ODLUKA

O UREĐIVANJU, ODRŽAVANJU GROBLJA I SAHRANJIVANJU

("Sl. list Grada Loznice", br. 6/2009, 9/2009 i 2/2014 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova na uređivanju i održavanju groblja, sahranjivanju, određivanju i stavljanju groblja van upotrebe kao i drugi uslovi vezani za obavljanje pogrebnih usluga na teritoriji Grada Loznice.

Uređivanje, održavanje groblja i sahranjivanje je komunalna delatnost od opšteg interesa.

Član 2

Groblje je zemljište koje je urbanističkim planom određeno za sahranjivanje, spada u grupu komunalnih objekata od posebnog društvenog interesa i ne može biti predmet javnog prometa.

Groblje u upotrebi mora ispunjavati uslove propisane važećim zakonskim propisima.

Član 3

Prilikom određivanja zemljišta za groblje mora se posebno voditi računa o zaštiti izvorišta za snabdevanje vodom, objekata za snabdevanje vodom za piće, geološkom sastavu tla, kao i sanitarnim i drugim uslovima propisanim važećim zakonskim propisima za podizanje groblja.

Član 4

Upravljanje grobljem, uređivanje i održavanje groblja u gradu Loznici i Banji Koviljači vrši Javno komunalno preduzeće "Naš dom" iz Loznice odnosno Javno preduzeće "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače" iz Banje Koviljače.

U ostalim naseljenim mestima na području grada Loznice o uređivanju i održavanju groblja staraju se mesne zajednice na čijim područjima se nalazi groblje.

Obavljanje pojedinih poslova iz okvira ove komunalne delatnosti grad Loznica može poveriti drugom preduzeću, odnosno preduzetniku, ugovorom na osnovu javnog konkursa, na vreme do pet godina. Ukoliko to preduzeće, odnosno preduzetnik preuzme obavezu ulaganja sredstava u navedenu delatnost, period na koji se poveravanje vrši može trajati onoliko koliko traje period povraćaja uloženih sredstava, ali ne duže od 25 godina.

Preduzeće koje je osnovano za obavljanje komunalne delatnosti, drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome se povere poslovi obavljanja komunalne delatnosti, dužni su da se u svom radu u svemu pridržavaju zakona i odredaba ove Odluke.

II UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 5

Uređivanje i održavanje groblja u smislu ove Odluke je opremanje prostora za sahranjivanje, uređivanje, opremanje i održavanje objekata i uređaja na groblju koji služe za obavljanje pogrebnih usluga (kapele, čuvarske kućice, javni WC-i, javne česme i sl.), uređivanje i održavanje puteva i staza unutar groblja i prostora između grobnih mesta, održavanje zelenila, javne rasvete, čistoće i reda na groblju, uklanjanje snega i leda unutar groblja, kao i obavljanje drugih poslova koji su u vezi sa uređivanjem i održavanjem groblja i održavanjem grobnih mesta i nadgrobnih obeležja.

Uređivanje i održavanje groblja vrši se u skladu sa urbanističkim i sanitarnim propisima kao i programom preduzeća kome je povereno obavljanje ove komunalne delatnosti.

Program se donosi do kraja kalendarske godine za sledeću godinu.

Uređivanje i održavanje grobnih mesta vrše zakupci grobnih mesta.

Preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica koja upravlja grobljem dužno je na zahtev zakupca grobnog mesta da uređuje i održava grobna mesta, uz odgovarajuću naknadu,

Član 6

Preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica dužni su da po isteku roka od 40 dana od dana sahrane uklone sa groba položene vence i osušeno cveće.

Član 7

Za korišćenje grobnih mesta (grobovi i grobnice), za uređivanje i održavanje groblja plaća se naknada, i to:

1. za zakupljeno grobno mesto,

2. za uređenje grobnog mesta - izrada opsega,

3. za izradu grobnice,

4. za održavanje groblja i grobnog mesta,

5. za troškove sahrane.

