ODLUKA
O DODATNOJ PODRŠCI DETETU I UČENIKU SA INVALIDITETOM, ODNOSNO SA SMETNJAMA U RAZVOJU

("Sl. list grada Čačka", br. 7/2014)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način ostvarivanja i obezbeđenja sredstava za dodatnu podršku detetu sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno osnovnu i srednju školu.

Član 2

Dete sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju koje je uključeno u vaspitno obrazovnu ustanovu prema nalazu i mišljenju Interresorne komisije ima pravo:

- na dodatnu podršku u vidu pratioca za ličnu pomoć detetu radi lakšeg funkcionisanja i komunikacije sa drugim tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi ili obrazovno vaspitnog rada u školi, tokom celodnevne nastave ili produženog boravka, vannastavnih aktivnosti, izvođenja nastave u prirodi, izleta, ekskurzija, odmora i slično (u daljem tekstu: pratilac);

- na prevoz deteta i pratioca za ličnu pomoć od mesta stanovanja do vaspitno obrazovne ustanove na teritoriji grada Čačka;

- pravo na domski smeštaj i ishranu ako na teritoriji grada Čačka nema odgovarajuće osnovne, odnosno srednje škole.

Član 3

Grad Čačak (u daljem tekstu: Grad) obezbeđuje u celosti sredstva za domski smeštaj i ishranu učenika koji imaju prebivalište na teritoriji grada Čačka, za koje Interresorna komisija da mišljenje da postoji potreba pohađanja osnovne, odnosno srednje škole za gluva, nagluva, slepa i slabovida lica, ukoliko na području grada Čačka nema odgovarajuće škole.

Član 4

Interresorna komisija grada Čačka (u daljem tekstu: Komisija) ima tri stalna člana, i to: predstavnika sistema zdravstvene zaštite (pedijatar), predstavnika obrazovno-vaspitnog sistema (školski psiholog) i predstavnika sistema socijalne zaštite (stručni radnik na poslovima socijalnog rada).

Stalni članovi Komisije imaju zamenike koji se imenuju iz reda predstavnika kao i stalni članovi Komisije koje zamenjuju.

Komisija ima dva povremena člana (izuzetno tri), i to: predstavnika zdravstvene zaštite (izabrani lekar ili lekar specijalista), predstavnika obrazovanja (vaspitač, nastavnik razredne nastave, odeljenski starešina, predmetni nastavnik ili stručni saradnik zaposlen u obrazovnoj ustanovi koju dete pohađa) i predstavnika socijalne zaštite (stručni radnik iz ustanove socijalne zaštite, voditelj slučaja, predstavnik ustanove socijalne zaštite u koju je dete smešteno i dr.).

Predsednika Komisije biraju stalni članovi Komisije iz svojih redova.

Povremene članove Komisije određuje predsednik Komisije.

Gradonačelnik na predlog načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti imenuje stalne članove Interresorne komisije na vreme od 4 godine.

Članovi Komisije i koordinator Komisije imaju pravo na naknadu za svoj rad, koja se određuje posebnim aktom gradonačelnika.

Sedište Komisije je u Čačku, ul. Župana Stracimira broj 2, u zgradi Skupštine Grada.

Koordinator Komisije je zaposleni u Gradskoj upravi za društvene delatnosti koga odredi načelnik uprave.

U svom radu Komisija koristi pečat Grada.

Član 5

Komisija vrši procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku sa prebivalištem na području Grada, u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Pravilnikom o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu i učeniku i drugim zakonima i propisima.

Član 6

Grad obezbeđuje sredstva za užinu, školu u prirodi i troškove prevoza za dete i troškove prevoza pratioca za ličnu pomoć detetu, koje prema nalazu Interresorne komisije grada Čačka koristi dodatnu podršku.

Sredstva iz stava 1. ovog člana Grad obezbeđuje i za učenike Osnovne i srednje škole "1. novembar", Čačak, kao i za lica sa prebivalištem na teritoriji grada Čačka koja pohađaju ustanovu za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju "Zračak" Čačak.

Sredstva iz stava 1. ovog člana se transferišu ustanovi koja obezbeđuje podršku.

Član 7

Grad obezbeđuje sredstva za isplatu naknade za rad pratioca za ličnu pomoć detetu.

Interresorna komisija grada Čačka daje nalaz i mišljenje o potrebi angažovanja pratioca za ličnu pomoć detetu i dostavlja ga predškolskoj ustanovi, odnosno školi koju dete odnosno učenik pohađa i Gradskoj upravi nadležnoj za transfer sredstava vaspitno obrazovnoj ustanovi.

Izbor pratioca za ličnu pomoć detetu vrši predškolska ustanova, odnosno škola u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i podzakonskim aktima kojim se uređuju javne nabavke i davanje usluga pratioca za ličnu pomoć deteta.

Predlog kriterijuma (stručna sprema, znanje i veštine i dr.) za izbor pratioca za ličnu pomoć detetu daje Interresorna komisija grada.

Međusobna prava i obaveze predškolske ustanove, odnosno škole i pratioca uređuju se ugovorom.

Pratioc za ličnu pomoć je dužan da se u izvršavanju svojih obaveza definisanih ugovorom pridržava svih pravila ponašanja predviđenih aktom predškolske ustanove, odnosno škole.

Član 8

Prevoz deteta i pratioca vrši prevoznik kome je poverena usluga prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju ili drugi prevoznik koji se angažuje u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Izbor i način organizovanja prevoza vrši škola, odnosno vaspitno obrazovna ustanova.

Izuzetno, naknada troškova prevoza može se vršiti u gotovom novcu, roditelju odnosno staraocu, ako je potreba deteta takve prirode da se prevoz deteta ne može bez teškoća obaviti u javnom prevozu ili kod drugog prevoznika, odnosno ako nema adekvatno organizovan prevoz.

Naknada troškova prevoza iz stava 3. ovog člana obezbeđuje se u visini cene mesečne karte javnog prevoznika i isplaćuje je vaspitno obrazovna ustanova.

Član 9

Odredbe ove odluke koje se odnose na dodatnu podršku učeniku srednje škole u skladu sa ovom odlukom primenjuju se počev od školske 2014/2015 godine.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".