ODLUKA
O RADNOM VREMENU U UGOSTITELJSKIM, TRGOVINSKIM I ZANATSKIM OBJEKTIMA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2014 - prečišćen tekst)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuje se raspored, početak i završetak radnog vremena u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: radno vreme).

Član 1a

Pod radnim vremenom, u smislu ove Odluke, smatra se vreme u kome ugostiteljski, trgovinski i zanatski objekti moraju biti otvoreni.

Član 1b

Ugostiteljskim objektom, u smislu odredaba ove Odluke, smatra se objekat za smeštaj (hotel, motel, pansion, turistički apartman, kamp, odmaralište i sl.) i objekat za pružanje usluga ishrane i pića, odnosno ishrane ili pića.

Član 2

Pravno lice i preduzetnik koji obavlja delatnost iz člana 1. stav 1. ove odluke dužni su da u periodu poslovanja (tokom cele godine ili sezonski), utvrde trajanje i raspored radnog vremena u skladu sa odredbama ove odluke, utvrđeno radno vreme vidno istaknu na glavnom ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta i u svom poslovanju se pridržavaju istaknutog rasporeda, početka i završetka radnog vremena.

U objektu koji je zaštićeno kulturno dobro, obaveštenje o radnom vremenu iz stava 1. ovog člana može se postaviti unutar objekta ili na nekom drugom prikladnom mestu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.

Obaveštenje pravnog lica i preduzetnika da je objekat privremeno zatvoren mora biti istaknuto na glavnom ulazu ili na drugom vidnom mestu tog objekta.

Rad u objektu u kome se obavlja ugostiteljska, trgovinska ili zanatska delatnost, pravno lice i preduzetnik mora organizovati u skladu sa propisima koji uređuju ovu oblast tako da se ne uznemiravaju građani koji stanuju ili rade u susedstvu, odnosno da se ne remeti kućni, komunalni i javni red i mir.

Uznemiravanjem građana iz stava 4. ovog člana smatra se ometanje ljudi emitovanjem buke izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata i drugih zvučnih uređaja, kao i uznemiravanje građana mehaničkim izvorima buke i zvučnim signalima, vikom, emitovanjem isparenja, nadražujućih mirisa i dr.

Uznemiravanje građana iz stava 5. ovog člana se utvrđuje neposrednim opažanjem od strane nadležnog inspektora ili komunalnog policajca, izjavama svedoka, izveštajem ovlašćene organizacije i na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 2a

Pravno lice ili preduzetnik koji pri prometu alkoholnih pića, koja se troše na licu mesta, daje alkoholna pića očigledno pijanom licu ili maloletnom licu koje nije navršilo 16 godina života, čini prekršaj iz člana 11. Zakona o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", broj 51/92 i 101/05).

Upozorenje, o prekršaju iz stava 1. ovog člana, mora biti istaknuto na vidnom mestu unutar objekta u kojem se obavlja ugostiteljska i trgovinska delatnost.

Izvršni organ Grada posebnim aktom urediće oblik, izgled i veličinu oznake upozorenja, odnosno rasporeda, početka i završetka radnog vremena.

II UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Član 3

Ugostiteljski objekti moraju biti otvoreni svakog radnog dana, sa početkom radnog vremena u intervalu od 5,30 do 09 sati i završetkom radnog vremena do 24,00 sata.

Za objekte iz stava 1. ovog člana, petkom i subotom, određuje se završetak radnog vremena do 01 sat sledećeg dana.

