ODLUKA

O POSTAVLJANJU I UKLANJANJU MANJIH MONTAŽNIH I DRUGIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 9/2010, 5/2011, 23/2011, 22/2013 - dr. odluka, 37/2013, 11/2014 i 13/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se: postavljanje i uklanjanje manjih montažnih objekata i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina, uslovi pod kojima se oni mogu postavljati, podizati i uklanjati, nadzor nad sprovođenjem ove Odluke, kao i druga pitanja od značaja za postavljanje i uklanjanje objekata sa površina javne namene.

Član 2

Pod površinom javne namene u smislu ove Odluke podrazumeva se prostor na teritoriji grada Zrenjanina određen planskim dokumentima za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina za koji se utvrđuje opšti interes u skladu sa zakonom (ulice, trgovi, parkovi, parking prostori, autobuska i taksi stajališta, javna kupališta, javne zelene površine između ili oko zgrada, travnjaci, skverovi i park šume, fasade i krovovi zgrada na kojima u celini ili delimično ima pravo vlasništvo grad Zrenjanin, vodne površine, stubovi javne rasvete i druge površine javne namene u skladu sa Zakonom.

Korišćenje vodnih površina, javnih kupališta i drugih objekata na vodnim površinama regulisaće se posebnom Odlukom Skupštine grada Zrenjanina.

Član 3

Pod pojmom teritorije grada Zrenjanina u smislu ove Odluke podrazumevaju se naseljeno mesto Zrenjanin i sva naseljena mesta na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 4

Uslovi za postavljanje manjih montažnih objekata i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene definišu se elaboratima i ovom Odlukom.

Elaborat sadrži lokalitete, uslove i pravila postavljanja, namenu objekta koji se postavlja, veličinu i izgled objekta, vrstu materijala od kojih se izrađuje objekat, vreme na koje se postavlja, kao i konstataciju da li je potrebno pribavljanje tehničke dokumentacije i uslova nadležnih javnih preduzeća i ustanova.

U prostorno, kulturno-istorijskim celinama koje su definisane odlukama nadležnih organa prilikom izrade Elaborata pribavljaju se i u Elaborat ugrađuju posebni uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture (u daljem tekstu: Zavod).

Elaborat izrađuje Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin (u daljem tekstu: Direkcija) po nalogu Gradonačelnika koji ih i donosi.

Pod pojmom Urbanistički uslovi podrazumeva se akt koji izdaje Direkcija i koji sadrži urbanističke, tehničke i druge uslove, lokalitet za postavljanje manjeg montažnog objekta i ove Odluke, a ukoliko je postavljanje objekta predviđeno Elaboratom urbanistički uslovi predstavljaju izvod iz Elaborata.

Pod pojmom Urbanistička saglasnost podrazumeva se akt koji sadrži uslove i način postavljanja manjih montažnih i drugih objekata u smislu ove Odluke, a koje izdaje Direkcija.

II VRSTE MANJIH MONTAŽNIH I DRUGIH OBJEKATA I USLOVI POD KOJIM SE ONI MOGU POSTAVLJATI NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

Član 5

Na površinama javne namene mogu se postavljati manji montažni i drugi objekti u skladu sa odredbama ove Odluke.

1. Manji montažni objekti

Član 6

Manjim montažnim objektima u smislu ove Odluke smatraju se: kiosci (komercijalni i namenski kiosci), prevozna sredstva rekonstruisana u montažne objekte letnje i zimske bašte, tezge i pokretni mobilijar (komercijalni i urbani).

Kiosci

Član 7

Komercijalni kiosci su tipski montažni objekti površine do 30 m2 za pružanje šalterskih i drugih usluga koji je formiran od gotovih tipskih elemenata.

U kioscima se mogu obavljati delatnosti trgovine, zanatstva, prodaja štampe, pružanje usluga i dr.

Postavljanjem kiosaka ne smeju se ugroziti pešačke i kolske komunikacije.

Član 8

Namenski kiosci su tipski montažni objekti koji se mogu postavljati na površinama javne namene radi obezbeđenja javnih parking prostora, naplate parkiranja, kontrole ulaza javnih objekata i za druge potrebe.

Namenski kiosk može biti površine do 5 m2 i isti se postavlja na betonsku podlogu visine 10 cm od kote terena u površini kioska ili na gotovu podlogu parkinga, odnosno javne površine.

Izuzetno, namenski kiosk koji služi za promociju i prezentaciju grada Zrenjanina može biti do maksimalne površine 9 m2.

Postavljanjem kiosaka ne smeju se ugroziti pešačke i kolske komunikacije.

Član 8a

Prevozna sredstva rekonstruisana u montažne objekte su tramvaji, vagoni, autobusi, brodovi i slično koji su rekonstrukcijom prilagođeni za obavljanje ugostiteljske delatnosti.

Član 9

Postavljanje komercijalnih kiosaka na teritoriji grada Zrenjanina vrši se u skladu sa elaboratima koji donosi Gradonačelnik, na predlog Direkcije.

Namenski kiosci se postavljaju u skladu sa urbanističkim uslovima Direkcije.

Član 9a

Postavljanje prevoznih sredstava rekonstruisanih u montažne objekte vrši se u skladu sa elaboratom koji donosi Gradonačelnik na predlog Direkcije i u skladu sa urbanističkim uslovima koje izdaje Direkcija.

Davanje u zakup površina javne namene radi postavljanja prevoznih sredstava rekonstruisanih u montažne objekte vrši se u postupku i na način propisan ovom Odlukom za davanje u zakup površina javne namene radi postavljanja komercijalnih kiosaka.

Član 10

Površina javne namene radi postavljanja komercijalnih kiosaka daje se u zakup na period do 5 godina, uz mogućnosti produženja na isti period, a površina javne namene za postavljanje namenskih kiosaka daje se na period do privođenja zemljišta drugoj nameni.

Postupak davanja u zakup površine javne namene radi postavljanja komercijalnih kiosaka

Član 11

Davanje u zakup površine javne namene radi postavljanja komercijalnih kiosaka vrši se putem prikupljanja pismenih ponuda putem javnog oglasa.

Član 12

Površina javne namene može se dati u zakup i putem neposredne pogodbe u slučaju da postojeći zakupac pre isteka roka zakupa podnese zahtev za produženje zakupa površine javne namene na još 5 godina, ili kada zakupac površine javne namene prenese pravnim poslom svoj manji montažni objekat drugom licu do isteka roka od 5 godina.

