ODLUKA

O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA

("Sl. list Grada Loznice", br. 8/2010 i 7/2011, "Sl. glasnik RS", br. 7/2013 - odluka US i "Sl. list Grada Loznice", br. 2/2014 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se bliži uslovi za držanje i zaštitu domaćih životinja na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Domaćim životinjama u smislu ove Odluke smatraju se: kopitari, papkari, pernata živina, golubovi, ukrasne i egzotične ptice, psi, mačke, kunići i nutrije.

Član 3

U pogledu držanja domaćih životinja iz člana 2. ove Odluke područje grada Loznice se deli na tri zone.

U prvoj zoni mogu se držati registrovani psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice.

U drugoj zoni mogu se držati registrovani psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice, kunići, nutrije, golubovi i živina.

U trećoj zoni mogu se držati registrovani psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice, kunići, nutrije, golubovi, živina, papkari, kopitari (svinje, ovce, koze, goveda i konji) i dr.

U seoskim naseljima grada Loznice mogu se držati sve domaće životinje iz člana 2. ove Odluke.

Zone su sledeće:

PRVA ZONA OBUHVATA:

Polazna tačka prve zone je kraj ulice Kneza Miloša, zatim ide železničkom prugom do reke Štire, rekom Štirom uzvodno do ulice S. Penezića, ulicom S. Penezića do Banjske ulice, Banjskom ulicom do Trga Ante Bogićevića, Trgom Ante Bogićevića, Zmaj Jovinom do Solunske sa Gagarinovom ulicom, Solunskom do Major Jaše Đurđevića, Major Jaše Đurđevića do Trga Ante Bogićevića, ulicom Vase Čarapića, Knez Mihailovom do Karađorđeve, do Učiteljske ulice, Učiteljskom do Kralja Petra II, od ul. Kralja Petra II do Partizanske, Partizanskom do Bakal Milosava, Bakal Milosava do Nikole Tesle, od Bolničkog potoka do 27. marta i Bakal Milosava, ide ulicom Bakal Milosava do ul. Vojvode Putnika, ul. V. Putnika do Trga Vuka Karadžića, Trgom Vuka Karadžića do ul. Kneza Miloša, Knez Miloševom do Bulevara Dositeja Obradovića, Vladisava Bronjevskog do Dr. Marina, ul. Dr. Marina do stadiona FK "Loznica", izlazi na železničku prugu, železničkom prugom do polazne tačke, odnosno do kraja ulice Kneza Miloša, naselje Gradilište.

Ulice kojima je opisana granica prve zone pripadaju prvoj zoni.

DRUGA ZONA OBUHVATA:

Polazna tačka je mesto gde se seku ulice Major Jaše Đurđevića i Solunska, Solunskom do ul. Marije Bursać, ul. Marije Bursać do ul. Karađorđeva, zatim istu preseca i ide ul. Zdravka Jovanovića do Knez Mihailove, Knez Mihailovom do Nušićeve, Kajmakčalanska, Poenkareva, Filipa Višnjića, do ul. Vuka Karadžića i izvora Gušavac, zatim ul. Kralja Petra II do Dušanove, Dušanovom do Bakal Milosava, Bakal Milosavljevom do Nikole Tesle, dalje ide granicom prve zone do Bolničkog potoka, zatim od Bolničkog potoka ulicom Nikole Tesle do Stanoja Glavaša, ulicom Stanoja Glavaša do V. Putnika, ulicom Vojvode Putnika do Bolničke, do ul. Dr Marina, ul. Dr Marina do Vladislava Bronjevskog i dalje granicom prve zone do polazne tačke druge zone, a u ovu zonu pored datog opisa spada i deo ul. Banjske od ulice Bulevara D. Obradovića do Slobodana Penezića.

Ulice kojima je opisana granica druge zone pripadaju drugoj zoni.

TREĆA ZONA OBUHVATA sve ostale ulice koje nisu obuhvaćene prvom i drugom zonom, a nalaze se u granicama građevinskog zemljišta.

