ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 14/2013, 2/2014 i 3/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o javnim parkiralištima (u daljem tekstu: odluka) reguliše se održavanje javnih prostora za parkiranje u gradu Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: javna parkirališta), vrste javnih parkirališta, uslovi i način parkiranja vozila na javnim parkiralištima, lokalna komunalna taksa i način plaćanja lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: takse) za korišćenje javnih parkirališta, parkiranje i zaustavljanje vozila na javnim površinama na kojima posebnim propisima nije uređeno parkiranje i zaustavljanje vozila i uklanjanje vozila parkiranih suprotno odredbama ove odluke.

Održavanje javnih parkirališta i pružanje usluga na njima smatra se komunalnom delatnošću od interesa za Grad Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Javnim parkiralištima u smislu ove odluke smatraju se:

- posebno izgrađene i opremljene javne površine namenjene i obeležene za parkiranje vozila;

- druge javne površine koje se odrede posebnim aktom za parkiranje vozila.

Javnim parkiralištima, u smislu ove odluke, ne smatraju se posebne površine za parkiranje vozila koja pripadaju određenom objektu (preduzeću, ustanovi i drugo).

Član 3

Javna parkirališta se razlikuju prema nameni, prema vrsti vozila za koja su namenjena i prema tome da li se vrši naplata za korišćenje ili ne.

Član 4

Javna parkirališta prema nameni mogu biti: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su posebno izgrađene, i u skladu sa prostorno planskim aktima uređene, javne površine namenjene za parkiranje motornih i drugih vozila.

Privremena parkirališta su javne površine koje su planom predviđene za drugu namenu, a do privođenja zemljišta planiranoj nameni mogu se privremeno odrediti za parkirališta.

Povremena parkirališta su javne površine koje se odrede za parkiranje vozila učesnika i posetilaca većih skupova, sportskih, kulturnih i drugih priredaba, a nalaze se u neposrednoj blizini objekata gde se takvi skupovi i priredbe održavaju.

Rešenje o određivanju privremenih i povremenih parkirališta u smislu stava 3. i 4. ovog člana donosi Gradska uprava za privredu i preduzetništvo, po zahtevu zainteresovanog pravnog i fizičkog lica.

Član 5

Stalna i privremena javna parkirališta s obzirom na vrstu vozila za koja su namenjena mogu biti:

1 parkirališta za putničke automobile;

2 parkirališta za autobuse i teretna vozila;

3 parkirališta za bicikle, tricikle, motocikle;

4 mešovita parkirališta i

5 taksi stajališta.

Namena parkirališta mora biti jasno obeležena saobraćajnim znacima.

Određene vrste vozila mogu se parkirati samo na parkirališta predviđena za tu vrstu vozila.

Član 6

Javna parkirališta, s obzirom da li se vrši naplata za korišćenje mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta, za čije korišćenje se ne plaća taksa za parkiranje.

Posebna parkirališta za čije korišćenje se plaća taksa za parkiranje.

Član 7

Gradsko veće, određuje posebnim aktom javna parkirališta za čije korišćenje se vrši naplata (posebna parkirališta), zone i dozvoljeno vreme parkiranja u tim zonama, vreme naplate i dr., na predlog Gradske uprave za privredu i preduzetništvo.

Pri utvrđivanju vremena za koje se vrši naplata za parkiranje mora se voditi računa da se omogući nesmetano snabdevanje prodavnica i ostalih prodajnih mesta.

Član 8

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Posebna parkirališta pored obeležavanja iz stava 1. ovog člana moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu, način naplate takse za korišćenje, kao i vremensko ograničenje korišćenja parkirališta.

Obeležavanje javnih parkirališta se vrši prema saobraćajno-tehničkoj dokumentaciji, koju izrađuje Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica" u skladu sa posebnom odlukom.

Član 9

Parkiranje vozila na javnim parkiralištima vrši se u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima i odredbama ove odluke.

Član 10

Poslovi održavanja izgrađenih javnih parkirališta u gradu Sremska Mitrovica i naplata takse za korišćenje posebnih parkirališta, postavljanje uređaja koji sprečavaju odvoženje vozila i uklanjanje vozila parkiranih suprotno odredbama ove odluke poveravaju se Javnom komunalnom preduzeću "Komunalije" Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: JKP).

O održavanju parkirališta u drugim naseljenim mestima na teritoriji Grada staraju se mesne zajednice.

