tretman otpadnih voda septičkih jama, kao i praćenje uticaja na životnu sredinu, čime bi se postigao neophodan kontinuitet u monitoringu i zaštiti sliva Topčiderske reke. Ovaj sliv je odabran zbog činjenice da se uliva u zonu beogradskog vodoizvorišta. U drugom tromesečju 2014. godine, planirano je pokretanje postupka javne nabavke za izbor ponuđača za vršenje usluge biotehnološkog tretmana otpadnih voda.
22. Revitalizacija Topčiderske reke biološkim sistemima za prečišćavanje zagađenih voda
U okviru realizacije projekta će se vršiti unapređenje vodnih resursa Beograda; poboljšanje metoda prevencije, upravljanja, smanjenja zagađenja i tretmana zagađene vode i zemljišta, kao i unapređenje svesti i znanja o zagađenju i primena bioloških metoda u sanaciji vodnih resursa Beograda; održivo upravljanje, svestrano korišćenje i zaštita postojećih vodnih resursa.
23. Morfološko - anatomske i fiziološke promene na drvenastim vrstama u parkovima Beograda kao indikator stanja životne sredine
Projektom se istražuje zastupljenost autohtonih i alohtonih drvenastih biljnih vrsta, evidentira i ocenjuje stepen i vrsta fitopatoloških i entomoloških oštećenja na biljkama. Rezultati ispitivanja obezbeđuju bazu podataka na osnovu koje je moguće utvrditi stepen rizika odnosno uspeha adaptivnosti različitih biljnih vrsta na istom lokalitetu i utvrđivanje rizika u okviru jedne vrste na različitim lokalitetima.
24. Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine
Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine - planirane aktivnosti za koje nije definitivno izvršen izbor, odnosno utvrđen obim ili način izrade i realizacije, kao ni lista prioriteta.

6.

424911 - Ostale specijalizovane usluge

Planiran iznos: 5.000.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Sanacija odlagališta otpada na teritoriji grada Beograda
U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010), Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), preduzimaju se mere na uklanjanju tzv. divljih deponija odnosno sanaciji odlagališta otpada na teritoriji grada Beograda. Broj divljih deponija iz godine u godinu raste i pored činjenice da se one redovno uklanjaju. Pored loše slike koju stvaraju, uvek je prisutna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu s obzirom da nužno dolazi do zagađenja zemljišta, vode i vazduha. Stoga se sprovode akcije na sanaciji "divljih" deponija, nelegalnih odlagališta otpada koja stihijski nastaju na neuređenim i drugim površinama. Planska sanacija ovih odlagališta, kao kontinuirani proces, uz saradnju sa drugim relevantnim subjektima, treba da dovede do trajnog rešenja problema. U drugom tromesečju 2014. godine, planirano je uklanjanje određenog broja "divljih" deponija i sanacija tih odlagališta, u saradnji sa JKP "Gradska čistoća".

7.

451291 - Kapitalne subvencije ostalim javnim i nefinansijskim preduzećima i organizacijama

Planiran iznos: 24.340.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Izgradnja i opremanje reciklažnih centara
U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010), Lokalnim planom upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11), državnom strategijom i drugim relevantnim propisima u ovoj oblasti, kroz višegodišnje projekte planirana je izgradnja
14 reciklažnih centara - dvorišta za prikupljanje i razvrstavanje reciklabilnog i posebnih tokova otpada. Reciklažni centri treba da sadrže halu za smeštaj reciklabilnog otpada, kao i posebne zone, odnosno odvojene prostore za posebne tokove otpada. Pored toga, planirana je izgradnja linije za separaciju reciklabilnog otpada i opremanje reciklažnog centra odgovarajućim kontejnerima i drugom opremom. U skladu sa urađenom analizom za definisanje lokacija za izgradnju reciklažnih centara/dvorišta i koordinacijom sa JKP "Gradska čistoća", u drugom tromesečju 2014. godine planirano je da se izradi tehnološki projekat za izgradnju reciklažnog centra Medaković na opštini Voždovac, te da se po izradi tehnološkog projekta započne sa radovima na izgradnji reciklažnog centra i linije za separaciju reciklabilnog otpada.

