ODLUKA

O DRŽANJU I ZAŠTITI DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 18/2014 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca, (u daljem tekstu: Odluka), propisuju se bliži uslovi i način držanja i zaštite domaćih životinja, način rada Službe "Zoohigijena" i obezbeđivanje prihvatilišta i karantina na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Domaćim životinjama, u smislu ove Odluke, smatraju se životinje koje je čovek odomaćio i čiji opstanak zavisi od neposredne brige čoveka, a to su: kućni ljubimci, kopitari, papkari, pernata živina, golubovi i pčele.

Član 3

Držalac domaće životinje, (u daljem tekstu: držalac životinje), u smislu ove Odluke, je fizičko lice koje je kao vlasnik, odnosno držalac domaće životinje, odgovorno za njen život, zaštitu zdravlja i dobrobit.

II DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 4

Domaće životinje, u smislu ove Odluke, mogu se držati na teritoriji grada Kragujevca, s tim što:

- Kopitari, papkari i pernata živina ne mogu se držati u sledećim mesnim zajednicama na teritoriji grada Kragujevca: "Centar grada", "Bubanj", "Prvi maj", "Filip Kljajić", "Pivara", "Lepenica", "Palilule", "Stara radnička kolonija", "Erdoglija", "Bagremar", "21. oktobar", "Vašarište", "Sušica", "Aerodrom" i "Denino brdo".

- Kopitari i papkari ne mogu se držati, osim u mesnim zajednicama iz stava 1. ovog člana, i u mesnim zajednicama: "Bresnica III", "Vinogradi", "Stanovo", "Veliko polje", "Uglješnica", "Šumarice" i "Ilićevo".

- Pernata živina može se držati u sledećim mesnim zajednicama: "Bresnica III", "Vinogradi", "Stanovo", "Veliko polje", "Uglješnica", "Šumarice" i "Ilićevo".

Na teritoriji grada Kragujevca, izvan mesnih zajednica iz stava 1. alineja 1., 2. i 3. ovog člana, mogu se držati sve vrste domaćih životinja, u skladu sa odredbama člana 5. i 6. ove Odluke.

Član 5

Na teritoriji grada Kragujevca domaće životinje mogu se držati pod uslovom da ne ugrožavaju ličnu sigurnost i imovinu građana, javni red i mir i životnu sredinu, pri čemu uslovi i način njihovog držanja moraju biti u skladu sa propisima o dobrobiti životinja, veterinarstvu, zaštiti prirode, javnom redu i miru, svojinsko-pravnim odnosima i odredbama ove Odluke.

Član 6

Držalac životinje je obavezan da domaću životinju drži na način kojim ne ugrožava njenu dobrobit, preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah, da joj obezbedi adekvatan smeštaj, neophodnu negu, pravilnu ishranu, odgovarajuće higijensko-sanitarne uslove prostora u kojem boravi i zdravstvenu zaštitu u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o dobrobiti životinja.

Držalac životinje je obavezan da domaću životinju drži na način kojim ne ugrožava fizički i psihički integritet suseda.

Član 7

Odredbe ove Odluke koje se odnose na broj i vrstu domaćih životinja koje se mogu držati, ne primenjuju se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti koriste životinje (službeni psi) i pravna i fizička lica kojima je predmet poslovanja čuvanje ili uzgoj životinja.

III KUĆNI LJUBIMCI

Član 8

Kućni ljubimci, u smislu ove Odluke, su životinje koje se drže radi druženja, i to psi i mačke.

Držanje egzotičnih i divljih životinja kao kućnih ljubimaca, regulisano je zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Član 9

Držalac kućnog ljubimca dužan je da obezbedi kućnom ljubimcu brigu, negu i smeštaj, u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću, kao i fizičkim i biološkim specifičnostima i potrebama u ponašanju i zdravstvenom stanju kućnog ljubimca.

Član 10

Ograničenja kretanja kućnih ljubimaca propisana ovom Odlukom, ne primenjuju se na službene pse koje u obavljanju svojih poslova koriste organi državne uprave, odnosno životinje koje su osposobljene za pomoć osobama sa invaliditetom.