Visina naknade utvrđuje se na način propisan Zakonom.

Član 8

Zanatski i drugi radovi na groblju mogu se obavljati pod sledećim uslovima:

1. po prethodnoj prijavi i dobijenom odobrenju preduzeća, preduzetnika, odnosno mesne zajednice i Odeljenja za planiranje i izgradnju Gradske uprave;

2. preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica mogu u određene dane i u određeno doba godine zabraniti izvođenje radova na groblju van radnog vremena, u dane kad se ne radi i u dane državnih praznika;

3. građevinski materijal (pesak, šljunak, kamen, cement i dr.) dozvoljeno je držati na groblju samo za vreme koje je neophodno za završetak radova, a u slučaju prekida radova, kao i posle završenih radova, izvođač je dužan da prostor na kome su izvođeni radovi bez odlaganja dovede u ispravno stanje;

4. za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na groblju mogu se koristiti samo putevi i staze koje odredi preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica;

5. ako se prilikom izvođenja radova pronađu delovi sanduka, kosti i sl. radovi se moraju odmah obustaviti i o tome bez odlaganja obavestiti preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica;

6. ako se prilikom izvođenja radova nađu predmeti od vrednosti, oni se moraju bez odlaganja predati preduzeću, preduzetniku, odnosno mesnoj zajednici;

Izvođaču radova koji se ne pridržava odredaba ovog člana, preduzeće, preduzetnik odnosno mesna zajednica može zabraniti rad na groblju.

Preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica može da ukloni sve dodatne predmete i zasade čije je postavljanje, odnosno sađenje zabranjeno ovom Odlukom, i to o trošku korisnika grobnog mesta.

Član 9

Groblja - spomenici kulture, spomen-grobnice i spomenici koji su proglašeni za kulturno dobro-spomenike kulture, uređuju se i održavaju po odredbama Zakona o zaštiti spomenika kulture.

Evidenciju o spomenicima kulture iz stava 1. ovog člana vodi nadležna organizacija za zaštitu spomenika kulture.

Član 10

Uređivanje i održavanje groblja i grobova boraca vrši se u skladu sa Zakonom o uređivanju i održavanju groblja boraca.

Groblja i spomen-obeležja na grobovima boraca koji su proglašeni za spomenike kulture uređuju se i održavaju po odredbama Zakona o zaštiti spomenika kulture.

III SAHRANJIVANJE

a) Opšte odredbe

Član 11

Pod sahranjivanjem, u smislu ove Odluke, podrazumeva se ukop posmrtnih ostataka umrlog na groblju koje je u upotrebi i druge radnje koje se sa tim ciljem preduzimaju.

Član 12

Sahranjivanje posmrtnih ostataka na groblju, vrši se iz prostorija na groblju u kojima se smeštaju i čuvaju posmrtni ostaci do sahrane, u daljem tekstu: (kapela) ili prenošenjem posmrtnih ostataka od kuće umrlog do groblja na uobičajeni način.

Član 13

Sahranjivanje se može vršiti samo na groblju koje je određeno odlukom donetom u skladu sa zakonom.

Sahranjivanje van groblja (na privatnim imanjima i slično), nije dozvoljeno.

Prijava o izvršenom sahranjivanju van groblja podnosi se Odeljenju za planiranje i izgradnju i Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave Grada Loznice.

Po prijavi o izvršenom sahranjivanju van groblja Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave Grada Loznice doneće u roku od 8 dana od dana dobijanja prijave odgovarajuće rešenje licima koja su sahranjivanje izvršila da u roku od 15 dana od dana dobijanja rešenja o svom trošku izvrše iskopavanje i premeštanje posmrtnih ostataka umrlog na način propisan stavom 1. ovog člana.

Ukoliko lice koje je obavezan0 rešenjem organa iz stava 4. ovog člana ne izvrši iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka umrlog lica u ostavljenom roku, ovo Odeljenje će doneti Zaključak o prinudnom izvršenju rešenja koje će sprovesti KJP "Naš dom", Loznica.

