ODLUKA
O RADNOM VREMENU U UGOSTITELJSKIM, TRGOVINSKIM I ZANATSKIM OBJEKTIMA I OBJEKTIMA ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU I IGARA ZA ZABAVU NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 1/2011, 9/2012 i 7/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se početak i završetak radnog vremena u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima i objektima za priređivanje igara na sreću i igara za zabavu na teritoriji Grada Sombora (u daljem tekstu: radno vreme), a u kojima se u skladu sa Zakonom obavlja ugostiteljska, trgovinska i zanatska delatnost (u daljem tekstu: delatnost).

Član 2

Pod radnim vremenom, u smislu ove Odluke, smatra se vreme u kom se u ugostiteljskom, trgovinskom i zanatskom objektu i objektu za priređivanje igara na sreću i igara za zabavu može obavljati delatnost.

Član 3

Radno vreme utvrđeno u skladu sa ovom Odlukom mora biti istaknuto na ulazu u objekat ili na drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja delatnost iz člana 1. ove odluke, kao i na objektu za priređivanje igara na sreću i igara za zabavu.

Istaknuti početak i završetak radnog vremena mora se poštovati.

Član 4

Rad u ugostiteljskom, trgovinskom i zanatskom objektu i objektu za priređivanje igara na sreću i igara za zabavu u kome se obavlja delatnost mora biti organizovan tako da se ne remeti kućni, komunalni i javni red i mir, u skladu sa propisima koji uređuju ove oblasti.

II UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Član 5

Ugostiteljski objekti u smislu ove Odluke su:

1. objekti koji pružaju usluge smeštaja: hoteli, moteli, pansioni, turistički apartmani, kampovi, prenoćišta, konačišta, odmarališta i sl.,

2. objekti koji pružaju usluge ishrane i pića: kafana, bife, bar, picerija, pivnica, kafe poslastičarnica, mlečni restoran, restoran, pečenjara, piterija, burekdžinica, ćevabdžinica, ekspres restoran i restoran za samoposluživanje, nacionalna kuća, restoran domaće kuhinje, čarda, kafeterija, čajdžinica, gostionica, krčma, gril, kiosci i slični ugostiteljski objekti (prikolice i drugi slični objekti montažnog tipa šalterske prodaje), kao i drugi objekti koji pružaju usluge ishrane i pića nezavisno od naziva pod kojim posluju,

3. objekti koji pružaju usluge pića i napitaka ili pića i jednostavna topla i hladna jela koja se po pravilu pripremaju na očigled gostiju i uslužuju za pultom ili točionicom pića (aperitiv bar, kafe bar, sendvič bar, ekspreso bar, snek bar, salat bar i drugo).

4. objekti koji pored usluga pića pružaju i usluge zabave:

a) noćni bar, kabare bar

b) dansing bar, disko bar i diskoteka.

Član 6

Za ugostiteljske objekte iz člana 5. ove Odluke utvrđuje se radno vreme na sledeći način:

1. za objekte koji pružaju usluge smeštaja (čl. 5. stav 1. tačka 1. Odluke) u vremenu od 00.00 do 24.00 časa,

2. za objekte koji pružaju usluge ishrane i pića (čl. 5. stav 1. tačka 2. Odluke) u vremenu od 06.00 do 24.00 časa,

3. za objekte koji pružaju usluge pića i napitaka ili pića i jednostavna topla i hladna jela koja se po pravilu pripremaju na očigled gostiju i uslužuju za pultom ili točionicom pića (čl. 5. stav 1. tačka 3. Odluke) u vremenu od 06.00 do 24.00 časa,

4. za objekte koji pored usluga pića pružaju i usluge zabave (čl. 5. stav 1. tačka 4. Odluke) u vremenu od 12.00 do 24.00 časa.

5. (brisana)

Član 7

Petkom, subotom, uoči praznika (izuzev novih godina) i prvog dana praznika, ugostiteljski objekti iz člana 5. stav 1. tačka 2, 3. i 4, mogu produžiti radno vreme za dva sata od propisanog radnog vremena.

Radno vreme ugostiteljskih objekata na dan 01.01., 02.01. i 14.01., kao i za vreme održavanja tradicionalnih manifestacija (seoska slava, kirbaj i sl.) je od 00,00 do 24,00 časa.