II ODRŽAVANJE I KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 11

JKP je dužno da vrši poslove održavanja i opremanja izgrađenih posebnih parkirališta u gradu Sremska Mitrovica.

Poslove uređenja i obeležavanja javnih parkirališta vrši JP "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica".

Za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, JKP pripada pravo na naknadu, koja će biti regulisana ugovorom zaključenim između Gradske uprave za privredu i preduzetništvo i JKP.

Član 12

JKP vrši poslove iz člana 11. stava 1. ove odluke na način da na njima uvek budu obezbeđeni uslovi za lako i nesmetano parkiranje vozila.

JKP je dužno da javna parkirališta neprekidno održava čistim i urednim i da u zimskom periodu uklanja sneg i led sa istih, kako bi se omogućilo njihovo nesmetano korišćenje u toku cele godine.

Član 13

Javna parkirališta prvenstveno se koriste za parkiranje motornih i drugih vozila.

Vlasnik, primalac lizinga u skladu sa zakonom odnosno korisnik motornog ili drugog vozila (u daljem tekstu: korisnik) dužan je da koristi javno parkiralište u skladu sa postavljenim saobraćajnim znacima i odredbama ove odluke.

Pod uslovima predviđenim ovom odlukom, pojedini korisnici mogu steći status povlašćenih korisnika.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana, javna parkirališta se mogu koristiti i za druge namene, na osnovu rešenja Gradske uprave za privredu i preduzetništvo, u skladu sa ovom Odlukom i propisima kojima se uređuju lokalni putevi i ulice i propisima iz oblasti saobraćaja, na predlog Javnog preduzeća "Direkcije za izgradnju grada Sremska Mitrovica".

U slučajevima iz prethodnog stava podnosilac zahteva je dužan da uz zahtev priloži situaciono rešenje, overeno od strane lica saobraćajne struke sa odgovarajućom licencom.

Član 14

Na javnim parkiralištima nije dozvoljeno:

1. parkiranje neregistrovanih vozila;

2. parkiranje vozila duže od vremena predviđenog za parkiranje;

3. ostavljanje neispravnih ili havarisanih vozila duže od 24 časa;

4. ostavljanje priključnih vozila bez sopstvenog pogona, plovnih objekata, kao i drugih stvari i predmeta;

5. postavljanje ograde ili slične prepreke bez odobrenja Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove;

6. pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga;

7. preduzimanje drugih radnji koje narušavaju i ometaju normalan saobraćaj.

Član 15

Nije dozvoljeno parkiranje i zaustavljanje vozila:

1. u pasažima i pešačkim prolazima zgrada;

2. na dečijim igralištima, sportskim terenima i drugim mestima namenjenim za rekreaciju;

3. ispred pešačkog i kolskog ulaza u stambeno-poslovne objekte;

4. na način da se ometa korišćenje komunalnih uređaja ili objekata;

5. na mestima gde je onemogućen pristup posudama za odlaganje smeća, vozilima vatrogasne i hitne pomoći i drugim mestima gde je to posebnim znakom zabranjeno;

6. parkovima, skverovima i svim zelenim površinama u gradu;

7. na parking mestima na javnim parkiralištima rezervisanim u smislu člana 17. do člana 21. ove Odluke.

Izuzetno, dozvoljeno je parkiranje i zaustavljanje na javnim površinama u smislu prethodnog stava vozilima za snabdevanje, za vreme istovara i utovara robe.

Član 16

Gradska uprava za privredu i preduzetništvo dužna je da na javnim parkiralištima odredi parking mesta za vozila invalidnih lica.

Kategorije invalida koji mogu koristiti parking mesta iz stava 1. ovog člana odrediće svojim aktom Gradska uprava nadležna za socijalnu zaštitu.

Invalidnim licima JKP izdaje nalepnicu-znak za označavanje vozila, na osnovu akta o ispunjenosti uslova koji izdaje nadležni organ iz stava 2. Ovog člana.

III REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 17

Gradska uprava za privredu i preduzetništvo može izuzetno odobriti rezervaciju parking mesta na javnim parkiralištima za potrebe državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi, javnih preduzeća čiji je osnivač grad i drugih pravnih lica i preduzetnika.

Pod rezervacijom parking mesta na javnim parkiralištima podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na javnim parkiralištima u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje 30 dana.

