ODLUKA
O UREĐENJU I ODRŽAVANJU PARKOVA, ZELENIH I REKREACIONIH POVRŠINA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2010, 4/2010 - dr. odluka, 3/2014 i 4/2014 - ispr.)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova uređenja i održavanja parkova, zelenih i rekreacionih površina na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Uređenje i održavanje parkova, zelenih i rekreacionih površina je komunalna delatnost od opšteg interesa za grad Sremska Mitrovica.

Zelene površine

Član 2

Zelene površine u smislu ove odluke su:

1) javne zelene površine:

- parkovi;

- skverovi;

- spomen parkovi;

- ulično zelenilo duž saobraćajnica (drvoredi, zelene trake, žive ograde);

- priobalje reke Save (zelene površine pored keja);

- zelenilo u stambenim naseljima višeporodičnog stanovanja (pored i oko stambenih zgrada);

- zelenilo rekreacionih površina u opštoj upotrebi (dečija igrališta i sl.);

- gradsko građevinsko zemljište čiji je korisnik grad Sremska Mitrovica;

2) zelene površine posebne namene:

- zelenilo zaštitnih pojaseva i površina za vodosnabdevanje;

- zelenilo u krugu preduzeća, ustanova, i drugih organizacija čiji je osnivač grad;

- zelenilo sportskih terena;

- zelenilo na grobljima;

- zelene površine na gradskoj plaži.

3) zelene površine na lokalnom i nekategorisanom putu i zemljišnom pojasu pored puta.

II - UREĐENJE I ODRŽAVANJE JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Poslovi uređenja javnih zelenih površina

Član 3

Pod uređenjem javnih zelenih površina u smislu ove odluke, podrazumevaju se poslovi na podizanju novih i rekonstrukciji postojećih javnih zelenih površina, i to:

1) poslovi na izradi projektne dokumentacije, planiranju i nadzoru, kao što su:

- izrada projektne dokumentacije (projekta postojećeg, planiranog i izvedenog stanja);

- izrada godišnjeg programa uređenja na osnovu projektne dokumentacije;

- nadzor na izvođenju radova na uređenju javnih zelenih površina i investicionom održavanju;

- izrada izveštaja na osnovu projekta izvedenog stanja;

- izrada i ažuriranje katastra uređenih javnih zelenih površina;

2) radovi na uređenju javnih zelenih površina, kao što su:

- pripremni radovi;

- zemljani radovi;

- nabavka i ugradnja parkovskog inventara i opreme uključujući i zalivne sisteme;

- nabavka i sadnja sadnog materijala, kao i investiciono održavanje (zalivanje, prihrana hemijska i mehanička zaštita) godinu dana od dana završetka radova na uređenju nove javne zelene površine.

Poslovi održavanja javnih zelenih površina

Član 4

Pod održavanjem javnih zelenih •površina u smislu ove odluke, podrazumevaju se poslovi na postojećim, kao i novopodignutim i rekonstruisanim javnim zelenim površinama (posle investicionog održavanja na osnovu izveštaja i projekta izvedenog stanja), i to:

1) poslovi planiranja i nadzora na održavanju javnih zelenih površina, kao što su:

- izrada godišnjeg programa održavanja javnih zelenih površina krajem tekuće godine za narednu godinu sa okvirnim mesečnim planovima;

- izrada detaljnih mesečnih planova (do desetog u mesecu za tekući mesec sa izmenama uslovljenim klimatskim prilikama, eventualno neispoštovanom dinamikom izvođenja radova, nalozima za sanitarno-higijenske mere i sl.);

- izrada izveštaja o izvršenim radovima za protekli mesec (do desetog u mesecu za prethodni mesec);

- izdavanje naloga za sanitarno-higijenske mere tokom meseca, po potrebi (na osnovu opravdanih-urgentnih zahteva fizičkih i pravnih lica, kao i po nalogu nadležne inspekcije uz obaveznu saglasnost Komisije iz člana 19. ove odluke);

- nadzor na izvođenju radova;

- izrada godišnjeg izveštaja o izvršenim radovima za nadležnu gradsku upravu;

2) radovi na održavanju javnih zelenih površini, kao što su:

- za travnjake: košenje, sakupljanje, utovar i odvoz pokošene trave i drugih nečistoća organskog ili neorganskog porekla, zalivanje, prihrana, hemijska i mehanička zaštita, obnova oštećenog travnjaka setvom semena ili busenom;

- za nisko i visoko drveće u drvoredima i na slobodnim zelenim površinama: sanitarno-higijenske mere oblikovanja, proređivanja pregustih grana i grana koje smetaju objektima (koje zaklanjaju javnu rasvetu, saobraćajne znake i svetlosne signale, ometaju bezbednost saobraćaja i sl.), uklanjanja suvih grana i opasnih-dotrajalih stabala; okopavanje; zalivanje; prihranjivanje; hemijska zaštita; mehanička zaštita, nabavka i popunjavanje drvoreda novim drvorednim sadnicama (zamena obolelih, oštećenih i suvih biljaka);

Sanitatarno-higijenske mere se rade najčešće u vreme mirovanja vegetacije, izuzetno u periodu vegetacije, a izvode se tako da ne narušavaju pravilan razvoj, estetski izgled i stabilnost biljaka.

- za šiblje, niske četinare, žive ograde, ruže, perene, lukovice i sezonsko cveće: sanitarno-higijenske mere oblikovanja, orezivanja i uklanjanja suvih grana i cvetova; okopavanje; zalivanje; prihrana; hemijska i mehanička zaštita; popunjavanje površina novim sadnicama (zamena obolelih, oštećenih i suvih biljaka) kao i nabavka i sadnja jednogodišnjeg, dvogodišnjeg i višegodišnjeg cveća;

- održavanje i zamena parkovskog inventara i opreme na površinama predviđenim programom (uključujući i zalivne sisteme);

- dnevno vođenje dnevnika izvedenih radova.

