ODLUKA

O DAVANJU U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 9/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak davanja u zakup poslovnog prostora, koji je javna svojina grada Kraljeva i kojim upravlja grad Kraljevo.

Član 2

Skupština grada Kraljeva odlučuje o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju poslovnim prostorom u javnoj svojini grada Kraljeva, u skladu sa zakonom.

Član 3

Gradsko veće grada Kraljeva je nadležno za donošenje odluka o davanju u zakup i zasnivanju hipoteke na poslovnom prostoru koji je u javnoj svojini grada Kraljeva, daje saglasnost za rekonstrukciju poslovnog prostora koji je u svojini grada Kraljeva, a koji je dat u zakup, kao i druge saglasnosti za izvođenje građevinskih radova.

Član 4

Gradonačelnik grada Kraljeva donosi odluke u hitnim slučajevima radi preduzimanja mera kojima se otklanja opasnost na objektu ili poslovnom prostoru iz člana 1. ove odluke, odnosno kojima se otklanja opasnost za okolinu, životnu sredinu, saobraćaj i slično.

Gradonačelnik grada Kraljeva donosi odluku u slučaju kada je nadležni organ naložio rušenje objekta koji je u javnoj svojini grada Kraljeva.

Gradonačelnik grada Kraljeva zaključuje ugovore o davanju u zakup poslovnog prostora iz člana 1. ove odluke, a na osnovu odluka Gradskog veća grada Kraljeva.

Član 5

Odeljenje za upravljanje imovinom i informacione tehnologije Gradske uprave grada Kraljeva evidentira sve odluke vezane za raspolaganje poslovnim prostorom, tako

što se upisuju podaci potrebni za identifikaciju nepokretnosti, podaci o zakupcima i drugi podaci koji su od značaja za urednu evidenciju, sačinjava nacrte odluka za nadležne organe i obavlja druge stručne i administrativne poslove.

Prilikom davanja u zakup, odnosno prilikom preuzimanja poslovnog prostora, sačiniće se zapisnik o primopredaji u kojem će se opisati stanje u kome se nalazi poslovni prostor, sačiniti konstatacija o utrošenoj električnoj energiji i vodi, navesti broj brojila, sačiniti skica, opisati stanje u kom se nalaze uređaji i instalacije, popisati pokretne stvari i slično.

Član 6

Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva obavlja finansijsko knjigovodstvene poslove u pogledu naplate, odnosno realizacije drugog sredstva obezbeđenja i predlaže utuženja zbog neblagovremenog izvršenja ugovornih obaveza od strane zakupca.

II ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA

Član 7

Poslovni prostor iz člana 1. ove odluke daje se u zakup, polazeći od tržišne visine zakupnine u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda putem javnog oglašavanja, a izuzetno neposrednom pogodbom u slučajevima utvrđenim ovom odlukom, a u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

Član 8

Poslovni prostor iz člana 1. ove odluke daje se u zakup najpovoljnijem ponuđaču, a to je lice koje ponudi najviši iznos zakupnine i to na period do 10 (deset) godina.

Odluku o raspisivanju javnog oglasa donosi Gradsko veće grada Kraljeva.

Član 9

Postupak radi davanja u zakup poslovnog prostora sprovodi Komisija za davanje u zakup poslovnog prostora (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje svojom odlukom Gradsko veće grada Kraljeva.

Zadatak Komisije iz stava 1. ovog člana je da utvrdi početni iznos zakupnine prikupljanjem podataka od nadležnog organa ili neposredno, da sprovede postupak javnog oglašavanja i da predloži najpovoljnijeg ponuđača.

Komisija iz stava 1. ovoga člana imenuje se na mandatni period od 2 godine.

Komisija iz stava 1. ovoga člana ima predsednika i 2 člana.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije iz stava 1. ovog člana obavlja Odeljenje za upravljanje imovinom i informacione tehnologije Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 10

Javni oglas se objavljuje na sajtu grada Kraljeva u celosti, a u sredstvima javnog informisanja objavljuje se obaveštenje o javnom oglasu i to u novinama koje izlaze na teritoriji grada Kraljeva, a može i u drugim sredstvima javnog informisanja.