Gradska uprava za privredu i preduzetništvo propisuje uslove za rezervaciju parking mesta u smislu ove odluke.

Član 18

Za rezervaciju parking mesta u smislu ove odluke, podnosi se pismeni zahtev Gradskoj upravi za privredu i preduzetništvo, koji obavezno sadrži sledeće: predlog lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta za rezervaciju i vreme za koje se traži rezervacija.

Uz zahtev iz prethodnog stava pravna lica i preduzetnici podnose dokaz o registraciji delatnosti i saobraćajnu dozvolu.

Na osnovu podnetog zahteva Gradska uprava za privredu i preduzetništvo, uz konsultacije sa JKP, rešenjem određuje lokaciju za rezervisana parking mesta, broj mesta, korisnike i vreme trajanja rezervacije.

Član 19

Na javnom parkiralištu se može rezervisati do 30% parking mesta.

Izuzetno od prethodnog stava, pod posebnim uslovima, Gradska uprava za privredu i preduzetništvo može odobriti rezervaciju parking mesta u većem procentu od navedenog.

Član 20

Za rezervisano parking mesto korisnik plaća taksu u visini utvrđenoj u Odluci o lokalnim komunalnim taksama.

Taksa za parkiranje iz prethodnog stava se uplaćuje na račun JKP.

Član 20a

Taksa za parkiranje ne plaća se za službena vozila državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi i javnih preduzeća čiji je osnivač grad.

Zahtev za oslobađanje obaveze plaćanja takse za parkiranje za vozila iz stava 1. ovog člana, podnosi se Gradskoj upravi za privredu i preduzetništvo, koja o istom donosi rešenje.

Uz zahtev iz prethodnog stava, podnosilac je dužan podneti fotokopije saobraćajnih dozvola za službena vozila koja koristi, odnosno za koja traži oslobađanje plaćanja takse za parkiranje.

Vozila koja se koriste za potrebe organa lokalne samouprave mogu se osloboditi plaćanja takse za parkiranje na dnevnom, mesečnom ili godišnjem nivou.

U slučaju održavanja većih manifestacija u zonama naplate parkiranja, organizator manifestacije može podneti Gradskoj upravi za privredu i preduzetništvo zahtev kojim će tražiti da se za određeni broj parking mesta, koja će biti ograđena za vreme održavanja manifestacije, ne naplaćuje taksa za parkiranje.

Član 21

Pored obeležavanja na način utvrđen članom 8. ove Odluke, na zahtev korisnika, ako to uslovi dozvoljavaju, na rezervisanom parking mestu može se postaviti i fizička prepreka-preklopnik.

Postavljanje i uklanjanje fizičke prepreke-preklopnika iz prethodnog stava vrši nadležno JKP, o trošku korisnika.

IV UKLANJANJE I BLOKIRANJE VOZILA

Član 22

U slučajevima kada se javna parkirališta i druge javne površine koriste suprotno odredbama člana 14. i 15. ove odluke, saobraćajni odnosno komunalni inspektor će narediti korisniku, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo sa parkirališta, odnosno javnih površina, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik ne nalazi na licu mesta ili ne postupi po nalogu iz stava 1. ovog člana, saobraćajni odnosno komunalni inspektor će doneti rešenje kojim će naložiti uklanjanje vozila u određenom roku.

Član 23

Uklanjanje vozila po nalogu saobraćajnog odnosno komunalnog inspektora vrši JKP specijalnim vozilom, o trošku korisnika vozila.

JKP je dužno da uklonjeno vozilo odnese na za to određeno mesto i da se stara o čuvanju istog.

Prilikom preuzimanja vozila, korisnik je dužan da pruži dokaz o svom identitetu za preuzimanje vozila i da plati JKP troškove uklanjanja i čuvanja vozila.

Ako korisnik dođe na mesto gde je vozilo parkirano u toku uklanjanja vozila, sa namerom da ga sam ukloni, ovlašćeni radnici JKP će prekinuti uklanjanje vozila.

Korisnik je dužan da i u slučaju iz stava 4. ovog člana pruži dokaz o svom identitetu za preuzimanje vozila i da plati do tada nastale troškove.

Troškovi uklanjanja i čuvanja vozila po nalogu saobraćajnog odnosno komunalnog inspektora iz stava 1. i 4. ovog člana naplaćuju se korisniku prema cenovniku usluga koji utvrđuje JKP a na osnovu odluke Vlade Republike Srbije o naknadama za uklanjanje vozila.