Površina javne namene može se dati u zakup putem neposredne pogodbe na određeno vreme u smislu ove Odluke radi postavljanja komercijalnog kioska i u sledećim slučajevima:

1. ako se komercijalni kiosk prema Elaboratu dislocira u okviru iste lokacije;

2. ako se radi o montažnom objektu koji je postavljen na osnovu ugovora sa SIZ-om komunalne delatnosti, odnosno Fondom građevinskog zemljišta i rešenja Gradskog organa uprave nadležnog za poslove urbanizma kojim se odobrava postavljanje komercijalnog kioska, s tim da se prethodni ugovor stavi van snage, odnosno raskine;

3. ako se radi o komercijalnom kiosku koji je postavljen na osnovu rešenja Izvršnog odbora Skupštine opštine Zrenjanin i drugog nadležnog organa, o davanju zemljišta na privremeno korišćenje, a koje je izdato na ime bivšeg vlasnika komercijalnog kioska i rešenja organa uprave nadležnog za poslove urbanizma kojim se odobrava postavljanje komercijalnog kioska, s tim da se prethodno rešenje o dodeli zemljišta stavi van snage.

Zakupac površine javne namene koji je kupoprodajom ili po drugom pravnom osnovu stekao komercijalni kiosk od lica kojem je površina javne namene ispod komercijalnog kioska data na privremeno korišćenje, dužan je da u roku od 15 dana od dana okončanja pravnog posla odnosno od dana sticanja po drugom pravnom osnovu, podnese zahtev za davanje javne površine u zakup neposrednom pogodbom.

Uz zahtev budući zakupac prilaže:

- ugovor za predmetni objekat zaključen sa prethodnim zakupcem,

- rešenje o davanju površina javne namene prethodnom korisniku, odnosno zakupcu,

- kupoprodajni ugovor zaključen sa prethodnim vlasnikom komercijalnog kioska ili drugi dokaz o pravnom osnovu sticanja kioska,

- dokaz o uplati administrativnih taksi i

- potvrdu Odeljenja za finansije, Odseka lokalne poreske administracije da je pravni prethodnik izmirio sve obaveze u prethodnom periodu po osnovu plaćanja lokalnih komunalnih taksi.

Član 13

Zakupcu površine javne namene date neposrednom pogodbom u zakup, radi postavljanja komercionalnog kioska, ne obračunava se zakup i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u slučaju:

- da se objekat dislocira u okviru iste lokacije,

- kada je istekao rok na koji je površina javne namene data u zakup na određeno vreme, a istom zakupcu se daje zemljište na novi period zakupa,

- kada je pravnim poslom postao vlasnik komercijalnog kioska, a rok od 5 godina na koji je dato zemljište u zakup još nije istekao, s tim da je u obavezi da plati zakupninu i naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za novi period zakupa zemljišta.

Zakupac površine javne namene kome je površina javne namene data u zakup radi postavljanja komercijalnog kioska na period od 5 godina, a koji je ranije bio korisnik površine javne namene na neodređeno vreme (do privođenja zemljišta nemani) dužan je da plati zakup zemljišta i naknadu za uređivanje zemljišta.

Član 14

Rešenje o davanju površina javne namene u smislu člana 11. i 12. ove Odluke donosi Gradonačelnik.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži:

- podatke o zakupcu,

- podatke o javnoj površini (lokacija, ulica, kvadratura i dr.),

- podatke o vrsti objekta koji je postavljen,

- napomenu da se površina javne namene daje u zakup do isteka ugovorenog perioda zakupa sa prethodnim vlasnikom montažnog objekta,

- obavezu korisnika da u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja zaključi ugovor o zakupu dela površine javne namene sa gradom Zrenjanin i ugovor o plaćanju troškova za uređenje građevinskog zemljišta sa Direkcijom,

- napomenu da će u slučaju nepostupanja zakupca po prethodnoj alineji ovog stava rešenje prestati da proizvodi pravno dejstvo,

- posebne napomene u pogledu obaveze zakupca da ukloni objekat u slučajevima privođenja zemljišta planom određenoj nameni, ili je potrebno na mestu objekta da se vrše radovi na komunalnoj infrastrukturi, najduži rok na koji zakupac može privremeno prestati sa obavljanjem delatnosti, kao i slučajevi prestanka zakupa ako je planskim dokumentom predviđena zamena objekta i postavljanje drugog objekta, ili je došlo do ukidanja lokaliteta.

Član 15

Po pravosnažnosti rešenja iz člana 14. ove Odluke Direkcija izdaje urbanističke uslove.

Član 16

Budući zakupac zemljišta je obavezan da najkasnije u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o davanju zemljišta u zakup zaključi ugovor o regulisanju međusobnih odnosa sa gradom.

Ugovor iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:

- rok na koji se zemljište daje u zakup i rok u kojem je zakupac zemljišta dužan ukloniti objekat po isteku roka na koji je zemljište dato u zakup, odnosno usled neispunjenja ostalih propisanih uslova, ili obaveza,

- eventualnu obavezu davaoca zakupa i zakupca zemljišta u pogledu izvršenja radova na prethodnom pripremanju i opremanju zemljišta,

- eventualnu obavezu zakupca zemljišta da finansira troškove prethodne pripreme zemljišta, kao i visini tih troškova i rok uplate istih,

- eventualne uslove koje zakupac zemljišta treba da ispunjava dok zemljište koristi, a koji se odnose na izgradnju pristupnih staza, platoa i priključaka, kao i na održavanje čistoće oko objekta,

- visinu zakupnine za zemljište kao i rok uplate iste,

- odredbe koje se tiču načina i uslova raskida ugovora kao i odredbe u pogledu obaveze zakupca da ukloni objekat u slučajevima privođenja zemljišta planom određenoj nameni, ili je potrebno na mestu objekta da se vrše radovi na komunalnoj infrastrukturi, najduži rok na koji zakupac može privremeno prestati sa obavljanjem delatnosti, kao i slučajevi prestanka zakupa ako je planskim dokumentom predviđena zamena objekta i postavljanje drugog objekta, ili je došlo do ukidanja lokaliteta.

Visinu zakupnine za površine javne namene u smislu ove Odluke, utvrđuje svojim rešenjem početkom godine za tekuću godinu, Gradsko veće grada Zrenjanina.

Budući zakupac zemljišta je obavezan da u istom roku od 30 dana od dana pravosnažnosti rešenja o davanju zemljišta u zakup, a nakon zaključivanja ugovora o zakupu zemljišta sa gradom i pribavljanja Urbanističko - tehničkih uslova, zaključi ugovor sa Direkcijom kojim će regulisati plaćanje troškova uređenja građevinskog zemljišta, njihovu visinu, način i rok plaćanja troškova, a sve u skladu sa Odlukom o uređivanju građevinskog zemljišta i kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 17

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma izdaje odobrenje za postavljanje privremenog objekta po prethodno pribavljenim Urbanističkim uslovima iz stava 3. ovog člana.

Zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje objekta može podneti fizičko lice, pravno lice, ili preduzetnik koji je dobio zemljište u zakup na određeno vreme.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje objekta prilaže se:

1. pravosnažno rešenje Gradonačelnika kojim je zemljište dato u zakup na određeno vreme,

2. ugovor o zakupu zemljišta,

3. ugovor sa Direkcijom o regulisanju međusobnih obaveza u pogledu plaćanja troškova uređenja građevinskog zemljišta,

4. Urbanističko - tehničke uslove utvrđene Elaboratom, sa tipom, lokacijom, odnosno idejnim projektom izgleda objekta, njegove veličine, kao i vrste materijala od koje se objekat ima napraviti,

5. Projektno - tehnička dokumentacija (ukoliko je ona potrebna za određenu vrstu objekata).

Letnje bašte

Član 18

Letnje bašte u smislu ove Odluke su montažni objekti koji se postavljaju na javnoj površini ispred, pored ili neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta ili prostora u kome se obavlja ugostiteljska delatnost.

Letnja bašta se može postavljati na površni javne namene tj. na slobodnim prostorima ispred ili pored ugostiteljskog objekta koji ne ugrožava pešačke i kolske komunikacije.

Član 19

Letnja bašta može biti natkrivena ili nenatkrivena.

Natkrivanje se vrši suncobranima ili drugim montažno - demontažnim elementima koji služe kao zaštita od sunca i ne mogu imati bočne zastore.

Letnja bašta se može postavljati pored kiosaka koji se bave ugostiteljskom delatnošću.

Član 20

Letnju baštu čine stolovi, stolice, suncobrani i drugi montažno-demontažni elementi.

Član 21

Nije dozvoljeno izvođenje muzičkog programa uživo, bez posebne saglasnosti nadležnog organa Gradske uprave.

Član 22

Tehničke i druge uslove za postavljanje bašti definišu se Elaboratima o postavljanju letnjih bašti u gradu Zrenjaninu.

Član 23

Letnja bašta može biti postavljena u toku cele godine.

Član 24

Letnja bašta se može ograđivati samo u delu koji se graniči sa kolskim komunikacijama, a sve prema urbanističkoj saglasnosti.

Član 25

Tehnički uslovi i kriterijumi za dodelu lokacija za letnje bašte u zaštićenoj zoni u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića i u delu Jevrejske ulice definišu se Elaboratom o postavljanju urbane opreme u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića i delu Jevrejske ulice.

Član 26

Odobrenje za postavljanje letnje bašte daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma, po prethodno pribavljenoj urbanističkoj saglasnosti Direkcije.

Odobrenje za postavljanje letnje bašte ne može se izdati na period kraći od 30 dana.

Izuzetno u periodu od prvog novembra do tridesetog aprila odobrenje za postavljenje letnje bašte može se izdati na period kraći od 30 dana, uz uslov da podnosilac zahteva za postavljanje letnje bašte poseduje Urbanističku saglasnost.

Uz zahtev za dobijanje odobrenja za postavljanje letnje bašte prilaže se prethodno pribavljena urbanistička saglasnost od Direkcije, a ista se ne može prenositi na druga lica.

Uz zahtev za dobijanje odobrenja za postavljanje letnje bašte podnosioc obavezno podnosi potvrdu Gradske poreske uprave da je izmirio sve svoje obaveze u prethodnom periodu po osnovu plaćanja lokalnih komunalnih taksi prema evidenciji Gradske poreske uprave.

Organ nadležan za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana svojim rešenjem odbiće zahtev podnosioca za postavljanje letnje bašte ukoliko ne podnese potvrdu iz stava 5. ovog člana o izmirenju obaveze plaćanja lokalne komunalne takse za prethodni period.

Organ nadležan za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana staviće van snage izdato odobrenje u slučaju da korisnik javne površine ne plati lokalnu komunalnu taksu za postavljenu letnju baštu u iznosu jednog mesečnog zaduženja, a na osnovu podataka Odeljenja za finansije, Odseka za lokalnu poresku administraciju.

Izuzetno, zahtevi za izdavanje urbanističke saglasnosti za postavljanje letnjih bašti u ul. Kralja Aleksandra I Karađorđevića i u delu Jevrejske ulice podnose se Direkciji u periodu od 15.01. do 15.02. u godini.

Zahtevi za izdavanje urbanističke saglasnosti za postavljanje letnjih bašti za preostale slobodne lokalitete mogu se podnositi do kraja tekuće godine.

Zimske bašte

Član 27

Zimska bašta je montažno-demontažna zatvorena konstrukcija sa tri ili sve četiri strane koja se postavlja na površini javne namene ispred ili pored ugostiteljskog objekta.

Zimska bašta se može postavljati na površni javne namene tj. na slobodnim prostorima ispred ili pored ugostiteljskog objekta koji ne ugrožava pešačke i kolske komunikacije.

Član 28

Stablo drvoreda, živa ograda, rondela, žardinjera i drugi urbani mobilijar, kao i infrastruktura ne mogu biti deo površine zimske bašte, odnosno ne mogu biti ugrađeni u podnu platformu.

Postavljanjem zimske bašte se ne može menjati postojeća podloga javne površine.

Član 29

Zimsku baštu mogu imati samo ugostiteljski objekti koji u osnovnom objektu imaju propisan sanitarni čvor.

Zimske bašte mogu se postavljati tokom čitave godine.

Član 30

Zimska bašta se ne može postavljati pored kiosaka.

Zimska bašta ne može se postavljati u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, na Trgu Slobode i Trgu dr Zorana Đinđića.

Član 31

Odobrenje za postavljanje zimske bašte daje organ uprave nadležan za poslove urbanizma Gradske uprave grada Zrenjanina, po prethodno pribavljenoj urbanističkoj saglasnosti Direkcije.

Odobrenje za postavljanje zimske bašte ne može se izdati na period kraći od 120 dana.

Uz zahtev za dobijanje odobrenja za postavljanje zimske bašte prilaže se prethodno pribavljena urbanistička saglasnost od Direkcije i ista se ne može prenositi na druga lica.

Član 32

Zimsku baštu čine stolovi, stolice, pano za izlaganje menia i sl.

Svi elementi se moraju nalaziti unutar zimske bašte.

Član 33

U zimskoj bašti nije dozvoljeno izvođenje muzičkog programa uživo, bez posebne saglasnosti nadležnog organa Gradske uprave.