Član 4

Za naselje Banja Koviljača držanje domaćih životinja: živine, kopitara i papkara, zabranjeno je i to u reonu i prostoru koji počinje od ukrštanja železničke pruge sa putem koji vodi ka vodnoj stanici, ide tim putem do ulice M. Tita, zatim ulicom M. Tita do Janjića potoka, ovim potokom do ulice 24. septembra, zatim ulicom 24. septembra do ul. Vojvode Putnika, ide ovom ulicom do ul. M. Glišića, ovom ulicom do Cerske, Cerskom ulicom do ulice Narodnog Fronta, ul. N. Fronta do ispod zgrade Ujedinjenih nacija i Sanatorijuma, preseca Gučevski put, nastavlja ulicom F. Kljajića do ul. G. Principa, ide ovom ulicom do ulice 1. Maja, gde se ukršta sa Karađorđevom ulicom, ide Karađorđevom ulicom do ukrštanja sa ulicom V. Karadžića, produžava ulicom V. Karadžića, preseca ulicu M. Tita i ide do železničke pruge, zatim ide levom stranom železničke pruge sve do polazne tačke gde se Janjića potok ukršta sa železničkom prugom gde se ova granica završava.

Član 5

U seoskim naseljima životinje se mogu držati u objektu, ograđenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru u mernim odnosima iz člana 8. ove Odluke, uz uslov da je sprečen nekontrolisan izlazak životinja na javne površine i ugrožavanje životne sredine ili ljudi, kao i puštanje i napasanje životinja na javnim površinama.

Član 6

Odredbe ove Odluke koje se odnose na vrstu i broj životinja koje se mogu držati ne primenjuju se na pravna lica, preduzetnike i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti koriste životinje i kojima je predmet poslovanja uzgoj ili čuvanje životinja.

Član 7

Držalac životinja je dužan da životinjama koje drži obezbedi odgovarajuću ishranu, higijensko-sanitarne uslove, lečenje i negu, kao i da obezbedi da se držanjem životinja ne uznemiravaju treća lica i zagađuje okolina.

II POSEBNE ODREDBE

1) Kopitari, papkari i živina

Član 8

Objekti u kojima se drže kopitari, papkari i živina (u daljem tekstu: objekti) moraju biti udaljeni od stambenog objekta suseda (mereno od najisturenijih delova objekta) i od regulacione linije najmanje 10 metara, od objekta za snabdevanje vodom 20 metara, a od susedne parcele na kojoj je izgrađen stambeni objekat 1 metar.

Kopitari, papkari i živina se mogu držati u ograđenom prostoru na otvorenom koji mora biti udaljen od stambenog objekta suseda, regulacione linije i objekta za vodosnabdevanje najmanje 10 metara.

Član 9

Objekti iz člana 8. ove Odluke moraju biti izgrađeni kao stalni objekti od tvrdog materijala sa podovima od nepropustivog materijala sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće i vode u jamu za osoku.

Objekti iz kojih se vrši tečno izđubravanje moraju imati kanal za odvođenje osoke, urađen od čvrstog i nepropustivog materijala sa zaobljenim uglovima i sa rešetkama na ulazu u osočnu jamu.

Član 10

Jama za osoku mora biti od betona ili drugog nepropustivog materijala, sa dnom ispod nivoa đubrišta.

Sadržaj iz osočne jame se mora blagovremeno prazniti (kada se napuni 2/3 ukupne zapremine), odvoziti na poljoprivredne površine van naselja i zaorati.

Osočna jama se ne može priključiti na objekat javne kanalizacije.

Zabranjeno je ispuštanje osoke u posed suseda i na javne površine.

Član 11

Objekat za odlaganje organskog đubriva tj. đubrište, u naseljenom mestu mora biti izgrađeno od tvrdog materijala u mernim odnosima koji važe za objekte iz člana 8. ove Odluke.

Đubrište se mora redovno prazniti, odvoziti na poljoprivredne površine i zaorati.

Član 12

Objekti u kojima se drži živina u naseljenim mestima moraju biti izgrađeni od materijala koji obezbeđuju održavanje odgovarajućih higijenskih uslova. Podovi u živinarnicima moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala.

2) Psi i mačke

Član 13

Dozvoljeno je držanje psa koji je vakcinisan, upisan u registar pasa i označen oznakom u skladu sa propisom o veterinarstvu.