Saglasnost na cenovnik iz prethodnog stava ovog člana daje Gradsko veće.

V NAPLATA PARKIRANJA

Član 24

Naplatu takse za parkiranje na posebnim parkiralištima iz člana 7. ove odluke vrši JKP.

JKP se obavezuje da šestomesečno uplati sredstva od naplaćenih taksi za parkiranje na račun budžeta Grada.

Član 25

Visinu takse za parkiranje utvrđuje Skupština grada Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Odlukom iz stava 1 ovog člana se utvrđuje po zonama taksa za:

- jednokratno parkiranje (taksa za započeti čas parkiranja i taksa za rezervaciju parking mesta-dnevna);

- povlašćeno parkiranje (mesečno, polugodišnje i godišnje);

- pretplata na parkiranje (mesečno, polugodišnje, godišnje);

- zakup rezervisanog parking mesta (mesečno, polugodišnje i godišnje).

Naplata takse za jednokratno parkiranje po započetom času vrši se putem SMS poruka na račun koji odredi JKP ili kupovinom parking karte (taksa za započeti čas parkiranja) na kiosku.

Naplata takse za rezervaciju parking mesta-dnevna, vrši se putem SMS poruka na račun koji odredi JKP ili kupovinom parking karte (taksa za rezervaciju parking mesta-dnevna) na kiosku.

Zahtev za pretplatu za parkiranje (mesečno, polugodišnje i godišnje) se podnosi JKP.

Rezervacija i zakup rezervisanog parking mesta (mesečno, godišnje i polugodišnje) vrši se u skladu sa odredbama člana 17. do 20. ove odluke.

Član 26

Pojedini korisnici mogu posebna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, ukoliko se ista nalaze ispred njihovog stana ili poslovnog prostora.

Povlašćeni korisnici iz stava 1. ovog člana mogu da koriste posebna parkirališta samo po jednom od dva predviđena osnova.

Član 27

Korisnik posebnog parkirališta je obavezan da:

- plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način,

- postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom korišćenja parking mesta i

- koristi parking mesto u skladu sa postavljenom saobraćajnim znakom, vertikalnom i horizontalnom signalizacijom kojom je označeno parking mesto,

- parking kartu kupljenu na kiosku istakne na vidno mesto sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla,

Od obaveze plaćanja takse za parkiranje oslobođena su:

- vozila u kojima se voze invalidna lica obeležena u skladu odredbama ove odluke,

- specijalna vozila javnih preduzeća i vozila inspekcije za vreme dok vrše intervenciju ili pregled.

Član 28

Korisnik javnog parkirališta, plaćanjem parking mesta iz člana 27. ove odluke stiče pravo korišćenja parking mesta i prihvata, ovom odlukom propisane uslove za korišćenje posebnog parkirališta.

Korisnik javnog parkirališta dužan je da plati taksu za parkiranje putem mobilnog telefona - slanjem SMS poruke ili kupovinom parking karte (taksa za započeti čas parkiranja ili taksa za rezervaciju parking mesta-dnevna) na kiosku.

JKP nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Član 29

Kontrolu plaćanja takse za parkiranje vozila, kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja posebnih parkirališta vrši ovlašćeni radnik JKP (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolor ima službenu legitimaciju koju izdaje JKP i nosi službeno odelo.

Izgled legitimacije i službenog odela kontrolora utvrđuje JKP posebnim aktom.

Član 30

Korisnik parking mesta koji nije platio taksu za korišćenje parking mesta unapred ili nastavi da koristi parking mesto nakon isteka vremena za koje je platio cenu korišćenja unapred, smatra se da se opredelio za plaćanje takse za rezervaciju parking mesta-dnevnu.

Taksa za rezervaciju parking mesta-dnevna, iz stava 1. ovog člana važi od trenutka izdavanja naloga za plaćanje takse za rezervaciju parking mesta-dnevne, do istog vremena u prvom sledećem danu u kome se vrši naplata parkiranja na području svih zona.

Nalog za izdavanje takse za rezervaciju parking mesta-dnevne, izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku.

Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na prednje vetrobransko staklo na vozilu.

Dostavljanje naloga za plaćanje takse za rezervaciju parking mesta-dnevne, na način iz stava 4. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže obavezu plaćanja takse za rezervaciju parking mesta-dnevne.