Član 4

Iz rasporeda radnog vremena određenog u članu 3. ove Odluke izuzimaju se:

- ugostiteljski objekti tipa hotela, motela i drugih objekata koji pružaju usluge smeštaja, za koje se određuje radno vreme od 00 do 24 sata,

- ugostiteljski objekti tipa noćni bar koji moraju da ispunjavaju uslove propisane Zakonom o turizmu ("Sl. glasnik RS", broj 45/05), Pravilnikom o tehničkim merama i uslovima za zvučnu zaštitu zgrada ("Sl. list SFRJ", br. 35/70), Pravilnikom o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini ("Sl. glasnik RS", broj 54/92) i Pravilnikom o razvrstavanju, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata ("Sl. glasnik RS", broj 66/94, 3/95 i 31/05),

- ugostiteljski objekti u okviru tržnih centara, robnih kuća i drugih trgovinskih objekata mogu da rade u skladu sa radnim vremenom objekta u kome obavljaju delatnost.

Radno vreme restorana u okviru ugostiteljskih objekata iz stava 1. alineja 1 ovog člana određuje se u skladu sa članom 3. ove Odluke.

Član 5

Za ugostiteljske objekte tipa: noćni bar, disko bar, dansing bar, kabare bar i slične vrste barova, koji ispunjavaju uslove utvrđene zakonom, odnosno propisima kojima se bliže utvrđuju uslovi i kategorizacija ugostiteljskih objekata, određuje se radno vreme svakog dana od 00 do 07 sati.

Član 6

Radno vreme utvrđeno članom 3. ove Odluke, primenjivaće se i u slučaju korišćenja objekata koji se iznajmljuju po osnovu zakupa, radi organizovanja proslava.

Član 7

Radno vreme utvrđeno članom 3. ove Odluke neće se primenjivati u slučaju organizovanja proslave novogodišnjih praznika.

Član 8

Bašte ugostiteljskih objekata mogu biti otvorene svakog dana, u vreme određeno članom 3. ove Odluke.

Član 9

Radno vreme ugostiteljskih objekata u zoni autobuske i železničke stanice, određuje se u skladu sa radnim vremenom stanica.

III TRGOVINSKI I ZANATSKI OBJEKTI

Član 10

Prodavnice prehrambenih proizvoda moraju biti otvorene svakog dana od 06 do 21 sat ili dvokratno od 06 do 12 sati i od 17 do 21 sat, nedeljom od 06 do 12 sati, a mogu raditi i od 00 do 24 sata, osim ukoliko vrše promet alkoholnih pića, u kom slučaju mogu raditi do 22,00 sata.

Član 11

Prodavnice neprehrambenih proizvoda moraju biti otvorene svakog dana od 08 do 20 sati ili dvokratno od 08 do 12 sati i od 16 do 20 sati.

Subotom, prodavnice neprehrambenih proizvoda mogu biti otvorene u vreme određeno u st. 1 ovog člana ili od 08 do 15 sati.

Izuzetno, od st. 1. i st. 2. ovog člana, prodavnice neprehrambenih proizvoda moraju biti otvorene, i to:

- Tržni centri i robne kuće od 08 do 20 sati svakog radnog dana, a subotom od 08 do 15 sati;

- Benzinske pumpe i pumpe butan gasa u gradu svakog dana od 06 do 21 sat, a mogu raditi i duže;

- Benzinske pumpe i pumpe butan gasa na ulazu-izlazu iz grada, u vreme od 00 do 24 sata;

- Prodavnice, odnosno stovarišta građevinskog, ogrevnog i otpadnog materijala svakog dana od 07 do 16 sati a subotom od 07 do 14 sati.

Član 12

Prodavnice novina i duvana (kiosci) moraju biti otvorene svakog dana od 06 do 21 sat, a mogu raditi i od 00 do 24 sata.

Prodajni objekti (kiosci) za prodaju mešovite robe i alkoholnih pića mogu raditi svakog dana od 6,00 do 22,00 sata.

Član 13

Zanatske radnje, servisi, agencije i drugi slični objekti, mogu obavljati delatnost svakog dana od 08 do 20 sati ili dvokratno od 08 do 12 sati i od 16 do 20 sati, s tim što jedan radni dan u nedelji može biti neradan, po izboru.

