ODLUKA

O SAVETNIKU ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 7/2014)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizovanje, finansiranje i uslovi rada savetnika za zaštitu prava pacijenata, u skladu sa potrebama pacijenata i kapacitetima zdravstvene službe na teritoriji grada Sombora.

Član 2

Savetnik za zaštitu prava pacijenata obavlja poslove zaštite prava pacijenata po podnetim prigovorima, i pruža potrebne informacije i savete u vezi sa pravima pacijenata i obavezan je da u svom radu postupa u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata i drugim propisima kojima se uređuje zaštita pacijenata i zaštita podataka o ličnosti.

Član 3

Poslovi zaštite prava pacijenata na teritoriji grada Sombora organizuju se u okviru Gradske uprave grada Sombora.

Poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata obavlja diplomirani pravnik sa položenim državnim stručnim ispitom, sa najmanje tri godine radnog iskustva u struci i poznavanjem propisa u oblasti zdravstva.

Načelnik Gradske uprave grada Sombora odrediće lice zaposleno u Gradskoj upravi grada Sombora, koje će obavljati poslove Savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Član 4

Savetnik za zaštitu prava pacijenata obavljaće poslove u prostorijama Gradske uprave grada Sombora, u Somboru, Trg Cara Uroša 1.

Gradska uprava grada Sombora će obezbediti materijalno tehnička sredstva za rad Savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Član 5

Savetnik za zaštitu prava pacijenata je dužan da postupa savesno i nepristrasno u zaštiti prava pacijenata.

Član 6

Savetnik za zaštitu prava pacijenata ima službenu legitimaciju, kojom se identifikuje prilikom dolaska u zdravstvenu ustanovu, druge oblike zdravstvene službe (privatnu praksu) i drugo pravno lice koje obavlja poslove iz zdravstvene delatnosti.

Član 7

Savetnik za zaštitu prava pacijenata dostavlja mesečni izveštaj o podnetim prigovorima direktoru zdravstvene ustanove, radi njegovog informisanja i preduzimanja određenih mera u okviru njegove nadležnosti.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata dostavlja tromesečni, šestomesečni i godišnji izveštaj Savetu za zdravlje grada Sombora.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".