ODLUKA
O FORMIRANJU JEDINICE CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE ZA TERITORIJU GRADA JAGODINE

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 2/2014)

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinice civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Jagodine.

Član 2

Za potrebe zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara u vanrednim situacijama, odnosno za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja, kao što su: lokalizovanje i gašenje početnih i manjih požara i šumskih požara, učešće u zaštiti od poplava, ukazivanje prve pomoći za održavanje reda, učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, pomoć u asanaciji terena i druge aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije, formira se jedinica civilne zaštite opšte namene (u daljem tekstu: jedinica CZ opšte namene).

Član 3

Za teritoriju grada Jagodine formira se jedinica CZ opšte namene jačine voda sa po 30 (trideset) pripadnika.

Član 4

Jedinica CZ opšte namene formira se kao privremeni sastav od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva, odnosno zaposlenih sa teritorije grada Jagodine.

Član 5

U jedinicu CZ opšte namene raspoređuju se zdravstveno sposobni muškarci i žene, starosti od 16 do 60 godina (muškarci), odnosno od 16 do 55 godina (žene), u skladu sa zakonom.

Član 6

Zdravstvenu sposobnost pripadnika jedinica CZ opšte namene utvrđuje Dom zdravlja u Jagodini, na osnovu kriterijuma i načina utvrđivanja zdravstvene sposobnosti građana za učešće u organima i jedinicama civilne zaštite.

Član 7

Jedinica CZ opšte namene oprema se odgovarajućom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima koja su neophodna za ličnu zaštitu njihovih pripadnika i za sprovođenje mera i izvršavanje zadataka civilne zaštite.

Član 8

Pripadnici jedinica CZ opšte namene obučavaju se i osposobljavaju za izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja.

Obuku i osposobljavanje organizuje i sprovodi služba zadužena za poslove zaštite i spasavanja iz sastava Gradske uprave, na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 9

Jedinica CZ opšte namene može se angažovati u gradskim mesnim zajednicama i u svim naseljima na teritoriji grada Jagodine, na osnovu naređenja Gradskog štaba za vanredne situacije.

Jedinicom CZ opšte namene u toku angažovanja u naseljima, rukovode poverenici civilne zaštite u naseljima.

Član 10

Prilikom izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja pripadnici jedinica CZ opšte namene imaju pravo na zdravstveno osiguranje i naknade propisane zakonom.

U izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja na pripadnike jedinice CZ opšte namene odnose se opšti propisi o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i posebne mere obezbeđenja zaštite i zdravlja, u skladu sa zakonom.

Član 11

Evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica CZ opšte namene vodi služba zadužena za poslove zaštite i spasavanja iz sastava Gradske uprave.

Član 12

Opremanje, obuka i troškovi angažovanja jedinica CZ opšte namene finansira se iz budžetskih sredstava grada Jagodine, u skladu sa zakonom.

Član 13

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Jagodine".