PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2014. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 58/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program postregistracione kontrole za 2014. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Godišnjim programom obezbeđuje se kontrola registrovanih sredstava za zaštitu bilja ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Član 2

Godišnji program sadrži: plan uzimanja uzoraka, vrstu i broj uzoraka, način uzimanja i ispitivanja uzoraka, objekte iz kojih se uzima uzorak, dinamiku uzimanja uzoraka (u daljem tekstu: Plan uzorkovanja i ispitivanja), kao i mere koje se preduzimaju kada se utvrdi da su ostaci sredstava za zaštitu bilja veći od propisanih maksimalno dozvoljenih količina (u daljem tekstu: preduzimanje mera).

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PROGRAM
POSTREGISTRACIONE KONTROLE ZA 2014. GODINU*

1. Cilj sprovođenja Godišnjeg programa

Godišnji program sprovodi se u cilju:

1) praćenja stanja (monitoringa) u oblasti ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani u smislu prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog i životinjskog porekla u Republici Srbiji;

2) upoznavanje proizvođača, distributera, uvoznika i potrošača o utvrđenim nepravilnostima;

3) isključivanje iz prometa u Republici Srbiji hrane biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani.

U cilju kontrole sprovođenja Godišnjeg programa, sačinjava se Godišnji izveštaj o ispitivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Godišnji izveštaj), najkasnije do 31. maja 2015. godine, koji sadrži:

1) analize rezultata kontrole;

2) moguće razloge prekoračenja utvrđenih maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, sa odgovarajućim primedbama koje se odnose na mogućnosti upravljanja rizikom;

3) procenu izloženosti potrošača ostacima sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji;

4) granice detekcije (LOD) koje su primenjene;

5) podatke o laboratorijama koje su vršile ispitivanje uzoraka;

6) detalje o primeni preduzetih mera.

Godišnji izveštaj može da sadrži i podatke o hrani koja će se uzorkovati i ispitivati u narednom periodu u okviru godišnjih programa.

______________
* Godišnji program postregistracione kontrole za 2014. godinu delimično je zasnovan na Implementacionoj Uredbi Evropske komisije (EU), br. 788/2012. godine od 31. avgusta 2012. godine o koordinisanom višegodišnjem programu kontrole Evropske unije za 2013, 2014. i 2015. godinu da bi se obezbedilo poštovanje maksimalnih nivoa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porekla (Commission Implementing Regulation (EU) No 788/2012 of 31 August 2011 concerning a coordinated multiannual control programme of the Union for 2013, 2014 and 2015 to ensure compliance with maximum residue levels of pesticides and to assess the consumer exposure to pesticide residues in and on food of plant and animal origin).

2. Plan uzorkovanja i ispitivanja

Uzorkovanje hrane, objekti iz kojih se uzimaju uzorci i dinamika uzimanja uzoraka

Uzorkovanje hrane biljnog i životinjskog porekla vrši se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Uzorkovanje hrane vrši nadležna inspekcija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

Uzorkovanje se vrši u objektima za promet hrane na veliko i malo i kod primarnih proizvođača hrane u toku 2014. godine, u zavisnosti od vrste hrane.

Uzimanje uzoraka, vrsta i broj uzoraka

Hrana biljnog i životinjskog porekla, broj uzoraka u zavisnosti od vrste hrane i procenta hrane iz domaće proizvodnje, odnosno iz uvoza, koja je obuhvaćena Godišnjim programom, data je u Tabeli 1. - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Tabela 1).

Tabela 1. - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja

Hrana

Ukupan broj uzoraka po vrsti hrane

Broj uzoraka i procenat hrane iz domaće proizvodnje

Broj uzoraka i procenat hrane iz uvoza

Jabuka

100

70 (70%)

30 (30%)

Banana

26

-

26 (100%)

Malina

100

100 (100%)

-

Stono grožđe

24

16 (80%)

8 (20%)

Breskva, uključujući nektarine i slične hibride

26

13 (50%)

13 (50%)

Kruška

30

20 (66%)

10 (34%)

Jagoda

30

20 (66%)

10 (34%)

Šljiva - sveža iz konvencionalne proizvodnje

20

20 (100%)

-

Šljiva - sveža iz organske proizvodnje

10

10 (100%)

-

Šljiva - suva

20

20 (100%)

-

Pomorandža

20

-

20 (100%)

Mandarina

20

-

20 (100%)

Trešnja

70

49 (70%)

21 (30%)

Plavi patlidžan

20

10 (50%)

10 (50%)

Karfiol

20

10 (50%)

10 (50%)

Krastavac

30

20 (66%)