Svi troškovi prinudnog izvršenja padaju na teret lica iz stava 4. ovog člana.

Član 14

Sahranjivanje se vrši u skladu sa odgovarajućim sanitarnim propisima na način koji odgovara pijetetu umrlog, dostojanstvu mesta na kome on počiva i uz poštovanje srodnika umrlog i drugih osoba koja su bila bliska sa umrlim.

b) Prijavljivanje smrtnog slučaja

Član 15

Lica koja su dužna da izvrše sahranjivanje, odnosno najbliži srodnici umrlog dužni su najkasnije u roku od 12 časova po utvrđenoj smrti, prijaviti smrtni slučaj preduzeću, preduzetniku, odnosno mesnoj zajednici radi određivanja vremena sahrane, prenosa posmrtnih ostataka do kapele na groblju i vršenja drugih usluga vezanih za sahranjivanje.

Član 16

Preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica će preuzeti posmrtne ostatke umrlog, smestiti u kapelu na groblju i čuvati ih do sahrane ukoliko to zahteva lice koje je dužno da izvrši sahranjivanje.

Član 17

Ukoliko je smrt nastupila u bolnici ili u ustanovi gde je lice bilo smešteno, a u roku od 24 časa se ne javi lice koje je po zakonu dužno da obezbedi sahranu, nadležna služba bolnice, odnosno ustanove socijalne zaštite prijaviće smrtni slučaj preduzeću, odnosno preduzetniku radi preuzimanja i sahranjivanja posmrtnih ostataka.

Sahranjivanje lica iz prethodnog stava ovog člana vrši se na gradskom groblju u gradu Loznici.

Troškove prenosa i sahranjivanja umrlih lica iz stava 1. ovog člana snosi Grad Loznica.

Grad Loznica ima pravo na naknadu troškova iz stava 3. ovog člana od lica koja su bila dužna da obezbede sahranjivanje, odnosno iz zaostavštine umrlog lica.

Član 18

Prenos posmrtnih ostataka iz mesta u mesto, vrši se specijalnim vozilom ili sredstvima javnog saobraćaja pod posebnim uslovima.

Za prenos posmrtnih ostataka umrlog od zaraznih bolesti primenjuju se posebni propisi.

Član 19

Kovčeg sa posmrtnim ostacima umrlog može ostati u kapeli do vremena za sahranu, s tim što to vreme ne može biti duže od 48 časova od prijema posmrtnih ostataka.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima može ostati u kući umrlog do vremena za sahranu, s tim što to vreme ne može biti duže od 48 sati od momenta utvrđivanja smrti.

Sahranjivanje se može izvršiti najranije po isteku 24 časa od momenta nastupanja smrti.

v) Korišćenje grobnog mesta

Član 20

Pokopavanje posmrtnih ostataka vrši se u određeno grobno mesto na za to predviđenoj parceli.

Pod grobnim mestom podrazumeva se grob i grobnica.

Umrli članovi jedne porodice sahranjuju se po pravilu jedan pored drugog, ako ima slobodnih grobnih mesta.

Grobna mesta mogu biti odvojena (pojedinačna) i povezana (porodična), ali ne više od četiri grobna mesta u jednom opsegu.

Član 21

Grobno mesto iz člana 20. ove Odluke daje na korišćenje preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica.

Kod prve sahrane grob i grobno mesto daju se na korišćenje na vreme od 10 godina, a grobnica na vreme od 50 godina.

Član 22

Grobno mesto kod prve sahrane daje se na korišćenje srodnicima umrlog po sledećem redosledu: bračni drug umrlog, dete umrlog (bračno, vanbračno, usvojeno), roditelji umrlog.

U slučaju da nema lica iz stava 1. ovog člana grobno mesto daje se na korišćenje licu po sledećem redosledu: ostali srodnici umrlog po krvi u pobočnoj liniji do IV stepena srodstva, bračni drugovi srodnika navedenih u ovom stavu.