Član 34

Tehnički i drugi uslovi za postavljanje zimskih bašti definišu se Elaboratom o postavljanju zimskih bašti u gradu Zrenjaninu.

Tezge

Član 35

Tezge mogu biti:

- izložbeni pultovi,

- pokretne tezge za prodaju knjiga i ukrasnih predmeta i

- pultovi za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta povodom državnih praznika i manifestacija.

Član 36

Tezge se mogu postavljati na površni javne namene tj. na slobodnim prostorima ispred ili pored objekta koje ne ugrožavaju pešačke i kolske komunikacije.

Uslovi za postavljanje tezgi u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića i u delu Jevrejske ulice, Trgu dr Zorana Đinđića i Trgu Slobode regulisaće se posebnim elaboratom.

Izložbeni pult

Član 37

Izložbeni pult je montažna konstrukcija koja se postavlja uz poslovni objekat sa namenom izlaganja robe koje se u poslovnom objektu prodaje.

Izložbeni pult se može postaviti na udaljenosti maksimalno 3 m od poslovnog prostora i može da zauzima maksimalno 2 m2 površine javne namene.

Izložbeni pult može se postavljati i pored kiosaka.

Uslovi kojima se propisuje izgled i tehničke karakteristike izložbenih pultova definiše se urbanističkom saglasnošću koji izdaje Direkcija, a ista važi godinu dana.

Član 38

Zainteresovano lice za postavljanje izložbenog pulta podnosi organu Gradske uprave nadležnog za poslove urbanizma zahtev za odobrenje.

Odobrenje za postavljanje izložbenog pulta izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije, koju pribavlja podnosilac zahteva i isti čini sastavni deo zahteva.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje izložbenog pulta dužan je da uz zahtev priloži dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja poslovnog objekta, odnosno prostora.

Pokretna tezga za prodaju knjiga i ukrasnih predmeta

Član 39

Pokretna tezga za prodaju knjiga i ukrasnih predmeta je montažna konstrukcija koja se postavlja na površini javne namene i koja može zauzeti maksimalno 2 m2.

Uslove, izgled i tehničke karakteristike definišu se urbanističkom saglasnošću koju izdaje Direkcija.

Član 40

Zainteresovano lice za postavljanje pokretne tezge podnosi organu Gradske uprave nadležnom za poslove urbanizma zahtev za odobrenje.

Odobrenje za postavljanje pokretne tezge izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije, koju pribavlja podnosilac zahteva i koju prilaže uz zahtev.

Član 41

Odobrenje za postavljanje pokretne tezge može se izdavati tokom cele godine na najduži period od godinu dana od dana podnošenja zahteva.

Pultovi za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta, reklamiranja proizvoda i sl. povodom državnih praznika i manifestacija

Član 42

Pultovi za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta, reklamiranja proizvoda i sl. povodom državnih praznika i manifestacija mogu se postaviti na površinama javne namene tj. na slobodnim prostorima koji u periodu privremenog korišćenja površine javne namene neće ugrožavati komunikacije.

Period na koji se postavljaju pultovi za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta povodom praznika i manifestacija je maksimalno 30 dana.

Površina pultova u smislu ovog člana nije ograničena, ali se uslovljava nesmetanim pešačkim i kolskim komunikacijama.

Član 43

Zainteresovano lice za postavljanje pultova podnosi organu Gradske uprave nadležnom za poslove urbanizma zahtev za odobrenje.

Odobrenje za postavljanje pulta izdaje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma, po prethodno pribavljenoj urbanističkoj saglasnosti Direkcije, od strane podnosioca zahteva.

Uz zahtev za dobijanje odobrenja za postavljanje pulta podnosilac prilaže prethodno pribavljenu urbanističku saglasnost Direkcije i ista se ne može prenositi na druga lica.

Član 44

Odobrenje za postavljanje pulta može se izdavati tokom cele godine.

Pokretni komercijalni mobilijar

Član 45

U smislu ove Odluke pokretni komercijalni mobilijar predstavljaju slobodnostojeće i zidne vitrine, uređaji za kokice i druge pečenjarske proizvode, rashladni uređaji, objekti za izvođenje zabavnog programa i reklamni panoi.

Član 45a

(Brisano)

Slobodnostojeće i zidne vitrine

Član 46

Slobodnostojeće i zidne vitrine su objekti napravljeni od montažnih materijala, lako pokretljivi, koji se postavljaju na površinama javne namene radi reklamiranja sopstvene robe i usluga van poslovnih prostorija.

Slobodnostojeće i zidne vitrine ne mogu se postavljati u zoni raskrsnica, nepreglednih ugaonih parcela i sl.

Površina koja se daje na korišćenje radi postavljanja slobodnostojećih i zidnih vitrina je maksimalno 1 m2.

Uslovi kojima se propisuje izgled i tehničke karakteristike definišu se urbanističkom saglasnošću koju izdaje Direkcija, i isti se daju do privođenja zemljišta nameni.

Slobodnostojeće vitrine ne mogu se predvideti u okviru ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića i delu Jevrejske ulice.

Član 47

Odobrenje za postavljanje slobodnostojeće i zidne vitrine daje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma, po prethodno od strane stranke pribavljenoj urbanističkoj saglasnosti Direkcije.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje slobodnostojeće i zidne vitrine, dužan je da uz zahtev priloži dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja poslovnog objekta, odnosno prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini površine javne namene na kojoj se postavlja vitrina.

Ukoliko ima više podnosilaca zahteva, prednost ima podnosilac zahteva čiji poslovni objekat nema ulični izlog.

Uz zahtev koji se podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove urbanizma za dobijanje odobrenja za postavljanje slobodnostojeće ili zidne vitrine prilaže se, od strane stranke, prethodno pribavljena urbanistička saglasnost Direkcije i ista se ne može prenositi na druga lica.

Član 48

Postojeće slobodnostojeće vitrine postavljene od strane grada i koje se nalaze u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića su sastavni deo mobilijara ulice i pripadaju Gradu Zrenjaninu, i iste se daju u zakup pod uslovima i na način propisan Odlukom o poslovnom prostoru.

Uređaji za kokice i druge pečenjarske proizvode

Član 49

Uređaji za kokice i druge pečenjarske proizvode, "hot dog" i sl., mogu se postavljati na površinama javne namene, pod uslovom da zauzimaju najviše do 2 m2.

Postavljanje uređaja iz ovog člana vrši se u skladu sa Urbanističkom saglasnošću koji izdaje Direkcija.

Član 50

Odobrenje za postavljanje uređaja za kokice i druge pečenjarske proizvode daje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije, koju pribavlja podnosilac zahteva.