Član 14

Sve prodavnice neprehrambenih proizvoda u ekstra zoni, u periodu letnjeg računanja vremena moraju biti otvorene svakog dana, osim nedelje, do 21 sat.

Ekstra zona obuhvata prostor koji je definisan sledećom granicom: početak je na uglu ulica Kneza Mihajla i Vuka Karadžića, nastavlja ulicom Vuka Karadžića i dr Ilije Kolovića do Bulevara Kraljice Marije, gde skreće desno i nastavlja ulicom Radoja Domanovića do ulice Potporučnika Govedarice, zatim ulicama Potporučnika Govedarice, Zmaj Jovinom i Grada Sirena do Lepeničkog bulevara, gde bulevarom nastavlja do ulice Kneza Mihajla i dolazi do početne tačke.

Član 15

Tržni centri i robne kuće u ekstra zoni, moraju biti otvorene nedeljom u vreme od 08 do 12 sati, a mogu biti otvorene i duže.

U vreme određeno st. 1. ovog člana mogu biti otvorene i druge prodavnice neprehrambenih proizvoda u ekstra zoni.

Član 16

Prodavnice na pijacama moraju biti otvorene svakog dana od 06 do 15 sati, a nedeljom od 07 do 12 sati.

Prodavnice na pijacama mogu da budu zatvorene jedan dan u nedelji, prema odluci preduzeća ili preduzetnika.

IV RADNO VREME U DANE DRŽAVNIH I VERSKIH PRAZNIKA I U VANREDNIM OKOLNOSTIMA

Član 17

U dane državnih i verskih praznika mogu biti zatvoreni:

- Ugostiteljski objekti u vreme određeno članom 3, 4. i 5. ove Odluke;

- Prodavnice prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u vreme određeno članom 10. i članom 11. st. 1, 2. i 3. alineje 1, 2 i 4 i čl. 12,

- Zanatske radnje, servisi, agencije i drugi slični objekti u vreme određeno čl. 13. ove Odluke.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana benzinske pumpe i pumpe butan gasa na ulazu-izlazu iz grada moraju biti otvorene u vreme određeno članom 11. stav 3. alineja 3. ove Odluke.

Član 18

Radno vreme u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima, predviđeno čl. 3. do čl. 16. ove Odluke, u slučaju nestašice električne energije i uvođenja mera štednje električne energije, kao i zbog nastupanja poremećaja na tržištu usled nedostatka određene vrste robe i nedostatka energetskog goriva, usklađuje se sa merama za prevazilaženje određenog stanja.

Član 19

U slučaju nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda, kada nije moguće obavljati pojedine delatnosti iz člana 1. ove Odluke, iste se neće obavljati dok takve okolnosti traju.

Član 20

Nadležni organ grada, svojim aktom određuje koji objekti i u koje vreme moraju biti otvoreni, kad nastupe okolnosti iz čl. 18. i čl. 19. ove Odluke.

Član 21

U slučajevima kada se očekuje veći priliv posetilaca u Kragujevac (međunarodni skupovi, manifestacije i dr.), nadležna gradska uprava, uz saglasnost gradonačelnika, može svojim aktom odrediti drugačije radno vreme od utvrđenog u čl. 3. do čl. 16. ove Odluke, za određene objekte.

Nadležna gradska uprava dužna je da akt iz prethodnog stava donese najkasnije 15 dana pre početka primene istog.

Izmenjen raspored, početak i završetak radnog vremena, u skladu sa aktom nadležne gradske uprave iz stava 2. ovog člana, mora biti istaknut na ulazu ili drugom vidnom mestu objekata iz čl. 1. ove Odluke.

V NADZOR

Član 22

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke, kao i komunalno policijske poslove vrši Gradska uprava nadležna za poslove inspekcijskog nadzora.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši komunalni inspektor i inspektor za zaštitu životne sredine.

