ODLUKA

O OSNIVANJU SAVETA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 9/2014)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se naziv radnog tela i oblast za koju se osniva, broj članova, zadaci radnog tela, način rada, rok za izvršenje poverenog zadatka, prava i dužnosti predsednika i članova radnog tela i druga pitanja od značaja za njihov rad.

Član 2

Osniva se povremeno radno telo za zaštitu životne sredine pod nazivom "Savet za zaštitu i unapređenje životne sredine" (u daljem tekstu: Savet).

Savet ima predsednika i 12 (dvanaest) članova saveta.

Član 3

Zadaci Saveta su da:

1. Izvrši analizu implementacije Lokalnog ekološkog akcionog plana Kraljevo 2015. godina - LEAP koji je usvojen 2005. godine.

2. Učestvuje u revidiranju i pripremi predloga teksta novog Lokalnog ekološkog akcionog plana Kraljevo do 2025. godina.

3. Učestvuje u izradi Predloga Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i prati realizaciju istog.

Savet u vršenju poverenog posla, može da:

- pokreće inicijativu za donošenje odgovarajućeg pravnog akta vezanog za zaštitu i unapređenje životne sredine;

- pokreće inicijativu za izmenu i dopunu postojećeg pravnog akta;

- učestvuje u pripremi izrade predloga akata vezanih za zaštitu životne sredine, i

- daje obrazloženo mišljenje na nacrt odluka, propisa ili akata koji su u postupku usvajanja pred organima lokalne samouprave i upućuje ga organu nadležnom za usvajanje predmetnog akta.

Član 4

Savet se osniva radi zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja, na teritoriji grada Kraljeva, unapređenja informisanosti građana o stanju životne sredine, podsticanju građanskog učešća u procesu donošenja odluka, unapređenja sprovođenja strategija, programa i planova u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja, obezbeđivanja uslova, predlaganja i preduzimanje mera u oblastima:

1. zaštite i unapređenja životne sredine i održivog razvoja;

2. zaštite prirodnih vrednosti;

3. unapređenja učešća javnosti u kreiranju politike životne sredine pokretanjem inicijativa;

4. učešća u pripremi odluka i akata koje donose lokalna samouprava i javna preduzeća, a čija primena i sprovođenje ima uticaja na stanje životne sredine, upotrebu prirodnih resursa, izradu planova i programa za upravljanje energijom u cilju razvijanja održive lokalne energetske politike;

5. učešća u izradi planova, programa i drugih pravnih akata koji se bave unapređenjem i zaštitom životne sredine i održivim razvojem;

6. davanja mišljenja na nacrte planova, programa i drugih pravih akata, i neposrednim učešćem u implementaciji akata i sl.

Član 5

Članove Saveta posebnim rešenjem imenuje Gradsko veće grada Kraljeva, kao povremeno telo za obavljanje zadatka iz člana 3. ove odluke.

Član 6

Kandidate za članove Saveta predlaže ovlašćeni predlagač na sledeći način:

- gradonačelnik grada Kraljeva, člana Gradskog veća koji je zadužen za oblast životne sredine i održivog razvoja;

- načelnik Gradske uprave grada Kraljeva, po jednog zaposlenog u Gradskoj upravi i to na: poslovima zaštite životne sredine, inspekcijskim poslovima, poslovima lokalnog ekonomskog razvoja, poslovima prostorno urbanističkog planiranja i predstavnika mreže eko - poverenika Stalne konferencije gradova i opština;

- ostale kandidate za članove Saveta, odnosno po jednog kandidata predlažu kao predstavnike javnih institucija i ustanova, i to: menadžment Zdravstvenog centra "Studenica" za zdravstvo, zaposlen na radnom mestu za poslove Kancelarije za mlade predstavnika mladih, Udruženje privrednika u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom predstavnika privrede, Školska uprava Kraljevo predstavnika školstva, a Unija ekologa u saradnji sa Odsekom za zaštitu životne sredine predstavnike udruženja organizacija civilnog društva, predlaže tri kandidata.

Član 7

Prvu sednicu Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine, nakon imenovanja saziva gradonačelnik grada Kraljeva i predsedava sednicom do izbora predsednika.

Predsednika Saveta biraju članovi većinom glasova od ukupnog broja članova Saveta, na konstitutivnoj sednici.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Saveta, obavlja lice iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi, koji se bavi pitanjima zaštite životne sredine.

Član 8

Savet radi u sednicama, na kojima prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Savet donosi odluke većinom glasova od ukupnog broja članova Saveta.

Svaki član Saveta ima pravo na izdvojeno mišljenje.

Član 9

Rad Saveta je javan.

U procesu davanja inicijative, uključivanja u izradu i u postupke davanja mišljenja Savet može organizovati javne konsultacije sa zainteresovanom javnošću i građanima.

Na poziv predsednika Saveta, u radu Saveta mogu učestvovati, bez prava glasa, i: stručnjaci iz oblasti životne sredine i predstavnici javnih preduzeća, kada Savet razmatra pitanja koja su od značaja za neposredno ostvarivanje njihovih prava i interesa u pitanjima zaštite životne sredine.

Član 10

Da bi se obezbedilo učešće šire javnosti Savet može pozvati predstavnike sredstava javnog informisanja na sednicu Saveta, održavanjem konferencije za štampu, izdavanjem saopštenja, objavljivanjem izveštaja o radu Saveta, i dokumenata koje Savet izrađuje na veb sajtu grada, kao i na drugi pogodan način za informisanje građana.

O radu Saveta, predsednik Saveta upoznaje Gradsko veće jednom godišnje, najkasnije do 31.03. tekuće godine, podnoseći izveštaj o radu za prethodnu godinu.

Član 11

Sredstva za rad i aktivnosti Saveta obezbeđuju se iz Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva, putem donacija i projekata finansiranih od strane međunarodnih i domaćih donatora.

Predsednik i članovi Saveta poverene zadatke obavljaju bez naknade.

Član 12

U slučaju prestanka funkcije, radnog odnosa, ostavke i dr. članu Saveta, predsednik Saveta odmah obaveštava ovlašćenog predlagača iz člana 6. ove odluke.

Ovlašćeni predlagač je dužan da u roku od 3 dana od prijema obaveštenja iz prethodnog stava ovog člana dostavi Gradskom veću predlog novog kandidata za člana Saveta.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kraljeva".