ODLUKA

O NEKATEGORISANIM PUTEVIMA

("Sl. list Grada Loznice", br. 6/2009 i 2/2014 - dr. odluka)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se upravljanje, finansiranje, zaštita, održavanje, izgradnja i rekonstrukcija nekategorisanih puteva.

Član 2

Nekategorisani put je saobraćajna površina koja je:

- dostupna većem broju raznih korisnika;

- upisana u Katastar nepokretnosti kao nekategorisani put;

- i koju nadležni organ proglasi kao nekategorisani put.

Član 3

Nekategorisani putevi kao dobra u opštoj upotrebi, u državnoj su svojini i na njima se mogu sticati prava korišćenja, prava službenosti i druga prava određena zakonom.

Član 4

Nekategorisani putevi, zajedno sa mrežom javnih puteva (državnih, opštinskih i ulica) čine mrežu puteva.

Nekategorisani putevi iz člana 2. ove Odluke služe za dolazak do seoskih domaćinstava, šumskih i poljoprivrednih parcela, do nasipa za odbranu od poplava i drugo.

Član 5

Nakon utvrđivanja trase puta iz prethodnog člana i upisivanja iste u Katastar nepokretnosti, na predlog Mesne zajednice, Skupština grada proglašava navedenu površinu kao nekategorisani put.

II UPRAVLJANJE, FINANSIRANJE, ZAŠTITA I ODRŽAVANJE NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 6

Delatnost upravljanja nekategorisanim putevima obavlja Javno preduzeće "Grad" Loznica.

Ostale saobraćajne površine u državnoj svojini (prilazni putevi, priključci i drugo) poveravaju se Mesnoj zajednici na upravljanje.

Privatnim putem. odnosno površinom koja služi za prolaz vozila, radnih mašina i poljoprivredne mehanizacije, vlasnik na nepokretnosti upravlja istom i pod zaštitom je suda.

Član 7

Upravljanje nekategorisanim putevima u smislu ove Odluke jeste:

- planiranje, izgradnja, rekonstrukcija, održavanje i zaštita nekategorisanih puteva;

- organizovanje i obavljanje stručnih poslova, vođenje evidencije, organizovanje stručnog nadzora i slično;

- vršenje investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukciji i pružanje finansijske pomoći;

- vršenje poslova zaštite puteva, odnosno zabrana ili ograničenja intervencija na putu i slično;

- vršenje javnih ovlašćenja (izdavanje dozvola saglasnosti za priključak, postavljanje instalacija i drugo;

- poveravanje radova na održavanju puteva.

Član 8

Upravljanje ostalim saobraćajnim površinama u smislu ove Odluke jeste:

- planiranje razvoja mreže nekategorisanih puteva;

- evidentiranje korisnika saobraćajne površine i učešće vozila, radnih mašina i poljoprivredne mehanizacije u saobraćajnom opterećenju;

- organizovanje i obavljanje poslova na praćenju stanja (prohodnost, zauzeća, stabilnost i drugo) i vođenje evidencije o istima;

- organizovanje održavanja saobraćajnih površina i obezbeđenje uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja;

- utvrđivanje trase puta i pokretanje inicijative za proglašenje nekategorisanog puta.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, MZ je dužna da obavesti pismenim putem nadležnu inspekciju o tačnom, potpunom i određenom činjeničnom stanju.

Član 9

Finansiranje izgradnje i rekonstrukcije, održavanja i zaštite nekategorisanih puteva obezbeđuje se udruživanjem sredstava JP "Grad", mesnih zajednica, zainteresovanih preduzeća i preduzetnika, sredstava samodoprinosa i drugih sredstava.

Finansiranje rekonstrukcije, održavanja i zaštite saobraćajnih površina namenjenih za prolaz vozila, radnih mašina i poljoprivredne mehanizacije obezbeđuje mesna zajednica i korisnici istih.