Poslovi održavanja zelenih površina iz člana 2. tačke 3. ove odluke podrazumevaju radove na košenju trave i uklanjanju štetne vegetacije sa puta i zemljišnog pojasa pored puta.

Poveravanje poslova

Član 5

Poslovi uređenja i održavanja javnih zelenih površina iz člana 3. i člana 4. stav 1. i 2. ove odluke u gradu Sremska Mitrovica i poslovi održavanja zelenih površina iz člana 4. stav 3. ove odluke na teritoriji grada Sremska Mitrovica poveravaju se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Direkcija)".

Isključivo pravo izvođenja radova na uređenju i održavanju javnih zelenih površina iz člana 3. stav 1. tačka 2. i člana 4. stav 1. tačka 2. ove odluke u gradu Sremska Mitrovica i isključivo pravo izvođenja radova na održavanju zelenih površina iz člana 4. stav 3. ove odluke na teritoriji grada Sremska Mitrovica ima Javno preduzeće "Komunalije" (u daljem tekstu: JKP).

Radove iz stava 2. ovog člana JKP obavlja po nalogu i nadzoru Direkcije, na osnovu godišnjih ugovora, koji zaključuje sa Direkcijom.

Poslovi uređenja i održavanja javnih zelenih površina u naselju gradskog karaktera Mačvanska Mitrovica, u prigradskom naselju Laćarak i u naseljenim mestima na teritoriji grada Sremska Mitrovica poveravaju se mesnoj zajednici, s tim što je Direkcija obavezna da na zahtev mesne zajednice daje idejna rešenja i stručne savete.

O uređenju i održavanju zelenih površina posebne namene staraju se preduzeća, ustanove i druga pravna lica odnosno preduzetnici koji neposredno koriste te površine ili kojima su te površine poverene na upravljanje, uređenje i održavanje zajedno sa objektima izgrađenim na tim površinama.

Poveravanje poslova drugom izvođaču

Član 6

Pojedine poslove uređenja i održavanja javne zelene površine Direkcija, odnosno mesna zajednica može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku po zakonom propisanom postupku.

Program uređenja i održavanja javnih zelenih površina

Član 7

Uređenje i održavanje javnih zelenih površina vrši se na osnovu godišnjih programa uređenja i održavanja javnih zelenih površina sa okvirnim planovima (u daljem tekstu: Program uređenja i Program održavanja), koji izrađuje Direkcija (na osnovu projekata ozelenjavanja i odredaba ove odluke) uz pribavljeno mišljenje Gradske uprave za urbanizam i stambeno komunalne poslove.

Programom održavanja uređuje se i održavanje zelenih površina iz člana 2. tačke 3. ove odluke.

Programe iz stava 1. ovog člana donosi Skupština grada do kraja tekuće godine za narednu godinu.

Na osnovu donetih programa iz stava 1. ovog člana Direkcija i JKP zaključuju godišnje ugovore, na koje saglasnost daje Gradsko veće.

Uređenje i održavanje javnih zelenih površina o kojima se staraju mesne zajednice vrši se u skladu sa godišnjim programom mesne zajednice, na koji saglasnost daje Skupština grada u skladu sa posebnom odlukom.

II - NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U UREĐENJU I ODRŽAVANJU ZELENIH POVRŠINA

Obaveze Direkcije i mesne zajednice

Član 8

Direkcija, odnosno mesna zajednica su dužne da svoj rad i poslovanje organizuju tako da kroz realizaciju programa iz člana 7. ove odluke trajno i nesmetano obavljaju komunalnu delatnost uređenja odnosno održavanja javnih zelenih površina i u skladu sa odredbama ove odluke obezbede propisan obim, vrstu i kvalitet obavljanja poverenih poslova.

Član 9

Direkcija je dužna da komunalnoj inspekciji odnosno inspekciji za zaštitu životne sredine dostavi mesečne planove, naloge, izveštaje, uslove za zauzimanje odnosno uslove za raskopavanje i uslove za vraćanje u prvobitno stanje javnih zelenih površina.

Obaveze preduzeća, ustanova i drugih pravnih lica

Član 10

Preduzeća, ustanove i druga pravna lica odnosno preduzetnici iz člana 5. stav 5. ove odluke dužna su da trajno, odnosno u kontinuitetu uređuju i održavaju javne zelene površine iz člana 2. tačke 2. ove odluke, koje neposredno koriste odnosno kojima su te površine poverene na upravljanje, uređenje i održavanje zajedno sa objektima izgrađenim na tim površinama.

Obaveze vlasnika odnosno korisnika

Član 11

Vlasnici odnosno korisnici zelenih površina uz poslovne i stambene objekte, livada i neizgrađenog građevinskog zemljišta, kao i drugih sličnih površina koje se graniče sa javnim površinama, moraju ove površine redovno održavati.

Ako se zelena površina iz stava 1. ovog člana ne održava na način utvrđen u prethodnom stavu i na taj način ometa korišćenje javne površine, komunalni inspektor će njegovom vlasniku odnosno korisniku rešenjem naložiti da uočene nedostatke otkloni.

Član 12

Vlasnik odnosno korisnik objekta odnosno zemljišta je dužan da održava javnu zelenu površinu u dužini objekta odnosno zemljišta koje koristi.

Pod održavanjem u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se opšti nadzor, osnovna nega ukrasnog grmlja, cveća i trave, kao i čišćenje celokupne površine.

Prekid u obavljanju komunalne delatnosti

Član 13

Ako usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti uređenja odnosno održavanja javnih zelenih površina, Direkcija odnosno mesna zajednica mora bez odlaganja preduzeti mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida.