1. Psi i mačke

Član 11

Pas i mačka kao kućni ljubimci ne smeju se držati, reprodukovati i koristiti za:

1. rad, odnosno vuču i nošenje tereta, osim rasa pasa koje su prilagođene i obučene za ovu namenu;

2. ishranu, odnosno proizvodnju hrane, kože, krzna, kao i u druge komercijalne svrhe.

Član 12

Psi i mačke, u skladu sa ovom Odlukom, mogu se držati u stanu u višeporodičnoj stambenoj zgradi, u stanu sa više vlasnika u višeporodičnoj stambenoj zgradi, u dvorištu višeporodične stambene zgrade, porodičnoj kući, dvorištu porodične kuće, u porodičnoj kući sa više vlasnika, zajedničkom dvorištu porodične kuće sa više vlasnika i u zajedničkom dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća.

Zabranjeno je držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu i ostavljanje istih bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu.

Član 13

Izuzetno, psi i mačke se mogu držati i u zajedničkim prostorijama stambene zgrade, osim u zajedničkom stepenišnom prostoru, pod uslovom da njihov držalac poseduje pisanu saglasnost vlasnika ili korisnika stanova i posebnih delova zgrade kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova i posebnih delova zgrade.

Član 14

U objektima i dvorištima iz člana 12. i 13. ove Odluke držalac životinja može držati najviše dva psa i dve mačke.

Podmladak životinja iz stava 1. ovog člana može se držati najduže do 3 meseca starosti.

Član 15

U dvorištu psi mogu slobodno da se kreću samo kada su pod kontrolom držaoca.

Član 16

Držalac pasa i mačaka dužan je da jedanput godišnje pse i mačke vakciniše protiv besnila, u skladu sa propisima koji regulišu obavezu vakcinisanja, radi preduzimanja mera zaštite zdravlja životinja i sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti.

Član 17

Držalac psa je dužan da na ulaznoj kapiji dvorišta u kojem drži psa, postavi tablu sa crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa.

Član 18

Ukoliko se u dvorištu, drži pas koji, saglasno odredbama zakona i Pravilnika kojim je regulisan način držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, pripada vrstama pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu (u daljem tekstu: opasan pas), na ulaznoj kapiji dvorišta, držalac je dužan da postavi tablu čiji je izgled propisan navedenim Pravilnikom.

Opasan pas iz stava 1. ovog člana, koji može predstavljati opasnost za okolinu, jeste bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je:

1. bez očiglednog povoda napala čoveka i nanela mu telesne povrede ili smrt;

2. bez očiglednog povoda napala drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili smrt;

3. uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom;

4. namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar;

5. rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja;

6. rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa.

Član 19

Dozvoljeno je uvođenje psa i mačke u lift stambene zgrade, ukoliko je prazan.

Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, držalac psa je dužan da psa drži na povocu sa zaštitnom korpom na njušci i da pas bude pod njegovom neposrednom kontrolom.

1.1. Izvođenje kućnih ljubimaca na površine javne namene i površine u javnom korišćenju

Član 20

Površine javne namene i površine u javnom korišćenju (u daljem tekstu: javne površine), definisane su odredbama Odluke o komunalnom redu.

Član 21

Gradsko veće, posebnim aktom određuje na kojim javnim površinama u Gradu psi mogu da se kreću pod uslovima propisanim ovom Odlukom.

Obeležavanje staza i prostora na površinama iz stava 1. ovog člana, obavljaće preduzeće koje je Grad osnovao za obavljanje poslova postavljanja i održavanja horizontalne i vertikalne signalizacije.

Član 22

Držalac psa, kao i lice koje izvodi psa na površine iz člana 21. ove Odluke, dužan je da psa izvodi na kratkom povodniku koji odgovara veličini i snazi psa i sa zaštitnom korpom na njušci.

Psi malog i srednjeg rasta ili štenad do 3 meseca starosti, na površine iz stava 1. ovog člana, mogu se izvoditi na povodniku bez zaštitne korpe na njušci, osim ako pripadaju vrstama pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu u skladu sa Pravilnikom.

Držalac psa, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini.

Član 23

Lice mlađe od 18 godina ne može da izvodi psa koji pripada vrstama pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu u skladu sa Pravilnikom kojim je uređen način njegovog držanja.