Rokovi iz javnog oglasa teku od dana objavljivanja u novinama koje izlaze na teritoriji grada Kraljeva.

Član 11

Javni oglas obavezno sadrži:

- naziv zakupodavca;

- bliže podatke o načinu davanja u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini (javno nadmetanje ili prikupljanje pismenih ponuda);

- opis poslovnog prostora u javnoj svojini koji se daje u zakup;

- uslove pod kojima se poslovni prostor u javnoj svojini daje u zakup (rok trajanja zakupa i dr.);

- obaveze zakupca u vezi sa korišćenjem poslovnog prostora za određenu svrhu i namenu;

- vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja, odnosno razmatranja prispelih ponuda;

- način, mesto i vreme za dostavljanje prijava za učešće u postupku javnog nadmetanja, odnosno pismenih ponuda za učešće u postupku prikupljanja pismenih ponuda;

- mesto i vreme uvida u dokumentaciju u vezi sa poslovnim prostorom koji se daje u zakup;

- početnu, odnosno najnižu visinu zakupnine po kojoj se poslovni prostor u javnoj svojini može dati u zakup;

- visinu i način polaganja depozita;

- rok za povraćaj depozita učesnicima koji nisu uspeli na javnom nadmetanju, odnosno u postupku prikupljanja pismenih ponuda.

Prijava, odnosno ponuda koja se dostavlja obavezno sadrži: dokaz o uplati depozita, iznos zakupnine koja se nudi, za fizička lica: ime i prezime, adresu, broj lične karte, jedinstveni matični broj građana; za preduzetnike: ime i prezime preduzetnika, adresu, broj lične karte, jedinstveni matični broj građana, naziv radnje, matični broj, kopiju rešenja o upisu preduzetnika u registar kod nadležnog organa; za pravna lica: naziv i sedište, kopiju rešenja o upisu pravnog lica u registar kod nadležnog organa, kao i punomoćje za lice koje zastupa podnosioca prijave.

Podnosioci neblagovremene ili nepotpune prijave, odnosno ponude ne mogu učestvovati u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, a nepotpune ili neblagovremene prijave, odnosno ponude se odbacuju.

Član 12

Članovi Komisije i organa grada Kraljeva koji učestvuju u postupku davanja u zakup ne mogu biti učesnici javnog oglasa.

Član 13

Postupak javnog nadmetanja smatra se uspelim i u slučaju dostavljanja jedne ispravne prijave za učešće kojom se podnosilac prijave registruje i prisustvuje javnom nadmetanju i proglašava zakupcem, ako prihvati početnu visinu zakupnine po kojoj se nepokretnost može dati u zakup.

Ukoliko podnosilac prijave ne prihvati početnu visinu zakupnine, gubi pravo na vraćanje depozita.

Postupak prikupljanja pismenih ponuda sprovešće se ako se prijavi najmanje jedan učesnik.

Član 14

Izbor najpovoljnijeg ponuđača vrši se primenom kriterijuma visine ponuđene zakupnine.

Ukoliko u postupku dva ili više ponuđača ponude isti iznos zakupnine, Komisija iz člana 9. ove uredbe zadržava pravo da izbor najpovoljnijeg ponuđača izvrši po slobodnom uverenju.

Član 15

Predsednik Komisije prilikom otvaranja ponuda konstatuje ko je podneo ponudu, odnosno ko prisustvuje javnom nadmetanju, utvrđuje sadržaj svake ponude, odnosno u slučaju neposrednog javnog nadmetanja traži od prisutnih izjašnjenje o prihvatanju koraka u javnom nadmetanju koje je prethodno utvrdila Komisija.

O radu Komisije vodi se zapisnik. Zapisnik o radu Komisije sa predlogom za davanje u zakup dostavlja se Gradskom veću grada Kraljeva.

