REŠENJE

O USLOVIMA I NAČINU USTUPANJA DELOVA KROVNIH POVRŠINA RADI POSTAVLJANJA ANTENA, PRIPADAJUĆE OPREME I UREĐAJA

("Sl. list grada Subotice", br. 19/2014)

I

Ovim Rešenjem utvrđuju se uslovi i način ustupanja na korišćenje delova krovnih površina na nekretninama u javnoj svojini Grada ili na kojima Grad ima odgovarajući suvlasnički deo i na kojima Grad ima pravo korišćenja, a radi postavljanja antena, pripadajuće opreme i uređaja.

II

Delovi krovnih površina mogu se ustupiti na korišćenje pravnim licima i preduzetnicima, radi postavljanja antena, pripadajuće opreme i uređaja (u daljem tekstu: oprema) koji služe za sledeće namene:

- pružanje usluga fiksne i mobilne telefonije,

- pružanje internet usluga krajnjim korisnicima,

- prenos signala osmatranja, javljanja i uzbunjivanja,

- prenos internet signala izme u provajdera,

- emitovanje TV i radio programa.

Postavljanje opreme može se odobriti pravnim licima i preduzetnicima koji su registrovani za obavljanje navedenih delatnosti.

III

Postavljanje opreme, u smislu tačke II ovog rešenja, može se odobriti pod sledećim uslovima:

- da postavljanje nove opreme ne ugrožava pravilan i nesmetan rad već postavljene opreme;

- u slučaju smetnji pri funkcionisanju već postavljene opreme, a zbog novopostavljene opreme, vlasnik nove opreme tj. novi korisnik krovne površine, dužan je u što kraćem vremenskom roku otkloniti uzrok smetnje;

- u slučaju većih poduhvata, svaki vlasnik postavljene opreme tj. korisnik krovne površine, dužan je o postavljanju opreme obavestiti sve korisnike krovne površine, kao i Gradsku upravu Grada Subotice, putem Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove;

- u slučaju nastanka sporova između vlasnika postavljene opreme tj. korisnika krovne površine, korisnici su obavezni formirati savet, u koji svaki korisnik delegira po jednog člana.

IV

Postavljanje antene, pripadajuće opreme i uređaja na krovnim površinama može se odobriti u plaćanje naknade za korišćenje.

Naknada za korišćenje iznosi:

- za pružanje usluga fiksne i mobilne telefonije, najmanje

40.000,00 din. mesečno

- za pružanje internet usluga krajnjim korisnicima

10.000,00 din. mesečno

- za prenos signala osmatranja, javljanja i uzbunjivanja

4.000,00 din. mesečno

- za prenos interneta između provajdera

10.000,00 din. mesečno

- za emitovanje TV i radio programa

10.000,00 din. mesečno.

Naknade iz stava 2. ove tačke su bez poreza na dodatu vrednost.

Korisnik je obavezan istovremeno sa naknadom uplatiti i porez na dodatu vrednost.

V

Zainteresovano pravno lice ili preduzetnik podnosi Gradonačelniku Grada Subotice zahtev za odobravanje korišćenja dela krovne površine u svrhe koje su regulisane ovim rešenjem.

U zahtevu je obavezno navesti namenu za koju se traži korišćenje dela krovne površine, kao i broj antena i tehničke karakteristike opreme koja se želi postaviti i površinu koja bi se tom prilikom zauzela.

Uz zahtev je neophodno priložiti izvod iz registracije, kao dokaz da je podnosilac zahteva registrovan za obavljanje delatnosti za koju traži korišćenje dela krovne površine.

Ukoliko za to postoje uslovi Gradonačelnik Grada Subotice odobrava korišćenje dela krovne površine rešenjem.

Postojanje uslova iz prethodnog stava ceni se na osnovu izveštaja Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove, Sekretarijata za građevinarstvo i imovinu i Službe za informatiku Gradske uprave Subotica.

VI

Sa korisnicima krovne površine, kojima je rešenjem odobreno korišćenje dela površine radi postavljanja opreme, zaključuje se ugovor o korišćenju.

Ugovor o korišćenju dela krovne površine, radi postavljanja antene, pripadajuće opreme i uređaja, treba da sadrži sledeće elemente:

- mesto i datum zaključenja ugovora;

- naznačenje ugovornih strana;

- naznačenje u koju svrhu se postavlja oprema;

- naznačenje broja antena i tehničkih karakteristika opreme koja se postavlja;

- obavezu korisnika da pribavi sve potrebne, zakonom predviđene dozvole;

- iznos naknade za korišćenje;

- način i rok plaćanja naknade;

- uslove postavljanja, u skladu sa tačkom III ovog rešenja;

- vreme na koje se zaključuje ugovor;

- uslove i način prestanka ugovora.

VII

Ovo rešenje se shodno primenjuje i na druge vrste površina koje su u javnoj svojini, na kojima pravo korišćenja ima Grad Subotica, ukoliko se na istima postavljaju antene, pripadajuća oprema i uređaji.

VIII

Danom donošenja ovog rešenja prestaje da važi Rešenje o uslovima i načinu ustupanja za korišćenje dela krovne površine građevinskog objekta - poslovna zgrada "Nova opština" u Subotici, Trg Lazara Nešića br. 1 radi postavljanja antena, pripadajuće opreme i uređaja, broj II-00-361-460/2011 od 21.11.2011. godine ("Službeni list Grada Subotice", br. 3/12).

Svi korisnici koji su imali zaključene ugovore po rešenju koje stupanjem na snagu ovog rešenja prestaje da važi, obavezni su u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja, a po pozivu Gradske uprave Grada Subotice, zaključiti nove ugovore.

IX

Ovo rešenje stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".