Izuzetno, ako nema lica iz st. 1. i 2. ovog člana, grobno mesto daje se na korišćenje licu koje obezbedi sahranjivanje umrlog.

Član 23

Međusobna prava i obaveze između lica kome se daje grobno mesto na korišćenje (u daljem tekstu: korisnik grobnog mesta) i preduzeća, preduzetnika, odnosno mesne zajednice uređuju se pisanim ugovorom koji se zaključuje odmah. a najkasnije u roku od šest meseci od dana sahranjivanja umrlog.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na određeno vreme, saglasno stavu 2. člana 21. ove Odluke.

Grobno mesto koje je dato na korišćenje ne može se stavljati u pravni promet.

Član 24

Grobno mesto daje se na korišćenje licu po redosledu utvrđenom u st. 1. i 2. člana 22. ove Odluke.

Ako ima više lica istog stepena srodstva sa umrlim, korisnik grobnog mesta je lice koje oni sporazumno, između sebe, odrede. U suprotnom, preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica će odrediti korisnika grobnog mesta.

Član 25

Posle prve sahrane u isto grobno mesto mogu se uz pismenu saglasnost korisnika grobnog mesta sahraniti lica iz st. 1. i 2. člana 22. ove Odluke. U slučaju odsutnosti korisnika grobnog mesta, saglasnost daju lica po redosledu srodstva iz člana 22. ove Odluke.

Član 26

U slučaju smrti korisnika grobnog mesta, pravo korišćenja grobnog mesta pripada fizičkom licu koje je oglašeno za njegovog naslednika.

Ako je više lica oglašeno za naslednike, ova lica dužna su jednog između sebe da odrede kao zajedničkog punomoćnika i da primerak punomoćja, overenog kod suda, dostave preduzeću, preduzetniku, odnosno mesnoj zajednici. U protivnom, to lice u skladu sa odredbama Odluke odrediće preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica a ostala lica evidentiraće kao sukorisnike grobnog mesta.

Član 27

Posmrtni ostaci sahranjenih lica počivaju u grobnom mestu najmanje 10 godina od dana sahranjivanja (u daljem tekstu: rok obaveznog počivanja).

U grob za koji nije istekao rok obaveznog počivanja mogu se sahranjivati samo lica iz stava 1. člana 22. ove Odluke, uz pismenu saglasnost korisnika grobnog mesta,

Član 28

Korisnik grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da po isteku roka obaveznog počivanja produže rok počivanja, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada, u skladu sa odredbama ove Odluke, za proteklo vreme počivanja.

Ne može se produžiti rok počivanja za grobna mesta na groblju ili delu groblja, koja su stavljena van upotrebe.

Član 29

Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica prenosi u poseban zajednički grob ili grobnicu o čemu preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica vodi posebnu evidenciju i trajno čuva podatke o licima čiji su posmrtni ostaci preneti.

Pre prenosa posmrtnih ostataka u smislu stava 1. ovog člana preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica dužni su da pismeno opomenu korisnika grobnog mesta da će, ukoliko u roku od 30 dana ne plati naknadu iz člana 28. ove Odluke i na taj način produži rok počivanja, izvršiti prenos posmrtnih ostataka u poseban zajednički grob ili grobnicu i odrediti drugog korisnika tog grobnog mesta, a nadgrobna obeležja i druge predmete ukloniti bez obaveze njihovog čuvanja.

U slučaju kada se pismena opomena nije mogla uručiti iz bilo kojih razloga, preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica će putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozvati korisnika grobnog mesta da postupi u skladu sa odredbama stava 2. ovog člana, ukazujući na posledice propuštanja. Obaveštenje se objavljuje prema potrebi i, po pravilu, koristi se za istovremeno obaveštavanje većeg broja korisnika grobnih mesta.

