ODLUKA

O PIJACAMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2014 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se lokacije pijaca na teritoriji grada Kragujevca, način upravljanja pijacama, uslovi i način obavljanja prometa robe, mere za održavanje reda na pijacama, naknada za korišćenje pijačnih usluga i radno vreme pijaca.

Član 2

Pijaca je urbanističkim planom određen prostor izgrađen, uređen i opremljen za promet određene robe i pružanja usluga.

Lokacije za otkupne stanice i otkupna mesta određuje organ uprave nadležan za izdavanje dozvola u skladu sa važećim propisima, a na zahtev preduzeća ili preduzetnika koji se bavi organizovanim okupom stoke, odnosno poljoprivrednih proizvoda.

Član 3

Prema namenama i vrsti robe čiji se promet vrši na pijaci organizuje se:

- zelena pijaca

- kvantaška pijaca

- robna (šarena) pijaca

- auto-pijaca.

Odredbe ove Odluke primenjivaće se i na druge lokacije pijaca koje budu određene urbanističkim planovima.

II LOKACIJE PIJACA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

Član 4

Zelene pijace:

- Glavna (ženska) pijaca - ul. "Vuka Karadžića"

- Pijaca u naselju "Aerodrom" - ul. "Atinska"

- Pijaca u naselju "Bubanj" - ul. "Svetozara Markovića"

- Pijaca u naselju "Stanovo" - ul. "Kraljevačkog bataljona"

- Pijaca u naselju "Sušica" - ul. "Balkanska"

- Pijaca u MZ "F. Kljajić" - ul. "Radomira Bugarskog"

- Pijaca u MZ "Erdoglija" - kod "Y" solitera

- Pijaca u MZ "Bagremar"

Kvantaška pijaca:

- Kvantaška pijaca - ul. "Industrijska zona bb."

Robna pijaca:

- "Šarena" pijaca - ul. Beogradska 30v.

Stočna pijaca

- Stočna pijaca - "Industrijska zona bb."

Auto pijaca:

- Autopijaca na parking prostoru kod "Medicine rada Zastava"

III UPRAVLJANJE PIJACAMA

Član 5

Pijacama upravlja Javno komunalno preduzeće koje je osnovano radi organizovanja obavljanja prometa i usluga na pijacama, održavanja postojećih i izgradnje novih pijaca (u daljem tekstu: JKP "Gradske tržnice").

JKP "Gradske tržnice" može pojedine poslove iz okvira svoje delatnosti poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku, na način i po postupku utvrđenom propisom Skupštine grada, pod uslovima da nisu u funkciji ostvarivanja jedinstva tehničko tehnološkog sistema, uz prethodnu saglasnost osnivača.

Član 6

Za svaku vrstu pijace JKP "Gradske tržnice" propisuje pijačni red kojim se reguliše obavljanje prometa i usluga na pijacama, određuje vrsta robe koja se može prodavati, u skladu sa ovom Odlukom, radno vreme pijace, visina i način plaćanja pijačnih usluga i drugih naknada i mere za održavanje reda na pijacama.

Saglasnost na pijačni red daje Gradsko veće.

IV USLOVI U POGLEDU UREĐIVANJA I OPREMANJA PIJACA

Član 7

Uslove u pogledu uređenja i opremanja svake pijace utvrdiće JKP "Gradske tržnice" u skladu sa važećim propisima koji bliže regulišu uslove prodaje robe na pijacama i uređenje pijaca.

Pojedine vrste roba koje ne zahtevaju posebno čuvanje i rukovanje mogu se, pod uslovima propisanim Zakonom i Pravilnikom, prodavati na pijacama, u manjim montažnim objektima tipa kioska, kontejnerima i sličnim objektima.

Izgradnja stalnih prodajnih i drugih objekata na pijacama vrši se u skladu sa urbanističkim projektima i propisima o izgradnji objekata.

Uslovi prodaje robe u postojećim objektima regulišu se posebnim propisima.

V VRSTA ROBE KOJA SE MOŽE PRODAVATI NA PIJACAMA

Član 8

Određuje se vrsta robe koja se može prodavati na malo u skladu sa članom 7. stav 2. ove Odluke.