Kriterijume za visinu finansiranja i prioritete u izgradnji nekategorisanih puteva utvrđuje Gradsko veće.

Član 10

Održavanje nekategorisanih puteva JP "Grad" poverava preduzeću ili preduzetniku putem javnog konkursa.

Ukoliko se ne obezbede finansijska sredstva za obezbeđenje trajnog i kvalitetnog održavanja nekategorisanih puteva, mesna zajednica je u obavezi zajedno sa korisnicima i vlasnicima zemljišta pored puteva da organizuje isto.

Član 11

Sopstvenici, odnosno korisnici zemljišta koje se graniči sa nekategorisanim putevima dužni su da:

1. uredno održavaju putne kanale za odvod površinskih voda,

2. izgrade propuste na ulazima u svoje parcele,

3. uredno seku i na drugi način uklanjaju drveće, šiblje i drugo rastinje koje raste u zaštitnom pojasu u širini od 3 m, a smeta prohodnosti puta, preglednosti i na drugi način ugrožava bezbednost saobraćaja, izuzev živih ograda visine do 1 m, ukoliko prostornim i drugim planovima nije drugačije određeno,

4. ravnomerno rasturaju građevinski materijal kojim se nasipa nekategorisani put i po potrebi da odbacuje od ivice kanala da isti ne bi zatrpao kanal, ukoliko mesna zajednica i JP "Grad" navedene radove ne organizuje na drugi način.

Član 12

Na nekategorisanim putevima mogu se:

- postavljati elektrovodovi, vodovod, kanalizacija, toplovod, telekomunikacioni i slični vodovi i objekti,

- graditi priključak prilaznog puta,

- postavljati reklamne table, reklamni panoi i drugi natpisi samo uz pribavljenu saglasnosti JP "Grad" koja obavezno sadrži saobraćajno-tehničke uslove a koje je i dužno da obezbedi kontrolu izvođenja radova.

Član 13

Širina zaštitnog putnog pojasa nekategorisanih puteva u kome se ne mogu graditi stambene i druge zgrade, kopati bunari, septičke jame, otvarati deponije i drugo, podizati zasadi koji smetaju prohodnosti i preglednosti puta iznosi 3 m.

Član 14

Radi sprečavanja ugrožavanja stabilnosti puta i obezbeđenja uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja, zabranjeno je:

1. zauzimanje nekategorisanih puteva i izvođenje bilo kakvih radova na njima koji nisu u vezi sa izgradnjom, održavanjem, rekonstrukcijom i zaštitom puta ili postavljanjem vodova i drugog shodno članu 12. ove Odluke;

2. prosipanje, bacanje i ostavljanje bilo kakvih predmeta, materijala i smeća na putu;

3. ispuštanje otpadnih i drugih voda na put;

4. sprečavanje oticanja vode sa putnog zemljišta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i sprečavanju daljeg oticanja ka njihovim recipientima;

5. oranje i izvođenje drugih poljoprivrednih radova na bankinama i kosinama u putnom pojasu;

6. paljenje trave i drugog rastinja na putu kao i otpadnih predmeta i materijala;

7. puštanje stoke na put bez nadzora, napajanje i napasanje stoke na putu;

8. vučenje predmeta na putu i puštanje niz strane useka, zaseka i nasipa drvene građe, kamena, plugova i drugo;

9. nanošenje blata sa prilaznog puta na nekategorisani put ako je isti izgrađen sa savremenim kolovozom;

10. ostavljanje vozila kojim se ometa korišćenje puta;

11. svako činjenje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja.

Član 15

Radi zaštite nekategorisanih puteva i zemljišta u putnom pojasu od spiranja i odronjavanja, vlasnici odnosno korisnici zemljišta pored puteva dužni su, ako priroda zemljišta dozvoljava, da strane useka, zaseka i druge kosine u putnom pojasu ozelene travom, ukrasnim šibljem i drugim rastinjem koje omogućava preglednost puta i isto da uredno održavaju i obnavljaju.