Mere koje Direkcija odnosno mesna zajednica u slučaju iz stava 1. ovog člana preduzima, su:

1) radno angažovanje zaposlenih na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u obavljanju komunalne delatnosti, kao i eventualno angažovanje trećih lica u obezbeđivanju uslova za vršenje komunalne delatnosti;

2) hitna popravka i zamena instalacija i uređaja kojima se obezbeđuje vršenje komunalne delatnosti, odnosno zaštita komunalnih objekata, uređaja i instalacija od daljih havarija.

Gradska uprava za urbanizam i stambeno komunalne poslove može, u slučaju iz prethodnog stava, doneti naredbu kojom određuje i druge mere, kao i mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida nastale situacije.

III - EVIDENCIJA UREĐENIH ZELENIH POVRŠINA

Član 14

Direkcija je dužna da ustroji i vodi evidenciju - katastar uređenih javnih zelenih površina sa podacima o lokaciji, površini, vrsti, broju i stanju biljnog materijala i parkovske opreme, uređaja i objekata na javnim zelenim površinama i o promenama koje nastaju na tim površinama i da o svakoj promeni pismeno kroz mesečne i godišnje izveštaje obaveštava nadležnu inspekciju, Komisiju iz člana 19. ove odluke i Gradsku upravu za urbanizam i stambeno komunalne poslove.

Preduzeća, ustanove i druga pravna lica odnosno preduzetnici iz člana 5. stav 5. ove odluke su dužni da vode evidenciju o stanju biljnog materijala i parkovske opreme, uređaja i objekata na zelenim površinama koje neposredno koriste ili kojima su te površine poverene na upravljanje, uređenje i održavanje, kao i o promenama koje nastaju na tim površinama.

IV - KORIŠĆENJE JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Korišćenje javne zelene površine

Član 15

Javne zelene površine mogu se koristiti, po pravilu, samo u svrhe za koje su namenjene.

Javne zelene površine mogu se, izuzetno, privremeno zauzeti radi održavanja sportskih priredbi, vežbi, izložbi, postavljanja manjih montažnih i drugih objekata, obezbeđenja gradilišta ili postavljanja skela, deponovanja građevinskog materijala i sl. odnosno raskopavati radi izgradnje, rekonstrukcije, održavanja ili sanacije građevinskih i infrastrukturnih objekata, na osnovu pribavljenog odobrenja nadležne Gradske uprave, u skladu sa posebnom odlukom.

Ako se javna zelena površina koristi protivno stavu 1. i stavu 2. ovog člana, komunalni inspektor će rešenjem zabraniti korišćenje te površine i naložiti vraćanje javne zelene površine u prvobitno stanje u skladu sa ovom odlukom.

Uslovi za zauzimanje, raskopavanje i vraćanje javne zelene površine u prvobitno stanje

Član 16

Pre izdavanja odobrenja iz člana 15. ove odluke, podnosilac zahteva je dužan da od Direkcije pribavi uslove za zauzimanje odnosno raskopavanje javne zelene površine i uslove za vraćanje javne zelene površine u prvobitno stanje, koji obavezno sadrže način i rok vraćanja javne zelene površine u prvobitno stanje. Uz zahtev za izdavanje navedenih uslova, podnosilac zahteva je dužan da priloži geodetsku osnovu sa ucrtanim postojećim objektima i zelenilom, kao i skicu prostora koji se zauzima sa planiranim objektima.

Pre izdavanja uslova iz stava 1. ovog člana, Direkcija je dužna da sa podnosiocem zahteva sačini Zapisnik o stanju javne zelene površine koja se privremeno zauzima odnosno raskopava, kao i javnih zelenih površina koje se sa njom neposredno dodiruju pre zauzimanja odnosno raskopavanja, kao i predlog mera za zaštitu zelenila tokom privremenog zauzimanja odnosno raskopavanja, koje se posebno odnose na zaštitu drveća od uništavanja i da izvrši njihovo fotografisanje.

Zapisnik iz stava 2. ovog člana sa fotografijama je sastavni deo uslova.

Način vraćanja javne zelene površine u prvobitno stanje

Član 17

Privremeni korisnik javne zelene površine odnosno investitor kome je odobreno zauzimanje odnosno raskopavanje javne zelene površine je dužan da istu vrati u prvobitno stanje prema uslovima iz člana 16. ove odluke.

Vraćanje javne zelene površine u prvobitno stanje podrazumeva obavezu čišćenja privremeno zauzete ili raskopane javne zelene površine od šuta i drugog otpadnog materijala, nanošenje humusnog sloja i plaćanje novčane naknade za uništeno zelenilo u skladu sa ovom odlukom, radi sadnje odnosno obnove uništenog zelenila.

Visinu novčane naknade iz stava 2. ovog člana utvrđuje Direkcija, u skladu sa odredbama ove odluke i ista se uplaćuje na račun Direkcije na osnovu premera i predračuna radova, pre izdavanja odobrenja za zauzimanje odnosno raskopavanje iz člana 15. stav 2. ove odluke.

Po prestanku korišćenja javne zelene površine Direkcija je dužna da sa privremenim korisnikom sačini Zapisnik o stanju javnih zelenih površina posle privremenog zauzimanja odnosno raskopavanja i izvrši fotografisanje, te na osnovu stanja javnih zelenih površina posle privremenog zauzimanja odnosno raskopavanja sačini konačan obračun novčane naknade iz stava 1. ovog člana.

Obnovu odnosno sadnju uništenog zelenila na javnoj zelenoj površini iz stava 1. ovog člana vrši JKP po nalogu i nadzoru Direkcije.

O izvršenoj obnovi odnosno sadnji Direkcija je dužna da obavesti nadležnu inspekciju.

Odredbe ovog člana shodno se primenjuju i na sve druge slučajeve vraćanja javne zelene površine u prvobitno stanje.

