ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU LETOVANJA DECE U ODMARALIŠTU "OVČAR" U ULCINJU 2014. GODINE

("Sl. list grada Čačka", br. 7/2014)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način letovanja dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju, RCG, finansiranje troškova letovanja, ostvarivanje prava na besplatno letovanje, uslovi i način učešća roditelja u finansiranju troškova letovanja, nosioci aktivnosti realizacije letovanja dece i druga pitanja u vezi letovanja dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju, kao posebno pravo na finansijsku podršku porodici sa decom koju obezbeđuje grad Čačak.

Član 2

Pravo na letovanje u dečijem odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju pod uslovima i na način propisan ovom odlukom ima dete uzrasta od navršene 4. do 7. godine života uključeno u predškolsko obrazovanje ustanova čiji je osnivač grad Čačak.

Pravo na letovanje dece u dečijem odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju pod uslovima i na način propisan ovom odlukom ima učenik koji je završio osmi razred u školskoj 2013/2014. godini u školi sa sedištem na teritoriji grada Čačka a nosilac je "Vukove diplome".

Pravo na besplatno letovanje ima dete sa posebnim potrebama uključeno u predškolsko obrazovanje i učenik od prvog do četvrtog razreda sa posebnim potrebama iz škola sa teritorije grada Čačka.

Pravo na letovanje u dečijem odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju, ako ima slobodnih kapaciteta, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom ima i učenik osnovne škole sa sedištem na teritoriji grada Čačka uzrasta od 1. do 4. razreda, pri čemu prednost u pravu na besplatno letovanje imaju učenici čiji roditelji ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć u skladu sa zakonom ili su smešteni u hraniteljsku porodicu.

Član 3

Dete ima pravo na besplatno letovanje, o trošku budžeta grada, ili sufinansiranjem troškova letovanja iz sredstava budžeta grada i roditelja.

Pravo na besplatno letovanje ima dete, odnosno učenik iz člana 2. ove odluke ako je:

- treće i svako naredno dete od iste majke koje je uključeno u predškolsko obrazovanje,

- učenik koji je završio osmi razred u školskoj 2013/2014. godini nosilac "Vukove diplome",

- dete uključeno u predškolsko obrazovanje čiji roditelj ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć u skladu sa zakonom,

- dete iz romske porodice uključeno u predškolsko obrazovanje,

- dete bez roditeljskog staranja smešteno u hraniteljsku porodicu uključeno u predškolsko obrazovanje,

- dete čiji jedan roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo.

Član 4

Roditelj, čije dete nema pravo na besplatno letovanje propisano ovom odlukom, sufinansira letovanje deteta, koje je uključeno u sistem predškolskog, odnosno osnovnog obrazovanja ustanove sa sedištem na teritoriji grada Čačka plaćanjem dela cene koštanja letovanja u visini 7.000,00 dinara po detetu/učeniku u jednoj smeni.

Roditelj svoje učešće u finansiranju plaća u dve rate i to:

Prvu ratu u iznosu 3.000,00 dinara na dan prijave deteta za letovanje a ostatak po povratku sa letovanja.

Član 5

Organizovanje letovanja dece poverava se Predškolskoj ustanovi "Radost", Čačak.

Predškolska ustanova "Radost", Čačak, organizuje letovanje dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju u skladu sa Programom letovanja dece koji donosi Upravni odbor ustanove i opštim i pojedinačnim aktima o uslovima i normativima za organizovanje letovanja dece (u daljem tekstu: Program).

Pod organizovanjem letovanja dece iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se poslovi u vezi realizacije prevoza dece, nabavke namirnica i drugih sredstava neophodnih za realizaciju čuvanje i vaspitavanje dece,

Programa, angažovanje trećih lica - spoljnih saradnika i preduzimanje drugih poslova i aktivnosti.

Član 6

Predškolska ustanova "Moje detinjstvo", Čačak, učestvuje u realizaciji letovanja dece koja su upisana u ustanovu angažovanjem zaposlenih u ustanovi u realizaciji Programa letovanja dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju a u skladu sa Sporazumom koji zaključi sa organizatorom letovanja.

Član 7

Rad sa decom u odmaralištu se organizuje po grupama u skladu sa normativom predškolske ustanove organizatora letovanja.

Član 8

Odmor i rekreacija dece se organizuje u smenama.