10 (34%)

Salata - iz konvencionalne proizvodnje

40

30 (80%)

10 (20%)

Salata - iz organske proizvodnje

10

10 (100%)

-

Grašak bez mahune - svež

15

9 (60%)

6 (40%)

Grašak bez mahune - zamrznut

15

9 (60%)

6 (40%)

Pasulj - iz konvencionalne proizvodnje

20

10 (50%)

10 (50%)

Pasulj - iz organske proizvodnje

10

10 (100%)

-

Slatka paprika

30

15 (50%)

15 (50%)

Krompir

70

56 (80%)

14 (20%)

Pirinač

20

-

20 (100%)

Spanać - svež

15

9 (60%)

6 (40%)

Spanać - zamrznut

15

9 (60%)

6 (40%)

Paradajz - iz konvencionalne proizvodnje

40

20 (50%)

20 (50%)

Paradajz - iz organske proizvodnje

10

10 (100%)

-

Brašno - pšenično

20

10 (50%)

10 (50%)

Hleb - beli

10

10 (100%)

-

Hleb - specijalne vrste

20

20 (100%)

-

Sok od pomorandže

15

9 (60%)

6 (40%)

Devičansko maslinovo ulje

15

-

15 (100%)

Hrana za bebe - voćne kašice

25

15 (60%)

10 (40%)

Hrana za bebe - voćne kašice iz organske proizvodnje

5

-

5 (100%)

Hrana za bebe - sokovi

25

15 (60%)

10 (40%)

Hrana za bebe - sokovi iz organske proizvodnje

5

-

5 (100%)

Kravlje mleko - sirovo

12

12 (100%)

-

Kravlje mleko - u prahu

12

-

12 (100%)

Svinjsko meso

24

10 (42%)

14 (58%)

Meso živine

24

14 (58%)

10 (42%)

Jetra - svinjska

12

6 (50%)

6 (50%)

Jetra - živinska

12

6 (50%)

6 (50%)

Jetra - goveđa

12

6 (50%)

6 (50%)

Ukupan broj uzoraka

1.124

703 (62%)

421 (38%)

Ispitivanje hrane

U hrani biljnog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 2. - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla.

Tabela 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1.

2,4-D

Ispituje se u pomorandžama i mandarinama.

2.

Abamektin

-

3.

Acetamiprid

-

4.

Aldikarb

Definicija ostataka: Suma aldikarba, njegovih sulfoksida i sulfona, izražena kao aldikarb.

5.

Amitraz

Ispituje se u jabukama, kruškama i paradajzu.

6.

Azinfos-metil

-

7.

Azoksistrobin

-

8.

Bifentrin

-

9.

Bitertanol

-

10.

Boskalid

-

11.

Bromidni jon

Ispituje se samo u salati i paradajzu.

12.

Bromopropilate

-

13.

Ciflutrin

Definicija ostataka: Ciflutrin, uključujući i smeše izomera (smeša izomera).

14.

Cipermetrin

Definicija ostataka: Cipermetrin uključujući i smeše izomera (smeša izomera).

15.

Ciprokonazol

-

16.

Deltametrin
(cis-deltametrin)

-

17.

Diazinon

-

18.

Difenokonazol

-

19.

Dimetoat

Definicija ostataka: Suma dimetoata i ometoata izražena kao dimetoat.

20.

Ditiokarbamati

Ne ispituje se u soku od pomorandže i devičanskom maslinovom ulju.

21.

Endosulfan

Definicija ostataka: Suma α- i B- izomera i endosulfan-sulfata izražena kao endosulfan.

22.

Epoksiconazole

-

23.

Fenarimol

Ne ispituje se u hlebu.

24.

Fenitrotion

-

25.

Fenpropatrin

-

26.

Fenvalerat/Esfenvalerate(suma)

Definicija ostataka: Suma RS/SR i RR/SS izomera.
Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

27.

Flusilazol

-

28.

Folpet

Specifična definicija sume kaptana i folpeta primenjuje se na jabučasto voće, jagode, pasulj i paradajz. Za ostalu hranu definicija ostataka uključuje samo folpet.

29.

Fozalon

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

30.

Glifosat

Ispituje se samo u brašnu.

31.

Heksakonazol

-

32.

Hlorotalonil

-

33.

Hlorpiriphos

-

34.

Imidakloprid

-

35.

Kaptan

Specifična definicija sume kaptana i folpeta primenjuje se na jabučasto voće, jagode, pasulj i paradajz. Za ostalu hranu definicija ostataka uključuje samo kaptan. Kaptan i folpet se saopštavaju i pojedinačno i kao suma.

36.