Član 24

Držalac psa i mačke dužan je da prilikom svakog njihovog izvođenja iz dvorišta, stana, višeporodične zgrade, kuće, ili zajedničke prostorije iz člana 12. i 13. ove Odluke, nosi pribor za čišćenje fekalija (npr. kesa, lopatica i sl.), koji mora pokazati na zahtev komunalnog inspektora ili komunalnog policajca.

Ako pas ili mačka zaprljaju stepenište, zajedničko dvorište, lift ili druge zajedničke prostorije u objektima višeporodičnog stanovanja, zajedničko dvorište ili javnu površinu, vlasnik odnosno držalac dužan je da, bez odlaganja, zaprljanu površinu očisti, a po potrebi opere i dezinfikuje.

Fekalije se odlažu u posebne posude za odlaganje, postavljene na javnim površinama, a do postavljanja ovih posuda, mogu se odlagati u posude za smeće - kontejnere.

Član 25

Držalac psa i mačke dužan je da pravilnim držanjem i drugim merama i sredstvima spreči da pas i mačka ugroze ljude i okolinu.

Ako pas ili mačka ozlede neko lice, njihov držalac dužan je da o tome obavesti organ uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije i da po nalogu tog organa privede životinju na pregled.

Ako držalac psa ili mačke nije u mogućnosti da se dalje brine o njima, dužan je da im obezbedi odgovarajući smeštaj.

Član 26

Držalac psa i mačke dužan je, da odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, prijavi uginuće životinje organu uprave nadležnom za poslove veterinarske inspekcije radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Član 27

Pas, koji se drži kao kućni ljubimac, a koji saglasno odredbama Pravilnika kojim je regulisan način držanja pasa, mogu predstavljati opasnost za okolinu - opasan pas, može se držati samo na način propisan ovim Pravilnikom.

Član 28

Držalac psa ne sme držati psa stalno vezanog na lancu ili na drugi sličan način vezanog, osim ako je vezan na produženu vodilicu.

1.2. Mere zabrane

Član 29

Zabranjeno je uvoditi pse i mačke u:

1. objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana;

2. objekte i prostorije u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;

3. objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova;

4. objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica;

5. verske objekte;

6. javne WC-e;

7. sredstva javnog saobraćaja i

8. na druga mesta za koja postoji obaveštenje o zabrani uvođenja pasa.

Član 30

Zabranjeno je:

1. zlostavljanje životinja;

2. organizovanje borbi životinja i učešće životinja u tim borbama;

3. napuštanje životinja;

4. huškanje životinja na prolaznike ili jedne životinje na drugu;

5. ubijanje životinja, osim u slučajevima određenim odredbama ove Odluke i

6. ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova.

Član 31

Na površinama iz člana 21. ove Odluke zabranjeno je:

- izvoditi kuje u teranju i bolesne pse;

- korišćenje ovih površina od strane profesionalnih trenera pasa za obavljanje obuke pasa;

- ostavljanje hrane za pse;

- šišanje i četkanje pasa.

Član 32

Zabranjeno je uvođenje, kretanje i kupanje pasa i mačaka na javnim kupalištima (jezero u Šumaricama, otvoreni i zatvoreni bazeni) i objektima za preradu vode za piće na teritoriji grada Kragujevca, kao i pojenje istih na javnim česmama.

IV GOLUBOVI I PERNATA ŽIVINA

Član 33

Golubovi, u smislu ove Odluke, su golubovi pismonoše, golubovi visokoletači i ukrasni golubovi.

Golubovi se mogu držati u okviru porodične stambene zgrade, u posebno za ovu namenu opredeljenim prostorijama, kao i dvorištu porodične stambene zgrade, u posebno za ovu namenu izgrađenim pomoćnim objektima, napravljenim montažnim objektima i kavezima.

Objekti za držanje golubova se mogu postaviti i na drugim površinama na teritoriji grada, koje posebnim aktom odredi Gradsko veće.

Član 34

Golubovi se mogu držati na krovu ili tavanu u stambenoj zgradi i zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade, u posebno ograđenom prostoru, uz prethodno pribavljenu saglasnost organa upravljanja zgradom.