Član 18

Odobrenje iz člana 15. stav 2. ove odluke nadležna Gradska uprava izdaje kada je, pored ispunjavanja ostalih propisanih uslova, podnosilac zahteva pribavio od Direkcije uslove iz člana 16. ove odluke i priložio dokaz o uplati novčane naknade iz člana 17. stava 2. ove odluke.

V - ZAŠTITA ZELENILA NA JAVNIM ZELENIM POVRŠINAMA

Seča zdravih stabala

Član 19

Seča zdravih stabala sa javne zelene površine iz člana 2. tačke 1. ove odluke na teritoriji grada Sremska Mitrovica može se izvršiti samo na osnovu saglasnosti stalne stručne komisije (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Gradska uprava za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana pribavlja Direkcija.

Nadoknada za posečeno zdravo stablo

Član 20

Posečeno stablo iz člana 19. ove odluke se mora nadoknaditi u zavisnosti od vrste drveta, prsnog prečnika i urbanističke-gradske zone u kojoj se nalazi, po principu: broj mladih sadnica koje treba zasaditi zavisi od prsnog prečnika stabla planiranog za uklanjanje (zbir prsnih prečnika mladih sadnica iste vrste treba da bude jednak prsnom prečniku stabla planiranog za uklanjanje, a samo u prvoj i prvoj E zoni kompenzaciona sadnja iznosi dvostruki prsni prečnik stabla planiranog za uklanjanje).

Ukoliko se pribavlja saglasnost na osnovu zahteva zainteresovanih lica, obaveza nadoknade iz stava 1. ovog člana vrši se plaćanjem novčane naknade za sadnju novih stabala, primenom navedenog principa i cene usluga nabavke i sadnje iz Cenovnika JKP za tekuću kalendarsku godinu i ista se uplaćuje na račun Direkcije.

Zahtev za seču zdravih stabala zainteresovano lice podnosi Direkciji.

Obavezu nadoknade iz stava 1. i 2. ovog člana utvrđuje Komisija i ona je sastavni deo saglasnosti iz člana 19. ove odluke.

Seča, sadnja - obnova stabala

Član 21

Seču zdravih stabala vrši isključivo JKP po nalogu i nadzoru Direkcije nakon pribavljanja saglasnosti iz člana 19, a u slučaju iz člana 20. stav 2. ove odluke, kada zainteresovano lice dostavi Direkciji dokaz o uplati novčane naknade.

Obnovu odnosno sadnju novih stabala iz člana 20. stav 1. i 2. ove odluke na javnoj zelenoj površini, vrši isključivo JKP po nalogu i nadzoru Direkcije.

Direkcija određuje mesto sadnje sledećim redosledom: na istom mestu, u neposrednoj blizini, u istoj urbanističkoj - gradskoj zoni ili u drugim zonama.

O izvršenoj sadnji Direkcija obaveštava nadležnu inspekciju i Komisiju.

Slučajevi u kojima se može dati saglasnost

Član 22

Saglasnost iz člana 19. ove odluke može se izdati za delimičnu i potpunu seču zdravih stabala, ako:

1) drvo dostigne fiziološku starosnu granicu saglasno vrsti i staništu ili je prekorači ili se nalazi u takvom stanju da je njegov dalji opstanak neizvestan i stoga je neophodno njegovo uklanjanje;

2) jedan broj primeraka drveća mora da bude odstranjen u interesu održavanja ostalog vrednog drveća (proredna seča);

3) je stanište drveća i samo drveće ugroženo u razvoju, usled podizanja građevinskih objekata, kada ugrožava tuđe vlasništvo ili je ugrožena sigurnost ljudi i ne postoji ni jedna druga mogućnost odbrane od potencijalne opasnosti;

4) postoji namera započinjanja građevinskih radova, odnosno organizacije gradilišta i kada se predviđenim obuhvatom građevine ne mogu postići zahtevana rastojanja od drveća, odnosno kada se ne može izvršiti uspešno presađivanje drveća;

5) javni interes izgradnje javnih objekata, saobraćajnica, infrastrukturno opremanje grada i dr. prevazilazi interes očuvanja drveća;

6) je očuvanje drveća u blizini stambenih objekata na parceli ili susednoj parceli povezano sa nepoželjnim posledicama naročito ako se tokom dana stambeni prostor ne može koristiti bez veštačkog osvetljenja;

7) fizičko ili pravno lice želi da finansira uređenje javne zelene površine ispred svog objekta (kuće, preduzeća, lokala i sl.), na kome se nalazi postojeće zelenilo koje nije obuhvaćeno planom uređenja Direkcije.

Uklanjanje obolelih, oštećenih stabala

Član 23

Direkcija je dužna da sa javne zelene površine iz člana 2. tačka 1. ove odluke uklanja stabla ili delove stabala (koji su oboleli, dotrajali, oštećeni od elementarnih nepogoda ili usled saobraćajnog udesa, ako ugrožavaju život ljudi, normalan saobraćaj ili okolna stabla i sl.) uz prethodno pribavljenu saglasnost Komisije.

Radove na uklanjanju stabala iz stava 1. ovog člana po nalogu i pod nadzorom Direkcije vrši isključivo JKP.

Pravna lica odnosno preduzetnici iz člana 5. stav 5. ove odluke dužna su da postupaju u skladu sa obavezama iz stava 1. ovog člana.

U slučajevima hitnih intervencija, kada su ugroženi bezbednost ljudi i imovine i kada nije moguće sprovesti propisani postupak iz stava 1. ovog člana, uklanjanje stabala ili delova stabala može se izvršiti po nalogu komunalnog inspektora odnosno inspektora za zaštitu životne sredine, s tim što je dužan o naloženim merama da obavesti Direkciju i Komisiju.

Neovlašćeno seča i orezivanje

Član 24

Svaka neovlašćena seča stabala, orezivanje, uklanjanje stabala ili delova stabala sa javne zelene površine, obustavlja se po nalogu nadležnog inspektora.