Neupisane i neoznačene pse zabranjeno je držati.

Član 14

Vlasnik psa mora imati propisanu ispravu o psu, koju je na zahtev ovlašćenog lica dužan da pokaže.

Član 15

Psi i mačke mogu se držati pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica i da se obezbedi sigurnost i higijena.

Držalac psa ili mačke je dužan da se o životinjama brine, da ih neguje, hrani i da im obezbedi sanitarne i higijenske uslove.

Član 16

U stanu i dvorištu porodične stambene zgrade mogu se držati dva odrasla psa i njihov podmladak najduže do 3 meseca starosti i dve mačke.

U stanovima i stambenim zgradama i zajedničkim stanovima nije dozvoljeno držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi ili lođi, na tavanu, u podrumu ili drugoj zajedničkoj prostoriji, kao i uvođenje pasa i mačaka u liftove, osim kad isti istovremeno ne koriste stanari i građani.

Član 17

U zajedničkom dvorištu stambene zgrade i poslovno-stambenog objekta, psi i mačke se mogu držati samo ukoliko postoji saglasnost svih sustanara, odnosno svih korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 18

U dvorištu porodične stambene zgrade ili zajedničkom dvorištu pas se mora držati u posebno ograđenom prostoru sa kućicom za pse ili vezan lancem, tako da ne može ugroziti prolaznike i susede.

Ograđeni prostor sa kućicom za pse ili pas vezan lancem mora biti udaljen najmanje 10 metara od ulice i najisturenijeg dela stambenog objekta suseda.

Pas se može puštati van ograđenog prostora, odnosno sa lanca samo ako je dvorište potpuno ograđeno i ako na drugi način ne ugrožava i uznemirava prolaznike i susede.

Na ulasku u dvorište mora biti na vidnom mestu istaknut natpis: "Čuvaj se psa".

Član 19

Držalac psa može da izvodi psa na javne površine, samo na kratkom povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci.

Izuzetno od predhodnog stava, psi malog rasta ili štenad do 3 meseca starosti mogu se izvoditi i bez zaštitne korpe na njušci.

Član 20

Bez zaštitne korpe na njušci i bez povodnika, ali pod neposrednom kontrolom držaoca psa, mogu da se kreću lovački psi za vreme lova, kao i psi za vreme čuvanja stoke i slično.

Član 21

Prostor u kome se drže psi mora se redovno čistiti i održavati, a povremeno i dezinfikovati.

Ukoliko pas, prilikom izvođenja i kretanja zagadi javne površine, držalac je dužan da ih bez odlaganja očisti.

Ukoliko pas ili mačka pri izvođenju iz stana zagade zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije stambene zgrade, držalac je dužan da zagađenu prostoriju očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 22

Psi rase "pit bul terijer" ne mogu se držati ni kretati na teritoriji grada Loznice.

3) Golubovi

Član 23

Golubovi se mogu držati u stambenim zgradama u posebno izgrađenim prostorijama ili objektima na krovu ili tavanu uz prethodno pribavljenu saglasnost skupštine stanara, pod uslovom da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina.

Golubovi se mogu držati u dvorištu porodičnih stambenih zgrada u posebno izgrađenim objektima na tavanu ili terasi, pod uslovom da ne uznemiravaju susede i ne zagađuju okolinu.

Objekti iz stava 2. ovog člana moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od regulacione linije, najisturenijeg dela stambenog objekta najbližeg suseda i objekta za snabdevanje vodom.

Član 24

Za držanje više od 10 (deset) golubova moraju se izgraditi stalni objekti, dok se za držanje do 10 golubova mogu koristiti kavezi od dasaka, žice ili sličnog materijala.

Podovi stalnih i privremenih objekata za držanje golubova moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala, sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće i vode u prihvatni bazen ili đubrišta.

Stalni objekti za držanje golubova moraju biti ograđeni, moraju se redovno čistiti, a najmanje dva puta godišnje i dezinfikovati.

