PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2014. GODINU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 4/2014)

Član 1

1. Ovim programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Fond) planiranih Odlukom o budžetu Grada Jagodina za 2014. godinu.

Član 2

2. Sredstva Fonda iz tačke 1. ovog programa, u ukupnom iznosu od 110.600.000 dinara, ostvariće se od:

- naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Jagodina, u iznosu od 50.600.000 dinara

- neraspoređenih sredstava iz prethodnih godina a planiranih Odlukom o budžetu Grada Jagodina za 2014. godinu u iznosu od 60.000.000 dinara

- donacija i transfera.

Član 3

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; planiranje i realizacija programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; naučnoistraživačkih programa i projekata; edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

I. Planiranje i realizacija podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata

80.000.000,00 dinara

Planira se realizacija projekata i programa koji se odnose na:

- očuvanje, unapređenje i proširenje zelenih površina (parkovskih, okolnih prostora sportsko rekreativnih terena u gradskim i seoskim mesnim zajednicama i sl.) u funkciji zaštite životne sredine,

- priprema plana kvaliteta vazduha

- izrada lokalnog akcionog plana zaštite od buke u životnoj sredini

- izrada lokalnog ekološkog akcionog plana grada Jagodina (LEAP),

- mere zaštite životne sredine u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine, u skladu sa zakonom,

- ekološki projekti po predlogu i zahtevu ustanova obrazovanja,

- ekološki projekti po predlogu i zahtevu udruženja građana i

- druge programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) na teritoriji Grada Jagodina

19.000.000,00 dinara

Planira se realizacija zakonom utvrđenih obaveza Grada u oblasti monitoringa, kao i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje nivoa buke u životnoj sredini,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje kvaliteta podzemnih voda,

- praćenje elektromagnetskog zračenja,

- praćenje kvaliteta zemljišta,

- merenja u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine,

- upravljanje otpadom (subvencije privatnim preduzećima),

- dezinsekcija,

- eradikacija komaraca,

- ostale specijalizovane usluge.

Za realizaciju navedenih programa i projekata zaključiće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a u skladu sa propisima.

III. Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Jagodina

10.000.000,00 dinara

Aktima Skupštine Grada Jagodina stavljeni su pod zaštitu spomenik prirode "Gradski park Đurđevo brdo" i spomenik prirode: "Park Učiteljskog fakulteta", kao i zaštićena pojedinačna stabla hrasta u Kolaru i Kočinom selu.

U 2014. godini će se razmatrati planovi upravljanja zaštićenim područjima i finansirati ili sufinansirati realizacija prioritetnih programskih aktivnosti, a na osnovu konkretnih projekata rekonstrukcije i revitalizacije zaštićenih dobara.

IV. Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

1.000.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Gradska uprava za zaštitu i unapređivanje životne sredine će, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama, akcijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i događaja, kao što su:

- sajmovi zaštite životne sredine,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- Sat za planetu,

- Dan planete Zemlje,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- Festival meda,

- Jelka sa busenom,

- drugi značajni datumi, događaji, manifestacije i akcije.

V. Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

600.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine; javnosti rada Gradske uprave za zaštitu i unapređivanje životne sredine i jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se kontinuirano inoviranje Internet prezentacije. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja, publikacija i drugog štampanog materijala.

- Ukoliko se prihodi i primanja Fonda u toku budžetske godine ne ostvaruju u planiranom iznosu rashodi će se izvršavati po prioritetima koje utvrdi Gradonačelnik Grada Jagodina, i to: obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

- Sredstva iz čl. 2. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos preostalog neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina koji se utvrdi po donošenju završnog računa Budžeta grada Jagodina za 2014. godinu, kao i za iznos donacija i transfera od drugih nivoa vlasti i mogu da se koriste za namene iz tačke 3. ovog programa bez prethodne saglasnosti Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine na izmene ovog programa.

Član 4

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Jagodina", a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, na predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda broj 401-00-2/2014 od 27.01.2014. godine.