A - Na zelenim pijacama

1) Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi (sveže i sušeno voće, povrće, šumski plodovi, jaja)

2) cveće, ukrasno i lekovito bilje, sadni materijal, ukrasne jelke, omoti za pakovanje namirnica,

3) neprehrambeni proizvodi zanatskih radnji, domaće radinosti i industrijsko-neprehrambeni proizvodi iz stava V tačka 1) ovog člana, ako je za tu vrstu proizvoda uređen poseban prostor na zelenoj pijaci u skladu sa propisima o uređenju pijaca.

Prodaja proizvoda navedenih u tački 2) i 3) obavlja se na posebnom prostoru zelene pijace.

B - Na kvantaškoj pijaci

- Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi (voće, povrće i jaja).

V - Na robnoj "šarenoj" pijaci

1) industrijsko-neprehrambeni proizvodi (tekstil, odeća, obuća, finalni proizvodi za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla, keramike, kože, tekstila, gume i plastike, metala i elektrotehnička roba za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garantnog lista i tehničkog uputstva; sportska oprema, hemijski proizvodi-sapuni i deterdženti;preparati za čišćenje i poliranje, kozmetički toaletni preparati; knjige i kancelarijski materijal.

2) polovna roba (odeća, obuća, razni kućni predmeti, auto- delovi, motori i njihovi delovi, električni aparati i druga slična roba).

Prodaja proizvoda navedenih u tački 2) obavlja se na prostoru ograđenom i odvojenom od prostora za prodaju proizvoda navedenih u tački 1).

G - na stočnoj pijaci

- promet stoke, živine i kunića između pojedinaca, kao i kupovina stoke koju vrše preduzeća i preduzetnici za obavljanje svoje proizvodne delatnosti.

D - na auto pijaci

- polovna putnička i teretna vozila i motocikli, kao i polovni auto delovi i pribor.

Član 9

Prodaja mlečnih proizvoda, testenina, zaklanih prasadi, jagnjadi i živine vršiće se na zelenim pijacama koje odredi JKP "Gradske tržnice" uz saglasnost sa nadležnim organima za poslove sanitarne, veterinarske i poljoprivredne inspekcije.

Član 10

Prodaja rezane građe, ogrevnog drveta i drugih proizvoda većih dimenzija, gašenog i negašenog kreča, obavljaće se na posebno ograđenom prostoru kvantaške ili stočne pijace ili na posebno određenoj lokaciji.

VI USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA PROMETA ROBE

Član 11

Poljoprivredne proizvode na zelenim i kvantaškoj pijaci mogu prodavati:

- individualni poljoprivrednici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva uz dokaz da su obveznici poreza na prihod od poljoprivrede i da po tom osnovu plaćaju doprinose za penziono i invalidsko osiguranje.

- preduzetnici koji su osnovali radnju na tezgi ili sličnom objektu za promet na malo poljoprivrednih proizvoda.

Član 12

Zanatske neprehrambene proizvode i proizvode domaće radinosti na tezgama i sličnim objektima postavljenim na posebnom prostoru zelene pijace mogu prodavati:

- preduzetnici koji te proizvode izrađuju koristeći tezge i slične objekte kao izdvojene prostorije radnje.

Član 13

Industrijsko neprehrambene proizvode na robnoj pijaci mogu prodavati:

- preduzetnici koji osnuju radnju za promet robe na malo sa poslovnim sedištem na tezgi ili sličnom objektu.

Član 14

Polovnu robu na ograđenom i odvojenom prostoru robne pijace mogu prodavati fizička lica.

Član 15

Promet robe na pijacama vrši se pod uslovima propisanim za svaku vrstu robe.

Član 16

Prodaja poljoprivrednih prehrambenih proizvoda može se vršiti na tezgama i drugim objektima na pijaci, izuzev bostana, paprike, kupusa i krompira, koji se mogu prodavati na podmetačima izdignutim od pijačnog platoa.

Član 17

Prodavci mlečnih proizvoda obavezni su da poseduju mlečnu kartu i sanitarnu knjižicu.

Mlečni proizvodi i testenine mogu se prodavati samo u objektima, odnosno na prodajnim mestima čiji uređaji i oprema ispunjavaju uslove predviđene sanitarnim i veterinarskim propisima (staklena vitrina i sl.).

Član 18

Prostor na zelenim pijacama za prodaju zaklanih prasadi i jagnjadi mora biti odvojen od ostalog prodajnog prostora, a meso zaštićeno od prašine, insekata, nečistoće i drugih štetnih uticaja. Na tom prostoru može se prodavati i zaklana živina.