Član 25

U zajedničkom dvorištu u kome je izgrađeno više stambenih objekata, golubovi se mogu držati samo ukoliko postoji saglasnost korisnika zajedničkog dvorišta.

4) Ukrasne i egzotične ptice

Član 26

U stanovima se mogu držati ukrasne i egzotične ptice na način i u broju kojim se drugi stanari ne ometaju u mirnom korišćenju stanova.

U dvorištu porodične stambene zgrade u pomoćnim ili u posebnim kavezima mogu se držati ukrasne i egzotične ptice u cilju razmnožavanja i prodaje samo pod uslovom da se prethodno pribavi saglasnost veterinarske inspekcije.

5) Hvatanje i smeštaj pasa i mačaka lutalica

Član 27

Psi i mačke koji se zateknu na javnoj površini bez vlasnika, odnosno držaoca - psi lutalice, odnosno psi i mačke koji se drže suprotno odredbama ove Odluke smeštaju se u posebno izgrađen prostor (u daljem tekstu: prihvatilište).

Psi i mačke koji se ne drže u skladu sa odredbama ove Odluke mogu biti po nalogu komunalnog inspektora oduzeti od vlasnika ili držaoca.

Poslove hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka iz stava 1. ovog člana na teritoriji grada Loznice obavlja KJP "Naš dom" iz Loznice.

Način i metode hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka iz stava 1. ovog člana biće regulisani posebnim pravilnikom koje će doneti preduzeće koje obavlja poslove hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka.

Član 28

Nad psima i mačkama koji se smeštaju u prihvatilište mora se obaviti zdravstveni pregled, dezinsekcija i dehelmintizacija.

Psi i mačke smešteni u prihvatilište moraju redovno da se hrane i poje.

Član 29

Psi i mačke koji se smeštaju u prihvatilište moraju biti obeleženi na odgovarajući način u skladu sa posebnim propisima o čemu se vodi posebna evidencija za svakog psa i mačku o datumu i mestu hvatanja, zdravstvenom stanju i daljem postupku sa uhvaćenim psom i mačkom.

Član 30

Uhvaćeni psi koji su obeleženi u skladu sa posebnim propisima, odnosno psi koji imaju na sebi evidencionu-registarsku oznaku, smeštaju se u prihvatilište odvojeno od pasa koji nisu obeleženi.

Član 31

U slučaju nestanka psa ili mačke vlasnik, odnosno držalac dužan je da u roku od 24 sata prijavi nestanak KJP "Naš dom" iz Loznice.

Prijava iz stava 1. ovog člana mora da sadrži vreme i mesto nestanka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i podatke o izvršenoj vakcinaciji.

Član 32*

Ukoliko vlasnik ili držalac ne preuzme psa ili mačku, ili je isti nepoznat, uhvaćeni psi ili mačke mogu da se ustupe pravnim ili fizičkim licima (udomljavanje).

Član 33

Sredstva za troškove hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka i za ostale troškove nastale u vezi sa čuvanjem u prihvatilištu, kao i za uklanjanje leševa obezbeđuju se u budžetu grada Loznice.

Troškove iz stava 1. ovog člana snosi vlasnik odnosno držalac, ukoliko je poznat.

III MERE ZABRANE

Član 34

Zabranjeno je:

1. Uvođenje pasa i mačaka u javne prostorije, sredstva javnog saobraćaja, javna kupališta ili na druga javna mesta na kojima se okuplja veliki broj građana;

2. Uvođenje i puštanje pasa u parkove i na druge zelene površine, osim ako su određene za tu svrhu od strane nadležnih organa;

3. Držanje pasa, mačaka i golubova na terasama, balkonima, lođama i zajedničkim terasama stambenih zgrada;

4. Napuštanje i ostavljanje životinja;

5. Ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova na javnim površinama;

6. Šišanje i kupanje pasa na javnim površinama, parkovima, pored reka, vodotoka, na plažama i bazenima otvorenog tipa;

7. Hranjenje pasa i mačaka na javnim površinama;

8. Zlostavljanje domaćih životinja.

IV NADZOR

Član 35

Inspekcijski nadzor nad primenom i sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši komunalna inspekcija, inspekcija za zaštitu životne sredine.