8.

463211 - Kapitalni transferi nivou republike

Planiran iznos: 45.770.550,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Priključenje grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja
U okviru planiranih višegodišnjih aktivnosti finansiranja gašenja jednog broja postojećih individualnih kotlarnica u školskim i predškolskim objektima, nakon gašenja kotlarnica, vršiće se priključenja grejnih instalacija objekata na sistem daljinskog grejanja, kao tehnička mera sprečavanja emisija i zaštite vazduha od zagađivanja.
Uzimajući u obzir konstatovana prekoračenja propisanih graničnih vrednosti emisija štetnih gasova, te izrečene zabrane rada kotlarnica rešenjima nadležnih inspektora, nastaviće se sa realizacijom priključenja grejnih instalacija školskih i predškolskih objekata na sistem daljinskog grejanja u objektima kojima je osnivač republika.

9.

481941 - Dotacije ostalim udruženjima građana

Planiran iznos: 13.000.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Javni konkurs NVO - ekološki projekti
Dotacije udruženjima planirane su u okviru zakonom utvrđene obaveze grada Beograda da, u izvršenju svojih obaveza koje se odnose na ostvarivanje sistema zaštite životne sredine, podstiče, usmerava i obezbeđuje jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz sistem obrazovanja i vaspitanja, javnog informisanja i popularizacije zaštite životne sredine. Planirane aktivnosti usmerene su na građane, grupe građana, njihova udruženja, profesionalne ili druge organizacije koje u oblasti zaštite životne sredine pripremaju, propagiraju i realizuju programe zaštite, afirmišu prava i interese u oblasti zaštite životne sredine, predlažu aktivnosti i mere zaštite, učestvuju u postupku donošenja odluka u skladu sa zakonom, doprinose ili neposredno rade na informisanju o životnoj sredini i uključivanju šire javnosti u očuvanje i zaštitu prirode i životne sredine.
Pokrenut je Javni konkurs za finansiranje projekata koje realizuju udruženja u oblasti zaštite životne sredine u 2014. godini na teritoriji grada Beograda, pod nazivom "Beogradu s ljubavlju".

10.

511441 - Stručna ocena i komentari

Planiran iznos: 282.000,00 dinara
Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Kontrola tehničke dokumentacije
Preneta obaveza iz 2013. godine, koja se odnosi na vršenje kontrole tehničke dokumentacije projekata uvođenja alternativnih izvora energije u školske i predškolske ustanove, PU "Sveta Petka" i OŠ "14. oktobar" u Bariču.

III

Program korišćenja sredstava, u obimu iz tačke II ovog rešenja, zasniva se na procenjenim prihodima Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za period januar-jun 2014. godine.

U slučaju da se prihodi Budžetskog fonda ostvare u većem, odnosno manjem obimu od procenjenih iznosa, planirane aktivnosti iz tačke II ovog rešenja realizovaće se prema obimu ostvarenih prihoda Budžetskog fonda, a u skladu sa Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za period januar-jun 2014. godine i bez posebnih izmena ovog programa.

Izveštaj o korišćenju sredstava Budžetskog fonda sadrži obrazloženje realizacije planiranih aktivnosti i svih njihovih izmena.

IV

Na kraju perioda januar-jun 2014. godine, neiskorišćena sredstva Budžetskog fonda prenose se u naredni period i raspoređuju u Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za naredni period 2014. godine.

V

Aktivnosti iz tačke II. ovog programa izvršiće se u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima i aktima kojima je regulisana svaka pojedinačna aktivnost.

VI

Isplatu sredstava za realizaciju aktivnosti iz ovog programa odobrava gradonačelnik grada Beograda posebnim zaključcima.