Na prostoru iz prethodnog stava obezbeđuje se tekuća voda za piće i dovoljan broj tezgi za prodaju zaklanih prasadi i jagnjadi od materijala koji ne rđa i glatkih površina koje se lako peru.

Prostor za prodaju zaklanih prasadi, jagnjadi - tezge svakodnevno se peru i dezinfikuju.

Član 19

Prodaju zaklanih prasadi, jagnjadi na zelenim pijacama mogu vršiti samo proizvođači čiji su to proizvodi ili članovi njihovog domaćinstva.

Poljoprivredni proizvođači mogu prodavati zaklanu prasad i jagnjad u celim komadima pod sledećim uslovima:

- da su zaklani u objektima registrovanim za klanje i da imaju žig da je meso pregledano i higijenski ispravno.

Član 20

Zaklana živina može se prodavati samo u celom komadu zajedno sa očišćenom iznutricom, ako ispunjava veterinarsko sanitarne propise.

Član 21

Neprerađeni i prerađeni poljoprivredno prehrambeni proizvodi namenjeni ljudskoj ishrani moraju se držati u čistim posudama i higijenskoj ambalaži.

Član 22

Usluživanje životnih namirnica mora se vršiti na higijenski način (hvataljke, nož, kašike za mlečne i druge proizvode, posuđe i pribor za držanje namirnica, čist beli papir za zavijanje i sl.).

Član 23

Na zelenim pijacama mogu se prodavati kultivisane pečurke propisanog kvaliteta (šampinjoni i bukovače), koje se upotrebljavaju za ljudsku ishranu, u originalnom pakovanju i koje su pregledane od nadležnih inspekcijskih službi.

Član 24

Na pijaci je zabranjena prodaja: semena i sredstava za zaštitu bilja, mesnih prerađevina, alkoholnih i bezalkoholnih pića, samoniklih šumskih pečuraka (rudnjača, vrganj, rujinača, biserka, lisičarka, grmača, šumarica i sl.).

Član 25

Prodaja ptica i ribica može se vršiti na zelenoj pijaci na prostoru koji je odvojen od prostora gde se vrši promet prehrambenih proizvoda.

Član 26

Prodaja stoke se vrši na stočnoj pijaci i to: krupne stoke na prostoru za smeštaj krupne stoke, sitne stoke iz obora i kaveza, a stočne hrane i ostalih proizvoda na prostoru određenom za te namene, u skladu sa važećim propisima.

Član 27

Dogon stoke, živine i kunića na stočne pijace dozvoljen je pod uslovom da ne boluje od stočnih zaraza i da njen sopstvenik ima stočnu kartu i uverenje o zdravstvenom stanju životinje.

Član 28

Živa živina i kunići izloženi za prodaju moraju biti smešteni u zatvorenim kavezima, koje obezbeđuje JKP "Gradske tržnice", na posebno određenom delu stočne pijace.

Član 29

Za merenje robe mogu se upotrebljavati samo merila koja su propisano žigosana. Merila moraju biti tako postavljena da kupac može kontrolisati merenje. Prodavac ne sme ometati kupca prilikom ove kontrole.

JKP "Gradske tržnice" dužno je da na zelenim pijacama postavi kontrolna merila za merenje svih proizvoda koji se na zelenim pijacama prodaju i da vidno označi gde se ova merila nalaze.

VII MERE ZA ODRŽAVANJE REDA NA PIJACAMA

Član 30

JKP "Gradske tržnice" je dužno da obezbedi održavanje sanitarno-higijenskih uslova i to da:

1. Odmah po isteku radnog vremena pijace mehanički očisti, opere vodom pod pritiskom i uredi pijačni prostor,

2. Najmanje dva puta nedeljno izvrši dezinfekciju pijačnih tezgi i drugih pijačnih objekata,

3. Svakodnevno mehanički očisti, opere i izvrši dezinfekciju kaveza za prodaju žive živine,

4. Postavi kante za otpatke na međusobnoj udaljenosti od najviše dvadeset metara,

5. Postavi potreban broj kontejnera za prikupljanje smeća i otpadaka, za svaku pijacu,

6. U toku radnog vremena vrši neprekidno prikupljanje otpadaka i odnosi u kante za smeće ili sanduk,

7. Obezbedi svakodnevno odnošenje smeća ili otpadaka koji se u toku dana nakupe,

8. Obezbeđuje vodu za piće,

9. Obezbedi i druge uslove potrebne za normalno odvijanje prometa robe na pijacama.

Član 31

Prodavci su dužni:

1. Da se brinu o održavanju čistoće i higijene prostorije, uređaja i zakupljenih prostora,

2. Da poljoprivredno prehrambene proizvode i ostalu robu prodaju u sudovima od materijala neškodljivog za ljudsko zdravlje i uvek u čistom stanju,

3. Da poljoprivredno prehrambene proizvode obezbede od svakog zagađivanja i da ih drže u zatvorenim sudovima ili pokrivene čistim platnom ili papirom,

4. Da voće i povrće koje izlažu prodaji drže čisto,

5. Da poljoprivredno prehrambene proizvode koji ostaju neprodati zaštite od svakog zagađivanja,

6. Da ne dozvoljavaju da se poljoprivredno prehrambeni proizvodi koji se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju (mlečni proizvodi, meso i sl.) dodiruju rukama.

Prodavci mlečnih proizvoda i prodavci zaklane stoke i živine dužni su da nose posebnu radnu odeću (bele marame, kape, kecelje, mantile i sl.), koja se ne sme upotrebljavati van prodajnih mesta.

Član 32

Radi održavanja reda na pijacama zabranjeno je:

1. Prodaja robe čiji promet nije dozvoljen ovom Odlukom i pijačnim redom,

2. Odlaganje i prodaja robe van pijačnog prostora i van mesta za tu vrstu robe,

3. Odlaganje i prodaja robe na prolazima pijace,

4. Prodaja životnih namirnica u nehigijenskim i oštećenim posudama,

5. Bacanje otpadaka, pokvarene robe i drugog smeća van kanti za sakupljanje smeća i otpadaka,

6. Pranje prodajnog prostora i opreme vodom koja nije upotrebljiva za piće,

7. Osvežavanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda vodom koja nije upotrebljiva za piće,

8. Dodirivanje namirnica koje se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju (mlečni proizvodi, meso i sl.),

9. Prodaja mlečnih proizvoda i zaklane stoke i živine bez odgovarajućih mantila ili bluze, kape ili marame,

10. Loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru,

11. Ulaženje ili parkiranje motornih i drugih vozila na pijačni prostor bez odobrenja,

12. Kretanje vozila po pijačnom prostoru izuzev ručnih i motornih kolica kojima se dovozi roba,

13. Klanje stoke i živine,

14. Držanje ambalaže ispred i oko prodajnih mesta,

15. Zadržavanje na pijaci po završetku radnog vremena pijace,

16. Svaka radnja kojom se narušava red i čistoća na pijacama.

Član 33

Pravno ili fizičko lice koje ne poštuje red na pijacama može biti udaljeno sa pijačnog prostora, odnosno može mu se uskratiti dalje korišćenje pijačnih usluga.

VIII NAKNADA ZA KORIŠĆENJE PIJAČNIH USLUGA

Član 34

Za korišćenje pijačnih usluga korisnici plaćaju naknadu.

Obaveza plaćanja naknade za korišćenje pijačnih usluga nastaje u momentu unošenja robe na pijacu.

Naknada za korišćenje pijačnih usluga plaća se unapred na ulazu u pijacu.

U dokumentu o naplati pijačne usluge unose se sledeći podaci: prezime i ime prodavca i adresa stanovanja, uzeti iz lične karte ili druge lične isprave, vrsta i količina robe i iznos naplaćene naknade, kao i datum izvršene naplate i potpis naplaćivača.

Naknada za korišćenje pijačnih usluga važi za jedan radni dan pijace i jednokratno korišćenje usluga.

Osnova za naplatu pijačnih usluga su dnevne tržišne cene proizvoda, istaknute na početku radnog dana pijace.

Zatečeni korisnici pijačnih usluga (prodavci robe i usluga) na pijačnom prostoru bez dokaza o plaćenoj naknadi, obavezni su da plate dvostruki iznos od iznosa koji su bili obavezni da plate prilikom unošenja robe na pijacu.

Član 35

Za rezervaciju prodajnih mesta na pijacama plaća se posebna naknada.

Za davanje u zakup objekata na pijaci, pijačnog prostora i pijačnih mesta, kao i za druge usluge na pijacama, ugovara se posebna naknada.