Član 30

Izgradnja, odnosno rekonstrukcija grobnice može se vršiti uz prethodno pribavljenu dozvolu Odeljenja za planiranje i izgradnju Gradske uprave Grada Loznice.

Član 31

Preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica dužni su da o sahranjivanju vode urednu evidenciju.

g) Iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka

Član 32

Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave, na zahtev zainteresovanog lica izdaje odgovarajući akt kojim se odobrava iskopavanje posmrtnih ostataka sahranjenog radi prenosa istih na drugo groblje.

Uz zahtev iz prethodnog stava mora se priložiti:

1. Rešenje o ispunjenosti uslova za vršenje ekshumacije posmrtnih ostataka Republičkog sanitarnog inspektora,

2. Dokaz o obezbeđenju mesta za sahranu na drugom groblju.

Član 33

Zahtev za iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka sahranjenog mogu podneti srodnici sahranjenog i druga zainteresovana lica, a opravdanost podnetog Zahteva za iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka ceni Odeljenje iz člana 30. ove Odluke.

Troškove iskopavanja i prenosa posmrtnih ostataka snosi podnosilac zahteva.

Član 34

Posmrtne ostatke iz grobova kojima je istekao rok počivanja, a nije produžen rok počivanja, preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica može iskopati i preneti u drugi grob ili grobnicu.

O nameri iskopavanja posmrtnih ostataka i njihovom prenosu u smislu stava 1. ovog člana, moraju se pismeno obavestiti srodnici sahranjenih i pozvati da u roku od 30 dana od dana obaveštenja produže rok počivanja.

Ukoliko su srodnici sahranjenih nepoznati ili se ne može utvrditi njihovo mesto prebivališta, obaveštenje iz prethodnog stava objaviće se na uobičajeni način sredstvima javnog informisanja.

Po isteku roka iz stava 2. ovog člana posmrtni ostaci se mogu iskopati i preneti u drugo, za to određeno mesto, ukloniti spomenici, drugi grobni znakovi i predmeti koji se nalaze na grobnom mestu o čemu se vodi posebna evidencija.

IV USLOVI ZA IZGRADNJU OPSEGA GROBNIH MESTA I NADGROBNIH SPOMENIKA

Član 35

Korisnik grobnog mesta dužan je da zakupljeno grobno mesto uredi izgradnjom opsega.

Član 36

O obliku nadgrobnih spomenika odlučuju lica koja ih postavljaju, s tim da se nadgrobni spomenici po dimenzijama i načinu izrade uklapaju u Plan uređenja groblja.

Lica koja postavljaju nadgrobne spomenike potrebno je da pre njihove ugradnje pribave saglasnost preduzeća, preduzetnika, odnosno mesne zajednice da su nadgrobni spomenici izrađeni u skladu sa planom uređenja groblja.

V ODRŽAVANJE REDA NA GROBLJU

Član 37

O održavanju reda na groblju stara se preduzeće, preduzetnik odnosno mesne zajednice.

Član 38

Na groblju je zabranjeno:

1. nanošenje štete nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima);

2. preskakanje ograde, gaženje zelenih površina, lomljenje drveća, kidanje cveća i drugih zasada;

3. gaženje, prljanje i skrnavljenje grobnih mesta;

4. narušavanje mira na groblju;

5. uvođenje životinja;

6. voženje bicikla, motocikla i drugog motornog vozila ako to nije odobreno posebnom dozvolom preduzeća, preduzetnika, odnosno mesne zajednice i osim u slučaju potrebe vezane za sahranu, zadušnice i podušja;

7. na stazama, putevima i zelenim površinama stvarati nečistoću, bacati uvelo cveće i druge predmete;

8. ispisivanje nepristojnih natpisa, slika ili bilo kakvih drugih pogrdnih i uvredljivih reči;

9. otvaranje grobova i grobnica;

10. upotrebljavanje objekata na groblju protivno svrsi za koju su namenjene;

11. sađenje oko grobova i grobnica svih drvenastih vrsta lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja bez dozvole preduzeća, preduzetnika, odnosno mesne zajednice;