Član 16

Na mestima međusobnog ukrštanja nekategorisanog puta sa javnim putem ili železničkom prugom u istom nivou, moraju se obezbediti zone potrebne preglednosti u skladu sa propisima.

U zonama potrebne preglednosti zabranjeno je podizati zasade, ograde, i drveće, postavljati postrojenja i uređaje i graditi objekte, odnosno vršiti druge radnje koje ometaju preglednosti puta i železničke pruge.

Član 17

Priključak ili prilazni put na nekategorisani put moraju biti izgrađeni od istog materijala kao i nekategorisani put.

Član 18

Ako se nekategorisani put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati saobraćaj uopšte ili se ne može odvijati saobraćaj pojedinih vrsta vozila, ili ako bi saobraćaj pojedinih vrsta vozila nanosio štetu putu, njegovom delu ili putnom objektu, ili ako se radovi na rekonstrukciji i održavanju puta ne mogu izvesti bez obustavljanja saobraćaja ili drugi razlozi bezbednosti saobraćaja i zaštite puta to zahtevaju, organ uprave nadležan za poslove saobraćaja može, na predlog upravljača nekategorisanog puta, saobraćajne inspekcije, organa unutrašnjih poslova nadležnog za bezbednost saobraćaja i pravnog ili fizičkog lica kojem je povereno održavanje puta, da zabrani saobraćaj na tom delu puta uopšte ili za pojedine vrste vozila na celom putu, njegovom delu ili putnom objektu.

Opšta zabrana saobraćaja na nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu može biti samo privremena, a zabrana saobraćaja za pojedine vrste vozila na nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu može biti privremena ili stalna.

Zabrana saobraćaja mora se objaviti na pogodan način i označiti odgovarajućim saobraćajnim znacima, kao i drugim potrebnim merama obezbeđenja.

Član 19

Pravna i fizička lica koji obavljaju privrednu delatnost (eksploatacija drveta, kamena, minerala, remontovanje teretnih vozila, proizvodnja i dr.) i pravna i fizička lica za čije potrebe pri izgradnji i rekonstrukciji stambenih i poslovnih objekata se koristi nekategorisani put za saobraćaj teretnih i specijalnih vozila, dužni su srazmerno saobraćajnom i osovinskom opterećenju puta da obezbede finansijska sredstva za održavanje puteva, kao i izgradnju i rekonstrukciju istih.

III IZGRADNJA NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 20

Izgradnja i rekonstrukcija nekategorisanog puta vrši se skladu sa zakonom kojim se reguliše planiranje i izgradnja i ovom Odlukom.

Član 21

Nekategorisani put se izgrađuje za dvosmerni saobraćaj, a izuzetno za jednosmerni tok saobraćaja, s tim da u zavisnosti od preglednosti puta na rastojanjima od najviše 500 m ima odgovarajuće proširenje za mimoilaženje vozila, radnih mašina i poljoprivredne mehanizacije.

Najmanja širina kolovoza za dvosmerni saobraćaj iznosi 5,5 m, a jednosmerni 3,0 m.

Najmanja širina bankine sa obe strane kolovoza iznosi 1 m.

Minimalne dimenzije putnih kanala iznose:

- širina dna kanala 0,5 m;

- dubina kanala 0,5 m računajući od gornje ivice kolovoza;

- nagib kosina 1:1.

IV NADZOR

Član 22

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke i drugih akata koji se odnose na nekategorisane puteve vrši gradski saobraćajni inspektor.

Član 23

 

U vršenju inspekcijskog nadzora, saobraćajni inspektor ima pravo i dužnost da proverava:

1. radove na održavanju, zaštiti, rekonstrukciji i izgradnji nekategorisanih puteva i putnih objekata;

2. tehničku i drugu dokumentaciju u vezi sa održavanjem, rekonstrukcijom i izgradnjom nekategorisanih puteva;

3. stanje puta i da li se pravilno i redovno sprovode propisane mere zaštite puta.