Pijačni prostor daje se u zakup po postupku koji propiše Upravni odbor JKP "Gradske tržnice".

Član 36

Naknadu za korišćenje pijačnih usluga, za rezervaciju prodajnih mesta na pijacama, za zakup pijačnog prostora, kao i za druge usluge na pijacama utvrđuje JKP "Gradske tržnice" uz saglasnost Gradskog veća.

IX RADNO VREME PIJACE

Član 37

Radno vreme pijace je jednokratno. Radno vreme pijace uređuje se pijačnim redom i određuje na zimsko i letnje.

Član 38

Doprema robe na pijacu i priprema za prodaju mogu se vršiti najranije jedan sat pre početka radnog vremena pijace.

Po završetku radnog vremena pijace, najkasnije za jedan sat, prodavci su dužni da sa svojom robom i ambalažom napuste pijačni prostor.

Član 39

Prodavnice na pijacama usklađuju svoje radno vreme sa radnim vremenom pijace.

Član 40

Radno vreme pijace u vreme održavanja sajmova, vašara i sličnih privrednih manifestacija posebno se određuje.

X NADZOR

Član 41

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši Gradska uprava nadležna za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove Odluke vrši komunalni inspektor, ako zakonom nije drugačije određeno.

U obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana komunalni inspektor je ovlašćen da podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom Odlukom i izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom Odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija grada Kragujevca, preko komunalnog policajca.

Član 41a

U obavljanju poslova iz člana 41. stav 4. ove Odluke, komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane preventivne mere, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom Odlukom i izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom Odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu.

Član 41b

Prekršajni nalog komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje u pisanoj formi u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava Gradska uprava nadležna za obavljanje inspekcijskih poslova.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Član 41v

Ako je lice za koga se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

XI KAZNENE ODREDBE

Član 42

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj Javno komunalno preduzeće "Gradske tržnice" ako:

1. Ne postupi u skladu sa čl. 6. stav 1. ove Odluke;

2. Ne postupi u skladu sa čl. 7. stav 1;

3. Dozvoli unošenje i promet robe koja se ne može prodavati na određenoj vrsti pijace (čl. 8.);

4. Dozvoli prodaju određenih vrsta proizvoda suprotno odredbama čl. 9. i čl. 10;

5. Dozvoli prodaju poljoprivrednih proizvoda pravnim licima i individualnim poljoprivrednicima i članovima njihovog domaćinstva suprotno čl. 11. alineja 1;

6. Dozvoli prodaju zanatskih neprehrambenih proizvoda i proizvoda domaće radinosti fizičkim i pravnim licima suprotno odredbama čl. 12;

7. Dozvoli prodaju industrijsko neprehrambenih proizvoda fizičkim i pravnim licima suprotno odredbi čl. 13;

8. Dozvoli prodaju polovne robe pravnim licima i preduzetnicima (čl. 14);

9. Za prodaju zaklane prasadi, jagnjadi i živine ne obezbedi uslove propisane čl. 18;

10. Omogući prodaju zaklane prasadi, jagnjadi i živine suprotno čl. 19. i čl. 20;

11. Dozvoli prodaju proizvoda suprotno čl. 23, čl. 24, čl. 25, čl. 26, čl. 27 i čl. 28;

12. Ne obezbedi i postavi kontrolna merila suprotno čl. 29. stav 2;

13. Postupi suprotno čl. 30;

14. Postupi suprotno čl. 32;

15. Ne postupi u skladu sa čl. 33;

16. Izda u zakup prostor suprotno čl. 35. st. 3;

17. Ne uredi radno vreme pijačnim redom (čl. 37.);

18. Dozvoli dopremu robe i pripremu za prodaju suprotno čl. 38. stav 1;

19. Ne odredi posebno radno vreme saglasno čl. 40.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Član 43

Novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. Vrši prodaju suprotno čl. 21. i čl. 22;

2. Upotrebljava merilo koje nije propisno žigosano (čl. 29. stav 1.);

3. Merilo postavi tako da kupac ne može da kontroliše merenje (čl. 29);

4. Ometa kupca prilikom kontrole merenja (čl. 29. stav 1.);

5. Postupa suprotno čl. 31 stav 1. Odluke;

6. Postupa suprotno čl. 32 tačka 4, 6, 7 i 8 Odluke.

Član 44

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se fizičko lice ako:

1. Vrši prodaju suprotno čl. 21. i čl. 22;

2. Upotrebljava merilo koje nije propisno žigosano (čl. 29. stav 1.);

3. Merilo postavi tako da kupac ne može da kontroliše merenje (čl. 29. stav 1);

4. Ometa kupca prilikom kontrole merenja (čl. 29. stav 1.);

5. Postupi suprotno čl. 31. stav 1. Odluke;

6. Postupi suprotno čl. 32. tačke 4,6,7 i 8 Odluke.

Član 44a

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, za koju se izdaje prekršajni nalog, kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. prodaje proizvode čiji se promet ne može vršiti na određenoj vrsti pijace (član 8. Odluke);

2. prodaje polovnu robu na robnim pijacama (član 14. Odluke);

3. prodaje poljoprivredno-prehrambene proizvode suprotno odredbama člana 16. Odluke;

3a. prodaje mlečne proizvode i testenine suprotno utvrđenim uslovima iz člana 17. stav 2. Odluke;

4. vrši promet zaklane prasadi, jagnjadi i živine suprotno članu 19. i članu 20. Odluke;

5. vrši prodaju suprotno članu 23. Odluke;

6. postupi suprotno članu 32. tačke 1., 2., 3., 5., 9., 10., 11., 12, 13, 14, 15. i 16. Odluke;

7. ne napuste pijačni prostor u skladu sa odredbama člana 38. stav 2. Odluke.

Član 44b

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, za koju se izdaje prekršajni nalog, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. prodaje proizvode čiji se promet ne može vršiti na određenoj vrsti pijace (član 8. Odluke);

2. prodaje poljoprivredne proizvode bez dokaza utvrđenih članom 11. stav 1. alineja 1. Odluke;

3. prodaje zanatsko-prehrambene proizvode i proizvode domaće radinosti na zelenim pijacama (član 12. Odluke);

4. prodaje industrijsko-neprehrambene proizvode na robnoj pijaci (član 13. Odluke);

5. prodaje poljoprivredno-prehrambene proizvode suprotno odredbama člana 16. Odluke;

5a. prodaje mlečne proizvode i testenine suprotno utvrđenim uslovima iz člana 17. stav 2. Odluke;

6. prodaje zaklanu prasad, jagnjad i živinu suprotno odredbama člana 19. stav 2, alineja 1 i člana 20. Odluke

7. vrši prodaju suprotno članu 23. Odluke

8. postupi suprotno članu 32. tačka 1, 2, 3, 5, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16. Odluke.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 45

JKP "Gradske tržnice" dužno je da poslovanje na pijacama uskladi sa odredbama ove Odluke u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu Odluke.

Član 46

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o prometu robe na pijacama ("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/94).

Član 47

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o pijacama sadrži:
1. Odluku o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 4/98),
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 2/99),
3. Odluku o izmenama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08),
4. Odluku o izmeni Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 5 /09).
5. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/09),
6. Odluku o izmenama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10),
7. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 16/11),
8. Odluku o izmenama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/14).
Prečišćen tekst Odluke o pijacama ne sadrži odredbe:
- članova 4. i 5. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 2/99), kojim je u članu 4. uređeno stupanje na snagu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pijacama, a u članu 5. dato ovlašćenje Komisiji za Statut, organizaciju i normativna akta Skupštine grada Kragujevca da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o pijacama;
- članova 7. i 8. Odluke o izmenama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/08), kojim je u članu 7. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o pijacama, a u članu 8. uređeno je stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 2. i 3. Odluke o izmeni Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 5 /09), kojim je u članu 2. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o pijacama, a u članu 3. uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 7. i 8. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 35/09), kojim je u članu 7. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o pijacama, a u članu 8. uređeno stupanje na snagu ove Odluke i njena primena počev od 23. januara 2010. godine;
- članova 4. i 5. Odluke o izmenama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 29/10), kojim je u članu 4. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o pijacama, a u članu 5. uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 7. i 8. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 16/11), kojim je u članu 7. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o pijacama, a u članu 8. uređeno stupanje na snagu ove Odluke;
- članova 10. i 11. Odluke o izmenama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Kragujevca", br. 8/14), kojim je u članu 10. dato ovlašćenje Odboru za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o pijacama, a u članu 11. uređeno stupanje na snagu ove Odluke, odnosno da ista stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".