Član 8

Radno vreme ugostiteljskih objekata (izuzev letnjih bašti) može se produžiti do 06.00 časova narednog dana ukoliko su zakupljeni radi održavanja zabava zatvorenog tipa (svadba, proslava godišnjice mature, matursko veče, ispraćaj u vojsku i brucošijada) tako da objekat ne pruža usluge trećim licima i da se delatnost obavlja u okviru registrovanih poslova objekta, na osnovu rešenja Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Grada Sombora kojim se odobrava produženje radnog vremena ugostiteljskog objekta, a na predlog Odeljenja inspekcije i komunalne policije Gradske uprave Grada Sombora.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za produženje radnog vremena je vlasnik ugostiteljskog objekta iz prethodnog stava.

Zahtev za izdavanje odobrenja za produženje radnog vremena se podnosi najmanje 5 dana pre održavanja zabave zatvorenog tipa.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da uz zahtev priloži:

1. rešenje o upisu objekta u odgovarajući registar za obavljanje odgovarajuće delatnosti,

2. ugovor o zakupu objekta zaključen sa organizatorom zabave zatvorenog tipa,

3. za proslavu svadbe - uverenje izdato od strane nadležnog organa da je venčanje zakazano,

4. za proslavu godišnjice mature i matursko veče - uverenje od strane nadležne škole,

5. za ispraćaj u vojsku - poziv za vojsku,

6. za brucošijadu - uverenje od strane nadležnog fakulteta, i

7. dokaz o uplati propisane gradske administrativne takse.

Na rešenje iz stava 1. ovog člana dozvoljena je žalba Gradskom veću Grada Sombora u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se Turističkoj inspekciji, MUP-Odeljenje unutrašnjih poslova Sombor i Odeljenju inspekcije i komunalne policije Gradske uprave Grada Sombora.

Rešenje iz stava 1. ovog člana neće se izdati podnosiocu zahteva u roku od 6 meseci, ukoliko je u prethodnom periodu učinio prekršaj iz čl. 20. ove Odluke.

Član 9

Odgovorno lice za objekte iz člana 5. ove Odluke, koji posluje u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik ili lice koje oni, pisanim putem, ovlaste, moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Lica iz stava 1. ovog člana, dužni su da u roku od 15 minuta od vremena koje je odredbama ove Odluke utvrđeno kao završetak radnog vremena, oslobode objekat iz stava 1. ovog člana, od lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, ulazna vrata ugostiteljskog objekta nisu zaključana i u objektu ima gostiju, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

U vreme kada je ugostiteljski objekat zatvoren u njemu se mogu zadržavati samo lica iz stava 1. ovog člana i radnici koji obračunavaju dnevni pazar i čiste objekat.

Član 10

U svim ugostiteljskim objektima zabranjuje se služenje i prodaja alkoholnog pića maloletnim licima.

Član 11

U ugostiteljskom objektu koji se nalazi u zatvorenom prostoru, muzički program se može izvoditi u okviru propisanog radnog vremena, s tim da jačina zvuka ne sme prelaziti nivo utvrđen propisima koji regulišu dozvoljeni nivo buke u životnoj sredini.

Pod muzičkim programom, u smislu odredaba ove odluke, smatra se izvođenje muzičkog programa uživo i puštanje muzike sa muzičkih uređaja.

III TRGOVINSKI OBJEKTI

Član 12

Trgovinski objekti u smislu ove Odluke su objekti u kojima se vrši promet prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, odnosno u kojima se obavlja promet robe na veliko i malo kao i pružanje trgovinskih usluga.

Član 13

Za trgovinske objekte utvrđuje se radno vreme u vremenu od 06.00 do 23.00 časa.

Izuzetno trgovinski objekti u kojima se vrši promet prehrambenih proizvoda, mogu na osnovu odobrenja Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave grada Sombora biti otvoreni od 00,00 do 24,00 časa.

Benzinske pumpe mogu biti otvorene od 00,00 do 24,00 časa.

IV ZANATSKI OBJEKTI

Član 14

Zanatski objekti u smislu ove Odluke su objekti u kojima se vrši proizvodnja prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, odnosno u kojima se obavlja registrovana zanatska delatnost.