Član 36

Organ nadležan za inspekcijski nadzor će rešenjem zabraniti držanje životinja u broju većem od propisanog i na područjima na kojima je to zabranjeno, kao i naložiti držaocima životinja da nedostatke i nepravilnosti u pogledu uslova i načina držanja i zaštite životinja, propisanih ovom Odlukom, otklone u primerenom roku.

Ukoliko držalac životinja ne postupi po rešenju iz stava 1. ovog člana, organ nadležan za inspekcijski nadzor će doneti rešenje o zabrani držanja životinja.

Član 37

Organ iz čl. 36. ove Odluke pokrenuće postupak za prinudno izvršenje - uklanjanje životinja, ukoliko držalac životinja ne postupi u skladu sa izdatim rešenjem iz člana 36. stav 2. ove Odluke.

Član 38

Uklanjanje životinja u postupku prinudnog izvršenja, izvršiće se na teret držaoca životinja, tako što će se životinja predati službi kojoj je povereno hvatanje i zbrinjavanje životinja, ili tako što će se životinja (stoka, živina, kunići) predati odgovarajućoj organizaciji ili preduzetniku (odgajivači, klanice i sl.) uz nadoknadu, od koje držaocu pripada iznos naknade umanjen za troškove prinudnog izvršenja.

V KAZNENE ODREDBE

Član 39**

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. postupi protivno odredbama člana 3. i 4. ove Odluke,

2. drži vrstu psa iz člana 22. ove Odluke,

3. postupa suprotno odredbama člana 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 27, 28, 29, 30. i 31. ove Odluke,

4. postupa protivno merama zabrane iz člana 34. ove Odluke.

Za prekršaj iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara.

Član 40**

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. drži životinje protivno članu 3. i 4. ove Odluke,

2. postupi protivno odredbama člana 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16. ove Odluke,

3. u zajedničkom stanu i zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade drži pse i mačke bez saglasnosti sustanara, odnosno korisnika zajedničkog dvorišta,

4. ako postupi protivno odredbama člana 18. ove Odluke,

5. izvodi psa bez povodnika, odnosno bez zaštitne korpe na njušci,

6. ne očisti javne površine koje pas zagadi prilikom izvođenja,

7. ne očisti i ne opere a po potrebi i dezinfikuje zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije koje je životinja uprljala,

8. drži vrstu psa "pit bul terijer",

9. drži golubove protivno članu 23, 24, 25. ove Odluke,

10. drži ukrasne i egzotične ptice protivno članu 26. ove Odluke,

11. ne prijavi u roku od 24 sata nestanak psa ili mačke KJP "Naš dom" iz Loznice,

12. postupa protivno merama zabrane iz člana 34. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana tačke 5, 6, 7. i 8. novčana kazna u iznosu od 8.000,00 dinara može se naplatiti na licu mesta od strane komunalnog inspektora ili inspektora za zaštitu životne sredine.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Držaoci životinja dužni su da držanje životinja usklade sa odredbama ove Odluke u roku od 7 dana od dana stupanja na snagu iste.

Član 42

Skupljanje, prevoz i sahranjivanje uginulih životinja, kao i otpadaka životinjskog porekla vrši KJP "Naš dom" iz Loznice u skladu sa važećim propisima.

Član 43

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o držanju domaćih životinja ("Sl. list opštine Loznica", br. 5/96) i Odluka o izmeni i dopuni Odluke o držanju domaćih životinja br. 06-26/2001 od 16.11.2001. godine ("Sl. list opštine Loznica", br. 07/01).

Član 44

Ova Odluka stupa na snagu 8 (osmog) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

Napomene

* Odredba člana 32. u delu koji glasi: "ili mogu biti ustupljeni naučno-istraživačkim ili drugim sličnim ustanovama" Odluke o držanju domaćih životinja ("Sl. list grada Loznice", br. 8/2010 i 7/2011), prestala je da važi na osnovu Odluke US IUo broj 1448/2010 od 28. novembra 2012. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 7/2013 od 23. januara 2013. godine.
** Član 39. stav 1. i član 40. st. 1. i 2. ove odluke, izmenjeni su članom 6. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2014).