12. držanje građevinskog materijala u grobljima;

13. sahranjivanje umrlog van odobrenog grobnog mesta;

14. prodavanje bilo kakve robe bez odobrenja preduzeća, preduzetnika, odnosno mesne zajednice;

15. svaki postupak kojim se skrnave nadgrobni spomenici, grobnice i groblja;

16. na groblju je zabranjeno podizanje i postavljanje obeležja ili drugih oznaka koje nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju;

17. zabranjeno je postavljanje obeležja na grobnicama, spomenicima i spomen-obeležjima koji izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana.

Član 39

Odredbe ove Odluke kojima se propisuje red na groblju preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica dužni su da istaknu na vidnom mestu na ulazu u groblje.

Ukoliko preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica uoči bilo koji prekršaj iz člana 38. ove Odluke dužno je da upozori prekršioca, a u slučaju nepostupanja podnese zahtev komunalnoj inspekciji.

VI STAVLJANJE GROBLJA ILI DELA GROBLJA VAN UPOTREBE

Član 40

Groblje ili deo groblja se može staviti van upotrebe (zabraniti sahranjivanje) iz sanitarnih, urbanističkih i drugih opravdanih razloga ili ako na groblju više nema mesta za sahranjivanje.

Odluku o stavljanju groblja ili dela groblja van upotrebe donosi Skupština grada Loznice na predlog preduzeća, preduzetnika, odnosno mesne zajednice.

Groblje stavljeno van upotrebe ili deo takvog groblja može se koristiti za druge namene prema urbanističkom planu i u skladu sa zakonom po isteku roka počivanja za sva grobna mesta, ili posle izvršenog prenosa posmrtnih ostataka iz onih grobnih mesta za koja još nije istekao rok kojim je produženo počivanje posmrtnih ostataka.

VII SREDSTVA ZA OBAVLJANJE KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 41

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti sahranjivanja obezbeđuju se iz cene komunalne usluge koju plaćaju neposredni korisnici.

Sredstva za nova groblja i izgradnju objekata za potrebe groblja obezbeđuju se u budžetu iz naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, iz sredstava preduzeća, odnosno preduzetnika, naknade za korišćenje grobnog mesta, kao i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 42

Za sahranjivanje i druge pogrebne usluge u vezi sa sahranjivanjem (opremanje umrlih, prevoz posmrtnih ostataka, čuvanje posmrtnih ostataka do sahranjivanja, sprovođenje ceremonije sahranjivanja i dr.), preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica utvrđuje cenu usluge u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, uz saglasnost osnivača,

Cena usluge iz stava 1. ovog člana plaća se i prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka.

Član 43

Za zakup, korišćenje, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenila, javne rasvete, čistoće i reda i dr.), korisnik grobnog mesta plaća naknadu.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, uz saglasnost osnivača, utvrđuje preduzeće, preduzetnik, odnosno mesna zajednica.

VIII NADZOR

Član 44

O sprovođenju ove Odluke staraće se Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave Grada Loznice - Odsek za građevinarstvo, imovinsko-pravne i komunalno-stambene poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke vrši komunalni inspektor.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 45*

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće, odnosno novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako ne postupi po odredbama člana 5, 6, 13, 14, 16, 18, 23, 24, 27, 31, 37, 38, 39. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 dinara i odgovorno lice u preduzeću.

Član 46*

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako postupi suprotno odredbama člana 8, 13, 15, 19, 23, 35, 38. ove Odluke.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 47

Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanje zemljišta za potrebe proširenja gradskog groblja u gradu Loznici vrše nadležni organi Gradske uprave Grada Loznice.

Član 48

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o sahranjivanju i grobljima ("Sl. list opštine Loznica", br. 1/79, 11/83 i 8/01).

Član 49

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Loznice".

Napomene

* Čl. 45. i 46. ove odluke, izmenjeni su članom 9. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2014).