Uz zahtev koji se podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave iz stava 1. ovog člana za dobijanje odobrenja za postavljanje uređaja za kokice i druge pečenjarske proizvode prilaže se od strane stranke prethodno pribavljena urbanistička saglasnost Direkcije i ista se ne može prenositi na druga lica.

Rashladni uređaji

Član 51

Rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda, kremova i pića mogu se postavljati na površinama javne namene pod uslovom da jedna rashladna komora zauzima najviše i to:

- 0,80 m2 za prodaju industrijskog sladoleda i kremova i

- 0,60 m2 za piće.

Rashladni uređaji za piće mogu se postavljati na udaljenosti najviše 1 m od poslovnog prostora.

Član 52

U prostorno, kulturno-istorijskim celinama koje su definisane odlukama nadležnih organa mogu se postavljati rashladni uređaji i to 1 rashladni uređaj za prodaju industrijskog sladoleda i 1 rashladni uređaj za piće.

U ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića i delu Jevrejske ulice ne mogu se postavljati rashladne vitrine za piće, a rashladne vitrine za prodaju industrijskog sladoleda postavljaju se prema Elaboratu.

U ostalim delovima teritorije grada mogu se postavljati rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda, kremova i pića na površinama javne namene u površini od ukupno 3m2, pod uslovom da postavljanjem istih ne ugrožavaju pešačke i kolske komunikacije, a što se utvrđuje urbanističkom saglasnošću Direkcije.

Uređaji koji se postavljaju uz kioske urbanističku saglasnost Direkcije izdaje na period trajanja odobrenja za postavljanje kioska koji imaju dozvolu za prodaju industrijskog sladoleda, kremova i pića, uz prethodno dostavljene urbanističke uslove za postavljanje kioska podnosioca zahteva.

Član 53

Postavljanje uređaja iz člana 51. i 52. ove Odluke vrši se u skladu sa Urbanističkom saglasnošću Direkcije.

Rashladni uređaji ne mogu se postavljati na period kraći od 30 dana.

Član 54

Odobrenje za postavljanje rashladnih uređaja daje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije, koju pribavlja podnosilac zahteva.

Uz zahtev za dobijanje odobrenja za postavljanje rashladnih vitrina za prodaju industrijskog sladoleda i pića prilaže se prethodno od strane stranke pribavljena urbanistička saglasnost Direkcije i ista se ne može prenositi na druga lica.

Zahtevi se mogu podnositi tokom cele godine.

Objekti za izvođenje zabavnog programa

Član 55

Objekti za izvođenje zabavnog programa su zabavni park, aparati i uređaji za zabavu, šatori za promocije, cirkus i druge manifestacije i slično.

Član 56

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje objekta za izvođenje zabavnih programa na javnoj površini na kojoj se postavlja pozornica ili drugi montažno-demontažni objekat privremenog karaktera (manifestacije), dužan je da priloži projekat konstrukcije i izveštaj o tehničkoj kontroli projekta, koji je izradilo lice ovlašćeno za projektovanje i tehničku kontrolu.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje cirkusa ili zabavnog parka, dužan je da odredi ukupnu površinu koju zauzima cirkus ili zabavni park, odnosno površinu koju zauzima svaki aparat za zabavu, njihov broj i vrstu.

Podnosioci zahteva dužni su da prilikom podnošenja zahteva za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa prilože ugovor o održavanju čistoće na javnoj površini zaključen sa JKP "Čistoća i zelenilo", Zrenjanin.

Član 57

Odobrenje za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa izdaje se na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije, koju pribavlja podnosilac zahteva.

Odobrenje za postavljanje objekta za izvođenje zabavnih programa daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma po podnetom zahtevu.

Zahtev za dobijanje odobrenja u skladu sa ovom Odlukom može se podnositi tokom cele godine i isti se podnosi najkasnije u roku od 7 dana pre zauzimanja javne površine.

Odobrenje za postavljanje objekta za izvođenje zabavnih programa može glasiti najduže na period od 30 dana.

Reklamni panoi

Član 58

Reklamni panoi su objekti koji se postavljaju na površinama javne namene, i u smislu ove Odluke obuhvataju: jarboli, bilbord, city light, totem, totem1, reklamne table i reklamne table na stubu javne rasvete, city scape, reklamni pano na fasadi i reklamni mediji, baneri i drugi reklamni panoi.

Jarboli

Član 59

Pod jarbolima se u smislu ove Odluke podrazumevaju vertikalni stubovi na kojima se mogu postavljati zastave za reklamiranje.

Jarboli se mogu postavljati ispred objekta na udaljenosti od kolovoza 5 metara, a mogu se postavljati u ulici ispred objekta koji ima 7 metara udaljenosti od kolovoza do regulacione linije.

Bilbord

Član 60

Bilbordi su reklamne ploče dimenzija maksimalno 5,00 m x 2,50 m i mogu biti osvetljeni ili neosvetljeni, kao i jednostrani i dvostrani.

Reklamna ploča bilborda se postavlja na stub visine najmanje 2,50 m.

City-ligh

Član 61

City-light je zastakljen reklamni pano, uglavnom sa sopstvenim osvetljenjem, jednostrani ili dvostrani.

City-light se postavlja uz gradske saobraćajnice, kao i uz autobuska stajališta i postavljaju se u skladu sa elaboratima.

Dimenzije City-light-a su maksimalno 1,50 m x 2,00 m i mogu se postavljati i u zoni pešačke komunikacije.

Totem

Član 62

"Totem" je reklamna tabla koja se postavlja uz saobraćajnice i predstavlja vertikalnu reklamnu tablu dimenzije 1,00 x 4,00 m koja upućuje na firme koje se nalaze u okviru određenog gradskog prostora.

Totemi mogu biti jednostrani, dvostrani, neosvetljeni i osvetljeni.

Reklamne table

Član 63

Reklamne table su table na kojima se vrši sopstveno reklamiranje i postavljaju se na 5 m od kolovoza sa maksimalnim dimenzijama 1,00 m x 1,20 m.

Reklamne table mogu se postavljati na dva stuba i na visini od 1,20 m od kote terena, u svemu prema urbanističkoj saglasnosti Direkcije.

Reklamne table mogu se postavljati (kačiti) i na stubovima javne rasvete na visini od 5,00m dimenzija 70 cm x 100 cm.

Reklamne table mogu biti jednostrane i dvostrane.

Reklamne table mogu biti osvetljene.

Uz zahtev za izdavanje urbanističke saglasnosti za postavljanje reklamnih tabli na stubovima javne rasvete, dostavlja se tehnička dokumentacija koja obuhvata idejno rešenje, način priključenja, rešenje osvetljenja, statički proračun na udar vetra, stabilnost i otpornost.