Zaštita pojedinačnih stabala

Član 25

Prilikom uređivanja (betoniranja, asfaltiranja, popločavanja i sl.) javne površine na kojima se nalaze pojedinačna stabla, investitor odnosno izvođač radova mora ostaviti odgovarajuću slobodnu površinu, prečnika minimalno 0,8 m računajući od stabla drveta kao i izvršiti gradnju rozete oko drveta po uslovima Direkcije i pod nadzorom Direkcije.

Čuvanje humusnog sloja

Član 26

Izvođač radova je dužan da na gradilištu i oko njega sačuva humusni sloj zemljišta određen za javnu zelenu površinu, s tim što nadzor nad izvođenjem radova vrši Direkcija.

Ako je radi nivelacije terena određenog za javnu zelenu površinu potrebno izvršiti čišćenje šuta i nasipanje humusa, izvođač radova je dužan da za gornji sloj upotrebi isključivo humusno zemljište, u dubini najmanje 30 cm.

Pre izvođenja radova iz stava 1. i 2. ovog člana, izvođač radova je dužan da pismeno obavesti Direkciju o lokaciji na kojoj se izvode radovi i datumu izvođenja radova, radi nadzora.

Čuvanje od oštećenja

Član 27

U obavljanju poslovne delatnosti i drugih poslova fizička i pravna lica su dužna da čuvaju javnu zelenu površinu od oštećenja, postavljanjem odgovarajućih pokrivača prilikom prelaska preko zelenila, skretanjem otpadnih voda i drugih tečnosti van zelenila ili na drugi odgovarajući način.

Nadoknada za uništeno drveće

Član 28

Ukoliko se zbog izgradnje objekta ili izvođenja drugih radova, kao i u slučajevima iz člana 24. ove odluke, ili na neki drugi način uništi drveće na javnoj zelenoj površini, ono se mora nadoknaditi plaćanjem novčane naknade na način utvrđen članom 20. stav 1. i 2. ove odluke.

Iskop na udaljenosti manjoj od dva metra od stabla, smatra se sečom stabla i podleže obavezi iz stava 1. ovog člana.

Visinu novčane naknade utvrđuje Direkcija na osnovu cena usluga nabavke i sadnje iz Cenovnika JKP za tekuću kalendarsku godinu i ista se uplaćuje na račun Direkcije.

Obnova odnosno sadnja novih stabala na javnoj zelenoj površini vrši se na način utvrđen članom 21. stav 2, 3. i 4. ove odluke.

Nadoknada za uništen travnjak, cveće, ukrasno grmlje i sl.

Član 29

Ukoliko se zbog izgradnje objekta ili izvođenja drugih radova ili na drugi način uništi travnjak, cveće, ukrasno grmlje i sl. na javnoj zelenoj površini oni se moraj nadoknaditi plaćanjem novčane naknade.

Visinu novčane naknade iz stava 1. ovog člana, utvrđuje Direkcija na osnovu cena usluga nabavke i postavljanja odnosno sadnje busena trave, cveća, grmlja i sl. iz Cenovnik JKP za tekuću kalendarsku godinu i ista se uplaćuje na račun Direkcije.

Obnovu travnjaka odnosno sadnja cveća, grmlja i sl. vrši se shodno odredbama člana 21. stav 2, 3. i 4. ove odluke.

Član 30

Tehnički prijem građevinskih radova ne može se izvršiti bez podnetog dokaza o uplati nadoknade iz člana 28. i 29. ove odluke odnosno vraćanja javne zelene površine u prvobitno stanje u smislu člana 17. ove odluke

VI - POSTAVLJANJE INSTALACIJA I OBAVEZE DISTRIBUTERA

Podzemne instalacije

Član 31

Telegrafske, telefonske, električne, vodovodne, kanalizacione, gasne, toplovodne i druge instalacije na javnoj zelenoj površini i na zemljištu koje je predviđeno za uređenje javne zelene površine, po pravilu, polažu se podzemno.

Prilikom polaganja instalacija iz stava 1. ovog člana mora se obezbediti propisna udaljenost od postojećeg zelenila i to:

- elektro instalacije - 1,5 m;

- vodovodne instalacije - 1,5 m;

- kanalizacione instalacije - od 2,5 do 3,0 m;

- gasne instalacije - od 2,0 do 3,0 m;

- telegrafske, telefonske instalacije - 1,5 m;

- toplovod - od 2,0 do 3,0 m.

Iznad instalacija iz stava 1. ovog člana na javnim zelenim površinama ne sme se saditi drveće.

Nadzemne instalacije i sanitarno-higijenske mere

Član 32

Izuzetno, u park-šumama i na pošumljenim terenima mogu se postavljati vazdušni telegrafski, električni i drugi vodovi pod uslovom da ne ometaju pravilan razvoj vegetacije, ne narušavaju estetski izgled zelenila i ne ometaju normalno korišćenje ovih zelenih površina.

Postojeće nadzemne instalacije, primarne i sekundarne vodove (telegrafske, telefonske, električne i druge mreže) koji prolaze kroz ulične drvorede, distributer je u obavezi da štiti odnosno da finansira sanitarno-higijenske mere, koje se izvode radi njihovog oslobađanja.

Sanitarno-higijenske mere se izvode, po potrebi, po nalogu Direkcije uz prethodnu saglasnost Komisije, kao i na osnovu pismenog zahteva distributera-investitora i opravdanih i urgentnih zahteva fizičkih i pravnih lica.

Sanitarno-higijenske mere izvodi JKP o trošku Distributera, a nadzor vrši Direkcija.