Član 15

Za zanatske objekte utvrđuje se radno vreme u vremenu od 06.00 do 22.00 časa.

Za zanatski objekat-poslastičarnice može se produžiti radno vreme za 2 sata.

Zanatski objekti-pekare mogu obavljati proizvodnju od 00,00 do 24,00 časa.

V OBJEKTI ZA PRIREĐIVANJE IGARA NA SREĆU I IGARA ZA ZABAVU

Član 16

Objektom za priređivanje igara na sreću, smatra se objekat u kome se, u skladu sa Zakonom o igrama na sreću, priređuju klasične igre na sreću (lutrija, sportska prognoza, loto, keno, tombola, fonto) i posebne igre na sreću (igre koje se priređuju u igračnicama-kazinima, kuglicama, kockicama, kartama, i drugim sličnim rekvizitima, igre koje se priređuju na automatima, klađenje na sportske i druge događaje).

Objektom za priređivanje zabavnih igara smatra se objekat u kome se priređuju zabavne igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima i drugim sličnim napravama, koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar, i druga slične igre.

Član 17

Za objekte za priređivanje igara na sreću i igara za zabavu iz člana 16. ove Odluke utvrđuje se radno vreme i to:

- radnim danom i nedeljom od 08,00 do 24,00 časa,

- petkom i subotom od 08,00 do 01,00 čas.

VI NADZOR

Član 18

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave Grada Sombora.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke obavlja Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave Grada Sombora, putem komunalnog inspektora i inspektora za zaštitu životne sredine, u okviru svojih nadležnosti.

Komunalni inspektor je ovlašćen da u slučaju prekoračenja radnog vremena objekta naloži licu iz člana 9. ove Odluke trenutno zatvaranje objekta i ispražnjenje istog od gostiju.

Član 19

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac, koji pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izdaje i prekršajni nalog i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ukoliko, komunalni policajac u obavljanju komunalo-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novačnom kaznom od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. počne sa radom pre ili radi duže od utvrđenog radnog vremena,

2. lice iz člana 9. ne bude prisutno u objektu na početku i kraju radnog vremena,

3. se ne pridržava odredaba ove odluke koja se odnosi na dozvoljenu jačinu zvuka u ugostiteljskom objektu zatvorenog tipa (član 11.),

4. se ne pridržava odredbi člana 8. ove odluke,

5. po nalogu komunalnog inspektora ne izvrši zatvaranje objekta i ispražnjenje istog od gostiju (čl. 18. stav 3.),

6. ometa komunalnog inspektora i inspektora za zaštitu životne inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora,

7. ometa komunalnog policajca u obavljanju komunalno-policijskih poslova.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 5., 6. i 7. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Ukoliko podnosioc zahteva - vlasnik ugostiteljskog objekta učini prekršaj iz stava 1. tačka 4. ovog člana, uskratiće mu se izdavanje rešenja kojim se odobrava produženje radnog vremena ugostiteljskog objekta radi održavanja zabava zatvorenog tipa, u roku od 6 meseci.

Član 21

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 dinara, za koju se izdaje prekršajni nalog, kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. odredi radno vreme suprotno ovoj odluci (čl. 6., 13., 15. i 17.),

2. ne istakne početak i završetak radnog vremena u skladu sa čl. 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 50.000,00 dinara.

Član 21a

Za prekršaje iz čl. 21. ove Odluke, prekršajni nalog u skladu sa zakonom izdaje komunalna inspekcija, odnosno komunalna policija.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Privredna društva, pravna lica i preduzetnici, dužni su da usklade svoje radno vreme sa odredbama ove odluke u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 23

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskim, maloprodajnim, zanatskim i drugim objektima na teritoriji opštine Sombor ("Sl. list opštine Sombor", br. 5/05, 8/05 i 13/05).

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".

 

Samostalni članovi Odluke o prvim izmenama i dopunama
Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima i objektima za priređivanje igara na sreću i igara za zabavu na teritoriji Grada Sombora

("Sl. list Grada Sombora", br. 9/2012)

Član 5

Zadužuje se Odbor za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine Grada da donese prečišćeni tekst ove Odluke, a na osnovu predloga kojeg će izraditi Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave Grada Sombora.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".