Postavljanje i uklanjanje reklamnih tabli na stubovima javne rasvete vrši se uz obavezno prisustvo stručne službe Direkcije.

City scape

Član 64

City scape je reklamni pano izrađen od PVC rupičaste folije koja se fiksira na fasadu zgrade pomoću zatega, koje se šrafovima fiksiraju za betonski deo fasade.

City scape osvetljava se pomoću reflektora.

City scape postavlja se na visinu od 4 m i mogu biti maksimalne površine 30 m2 i isti se mogu postavljati do visine 12 m od kote terena, tj. u zoni pešačkih komunikacija.

Reklamni panoi na fasadi

Član 65

Reklamni panoi na fasadi su reklamni panoi izrađeni od lima ili nekog drugog pločastog lakog materijala, koji se fiksiraju na fasadi zgrade i koji se šrafovima fiksiraju za betonski deo fasade.

Reklamni panoi na fasadi osvetljavaju se pomoću reflektora.

Reklamni panoi na fasadi postavljaju se na visinu od 3 m i mogu biti maksimalne površine 15 m2.

Reklamni panoi mogu se postavljati do visine 8 m od kote terena, tj. u zoni pešačkih komunikacija.

Totem 1

Član 66

Totem 1 je reklamni pano koji se postavlja na površini javne namene za reklamiranje firmi.

Totem 1 može biti jednostrani, dvostrani, osvetljeni i neosvetljeni.

Totem 1 je reklamna tabla dimenzija maksimalno 100 cm x 400 cm koja se postavlja na armirano-betonskoj ploči.

Totem 1 se može postavljati isključivo na površinama javne namene ispred objekata čija se građevinska linija poklapa se regulacionom.

Totem 1 može se postavljati na ulicama na kojima je površina javne namene od regulacione linije do kolovoza minimalne širine 8 m.

Totem 1 može se postavljati na udaljenosti od 5 m od kolovoza ukoliko postavljanje totema ne ugrožava kolske i pešačke komunikacije.

Reklamni mediji

Član 67

Reklamni mediji su reklamni panoi koji sadrže digitalnu tehniku i mogu reprodukovati sliku i ton.

Ton sa reklamnog panoa mora biti usklađen sa propisima o dozvoljenoj buci na javnim prostorima.

Ton se može reprodukovati isključivo u dozvoljenim i propisanim terminima.

Površina reklamnih medija može biti do 15 m2, u zavisnosti od lokaliteta.

Član 67a

Za oglašavanje povodom kulturnih, sportskih i drugih manifestacija ili izbornih kampanja, Gradska uprava može odobriti privremeno postavljenje opreme za oglašavanje.

Horizontalni reklamni panoi

Član 67b

Horizontalni reklamni panoi su bojeni panoi koji se postavljaju na betonsku-asfaltnu ili drugu čvrstu podlogu trotoara, uz uslov da boja bude ekološka i periva.

Urbanističku saglasnost za postavljanje horizontalnog reklamnog panoa izdaje Direkcija kojom se utvrđuje lokacija, ukupna površina, vrsta boje koja će se upotrebiti i period za koji važi saglasnost.

Rešenje o odobravanju za postavljanje horizontalnog reklamnog panoa po podnetom zahtevu donosi gradski organ utvrđen članom 69. ove Odluke.

Zabrane postavljanja reklamnih panoa

Član 68

U zoni nadvožnjaka i mostova, pruga i pružnih prelaza u okviru Generalnog plana grada, kao i zoni kružnih raskrsnica, mostova, nadvožnjaka i na obilaznici, ne može se postavljati ni jedan vid reklamiranja.

Ova zabrana odnosi se i na zonu ul. Kralja Aleksandra I Karađorđevića i Trga Slobode.

Izuzetno od zabrane iz stava 1. ovog člana, na Trgu slobode i u ulici Kralja Petra, do konačne rekonstrukcije istih, na jarbolima za zastave može se dozvoliti privremeno postavljanje reklamnih panoa-bilborda i reklamnih medija za potrebe reklamiranja kulturnih i zabavnih događaja.

Postavljanje ovog vida reklamiranja u smislu stava 3. ovog člana može se dozvoliti i vrši se uz saglasnost Direkcije i uz prethodno odobrenje Zavoda.

Postupak davanja odobrenja za postavljanje reklamnih panoa

Član 69

Odobrenje za postavljanje reklamnih panoa izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije, koju pribavlja podnosilac zahteva.

Urbanistička saglasnost, odnosno urbanistički uslovi izdaju se na period od godinu dana, a za postavljanje bilborda na period od 5 godina ili na kraći period ukoliko se izvode radovi na infrastrukturi ili se zemljište privodi nameni pre isteka roka od 5 godina i uz mogućnost produžetka roka na naredni period od 5 godina.

Član 70

Rešenje o odobrenju za postavljanje reklamnog panoa obavezno sadrži rok na koji se odobrava postavljanje reklamnog panoa u skladu sa Urbanističkom saglasnošću ili Urbanističkim uslovima u smislu člana 69.

Pokretni urbani mobilijar

Član 71

Pod pokretnim urbanim mobilijarom u smislu ove Odluke podrazumevaju se klupe, perde, poštanski sandučići i javne telefonske govornice, ukrasne žardinjere, stubići, kugle i druge prepreke, oprema dečijih igrališta i sportskih terena, kante za sakupljanje smeđa i sekundarnih sirovina i oglasne table i nosači za bicikle.

Klupe

Član 72

Klupe su deo urbanog mobilijara i postavljaju se na površini javne namene u skladu sa programom Direkcije.

Uslovi kojima se propisuje izgled i tehničke karakteristike definišu se urbanističkom saglasnošću koju izdaje Direkcija.

Član 73

Odobrenje za postavljanje klupa daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma u skladu sa članom 72. stav 2. ove Odluke.

Perda

Član 74

Perda je u smislu ove Odluke konzolna montažna konstrukcija sa odgovarajućim zastorom, koja se postavlja na fasadu zgrade iznad zidnog otvora, radi zaštite izloga od sunca.

Perda se postavlja u širini maksimalno 1.2 m na visini minimalno 3 m.

Uslove kojima se propisuje izgled i tehničke karakteristike definiše se urbanističkom saglasnošću koju izdaje Direkcija.

Član 75

Odobrenje za postavljanje tendi izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije, koju pribavlja podnosilac zahteva.