Nakon pribavljanja saglasnosti Komisije, Direkcija dostavlja distributeru primerak naloga sa predmerom i predračunom radova po važećim cenama JKP za tekuću godinu, koji distributer uplaćuje na račun Direkcije. Dokaz o izvršenoj uplati se dostavlja na uvid Direkciji.

Član 33

Nije dozvoljeno izvođenje sanitarno-higijenskih mera iz člana 32. ove odluke od strane Distributera ili drugih izvođača koje angažuje Distributer.

Ukoliko radove na sanitarno-higijenskim merama izvodi distributer ili ih poveri drugom izvođaču, nadležna inspekcija će zabraniti dalje izvođenje radova i naložiti izvođenje radova u skladu sa ovom odlukom.

VII - ZELENILO I SAOBRAĆAJNICE

Član 34

Na mestima na kojima bi se zbog javnog zelenila mogla ometati vidljivost saobraćaja javno zelenilo ne može imati visinu preko 0,50 m računajući od nivoa puta.

Na uglovima raskrsnice u površini trougla, čije stranice iznose dve širine nalegle saobraćajnice, ne sme se saditi vegetacija čiji je biološki uzrast veći od 0,50 m.

VIII - ZABRANJENE RADNJE NA JAVNIM ZELENIM POVRŠINAMA

Član 35

Radi zaštite javnih zelenih površina zabranjeno je:

1) neovlašćena seča stabala, orezivanje, uklanjanje stabala ili delova stabala sa javne zelene površine;

2) oštećenje travnjaka, drveća i drugih zasada;

3) vađenje, odnošenje i uništavanje sadnica drveća, šiblja i cveća, skidanje plodova, sečenje cvetova sa drveća, šiblja i cvetnih gredica, skidanje i pomeranje štitnika i drugih zaštita oko drvorednih sadnica i travnjaka;

4) ležanje i stajanje na klupama;

5) kopanje i iznošenje zemlje, kamena, peska i drugih sastojaka zemljišta sa javnih zelenih površina;

6) puštanje domaćih životinja na javnu zelenu površinu, osim ako je posebnim propisom za to određena;

7) bacanje otpadaka na javnu zelenu površinu;

8) skidanje, uništavanje ili oštećenje putokaza, znakova, natpisnih pločica i sl.;

9) oštećivanje staza, klupa, korpi za otpatke, ograda, uređaja, objekata, opreme i sl. na javnim zelenim površinama;

10) vožnja bilo kojom vrstom vozila i pranje vozila na javnim zelenim površinama, ispuštanje kiseline, motornog ulja i slično;

11) premeštanje klupa, korpi za otpatke ili rekvizita za dečije igre sa mesta na kojima su postavljeni;

12) loženje vatre ili paljenje stabala ili lišća;

13) istovar materijala, robe, ambalaže, ogreva i sl. na travnjacima, travnim terenima i stazama, kao i njihov smeštaj pored drvoreda i drugih zasada;

14) urezivanje imena ili znakova na stablima, klupama, zidovima ili ostalim objektima;

15) postavljanje reklamnih panoa, lepljenje natpisa ili plakata na stablima, ogradama i sl.;

16) zakivanje eksera i klinova u stablo, oštećivanje drveća, šiblja i živica guljenjem-ljuštenjem, bušenjem ili oštećenjem na drugi način;

17) penjanje na drveće, instalacije, ograde ili druge objekte;

18) postavljanje košnica, vaga, panoa, automata za zabavne igre, kamp-kućica i drugih sličnih objekata ili uređaja na javne zelene površine bez odobrenja;

19) trešenje ili pranje tepiha, razastiranje i sušenje sena, bacanje papira i otpadaka, smeća, piljevine, pepela i sl. na javnim zelenim površinama ili njihovo paljenje;

20) igranje loptom van za to određenog terena;

21) parkiranje i zaustavljanje automobila na zelenim površinama;

22) tretiranje štetnim hemijskim sredstvima javne zelene površine;

23) naslanjanje biciklova na stabla i odlaganje biciklova na travi;

24) razapinjanje žice za sušenje veša na javnim zelenim površinama;

25) zalivanje stabala vodom u kojoj su rastvoreni deterdženti;

26) bacanje snega i leda na zelenilo prilikom čišćenja puteva i staza;

27) postavljanje tendi i suncobrana blizu sadnica drveća i naslanjanje i kačenje instalacija, drugih predmeta i stvari na drveće, ograde i druge objekte na javnim površinama;

28) gajenje povrtnih biljaka i poljoprivrednih kultura.

IX - ZAŠTITA ZELENIH POVRŠINA POSEBNE NAMENE

Zabrane

Član 36

Radi zaštite zelenih površina posebne namene, zabranjuje se:

1) ulaz i kretanje neovlašćenih lica;

2) neovlašćeno korišćenje zelenih površina posebne namene (košenje trave, branje biljaka, postavljanje pčelinjaka i sl.);

3) uvođenje i napasanje stoke;

4) izvođenje radova na granici zelenih površina posebne namene bez odobrenja i saglasnosti;

5) izvođenje kućnih ljubimaca.

Obaveze pravnog lica

Član 37

Pravno lice odnosno preduzetnik iz člana 5. stav 5. ove odluke je dužno:

- da organizuje zaštitu i čuvanje zelenih površina posebne namene;

- da ih redovno uređuje i održava;

- da ogradi ili na drugi način označi da se radi o zelenoj površini posebne namene;

- da postavi oznake i natpise o zabranama ulaza, kretanja i korišćenja.

X - ZELENILO U DVORIŠTIMA STAMBENIH I POSLOVNIH OBJEKATA

Član 38

U dvorištu stambenih i poslovnih objekata ne mogu se saditi biljke koje na bilo koji način mogu prouzrokovati oštećenja na nadzemnim i podzemnim instalacijama, ili na bilo koji način ometati korišćenje komunalnih objekata (energetski i drugi objekti u opštoj upotrebi).