Član 16

Ugovor o zakupu poslovnog prostora sadržaće naročito: podatke o identitetu zakupca (JMBG za fizička lica, PIB za pravna lica i preduzetnike, adresu i sl.), podatke o poslovnom prostoru koji se daje u zakup, visinu zakupa, rok u kojem se daje poslovni prostor u zakup, odnosno da se u slučaju denacionalizacije ugovor smatra raskinut.

U ugovoru o zakupu navešće se bankarska garancija ili neko drugo sredstvo obezbeđenja kojim se obezbeđuje finansijska disciplina.

Ugovorom će se urediti i obaveza usklađivanja zakupnine sa inflatornim kretanjima.

Ugovorom o zakupu će se urediti obaveza zakupca da postupa sa pažnjom dobrog domaćina prilikom korišćenja zakupljenog poslovnog prostora, da uredno i blagovremeno plaća naknadu na ime utrošene električne energije i sve druge obaveze koje se plaćaju za predmetni poslovni prostor (električna energija, voda, čistoća, grejanje i sl.), da izmiruje fiskalne obaveze po osnovu zakupa, kao i da osigura poslovni prostor koji je predmet ugovora o zakupu.

Ugovorom će se predvideti da zakupac preuzima predmetni prostor u viđenom stanju i da se troškovi uređenja, tekućeg održavanja, adaptacije i rekonstrukcije poslovnog prostora koji je predmet zakupa, ne uračunavaju u zakupninu, odnosno da zakupac po tom osnovu nema pravo na naknadu.

Ugovorom će se izuzetno predvideti situacija kada zakupac ima pravo da mu se na ime građevinskih radova na objektu, a koje finansira iz sopstvenih sredstava umanjuje zakupnina u iznosu od najviše 50% od mesečne zakupnine, za period koji odgovara visini uloženih sredstava, bez mogućnosti priznavanja svojinskih prava na poslovnom prostoru po osnovu ulaganja sredstava.

Izuzetno od stava 6. ovog člana, a na osnovu posebno obrazložene odluke Gradskog veća grada Kraljeva, iznos zakupnine može biti umanjen i za veći procenat kada se radi o objektima koji su pretrpeli ozbiljnija oštećenja u zemljotresu.

Ugovorom će se predvideti mogućnost da se ugovor o zakupu produži aneksom ukoliko zakupac blagovremeno i uredno izvršava sve ugovorene obaveze i ukoliko podnese zahtev za produženje 30 dana pre isteka ugovorenog roka.

Ugovor o zakupu se zaključuje po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog javnog pravobranilaštva.

Član 17

Zakupac ne može vršiti radove na adaptaciji i rekonstrukciji poslovnog prostora koji je dat u zakup bez izričite saglasnosti zakupodavca.

Član 18

Ugovor o zakupu se smatra raskinutim u slučaju da zakupac postupa suprotno obavezama iz člana 16. i člana 17. ove odluke.

Svaka ugovorna strana može jednostrano raskinuti ugovor o zakupu bez posebnog obrazlaganja razloga sa otkaznim rokom od mesec dana od dana prijema obaveštenja o raskidu ugovora.

Član 19

Ukoliko zakupac nastavi da koristi zakupljeni poslovni prostor nakon isteka roka i nakon raskida ugovora o zakupu dužan je da plati na ime naknade štete desetostruki iznos mesečne zakupnine za svaki započeti mesec u kom koristi bez pravnog osnova poslovni prostor iz člana 1. ove odluke.

Član 20

Poslovni prostor iz člana 1. ove odluke može se izuzetno dati u zakup i van postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, u slučajevima:

- kada zakup traže ambasade stranih država u Republici Srbiji, ako i trgovinska i vojna predstavništva i druge organizacije pri diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji, pod uslovom reciprociteta, međunarodne organizacije za pomoć i saradnju sa zemljama Evropske unije, međunarodne humanitarne organizacije, u cilju obezbeđenja uslova za smeštaj i rad u Republici Srbiji, kao i domaće humanitarne organizacije, političke stranke, organizacije i udruženja građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, pod uslovom da taj poslovni prostor ne koriste za ostvarivanje prihoda;