Karbaril

-

37.

Karbendazim

Definicija ostataka: Suma benomila i karbendazima izražena kao karbendazim.

38.

Karbofuran

Definicija ostataka: Suma karbofurana i 3-hidroksikarbofuran izražena kao karbofuran.

39.

Karbosulfan

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

40.

Klofentezin

Ne ispituje se u brašnu i hlebu.

41.

Kresoksim-metil

-

42.

Lambda-cihalotrin

-

43.

Malation

Definicija ostataka: Suma malationa i malaoksona izražena kao malation.

44.

Metalaksil

Definicija ostataka: Metalaksil uključujući smešu izometa, kao i metalaksil -M (suma isomer).

45.

Metkonazol

-

46.

Metidation

-

47.

Metiokarb

Definicija ostataka: Suma metiokarba i metiokarb-sulfoksida i sulfona, izražena kao metikkarb.

48.

Metomil

Definicija ostataka: Metomil i tiodikarb (suma metomila i tiodikarba izražena kao metomil).

49.

Miclobutanil

-

50.

Paration-metil

Definicija ostataka: Suma paration-metila i paraokson-metila izražena kao paration-metil.
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

51.

Penkonazol

-

52.

Pirimikarb

Definicija ostataka: Suma pirimikarba i desmetilpirimikarba izražena kao pirimikarb.

53.

Pirimiphos-metil

Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

54.

Prohloraz

Definicija ostataka: Suma prohloraza i njegovih metabolita koji sadrže 2,4,6-tri-hlorfenol, izražena kao prohloraz.

55.

Prosimidon

-

56.

Propikonazole

-

57.

Propoksur

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

58.

Propizamide

-

59.

Tebukonazole

-

60.

Tiametoksam

Definicija ostataka: Suma tiametoksama i klotianidina, izražena kao tiametoksam.

61.

Triadimefon i Triadimenol

Definicija ostataka: Suma triadimefona i triadimenola.

62.

Vinklozolin

Ne ispituje se u hlebu.
Definicija ostataka: Suma vinklozolina i njegovih metabolita koji sadrže 3,5-di-hloraninilin, izražena kao vinklozolin.
Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

U hrani životinjskog porekla utvrđenoj u Tabeli 1 ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla.

Tabela 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1.

Aldrin i dieldrin

Definicija ostataka: Kombinacija aldrina i dieldrina, izražena kao dieldrin.
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

2.

Cipermetrin

-

3.

DDT

-

4.

Deltametrin

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

5.

Diazinon

-

6.

Endosulfan

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

7.

Endrin

-

8.

Fention

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

9.

Fenvalerat/Esfenvalerat

Supstanca kod koje je ostatke teško definisati. Laboratorija radi ispitivanje u skladu sa punom definicijom ostatka u skladu sa mogućnostima i kapacitetima i izveštava rezultat na dogovorenoj SSD.

10.

Heptahlor

Definicija ostataka: Suma heptahlora i heptahlor epoksida, izražena kao heptahlor.

11.

Heksahlorobenzen

-

12.

Heksahlorcikloheksan (HCH), alfa-izomer

-

13.

Heksahlorcikloheksan (HCH), beta-izomer

-

14.

Heksahlorcikloheksan (HCH), gama izomer (Lindan)

-

15.

Hlordan

Definicija ostataka: Suma cis- i trans-izomera i oksihlordana, izražena kao hlordan.
Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

16.

Hlorpirifos

-

17.

Karbendazim tiofanat-metil

Definicija ostataka: karbendazim tiofanat-metil karbendazim.

18.

Metidation

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

19.

Paration

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

20.

Permetrin

Definicija ostataka: Suma cis- i trans-permetrina.

21.

Pirimifof metil

-

22.

Pirazofos

Laboratorije koje nemaju validovan metod za ispitivanje ostataka ove aktivne supstance za 2014. godinu neće se tražiti validacija metode.

Laboratorijsko ispitivanje hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja vrše laboratorije koje su na osnovu sprovedenog konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, zaključile ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, i to:

1) SP Laboratorija, Bečej - za hranu biljnog porekla, odnosno sveže voće i povrće, brašno i hleb;

2) Institut za hemiju i tehnologiju mesa, Beograd - za hranu životinjskog porekla;

3) Gradski zavod za zaštitu zdravlja, Beograd - za hranu za bebe, sok od pomorandže i devičansko maslinovo ulje.

3. Preduzimanje mera

Kada se ispitivanjem uzoraka utvrdi da nivo ostataka sredstva za zaštitu bilja nije u skladu sa maksimalno propisanim količinama ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za zaštitu bilja i zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.