U slučaju iz stava 1. ovog člana, nadležni inspektor će naložiti vlasniku odnosno korisniku uklanjanje dela ili cele biljke, uz prethodno mišljenje Komisije i preduzeća čije su instalacije odnosno komunalni, energetski i drugi objekti ugroženi.

Određivanje biljnih kultura koje se ne mogu gajiti na teritoriji grada

Član 39

Gradska uprava za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, po prethodno pribavljenom mišljenju Direkcije i Komisije, može odrediti koje se biljne kulture ne mogu gajiti na teritoriji grada, ili na pojedinim delovima te teritorije i koje se vrste drveća ne mogu saditi u dvorištima i baštama sa ulične strane.

XI - SREDSTVA ZA UREĐENJA I ODRŽAVANJA JAVNIH ZELENIH POVRŠINA

Član 40

Sredstva za obavljanje poslova uređenja i održavanja javnih zelenih površina, obezbeđuju se u budžetu grada u skladu sa zakonom i usvojenim godišnjim programom uređenja i održavanja javnih zelenih površina iz člana 7. ove odluke.

Član 41

Fizičko ili pravno lice može da finansira uređenje javne zelene površine ispred svog objekta (kuće, preduzeća, lokala i sl.) u skladu sa ovom odlukom.

Zahtev za uređenja javne zelene površine podnosi se Direkciji, a radove na uređenju vrši JKP.

XII - NADZOR

Član 42

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove, kontrolu i održavanje komunalnog reda vrši Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove putem komunalne policije a kada je u pitanju zaštita zelenila i Gradska uprava za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i nad obavljanjem komunalne delatnosti vrši komunalni inspektor, a kada je u pitanju zaštita zelenila i inspektor za zaštitu životne sredine.

Na rešenja inspektora iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje iz stava 3. ovog člana ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 43

Održavanje komunalnog reda u oblasti uređenja i održavanja parkova, zelenih i rekreacionih površina u skladu sa ovom odlukom obavlja komunalna policija, koja može da izdaje prekršajni nalog kada je za prekršaj ovom odlukom od sankcija predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu i preduzima druge mere na osnovu ovlašćenja koja su im data zakonom.

XIII - KAZNENE ODREDBE

Član 44

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 kazniće se za prekršaj Direkcija odnosno mesna zajednica ako:

1) ne organizuje svoj rad i poslovanje na način utvrđen u članu 8. ove odluke;

2) ne dostavi komunalnoj inspekciji odnosno inspekciji za zaštitu životne sredine mesečne planove, naloge, izveštaje, uslove za zauzimanje, odnosno raskopavanje i uslove za vraćanje u prvobitno stanje (član 9. odluke);

3) ne preduzimaju mere iz člana 13. ove odluke;

4) ne ustroji evidenciju uređenih javnih zelenih površina iz člana 14. stav 1. ove odluke;

5) ne sačini zapisnik o stanju javne zelene površine pre privremenog zauzimanja, odnosno raskopavanja (član 16. stav 2.);

6) ne sačini zapisnik o stanju javne zelene površine posle privremenog zauzimanja, odnosno raskopavanja (član 17. stav 4.);

7) ne izda nalog za obnovu i sadnju i ne izvrši nadzor (član 17. stav 5.);

8) o izvršenoj obnovi i sadnji ne obavesti inspekciju (član 17. stav 6.);

9) postupa suprotno članu 23. ove odluke;

10) ne izda nalog za obnovu odnosno sadnju novih stabala na javnoj zelenoj površini i ne izvrši nadzor (član 28. stav 4. ove odluke);

11) ne izda nalog za obnovu travnjaka odnosno sadnju cveća, grmlja i ne izvrši nadzor (član 29. stav 3. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, i odgovorno lice u Direkciji odnosno mesnoj zajednici.

Član 45

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 kazniće se za prekršaj JKP odnosno mesna zajednica ako:

1) ne izvrši obnovu odnosno sadnju uništenog zelenila na javnoj zelenoj površini po nalogu i nadzoru Direkcije (člana 17. stava 5. ove odluke);

2) radove na uklanjanju stabla ili delove stabala vrši suprotno članu 23. ove odluke;

3) ne izvrši obnovu odnosno sadnju novih stabala na javnoj zelenoj površini po nalogu i nadzoru Direkcije (član 28. stav 4. ove odluke).

4) ne izvrši obnovu travnjaka odnosno sadnju cveća, grmlja i sl. po nalogu i nadzoru Direkcije (član 29. stav 3. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, i odgovorno lice u JKP odnosno mesnoj zajednici.

Član 46

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 300.000,00 kazniće se za prekršaj pravno lice koje neposredno koristi javnu zelenu površinu ili kome je ta površina poverena na upravljanje, uređenje i održavanje ako:

1) ne uređuje i održava javne zelene površine koje neposredno koriste ili su im poverene na upravljanje, uređenje i održavanje zajedno sa objektima izgrađenim na tim površinama (član 10.);

2) ne ustroji evidenciju uređenih javnih zelenih površina koje neposredno koriste ili koje su mu površine poverene na upravljanje, uređenje i održavanje (član 14. stav 2.);

3) ne uklanja stabla ili delove stabala na način utvrđen članom 23. ove odluke;

4) ne izvrši neku od radnji iz člana 37. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000,00 dinara do 100.000,00 dinara, preduzetnik koji neposredno koristi javnu zelenu površinu ili kome je ta površina poverena na upravljanje, uređenje i održavanje.