Smatra se da je korisnik parkirališta postupio po primljenom nalogu ako je platio taksu za rezervaciju parking mesta-dnevnu u roku od 8 dana od dana izdavanja, na način naznačen u nalogu.

Ukoliko korisnik parkirališta ne izvrši plaćanje po izdatom nalogu za plaćanje takse za rezervaciju parking mesta-dnevna u roku od 8 dana, istom će na kućnu adresu biti uručena opomena za plaćanje takse za rezervaciju parking mesta-dnevna i troškovi slanja opomene, na osnovu koje je dužan izvršiti plaćanje u roku od 5 dana od dana uručenja opomene.

U slučaju da korisnik parkirališta ne postupi u skladu sa stavom 7. ovog člana, ovlašćeni radnik JKP će pokrenuti postupak naplate potraživanja.

VI NADZOR

Član 31

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove i Gradska uprava za privredu i preduzetništvo.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem ove odluke vrši komunalni inspektor, osim u delu korišćenja javnih parkirališta kada inspekcijski nadzor vrši saobraćajni inspektor.

Član 32

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna policija, koja može izdati prekršajni nalog, ukoliko je za prekršaj po ovoj Odluci propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, i preduzeti druge mere u skladu sa svojim ovlašćenjima propisanim zakonom.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 33

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj JKP:

- ako se ne stara o održavanju i opremanju javnih parkirališta na način utvrđen u članu 11. i 12. ove Odluke;

- ukoliko vrši naplatu takse za parkiranje na javnim parkiralištima na kojima se ne vrši naplata takse.

Za prekršaje iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u JKP novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 dinara.

Član 33a

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj JP "Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica":

- ako se ne stara o uređenju i obeležavanju javnih parkirališta na način utvrđen u članu 11. ove Odluke;

Za prekršaje iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u JP "Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica" novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 dinara.

Član 34

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj korisnik vozila ukoliko na javnom parkiralištu:

1. parkira neregistrovano vozilo (čl. 14. st. 1. tač. 1);

2. parkira vozilo duže od vremena predviđenog za parkiranje (čl. 14. st. 1. tač. 2);

3. ostavi neispravno ili havarisano vozilo duže od 24 časa (čl. 14. st. 1. tač. 3);

4. ostavi priključno vozilo bez sopstvenog pogona, plovni objekat, kao i druge stvari i predmete (čl. 14. st. 1. tač. 4);

5. postavlja ograde ili slične prepreke bez odobrenja Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove (čl. 14. st. 1. tač. 5);

6. pere i vrši popravku vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga (čl. 14. st. 1. tač. 6);

7. preduzima druge radnje koje narušavaju i ometaju normalan saobraćaj (čl. 14. st. 1. tač. 7).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj korisnik vozila ako parkira ili zaustavi vozilo:

1. u pasažima i pešačkim prolazima zgrada (čl. 15. st. 1. tač. 1);

2. na dečijim igralištima, sportskim terenima i drugim mestima namenjenim za rekreaciju(čl. 15. st. 1. tač. 2);

3. ispred pešačkog i kolskog ulaza u stambeno-poslovne objekte (čl. 15. st. 1. tač. 3);

4. na način da ometa korišćenje komunalnih uređaja ili objekata (čl. 15. st. 1. tač. 4);

5. na mestima gde je onemogućen pristup posudama za odlaganje smeća, vozilima vatrogasne i hitne pomoći i drugim mestima gde je to posebnim znakom zabranjeno (čl. 15. st. 1. tač. 5);

6. parkovima, skverovima i svim zelenim površinama u gradu (čl. 15. st. 1. tač. 6);

7. na parking mestima na javnim parkiralištima rezervisanim u smislu člana 17. do člana 21. ove Odluke" (čl. 15. st. 1. tač. 7).

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 35

Odredbe ove odluke ne odnose se na službena vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske, Hitne pomoći i Vatrogasne službe, u vršenju njihove službene dužnosti, kao i na službena vozila Grada.

Član 36

Gradska uprava za budžet i finansije je obavezna da predlaže Skupštini grada donošenje Odluke o visini takse za parkiranje.

Član 37

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni list grada Sremska Mitrovica" br. 2/2009, 4/2010 i 8/2013).

Član 38

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".