ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZAKUPNINA ZA POSLOVNI PROSTOR U JAVNOJ SVOJINI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 2/2014)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se način i postupak utvrđivanja zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini grada Smedereva.

Član 2

Cena zakupa poslovnog prostora utvrđuje se u zavisnosti od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi i delatnosti koja se u prostoru obavlja.

Zakupnina za poslovni prostor na mesečnom nivou određuje se množenjem cene zakupa sa površinom poslovnog prostora.

CENA ZAKUPA POSLOVNOG PROSTORA
(izražena u din/m2) bez PDV-a

DELATNOST

ZONA

 EKSTRA 

I

II

trgovina, ugostiteljstvo

522,00

396,30

265,80

usluge, ostale delatnosti

398,70

314,90

206,00

proizvodnja, zanatstvo

265,80

206,00

134,10

kancelarije za rad političkih, društvenih, sindikalnih, nevladinih, verskih i sl. organizacija, udruženja građana, društava i klubova kancelarije za rad organizacija u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, nauke, kulture, sporta i humanitarnih organizacija

200,00

150,00

100,00

Zakupnina za poslovni prostor - kancelarije za delatnosti društvenih, nevladinih, verskih i sl. organizacija, udruženja građana, društava i klubova, organizacija u oblasti obrazovanja, zdravstvene, socijalne i dečje zaštite, nauke, kulture, sporta i humanitarnih organizacija, a koji se sa preko 50% finansiraju iz budžetskih sredstava i zakupnina za poslovni prostor u kome je sedište gradskog odbora političke stranke ili grupe građana koji imaju odbornike u Skupštini grada Smedereva, cena zakupa utvrđuje se u iznosu od 25% od cene utvrđene u tabeli stava 2. ovog člana.

Za poslovni prostor - kancelarije u kome je sedište gradskog odbora političke stranke ili grupe građana koji nemaju odbornike u Skupštini grada Smedereva, a imaju poslanike u Skupštini Republike Srbije, a prebivalište poslanika je na teritoriji grada Smedereva, kao i za poslovni prostor - kancelarije društvenih, nevladinih, verskih i sl. organizacija, udruženja građana, društava i klubova, organizacija u oblasti obrazovanja, zdravstvene, socijalne i dečje zaštite, nauke, kulture, sporta i humanitarnih organizacija koje se ne finansiraju iz budžetskih sredstava utvrđuje se zakupnina u iznosu od 50% od cene utvrđene u tabeli stava 2. ovog člana.

Cena zakupa za poslovni prostor u selima utvrđuje se u iznosu od 50% od cene zakupa poslovnog prostora u II zoni.

Član 3

Cene zakupa poslovnog prostora utvrđene u članu 2. ove Odluke su početne cene za izdavanje poslovnog prostora u zakup.

Početna cena za davanje poslovnog prostora u zakup može biti utvrđena i u evrima koja odgovara dinarskoj protivvrednosti cene zakupa iz člana 2. ove Odluke.

Ukoliko je zakupnina utvrđena u evrima, fakturisanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije na dan fakturisanja, a plaćanje u roku i iznosu na fakturi.

Na mesečni iznos zakupnine koji je postignut po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i neposredne pogodbe obračunaće se porez na dodatu vrednost.

Član 4

Zakupcima poslovnog prostora koji obavljaju trgovinsku, ugostiteljsku, proizvodnu, zanatsku i uslužnu delatnost fakturisaće se zakupnina utvrđena važećim ugovorima o zakupu poslovnog prostora.

Postojećim zakupcima poslovnog prostora koji zakupljeni prostor koriste kao kancelarije za rad političkih, društvenih, sindikalnih, nevladinih, verskih i sl. organizacija, udruženja građana, društava i klubova, za rad organizacija u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, nauke, kulture, sporta i humanitarnih organizacija, zakupnina će se fakturisti shodno članu 2. ove Odluke, počev od faktura za april 2014. godine.

Član 5

Zakupnina za izdvojeni magacinski prostor koji se ne nalazi u okviru poslovnog prostora obračunava se u iznosu od 60% od cene zakupa poslovnog prostora utvrđene za određenu zonu i delatnost.

Član 6

Zakupnina za pripadajući podrumski prostor obračunava se u iznosu od 30% od zakupnine za poslovni prostor.

Član 7

Zakupnina se plaća do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Ukoliko je u postupku davanja u zakup poslovnog prostora utvrđeno plaćanje zakupnine unapred za određeni period, zakupnina se plaća u skladu sa tim uslovom.

Član 8

U cenu zakupa poslovnog prostora nisu uračunati troškovi tekućeg održavanja poslovnog prostora, troškovi grejanja, utroška električne energije, vode, osiguranje objekta, usluge iznošenja smeća, PTT usluge, komunalne takse i slično, što je u obavezi da snosi zakupac.

Član 9

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 11/2013).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".