ODLUKA

O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. list Grada Loznice", br. 8/2010, 1/2012 i 2/2014 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizacija, način rada i nadležnost Komunalne inspekcije grada Loznice.

Član 2

Komunalna inspekcija obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad izvršenjem zakona i odluka koje se odnose na komunalne poslove u pogledu načina korišćenja i davanja komunalnih usluga, uređenje i održavanje objekata, javnih površina i dobara u opštoj upotrebi kao i drugih propisa kojima se uređuju odnosi od neposrednog interesa za građane.

II ORGANIZACIJA, NADLEŽNOST I OVLAŠĆENJA

Član 3

Komunalna inspekcija grada vrši sve poslove inspekcijskog nadzora, kontrolu stanja komunalnih objekata i pružanja usluga javnih komunalnih preduzeća koje je grad osnovao ili preduzeće kome je povereno vršenje komunalnih poslova u oblastima:

- korišćenja i održavanja objekata za snabdevanje grada vodom za piće, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, odvođenje atmosferskih voda sa javnih površina, održavanje šahti i hidranata, ispuštanje otpadnih voda i održavanje i eksploatacija gradske kanalizacije,

- funkcionisanja i održavanja objekata javne rasvete,

- održavanja i uređenja javnih zelenih površina,

- održavanja spomenika i održavanja i uređenja groblja,

- održavanja ulica, trgova i kolovoza i

- održavanja, uređenja i čišćenja javnih površina, iznošenje, deponovanje i prerada smeća.

Član 4

Poslove iz nadležnosti komunalne inspekcije vrši komunalni inspektor.

Komunalni inspektor je samostalan u radu u granicama ovlašćenja utvrđenih zakonom i drugim propisima i za svoj rad lično je odgovoran načelniku Odeljenja za inspekcijske poslove.

Član 5

Pri vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1. Kontroliše stanje komunalnih objekata, odnosno da li se oni pravilno održavaju i upotrebljavaju,

2. Kontroliše da li se komunalne usluge pružaju u skladu sa utvrđenim uslovima,

3. Naredi uklanjanje stvari i drugih predmeta sa javnih površina ako su oni tu ostavljeni protivno propisima grada (slupani automobili, kante za smeće, stare stvari, građevinski materijal, građevinski šut, šljaka, ogrevno drvo i dr.),

4. Naredi potkresivanje drveća koje dodiruje elektro i telefonsku mrežu,

5. Kontroliše uređenje i održavanje javnih površina oko gradilišta, neizgrađenih placeva, stovarišta, isticanje reklama, zauzeće javnih površina reklamnim vitrinama, kioscima, ogradama, održavanje saobraćajnih znakova, uličnih otvora kao i drugih objekata i površina koje utiču na izgled i uređenje grada,

6. Kontroliše istovar, utovar i pretovar ogrevnog građevinskog i drugog materijala i robe sa aspekta komunalnog reda, iznošenje kućnog i uličnog smeća, šljake, ugljene prašine, šut i sl., skladištenje robe i ambalaže ispred radnji i drugih objekata na ulici, trotoarima i skverovima,

7. Naredi uklanjanje snega i leda sa ulica, krovova i terasa,

8. Kontroliše ispuštanje otpadnih voda,

9. Zabrani čuvanje i držanje domaćih životinja suprotno odredbama Odluke o držanju domaćih životinja,

10. Naredi obustavljanje radova koji se obavljaju na javnim površinama protivno važećim propisima,

11. Kontroliše obeležavanje ulica, trgova i zgrada,

12. Kontroliše isticanje poslovnog imena,

13. Vrši nadzor nad trgovinom van prodajnog objekta, osim daljinske trgovine u skladu sa Zakonom o trgovini,

14. Kontroliše isticanje i pridržavanje radnog vremena,

15. Naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzima mere za uklanjanje nedostataka,

16. Odredi rokove za otklanjanje nepravilnosti ili nedostataka odnosno rokove za izvršenje rešenja,

17. Izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje po osnovu Zakona o prekršajima,

18. Preduzima i druge mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima, Zakonom o održavanju stambenih zgrada i drugim odlukama Skupštine grada Loznice.

Član 6

Stručna sprema i ostali uslovi za komunalnog inspektora utvrđuju se Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi grada Loznice.

Član 7

Komunalni inspektor, pri vršenju nadzora, dokazuje svojstvo inspektora legitimacijom koju izdaje načelnik Gradske uprave.

Član 8

U postupku izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti, komunalni inspektor u zavisnosti od prirode posla sarađuje sa ostalim inspektorima, građanima, zborovima stanara, mesnim zajednicama i preduzećima.

U slučaju potrebe, komunalni inspektor može zatražiti pomoć Policijske uprave radi izvršavanja poslova iz svoje nadležnosti.

Član 9

Preduzeća, ustanove i druge organizacije odnosno građani, dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje poslova, stave na uvid poslovna dokumenta i da u roku koji inspektor odredi dostave potrebne podatke.

U postupku inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor može saslušati i uzeti izjave od odgovornih i zainteresovanih lica i svedoka, a, u skladu sa propisima, može koristiti usluge stručnih organizacija.

Komunalni inspektor je dužan da uzme u postupak prijave građana, preduzeća i drugih organizacija u vezi sa poslovima iz nadležnosti komunalne inspekcije i o rezultatima postupka obavesti podnosioca prijave.

Član 10

O svakom izvršenom pregledu i radnjama komunalni inspektor sastavlja zapisnik koji sadrži nalaze stanja, donosi rešenje i nalaže mere sa rokom u kom se moraju izvršiti.

Zapisnik se obavezno dostavlja preduzeću ili ustanovi, drugoj organizaciji i građanima nad čijim je poslovanjem, odnosno postupanjem izvršen uvid.

Nakon isteka roka za izvršenje naložene mere, komunalni inspektor vrši kontrolni pregled.

Član 11

Kad komunalni inspektor utvrdi da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo, dužan je da bez odlaganja podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo.

Član 12

Kada komunalni inspektor u postupku vršenja službenih poslova, utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše drugi organ odnosno inspekcija, dužan je da o tome obavesti nadležni organ ili inspekciju.

Član 13

Po žalbi na rešenje komunalnog inspektora rešava Gradsko veće grada Loznice.

Žalba izjavljena protiv rešenja komunalnog inspektora ne odlaže izvršenje rešenja.

III KAZNENE ODREDBE

Član 14*

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 100.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice odnosno preduzeće ako:

1. onemogući ili ometa komunalnog inspektora u vršenju poslova nadzora,

2. ne dostavi tražene podatke u roku određenom rešenjem komunalnog inspektora,

3. ne postupi po rešenju komunalnog inspektora,

4. na bilo koji način ometa vršenje nadzora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000,00 do 25.000,00 dinara.

Član 15

Novčanom kaznom od 20.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se preduzetnik, odnosno vlasnik radnje koja nema svojstvo pravnog lica ako učini neki od prekršaja iz člana 14. stav 1. ove Odluke.

Član 16

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 20.000,00 dinara kazniće se građanin ako učini neki od prekršaja iz člana 14. stav 1. ove Odluke.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o komunalnoj inspekciji ("Sl. list opštine Loznica", broj 4/96, 6/96).

Član 18

Ova Odluka stupa na snagu 8 (osmog) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

Napomene

* Član 14. stav 1. ove odluke, izmenjen je članom 3. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2014).