Član 24

U vršenju inspekcijskog nadzora, saobraćajni inspektor ovlašćen je da:

1. zabrani, odnosno obustavi izvršenje radova koji se izvode protivno zakonskim propisima, tehničkim normativima i standardima izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja nekategorisanih puteva;

2. naredi otklanjanje nedostataka na nekategorisanom putu koji ugrožavaju stabilnost puta i bezbednost saobraćaja;

3. naredi obustavljanje radova koji se izvode u neposrednoj blizini nekategorisanog puta, a koji mogu dovesti u pitanje stabilnost puta i bezbednost saobraćaja;

4. naredi preduzimanje mera za obezbeđenje nekategorisanog puta i po potrebi zabrani privremeno saobraćaj za sva vozila ili pojedine kategorije vozila koja zbog svoje ukupne težine, dimenzija i drugih tehničkih svojstava, mogu da nanesu štetu nekategorisanom putu ili ugroze bezbednost saobraćaja;

5. preduzima i druge mere i radnje za koje je ovlašćen propisima.

Član 25

Protiv rešenja saobraćajnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Loznice u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja kojima se:

1. zabranjuje, odnosno obustavljaju radovi;

2. privremeno zabranjuje saobraćaj za sva vozila ili saobraćaj za pojedine kategorije vozila;

3. naređuje otklanjanje nedostataka koji ugrožavaju stabilnost nekategorisanog puta i bezbednost saobraćaja.

V KAZNENE ODREDBE

Član 26*

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće i drugo pravno lice, ako:

1. ne održava uredno putni kanal (član 11. tačka 1. ove Odluke);

2. ne izgradi propust na ulazu u svoju parcelu (član 11. tačka 2. ove Odluke);

3. uredno ne seče i na drugi način ne uklanja drveće, šiblje i drugo rastinje koje smeta prohodnosti puta i preglednosti na putu (član 11. tačka 3. ove Odluke);

4. ne rastura građevinski materijal kojim se nasipa nekategorisani put ukoliko MZ ili JP "Grad" ne organizuju isto na drugi način (član 11. tačka 4. ove Odluke);

5. se ne pridržava saobraćajno-tehničkih uslova iz saglasnosti (član 12. ove Odluke);

6. podiže stambene i druge zgrade, kopa bunare, septičke jame, otvara deponije i drugo, podiže zasade koji smetaju prohodnosti i preglednosti puta (član 13. ove Odluke);

7. zauzima nekategorisani put (član 14. tačka 1. ove Odluke);

8. izvodi radove na nekategorisanom putu koji nisu u vezi sa održavanjem i rekonstrukcijom puta ili postavljanjem vodova i drugog iz člana 12. ove Odluke (član 14. tačka 1. ove Odluke);

9. postupa suprotno članu 14. tačka 2. i tačke od 4. do 11. ove Odluke;

10. ispusti vodu, otpadnu vodu i drugu tečnost na putno zemljište nekategorisanog puta (član 14. tačka 3. ove Odluke);

11. ne postupa u skladu sa odredbama člana 15. ove Odluke;

12. u zonama preglednosti podiže zasade, objekte i drugo (član 16. ove Odluke);

13. se priključak i prilazni put ne urade od istog materijala kao i nekategorisani put (član 17. ove Odluke);

14. se izgradnja i rekonstrukcija ne vrši u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima (član 20. ove Odluke).