- kada zakupac prestane da obavlja svoju delatnost usled teške bolesti, odlaska u penziju ili smrti, a dodelu u zakup traži bračni drug, dete ili roditelj zakupca (članovi porodičnog domaćinstva), pod uslovom da nastavi sa obavljanjem iste delatnosti;

- kada zakupac - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod zakupca - pravnog lica došlo do određenih statusnih promena;

- kada zakupac - fizičko lice traži određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač ili kada osnivač pravnog lica, zbog brisanja istog iz registra nadležnog organa, traži da bude određen za zakupca, kao fizičko lice;

- kada zakupac koji je uredno izmirivao obavezu plaćanja zakupnine, traži produženje ugovora o zakupu, zaključenog na određeno vreme, najranije tri meseca, a najkasnije mesec dana pre isteka ugovora o zakupu;

- kada se poslovni prostor daje za potrebe održavanja sportskih, kulturnih, sajamskih, naučnih i drugih sličnih potreba, a rok zakupa je kraći od 30 dana;

- kada se poslovni prostor ne izda u zakup posle sprovedenog jednog postupka javnog oglašavanja, ali ne ispod tržišne visine zakupnine za taj poslovni prostor, odnosno visine zakupnine propisane opštim aktom nadležnog organa;

- kada davanje u zakup traži fizičko lice kojem je taj poslovni prostor oduzet nacionalizacijom, odnosno njegovi naslednici, pod uslovom da je pokrenut postupak za vraćanje oduzete imovine pred nadležnim organom;

- kada jedan od zakupaca istog poslovnog prostora traži prestanak zakupodavnog odnosa, a drugi zakupac traži zaključenje ugovora o zakupu, kao jedini zakupac;

- kada zakupac - pravno lice zatraži određivanje za zakupca poslovnog prostora drugo pravno lice, pod uslovom da ono izmiri celokupan dug zakupca nastao usled neplaćanja zakupnine i troškova korišćenja zakupljenog poslovnog prostora, a ukoliko taj dug nije moguće namiriti na drugi način;

- kada je to potrebno radi bolje organizacije i efikasnosti rada nosioca prava javne svojine, odnosno korisnika stvari u javnoj svojini, kao i posebnih službi i organizacija čiji su oni osnivač;

- kada zaključenje ugovora o zakupu garaže traži vlasnik stana ili zakupac stana gde je garaža sastavni deo stana i sa stanom čini jednu celinu, odnosno ima vertikalnu komunikaciju sa stanom.

Odluku o davanju u zakup nepokretnosti iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće grada Kraljeva, na obrazloženi predlog Komisije.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Ova odluka se odnosi na poslovni prostor koji je kod organa nadležnog za vođenje evidencije nepokretnosti uknjižen kao javna svojina, ali i na poslovni prostor koji je predmet uknjižbe javne svojine, a koji se vodi kao državna svojina, čiji je korisnik grad Kraljevo.

Ova odluka se odnosi na poslovni prostor ali i na druge nepokretnosti koje se mogu koristiti kao poslovni prostor, odnosno u komercijalne svrhe kao što su: zgrade, delovi zgrada, hale, garaže, montažni objekti; kao i na pokretne stvari koje se mogu koristiti kao poslovni prostor (kontejneri i sl).

Član 22

Ova odluka se ne odnosi na kancelarijski prostor u zgradi lokalne samouprave na Trgu Jovana Sarića broj 1, kao i u odnosu na druge kancelarije i poslovni prostor koje služe za obavljanje poslova Gradske uprave, za koji je nadležan načelnik Gradske uprave da određuje raspored i način korišćenja poslovnog prostora.

Član 23

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju u zakup i na korišćenje poslovnog prostora ("Službeni list grada Kraljeva", broj 23/09).

Član 24

Ova odluka se odnosi i na zakupce koji su zaključili ugovor na neodređeno vreme u skladu sa ranije važećim propisima, a neće se primenjivati u odnosu na zakupce i korisnike koji su zaključili ugovor na određeno vreme, do isteka ugovora.

Član 25

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".