Član 47

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 300.000,00 kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) ne izvrši vraćanje javne zelene površine u smislu člana 17. ove odluke;

2) prilikom uređivanja (betoniranja, asfaltiranja, popločavanja i sl.) javne površine na kojima se nalaze pojedinačna stabla, ne ostavi odgovarajuću slobodnu površinu oko stabla odnosno ne postupi u skladu sa članom 25. ove odluke;

3) ne očisti površinu od šuta i ne sačuva humusni sloj zemljišta određen za zelenu površinu (član 26.),

4) ne zaštiti javnu zelenu površinu na način utvrđen članom 27. ove odluke;

5) ne nadoknadi uništeno drveće u smislu člana 28. ove odluke;

6) ne nadoknadi uništen travnjak, cveće, ukrasno grmlje i sl. na način utvrđen u članu 29. ove odluke;

7) postupa suprotno članu 31. ove odluke;

8) postupa suprotno članu 32. ove odluke;

9) ne postupi po rešenju nadležnog inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara, preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. tačke 1), 2), 3), 4), 5), 6), i 9). Ovog člana novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, kazniće se fizičko lice.

Član 48

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara u fiksnom iznosu, kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1) neovlašćeno seče stablo, orezuje, uklanja stablo ili delova stabla sa javne zelene površine (član 35. tačka 1. ove odluke);

2) oštećuje drveće i druge zasade (član 35. tačka 2. ove odluke);

3) vadi, odnosi i uništava sadnice drveća, šiblja i cveća, skida plodove, sečenje cvetova sa drveća, šiblja i cvetnih gredica, skidanje i pomeranje štitnika i drugih zaštita oko drvorednih sadnica i travnjaka (član 35. tačka 3. ove odluke);

4) leži i stoji na klupi (član 35. tačka 4. ove odluke);

5) kopa i iznosi zemlju, kamenje, pesak i druge sastojke zemljišta sa javnih zelenih površina (član 35. tačka 5. ove odluke);

6) pušta domaće životinje na javnu zelenu površinu, osim ako je posebnim propisom za to određena (član 35. tačka 6. ove odluke);

7) baca otpatke na javnu zelenu površinu (član 35. tačka 7. ove odluke);

8) skida, uništava ili oštećuje putokaze, znakove, natpise pločica i sl. (član 35. tačka 8. ove odluke);

9) oštećuje staze, klupe, korpe za otpatke, ograde, uređaje, opremu, objekte i ostale sadržaje na javnim zelenim površinama (član 35. tačka 9. ove odluke);

10) se vozi bilo kojom vrstom vozila i pere vozila na javnim zelenim površinama, ispušta kiseline, motorno ulje i slično (član 35. tačka 10. ove odluke);

11) premešta klupe, korpe za otpatke ili rekvizite za dečije igre sa mesta na kojima su postavljeni (član 35. tačka 11. ove odluke);

12) loži vatru ili pali stabla ili lišće na javnoj zelenoj površini (član 35. tačka 12. ove odluke);

13) vrši istovar materijala, robe, ambalaže, ogreva i sl. na travnjacima, travnim terenima i stazama, kao i njihov smeštaj pored drvoreda i drugih zasada (član 35. tačka 13. ove odluke);

14) urezuje imena ili znakove na stablima, klupama, zidovima ili ostalim objektima (član 35. tačka 14. ove odluke);

15) postavlja reklamne panoe, lepi natpise ili plakate na stablima, ogradama i sl. (član 35. tačka 15. ove odluke);

16) zakiva eksere i klinove u stablo, oštećuje drveće, šiblje i živicu guljenjem-ljuštenjem, bušenjem ili oštećenjem na drugi način (član 35. tačka 16. ove odluke);

17) se penje na drveće, instalacije, ograde ili druge objekte (član 35. tačka 17. ove odluke);

18) postavlja košnice, vage, panoa, automate za zabavne igre, kamp-kućica i drugih sličnih objekata ili uređaja na javnu zelenu površinu bez odobrenja (član 35. tačka 18. ove odluke);

19) trese ili pere tepihe, razastire i suši seno, baca papire i otpatke, smeće, piljevine, pepeo i sl. na javnoj zelenoj površini ili njihovo paljenje (član 35. tačka 19. ove odluke);

20) se igra loptom van za to određenog terena (član 35. tačka 20. ove odluke);

21) parkira i zaustavlja vozila na zelenoj površini (član 35. tačka 21. ove odluke);

22) tretira javnu zelenu površinu štetnim hemijskim sredstvima (član 35. tačka 22);

23) naslanja bicikl na stabla i odlaže biciklove na travi (član 35. tačka 23. ove odluke);

24) razapinje žice za sušenje veša (član 35. tačka 24. ove odluke);

25) zaliva stabla vodom u kojoj su rastvoreni deterdženti (član 35. tačka 25. ove odluke);

26) baca sneg i led na zelenilo prilikom čišćenja puteva i staza (član 35. tačka 26);

27) postavlja tende i suncobrane blizu sadnica drveća, naslanjanje i kačenje drugih predmeta i stvari na drveće (član 35. tačka 27. ove odluke);

28) gaji povrtne biljke i poljoprivredne kulture na javnoj zelenoj površini (član 35. tačka 28. ove odluke);

29) izvrši neku od radnji iz člana 36. ove odluke;

30) ako fizičko lice ne održava zelenu površinu uz poslovne i stambene objekte, livade i neizgrađeno građevinsko zemljišta, kao i druge slične površine koje se graniče sa javnim površinama (član 11. ove Odluke)

31) ako fizičko lice ne održava javnu zelenu površinu u dužini objekta, odnosno zemljišta koje koristi (član 12. ove Odluke).

Za prekršaj iz stava 1. tačke 1), 2), 5), 7), 9), 13), 15), 18), 22), 25), 27), 30) i 31) ovog člana novčanom kaznom od 20.000,00 dinara u fiksnom iznosu, kazniće se pravno lice i preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

XIV - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 49

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Službeni list Opština Srema", br. 8/98 i 6/2002).

Član 50

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2014)

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka na način kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Sremska Mitrovica", br. 2/2010.