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Član 27

Novčanom kaznom od 25.000,00 dinara do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik (vlasnik radnje), ako:

1. ne održava uredno putni kanal (član 11. tačka 1. ove Odluke);

2. ne izgradi propust na ulazu u svoju parcelu (član 11. tačka 2. ove Odluke);

3. uredno ne seče i na drugi način ne uklanja drveće, šiblje i drugo rastinje koje smeta prohodnosti puta i preglednosti na putu (član 11. tačka 3. ove Odluke);

4. ne rastura građevinski materijal kojim se nasipa nekategorisani put ukoliko MZ ili JP "Grad" ne organizuju isto na drugi način (član 11. tačka 4. ove Odluke);

5. se ne pridržava saobraćajno-tehničkih uslova iz saglasnosti (član 12. ove Odluke);

6. podiže stambene i druge zgrade, kopa bunare, septičke jame, otvara deponije i drugo, podiže zasade koji smetaju prohodnosti i preglednosti puta (član 13. ove Odluke);

7. zauzima nekategorisani put (član 14. tačka 1. ove Odluke);

8. izvodi radove na nekategorisanom putu koji nisu u vezi sa održavanjem i rekonstrukcijom puta ili postavljanjem vodova i drugog iz člana 12. ove Odluke (član 14. tačka 1. ove Odluke);

9. postupa suprotno članu 14. tačka 2. i tačke od 4. do 11. ove Odluke;

10. ispusti vodu, otpadnu vodu i drugu tečnost na putno zemljište nekategorisanog puta (član 14. tačka 3. ove Odluke);

11. ne postupa u skladu sa odredbama člana 15. ove Odluke;

12. u zonama preglednosti podiže zasade, objekte i drugo (član 16. ove Odluke);

13. se priključak i prilazni put ne urade od istog materijala kao i nekategorisani put (član 17. ove Odluke);

14. se izgradnja i rekonstrukcija ne vrši u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima (član 20. ove Odluke).

Član 28*

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj građanin ako:

1. ne održava uredno putni kanal (član 11. tačka 1. ove Odluke);

2. ne izgradi propust na ulazu u svoju parcelu (član 11. tačka 2. ove Odluke);

3. uredno ne seče i na drugi način ne uklanja drveće, šiblje i drugo rastinje koje smeta prohodnosti puta i preglednosti na putu (član 11. tačka 3. ove Odluke);

4. ne rastura građevinski materijal kojim se nasipa nekategorisani put ukoliko MZ ili JP "Grad" ne organizuju isto na drugi način (član 11. tačka 4. ove Odluke);

5. se ne pridržava saobraćajno-tehničkih uslova iz saglasnosti (član 12. ove Odluke);

6. podiže stambene i druge zgrade, kopa bunare, septičke jame, otvara deponije i drugo, podiže zasade koji smetaju prohodnosti i preglednosti puta (član 13. ove Odluke);

7. zauzima nekategorisani put (član 14. tačka 1. ove Odluke);

8. izvodi radove na nekategorisanom putu koji nisu u vezi sa održavanjem i rekonstrukcijom puta ili postavljanjem vodova i drugog iz člana 12. ove Odluke (član 14. tačka 1. ove Odluke);

9. postupa suprotno članu 14. tačka 2. i tačke od 4. do 11. ove Odluke;

10. ispusti vodu, otpadnu vodu i drugu tečnost na putno zemljište nekategorisanog puta (član 14. tačka 3. ove Odluke);

11. ne postupa u skladu sa odredbama člana 15. ove Odluke;

12. u zonama preglednosti podiže zasade, objekte i drugo (član 16. ove Odluke);

13. se priključak i prilazni put ne urade od istog materijala kao i nekategorisani put (član 17. ove Odluke).

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Odredbe ove Odluke primenjivaće se i na saobraćajne površine u državnoj svojini (prilazni put, priključak i dr.) do utvrđivanja i proglašenja istih kao nekategorisani put.

Član 30

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o lokalnim i nekategorisanim putevima ("Službeni list opštine Loznica", br. 1/98).

Član 31

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznica".

Napomene

* Član 26. stav 2. i član 28. stav 1. ove odluke, izmenjeni su članom 14. Odluke o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2014).