Jedna smena traje 9 noćenja.

Član 9

Realizacija Programa počinje 1. juna i traje do 21. septembra.

Član 10

Troškovi realizacije Programa naknađuju se iz budžeta grada Čačka za 2014. godinu i iz sredstava ostvarenih po osnovu uplate roditelja.

Troškovi realizacije Programa obuhvataju:

- troškove prevoza dece,

- troškove ishrane,

- plate prema važećim propisima, druga primanja i naknade za rad u skladu sa opštim aktima ustanove, ovom odlukom i zaključenim ugovorima sa trećim licima,

- troškovi vode,

- struje,

- komunalni troškovi,

- troškovi osiguranja,

- troškovi poreza na imovinu za odmaralište i

- drugi troškovi u vezi sa realizacijom Programa odmora i rekreacije.

Dobra, usluge i radovi za realizaciju Programa pribavljaju se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012).

Član 11

Sredstva na ime troškova odmora i rekreacije u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju transferišu se predškolskoj ustanovi u kojoj je trošak nastao a na osnovu verodostojne dokumentacije o nastalim troškovima - ugovora, obračuna naknade troškova, obračuna plata, naknada i drugih primanja i izdataka.

Član 12

Dokumentaciju u organizovanju odmora i rekreacije čini dokumentacija na nivou:

- odmarališta,

- svake grupe, kao i

- odgovarajući izveštaji i analize koje se pripremaju godišnje.

Osnovnu dokumentaciju čine:

- spiskovi dece koja su letovala ime, prezime, matični broj, ime roditelja, adresa i osnov besplatnog letovanja i uz sufinansiranje troškova od strane roditelja.

- zdravstveni protokol,

- knjiga realizacije programskih sadržaja.

Član 13

Broj i kompetencije angažovanih radnika za organizovanje letovanja utvrđuju se prema normativu za letovanje - odnosno odmor i rekreaciju a koji su ukalkulisani u cenu letovanja po jednom detetu/učeniku u jednoj smeni.

Član 14

Zaposleni u predškolskoj ustanovi koji realizuju Program za vreme putovanja i rada u odmaralištu imaju pravo na dnevnicu za službeno putovanje u zemlji i u inostranstvu u skladu sa zakonom, podzakonskim aktom i kolektivnim ugovorom ustanove, dok traje službeno putovanje.

Zaposleni u predškolskoj ustanovi za vreme odlaska, rada u odmaralištu "Ovčar" i povratka imaju pravo na uvećanu osnovicu za obračun plate u visini od 30% koja se obračunava za vreme provedeno na radu u odmaralištu.

Ostala lica angažovana po ugovoru a koja nisu zaposlena u predškolskoj ustanovi (lekari, medicinske sestre) imaju pravo na naknadu u neto iznosu u jednoj smeni:

- lekar pedijatar do 30.000,00 dinara;

- medicinska sestra do 20.000,00 dinara;

- rekreator do 25.000,00 dinara;

- nastavnik do 30.000,00 dinara;

- čuvar do 20.000,00 dinara;

Lica iz stava 1., 2. i 3. ovog člana imaju pravo na besplatan prevoz, smeštaj i ishranu u procesu realizacije Programa letovanja.

Član 15

O realizaciji Programa letovanja u 2014. godini, predškolska ustanova organizator letovanja podnosi Gradskom veću i Skupštini grada pisani izveštaj najkasnije do 20. oktobra tekuće godine.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži narativni i finansijski izveštaj, o realizaciji Programa letovanja dece, broju dece i osoblja angažovanog na realizaciji Programa, efektima realizacije Programa sa predlogom mera za planiranje sredstava i realizaciju Programa u narednoj budžetskoj godini.

Član 16

Predškolska ustanova sačinjava raspored dece po smenama vodeći računa o interesima i potrebama dece i kapaciteta odmarališta.

Predškolska ustanova je dužna da o zainteresovanosti za letovanje dece pod uslovima propisanim ovom odlukom sprovede anketu u svim dečijim vrtićima u roku od 8 dana, a u slučaju nepopunjenih kapaciteta da obavesti sve osnovne škole na teritoriji grada Čačka da sprovedu anketu o zainteresovanosti dece za letovanje pod uslovima propisanim ovom odlukom i o rezultatima ankete pisanim putem podnese izveštaj Gradskom veću.

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".