U obavljanju poslova iz stava 2. ovog člana komunalni inspektor je ovlašćen da podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom i izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, a inspektor za zaštitu životne sredine da, u slučajevima propisanim ovom odlukom, u skladu sa zakonom, zabrani rad ugostiteljskog objekta.

U obavljanju komunalno policijskih poslova komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane preventivne mere, izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom odlukom propisana novčana kazna u fiksnom iznosu i podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 23

Prekršajni nalog komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje u pisanoj formi u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava Gradska uprava nadležna za obavljanje inspekcijskih poslova.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Ako je lice za koga se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

Član 24

U slučaju kada komunalni inspektor ili komunalni policajac utvrde da pravno lice ili preduzetnik ne poštuje radno vreme propisanog ovom odlukom, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, komunalni policajac će pravnom licu odnosno preduzetniku, u okviru zakonom propisanih preventivnih mera, izdati pisanu naredbu, da odmah prestane sa radom.

U slučaju da pravno lice, odnosno preduzetnik ne postupi po pisanoj naredbi iz stava 1. ovog člana, komunalni policajac će za pravno lice podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a preduzetniku će izdati prekršajni nalog.

Član 25

U slučaju kada komunalni inspektor ili komunalni policajac, saglasno članu 2. stav 5. i 6. ove odluke, utvrdi da u toku radnog vremena, a nakon 24,00 časa, obavljanjem delatnosti u ugostiteljskom objektu ili izvan njega proizvodi buka koja uznemirava građane, komunalni policajac će u okviru zakonom propisanih preventivnih mera, izdati pisanu naredbu da u roku od 15 minuta, od izricanja naredbe prestane sa uznemiravanjem.

U slučaju da se ne postupi po pisanoj naredbi iz stava 1. ovog člana, komunalni policajac će odmah sačiniti zapisnik o nepostupanju po naloženoj meri u kome će navesti da će se protiv pravnog lica podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a da je preduzetniku izdat prekršajni nalog. Jedan primerak zapisnika komunalni policajac će odmah ostaviti u ugostiteljskom objektu, odnosno pribiti na vrata ugostiteljskog objekta, o čemu će napraviti službenu belešku.

Ukoliko i nakon sačinjavanja zapisnika iz stava 2. ovog člana, uznemiravanje ne prestane, inspektor za zaštitu životne sredine će u skladu sa zakonom, rešenjem, odmah zabraniti rad ugostiteljskog objekta u trajanju od 3 dana.

Žalba na rešenje iz stava 3. ovog člana, ne odlaže izvršenje rešenja.

Ukoliko rešenje iz stava 3. nije moguće uručiti isto će se ostaviti u ugostiteljski objekat, odnosno pribiti na vrata ugostiteljskog objekta, čime se smatra da je dostavljanje izvršeno i o čemu će se napraviti službena beleška.

Član 26

U slučaju kada komunalni inspektor ili komunalni policajac utvrdi da pravno lice ili preduzetnik, vlasnik ugostiteljskog objekta, ne poštuje radno vreme propisano ovom odlukom i u isto vreme obavljanjem delatnosti proizvodi buku i uznemirava građane, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, komunalni policajac će u okviru zakonom propisanih preventivnih mera izdati pisanu naredbu da ugostiteljski objekat, odmah prestane sa radom.

Ukoliko ugostiteljski objekat nastavi sa radom i nakon izricanja naredbe iz stava 1. ovog člana, komunalni policajac će odmah sačiniti zapisnik o nepostupanju po naloženoj meri, u kome će navesti da će se protiv pravnog lica podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a da je preduzetniku izdat prekršajni nalog. Jedan primerak zapisnika komunalni policajac će odmah ostaviti u ugostiteljski objekat, odnosno pribiti na vrata ugostiteljskog objekta, o čemu će napraviti službenu belešku.