Poštanski sandučići i javne telefonske govornice

Član 76

Poštanski sandučići i javne telefonske govornice mogu se postavljati na površinama javne namene u skladu sa rasporedom mesta koje predlaže nadležno PTT preduzeće uz prethodno pribavljene uslove od strane Direkcija kojim se definiše izgled i tehničke karakteristike poštanskih sandučića i javnih telefonskih govornica.

Urbanistička saglasnost se izdaje na period do privođenja zemljišta nameni.

Član 77

Odobrenje za postavljanje poštanskih sandučića i javnih telefonskih govornica daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma u skladu sa članom 76. ove Odluke.

Ukrasne žardinjere

Član 78

Ukrasne žardinjere na površinama javne namene mogu se postavljati u skladu sa programom JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin, uz prethodno pribavljenu Urbanističku saglasnost Direkcije.

Do donošenja Elaborata uslovi kojima se propisuje izgled i tehničke karakteristike definišu se Urbanističkom saglasnošću Direkcije.

Član 79

Odobrenje za postavljanje ukrasnih žardinjera daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma u skladu sa članom 78. stav 2. ove Odluke.

Stubove, kugle, ograde i druge vrste zapreka

Član 80

Stubove, kugle, ograde i druge vrste zapreka na površinama javne namene mogu se postavljati u skladu sa programom Direkcije uz prethodno pribavljenu urbanističku saglasnost.

Član 81

Odobrenje za postavljanje stubova, kugle, ograde i druge vrste zapreka daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma u skladu sa članom 80. ove Odluke.

Dečija igrališta, skejt parkovi, sprave za vežbanje i rekreaciju

Član 82

Dečija igrališta, skejt parkovi, sprave za vežbanje i rekreaciju sastoje se od rekvizita i sprava i mogu se pribavljati uz prethodno pribavljenu urbanističku saglasnost Direkcije na postojećoj podlozi javne površine.

Dečija igrališta, skejt parkovi, trave za vežbanje i rekreaciju iz stava 1. ovog člana moraju biti u skladu sa važećim standardima.

Član 83

Odobrenje za postavljanje dečijih igrališta, skejt parkova, sprava za vežbanje i rekreaciju daje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma u skladu sa članom 82. stav 1. ove Odluke.

Kante za sakupljanje smeća i sekundarnih sirovina

Član 84

Kante za sakupljanje smeća i sekundarnih sirovina mogu se postavljati na površinama javne namene prema programu JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin uz prethodno pribavljenu urbanističku saglasnost Direkcije.

Član 85

Odobrenje za postavljanje kanti za sakupljanje smeća i sekundarnih sirovina daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma u skladu sa članom 84. ove Odluke.

Oglasne table

Član 86

Oglasne table mogu se postavljati na zahtev javnih ustanova i mesne zajednice i služe za oglašavanje i obaveštavanje građana mesne zajednice o tekućim događajima, objavama i slično, uz prethodno pribavljenu Urbanističku saglasnost Direkcije.

Član 87

Odobrenje za postavljanje oglasne table daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma u skladu sa članom 86. ove Odluke.

Nosači za bicikle

Član 87a

Nosači za bicikle mogu se postavljati na površini javne namene u zonama pešačkih komunikacija koje su šire od tri metra tako da se pešačka komunikacija može nesmetano odvijati.

Nosači za bicikle mogu se postavljati na udaljenosti od najmanje jednog metra od kolske komunikacije bez ugrožavanja pešačke komunikacije.

Nosače za bicikle može postavljati Direkcija u skladu sa svojim programima rada kao i pravna lica isključivo na delu površine javne namene ispred sopstvenog objekta.

Na nosaču za bicikla može se predvideti reklamni prostor isključivo u profilu nosača.

Direkcija urbanističkom saglasnošću definiše uslove u pogledu boje, dimenzije i oblika nosača za bicikle.

Odobrenje za postavljanje nosača za bicikle daje organ Gradske uprave nadležan za poslove urbanizma u skladu sa odredbama ovog člana.

2. Drugi objekti

Član 88

Pod drugim objektima u smislu ove Odluke koji se mogu postavljati na površinama javne namene podrazumevaju se:

- spomenici,

- spomen obeležja,

- balon hale sportske namene,

- nastrešnice na autobuskim stajalištima,

- ploveći objekti na vodnom zemljištu i

- ograde na gradilištima i gradilišna skele.

Čl. 89-96*

(Prestalo da važi)

Balon hale sportske namene

Član 97

Balon hale sportske namene su privremene montažne konstrukcije koje se postavljaju iznad sportskih terena i iste se postavljaju u zimskom periodu da bi se sportski tereni mogli koristiti i preko zime.

U letnjem periodu se baloni moraju uklanjati.

Uslovi kojima se propisuje izgled i tehničke karakteristike balon hala utvrđuju se Urbanističkom saglasnošću koju daje Direkcija, a u zaštićenim delovima grada balon hala se postavlja uz prethodne uslove Zavoda.

Postavljanje se vrši na zahtev korisnika sportskog terena u periodu od 15. oktobra do 15. aprila, a isti se podnose u periodu od 1. septembra do 1. decembra.

Nastrešnice na autobuskim stajalištima

Član 98

Nadstrešnice na autobuskim stajalištima su montažne konstrukcije koje se postavljaju kao zaštita korisnika javnog prevoza od atmosferskih uticaja.

Postavljanje nastrešnica se vrši na registrovanim stajalištima javnog prevoza, gde je to moguće ostvariti u skladu sa prostornim mogućnostima i Elaboratom.

Nastrešnice se postavljaju u skladu sa Urbanističkim uslovima Direkcije.

Ograde na gradilištima i gradilišne skele

Član 99

Ograde na gradilištima i gradilišne skele se mogu postavljati na javnoj površini i služe za ograđivanje gradilišta koji imaju građevinsku dozvolu, odobrenje za izvođenje radove, odnosno po rešenju građevinske inspekcije.

Po završetku gradnje investitor izgradnje je dužan da vrati javnu površinu u prvobitno stanje.

Investitor objekta je dužan da obezbedi kvalitetnu zaštitu u skladu sa propisima.

Za postavljanje ograde na gradilištu i gradilišne skele investitor prethodno pribavlja odobrenje za postavljanje istih od organa Gradske uprave nadležnog za poslove urbanizma.

