ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ORGANA NADLEŽNOG ZA PRIPREMU AKATA ZA ODLUČIVANJE O PRIBAVLJANJU I OTUĐENJU NEPOKRETNOSTI U JAVNOJ SVOJINI GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2014)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom u skladu sa odredbama Zakona o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 72/11), i Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 24/12), utvrđuje se nadležni organ Grada Požarevca za pripremu akata za pribavljanje i otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada Požarevca.

Član 2

Pod pribavljanjem nepokretnosti u javnu svojinu Grada Požarevca, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se pribavljanje istih po tržišnoj vrednosti, razmenom, izgradnjom i besteretnim pravnim poslom (nasleđe, poklon, jednostrana izjava volja) ili na drugi način u skladu sa zakonskim propisima.

Pod otuđenjem nepokretnosti u javnoj svojini Grada Požarevca, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se otuđenje istih po tržišnoj vrednosti na osnovu akta nadležnog poreskog organa.

POSTUPCI ZA PRIBAVLJANJE I OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI

Član 3

Pribavljanje i otuđenje nepokretnosti u javnoj svojini Grada Požarevca vrši se u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, a izuzetno i neposrednom pogodbom pod uslovima utvrđenim odredbama Zakonom o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 72/11) i Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 24/12).

POKRETANJE POSTUPAKA ZA PRIBAVLJANJE ILI OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI

Član 4

Inicijativu za pribavljanje ili otuđenje nepokretnosti mogu podneti javna preduzeće, ustanove, mesne zajednice, gradske opštine Grada Požarevca i druga pravna lica čiji je osnivač Grad Požarevac, u zavisnosti od nepokretnosti koja se pribavlja ili otuđuje.

O inicijativi za pribavljanje ili otuđenje određene nepokretnosti odlučuje Gradsko veće grada Požarevca.

Po prihvatanju inicijative, nacrt odluke o pokretanju postupka za pribavljanje ili otuđenje određene nepokretnosti, nacrt rešenja o obrazovanju komisije koja će sprovesti odgovarajući postupak i tekst oglasa za javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda izrađuje nadležno odeljenje za imovinsko-pravne poslove.

NADLEŽNI ORGAN ZA POKRETANJE POSTUPAKA ZA PRIBAVLJANJE ILI OTUĐENJE NEPOKRETNOSTI

Član 5

Odluku o pokretanju postupka za pribavljanje ili otuđenje nepokretnosti u postupku javnog nadmetanja, prikupljanja ponuda ili neposrednom pogodbom, kao i rešenje o formiranju komisije koja će sprovesti odgovarajući postupak i tekst oglasa za javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda, donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Nakon donošenja odluka iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće grada Požarevca objavljuje oglas o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za pribavljanje ili otuđenje određene nepokretnosti.

Komisija po sprovedenom postupku, zapisnik o sprovedenom postupku i predlog odluke dostavlja Gradskom veću grada Požarevca.

Gradsko veće grada Požarevca utvrđuje predlog odluke o pribavljanju ili otuđenju određene nepokretnosti u javnu svojinu Grada Požarevca, kao i predlog ugovora i dostavlja Skupštini grada Požarevca na odlučivanje.

ZAKLJUČENJE UGOVORA O PRIBAVLJANJU ILI OTUĐENJU NEPOKRETNOSTI

Član 6

Nakon donošenja odluke Skupštine grada Požarevca o pribavljanju ili otuđenju određene nepokretnosti, ugovor o pribavljanju ili otuđenju nepokretnosti, u ime Grada Požarevca potpisuje Gradonačelnik grada Požarevca.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 7

Za sve što nije predviđeno ovom odlukom primenjivaće se neposredno odredbe Zakona o javnoj svojini ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 72/11) i Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 24/12).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".