ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE UREĐENJA DELA PRIOBALJA GRADA BEOGRADA - PODRUČJE PRIOBALJA REKE SAVE ZA PROJEKAT "BEOGRAD NA VODI"

("Sl. glasnik RS", br. 58/2014)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Preliminarna granica Prostornog plana obuhvata delove područja grada Beograda površine od oko 170 hektara, i to:

- u KO Savski venac: u zoni Brankovog mosta kat. parc. br. 438/1 i 438/7; u zoni uz Karađorđevu ulicu kat. parc. br. 423, 424, 425, 428, 430, 432/1, 421, 420, 441, 443, 445, 446, 472, 473/1, 473/6, 473/4 i 462/2; u zoni Savskog trga kat. parc. br. 811, 812 i 813; u zoni između Savskog trga i Drinske ulice katastarska parcela broj 836; u zoni Mostarske petlje kat. parc. br. 1508/1 i 10653/1, do obale reke Save kod Starog železničkog mosta; u zoni Savskog priobalja katastarsku parcelu broj 3292;

- u KO Novi Beograd kat. parc. br. 6628/1, 6628/2, 5390, 6631/1, 2390 i 2387.

Granica Prostornog plana može obuhvatiti i područja potrebna za izgradnju objekata i sistema komunalne i druge infrastrukture na području grada Beograda izvan navedenih zona.

U fazi izrade Nacrta prostornog plana, biće utvrđena konačna granica Prostornog plana.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Prostorni plan sadrži: polazne osnove za izradu plana; ocenu postojećeg stanja (SWOT analiza); posebno obeležavanje građevinskog područja sa granicama područja; ciljeve, principe i operativne ciljeve prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju i propoziciju zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema; koncepciju i propozicije u odnosu na eventualne demografsko-socijalne probleme; prostorni razvoj funkcije posebne namene, distribuciju aktivnosti i upotrebu zemljišta; prostorni razvoj saobraćaja, infrastrukturnih sistema i povezivanje sa drugim mrežama; pravila uređenja i građenja i druge elemente regulacije; detaljnu namenu zemljišta, regulacione linije ulica i javnih površina i građevinske linije sa elementima za obeležavanje na geodetskoj podlozi, nivelacione kote ulica i javnih površina, popis parcela i opis lokacija za javne površine, sadržaje i objekte, koridore i kapacitete za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu i druge elemente značajne za sprovođenje Prostornog plana; područja za izradu planova detaljne regulacije i urbanističko-tehničkih dokumenata; mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara; mere zaštite životne sredine; mere i instrumenti za ostvarivanje prostornog plana područja posebne namene i faznost u realizaciji planskih rešenja.

Prostorni plan će predstavljati osnov za izdavanje informacije o lokaciji i lokacijske dozvole, a po potrebi i za izradu planova detaljne regulacije i urbanističko-tehničkih dokumenata.

Sastavni deo Prostornog plana čini i strateška procena uticaja na životnu sredinu.

4. U toku izrade Prostornog plana neće se pristupiti izradi koncepta plana, u skladu sa članom 48. stav 8. Zakona o planiranju i izgradnji.

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, komunalne infrastrukture, ekonomije i regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana bez naknade, sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

Nadležni organ, odnosno organizacija, ustupiće postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, nosiocu izrade Prostornog plana, bez naknade u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

7. Rok za izradu Nacrta prostornog plana je šest meseci od stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje iz budžeta Republike Srbije.

9. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u prostorijama Skupštine grada Beograda.

10. Po usvajanju ove odluke pristupiće se izradi odluke o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikaz područja Prostornog plana