III UKLANJANJE OBJEKATA

Član 100

Vlasnik objekta dužan je ukloniti objekat u roku predviđenom u rešenju donetom od strane komunalnog inspektora ako je objekat postavljen:

- bez odobrenja nadležnog organa,

- postavljen sa odobrenjem za postavljanje, ako je istekao rok za postavljanje naznačen u odobrenju, odnosno ako je odobrenje za postavljanje objekta prestalo da važi, ili je istekao rok na koji je zemljište dato u zakup,

- postavljen sa odobrenjem, a zemljište se privodi planom određenoj nameni, ili je potrebno na mestu objekta da se vrše radovi na komunalnoj infrastrukturi,

- postavljen sa odobrenjem, a duže od 60 dana ne obavlja delatnost, a za delatnost sezonskog karaktera duže od 30 dana,

- postavljen sa odobrenjem, ali se vlasnik privremenog objekta ne pridržava uslova utvrđenih rešenjem kojim je odobreno postavljanje,

- postavljen sa odobrenjem, a planskim dokumentom je predviđena njegova zamena, odnosno postavljanje drugog objekta,

- ako dođe do ukidanja lokaliteta.

Protiv rešenja komunalnog inspektora o uklanjanju objekta može se podneti prigovor Gradskom veću u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 101

U slučaju da vlasnik objekta ne postupi po rešenju inspektora u ostavljenom roku, uklanjanje objekta izvršiće se prinudnim putem na teret vlasnika objekta.

Ukoliko je objekat koji je postavljen bez odobrenja priključen na komunalnu infrastrukturu, vlasnik te infrastrukture je dužan da onemogući njeno korišćenje.

Član 102

Prinudno uklanjanje objekata iz prethodnog člana obavlja komunalna inspekcija uz angažovanje preduzeća koje je osposobljeno za obavljanje tog posla.

Smeštaj i čuvanje prinudno uklonjenih objekata obezbeđuje Gradska uprava, i ista ne odgovara za oštećenja nastala u ovakvom slučaju pri prinudnom uklanjanju i smeštaju i čuvanju uklonjenih objekata.

Gradska uprava ne snosi odgovornost za robu koja se nalazi u objektu koji se uklanja.

Prilikom preuzimanja objekata uklonjenih sa javne površine, vlasnik je dužan da plati troškove prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Član 103

Vlasnik objekta se poziva u roku od 15 dana od dana prinudnog uklanjanja objekta da preuzme objekat uz obaveštenje da će se ukoliko ne preuzme objekat u roku od 15 dana od dana dostavljanja poziva isti prodati na javnoj licitaciji.

Ako vlasnik ne preuzme prinudno uklonjeni objekat u roku od 60 dana od dana prinudnog uklanjanja, Gradska uprava će ga prodati na javnoj licitaciji, a sredstva ostvarena od takve prodaje koriste se za podmirivanje troškova uklanjanja i čuvanja, a ukoliko ista nisu dovoljna, razlika se naplaćuje od vlasnika.

Za sprovođenje postupka javne licitacije i prodaju objekata Gradonačelnik će imenovati posebnu komisiju.

Kad prinudno uklonjeni objekat nije mogao biti prodat na održanoj javnoj licitaciji ili je očigledno da će troškovi licitacije biti nesrazmerni sa iznosom dobijenim prodajom ili postoji opasnost od propadanja objekta, prinudno uklonjeni objekat će se prodati u slobodnoj prodaji.

Ako se kupac ne može pronaći u roku od šest meseci, a vlasnik nije preuzeo objekat, prinudno uklonjeni objekat može da se upotrebi kao opšte dobro, može da se preda u vlasništvo preduzeću ili preduzetniku kome je objekat poveren na čuvanje ili se može uništiti.

Sredstva ostvarena prodajom privremeno oduzetog predmeta prihod su budžeta Grada Zrenjanina.

IV INSPEKCIJSKI NADZOR

Član 104

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke obavlja Odeljenje inspekcija "Odeljenje komunalne policije".

V PREKRŠAJNE ODREDBE

Član 105

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne ukloni privremeni objekat po isteku roka važenja odobrenja, ili kada se pre isteka važenja odobrenja, zemljište privodi nameni predviđenoj urbanističkim planom, ili se izmeni namena površine javne namene,

2. ako postavi privremeni objekat protivno uslovima utvrđenim ovom Odlukom,

3. ako ne poštuje uslove utvrđene odobrenjem za postavljanje objekata ili uređaja, odnosno uslove pod kojima je izdato odobrenje za zauzimanje površine javne namene.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičko lice.

Član 105a

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. bez odobrenja postavi ili koristi privremeni objekat,

2. ne ukloni privremeni objekat postavljen bez odobrenja nadležnog organa.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičko lice.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 106

Zahtevi za izdavanje odobrenja za postavljanje manjih montažnih objekata na površinama javne namene, koji su podneti pre stupanja na snagu ove Odluke i po kojima postupak za njihovo rešavanje nije pokrenut, rešiće se po odredbama ove Odluke.

Član 107

Vlasnici manjih montažnih objekata koji su dobili odobrenje za postavljanje istih mogu zadržati odnosno koristiti postavljene objekte i posle stupanja na snagu ove Odluke, do isteka roka važenja korišćenja zemljišta, odnosno do dobijanja rešenja kojim se naređuje njegovo uklanjanje.

Vlasnicima manjih montažnih objekata koji imaju rešenje o odobravanju postavljanja istih na period duži od perioda utvrđenog ovom Odlukom po isteku tog roka, može im se produžiti korišćenje, odnosno zakup površine javne namene na naredni period u skladu sa odredbama ove Odluke.

Držaocima kiosaka i drugih manjih montažnih objekata, koji ne poseduju urednu dokumentaciju, a uz zahtev su priložili potvrdu Direkcije o plaćenim troškovima zakupnine, naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i komunalnu taksu za poslednju 1 godinu za predmetni lokalitet, u skladu sa odredbama ove Odluke površine javne namene mogu se dati u zakup neposrednom pogodbom na određeno vreme do privođenja zemljišta nameni, a najduže na period do 5 godina uz mogućnost produženja istog.

Član 108

Svi postupci za uklanjanje manjih montažnih objekata započeti do dana stupanja na snagu ove Odluke okončaće se po odredbama ove Odluke.

Član 109

O sprovođenju ove Odluke staraće se organi Gradske uprave nadležni za: imovinsko-pravne poslove; poslove komunalne inspekcije; poslove urbanizma i poslove društvenih delatnosti "Komunalne policije".

Član 110

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i uslovima za postavljanje manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 13/03, 2/04, 9/05, 1/06 i "Službeni list grada Zrenjanina", br. 32/08).

Član 111

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Napomene

* odredbe čl. 89. do 96. odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada zrenjanina ("sl. list grada zrenjanina", br. 9/2010, 5/2011 i 23/2011) prestale su da važe 20. jula 2013. godine, stupanjem na snagu odluke o uređenju grada zrenjanina ("sl. list grada zrenjanina", br. 22/2013).