PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA SOMBORA ZA 2014. GODINU

("Sl. list Grada Sombora", br. 7/2014)

1. Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Sombora (u daljem tekstu: Fond) planiranih u budžetu Grada Sombora za 2014. godinu.

2. Sredstva Fonda iz tačke 1. ovog Programa u ukupnom iznosu od 4.000.000,00 (četirimiliona) dinara, ostvariće se od:

- aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta za tekuću godinu;

- namenskih prihoda budžeta koji su definisani kao namenski prihodi budžetskog fonda (dela sredstava ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine, dela sredstava ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine u područjima od posebnog državnog interesa u oblasti zaštite životne sredine i naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Sombora);

- prihoda koji proističu iz upravljanja likvidnim sredstvima budžetskog fonda;

- drugih prihoda u skladu sa Zakonom.

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza jedinica lokalne samouprave utvrđenih zakonima u oblasti zaštite životne sredine: podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; naučnoistraživačkih programa i projekata; edukacija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju i kvalitetu životne sredine; troškova realizacije programa; kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

I Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji Grada Sombora

2.450.000,00 dinara

Planira se realizacija zakonom utvrđenih obaveza Grada u oblasti monitoringa, kao i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje i prognoza aeropolena,

- praćenje nivoa komunalne buke,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje kvaliteta podzemnih voda,

- praćenje elektomagnetskog zračenja,

- praćenje kvaliteta zemljišta.

Za realizaciju navedenih programa i projekata zaključiće se ugovori sa ovlašćenim akreditovanim, stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a u skladu sa propisima.

II Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

30.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Gradske uprave Grada Sombora i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se kontinuirano inoviranje Internet prezentacije Gradske uprave Grada Sombora. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja, putem izrade publikacija i drugog štampanog materijala.

III Edukacija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

500.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Odeljenje za komunalne poslove, Odsek za urbanizam, građenje i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Sombora, će predviđenim sredstvima, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u predavanju, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanje značajnih datuma i događaja.

IV Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte

1.000.000,00 dinara

Planira se realizacija projekata i programa koji se odnose na:

- stvaranje preduslova za izradu Lokalnog ekološkog akcionog plana,

- druge podsticajne preventivne i sanacione programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

V Troškove realizacije Programa

20.000,00 dinara

Sredstva namenjena za troškove realizacije Programa koristiće se za obezbeđivanje uslova za realizaciju programskih aktivnosti.

4. Ukoliko se prihodi i primanja Fonda u toku budžetske godine ne

ostvaruju u planiranom iznosu, rashodi će se ostvariti po prioritetima koje utvrdi Gradonačelnik Grada Sombora, i to: obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorene obaveze.

5. Sredstva iz tačke 2 ovog Programa mogu da se uvećaju za iznos neutrošenih namenskih sredstava prenetih iz prethodne godine i za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim Programom.

6. Gradska uprava prati i nadzire namensko korišćenje sredstava Fonda i izvršavanje ugovornih prava i obaveza korisnika sredstava:

- neposrednim uvidom ovlašćenog lica Gradske uprave i/ili

- na osnovu obaveštenja i dokumentacije dostavljene od strane korisnika sredstava.

7. Ovaj Program objaviti u "Službenom listu Grada Sombora".