U slučaju da i nakon sačinjavanja zapisnika iz stava 2. ovog člana, ugostiteljski objekat nastavi sa radom, odnosno uznemiravanje ne prestane, inspektor za zaštitu životne sredine će u skladu sa zakonom, rešenjem, odmah zabraniti rad ugostiteljskog objekta u trajanju od 7 dana, a ukoliko i pored zabrane isti nastavi da radi zabraniće se rad objekta u trajanju od 15 dana.

Žalba na rešenje iz stava 3. ovog člana, ne odlaže izvršenje rešenja.

Ukoliko rešenje iz stava 3. nije moguće uručiti isto će se ostaviti u ugostiteljski objekat, odnosno pribiti na vrata ugostiteljskog objekta, čime se smatra da je dostavljanje izvršeno i o čemu će se napraviti službena beleška.

Član 27

U slučaju da i pored izrečenih mera zabrane rada iz člana 25. i 26. ove Odluke, ugostiteljski objekti koji poseduju bašte na javnoj površini, nastave sa radom, nadležna inspekcija će podneti inicijativu pred organom nadležnim za komunalne poslove, odnosno javnim preduzećem za stavljanje van snage rešenja o zauzeću javne površine, odnosno za raskid ugovora o zakupu javnog zemljišta za postavljanje privremenih objekata.

Inicijativa iz stava 1. ovog člana mora biti obrazložena i dostavljena nadležnom organu sa svom pratećom dokumentacijom.

O izrečenim merama zabrane rada ugostiteljskih objekata u skladu sa odredbama ove odluke, gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove dužna je da vodi službenu evidenciju.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 28

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako se ne pridržava istaknutog rasporeda, početaka i završetka radnog vremena (čl. 2. st. 1);

2. ako svoju delatnost ne obavlja u vreme određeno u skladu sa ovom Odlukom (čl. 3. do čl. 16).

3. ne istakne na ulazu u objekat ili na drugom vidnom mestu objekta raspored, početak i završetak radnog vremena, utvrđen ovom Odlukom (član 2. st. 1.)

4. ne istakne na vidnom mestu u objektu upozorenje iz člana 2a. ove Odluke.

5. ako ne postupi po pisanoj naredbi iz člana 24. stav 1., člana 25. stav 1. i člana 26. stav 1. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara.

Član 29

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara, za koju se izdaje prekršajni nalog kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. ne istakne na ulazu u objekat ili na drugom vidnom mestu objekta raspored, početak i završetak radnog vremena, utvrđen ovom Odlukom (član 2. st. 1.);

2. ne istakne na vidnom mestu u objektu upozorenje iz člana 2a. Odluke.

3. ako ne postupi po pisanoj naredbi iz člana 24. stav 1., 25. stav 1. i 26. stav 1. Odluke.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Sva pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade raspored, početak i završetak radnog vremena sa ovom Odlukom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 31

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini, zanatstvu i drugim uslužnim delatnostima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 9/2000 i 3/2003).

Član 32

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca sadrži:
1. Odluku o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 34/09 - prečišćen tekst);
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 35/09);
3. Odluku o izmenama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 29/10);
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 27/12) i
5. Odluku o izmenama Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 8/14).
Prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ne sadrži:
- članove 5. i 6. Odluke o izmenama i dopunama odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 35/09) kojim je propisano i to članom 5. ovlašćenje Odbora za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca, a članom 6. stupanje na snagu ove Odluke.
- članove 2. i 3. Odluke o izmenama odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 29/10) kojim je propisano i to članom 2. ovlašćenje Odbora za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca, a članom 3. stupanje na snagu ove Odluke.
- članove 6. i 7. Odluke o izmenama i dopunama odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 27/12) kojim je propisano i to članom 6. ovlašćenje Odbora za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca, a članom 7. stupanje na snagu ove Odluke i
- članove 8. i 9. Odluke o izmenama odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 8/14) kojim je propisano i to članom 8. ovlašćenje Odbora za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada Kragujevca, a članom 9. stupanje na snagu ove Odluke, odnosno da ista stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".