Ukoliko zgrada nema konstituisan organ upravljanja, držalac golubova dužan je da pribavi saglasnost više od polovine vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade.

Član 35

Pernata živina do 10 komada može se držati u okviru porodičnih stambenih zgrada, kao i u dvorištima porodičnih stambenih zgrada u posebno, za ovu namenu izgrađenim objektima ili kavezima od dasaka, žice ili sličnog materijala.

Za držanje više od 10 komada pernate živine, u dvorištima porodičnih stambenih zgrada moraju se izgraditi posebni objekti na osnovu odobrenja nadležnog organa za poslove građevinarstva, urbanizma i zaštitu životne sredine.

U zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade pernata živina može se držati samo ukoliko postoji pisana saglasnost korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 36

Podovi objekata i kaveza za držanje golubova i pernate živine moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala, sa nagibom prema zatvorenom kanalu za odvođenje nečistoće i vode u kanalizaciju i đubrište.

Objekti i kavezi za držanje pernate živine i golubova moraju biti ograđeni, moraju se redovno čistiti i dezinfikovati.

Ukoliko držalac golubova i pernate živine objekte i kaveze iz stava 2. ovog člana redovno ne čisti i ne dezinfikuje, komunalni policajac u vršenju komunalno - policijskih poslova, će izdati usmenu naredbu držaocu da odmah preduzme mere u cilju stvaranja higijenskih uslova u navedenim objektima.

U slučaju da držalac ne postupi u skladu sa naredbom iz stava 3. ovog člana, komunalni policajac će izdati prekršajni nalog u skladu sa odredbama ove Odluke.

V PČELE

Član 37

Pčelinjaci do 10 košnica mogu se držati u dvorištu porodične stambene zgrade, s tim što moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od regulacione linije stambenih objekata, objekata za držanje životinja i objekata za snabdevanje vodom.

Pčelinjaci sa preko 10 košnica mogu se postavljati odnosno držati samo tako da su udaljeni najmanje 50 metara od javnih puteva i stambenih zgrada u susedstvu.

Pčelinjaci iz prethodnog stava, na paši, moraju imati vidno istaknuto ime i prezime i punu adresu držaoca pčela, a košnice moraju biti obeležene rednim brojem.

VI SLUŽBA "ZOOHIGIJENA"

Član 38

Komunalnu delatnost zoohigijene na teritoriji grada Kragujevca obavlja Javno komunalno preduzeće "Čistoća" - Služba "Zoohigijena" u daljem tekstu: Preduzeće.

Služba "Zoohigijena" obalja sledeće poslove:

1. hvatanje, zbrinjavanje, veterinarska nega i smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja (pasa i mačaka), u prihvatilište za životinje;

2. organizovanje karantinskog smeštaja pasa i mačaka;

3. neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa površina javne namene do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla kao i iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja;

4. kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka i

5. transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata iz tačke 3. ovog člana do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Član 39

Poslove organizovanog hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja na teritoriji grada, Služba "Zoohigijena" obavlja savremenim metodama i na human način, uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava, na način da se sa životinjom mora postupiti tako da se prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha, i stresa u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

1. Prihvatilište

Član 40

Prihvatilište za napuštene životinje, u daljem tekstu: Prihvatilište, u smislu ove Odluke je objekat u kome se vrši organizovan privremeni smeštaj pasa i mačaka:

1. napuštenih i izgubljenih;

2. čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da se brinu o njima;

3. koji se u postupku inspekcijskog nadzora od strane veterinarskog inspektora oduzmu vlasnicima, odnosno držaocima;

4. koji su u opasnosti i

5. koji se u postupku administrativnog izvršenja uklanjaju po rešenju komunalnog inspektora.

Služba "Zoohigijena" dužna je da sarađuje sa Veterinarskom inspekcijom, Komunalnom inspekcijom, Komunalnom policijom i sa organizacijama za zaštitu životinja, kao i da redovno obaveštava javnost o životinjama koje se nalaze u Prihvatilištu.

Član 41

Sredstva za rad i funkcionisanje Prihvatilišta i Karantina (ishrana, oprema, nega, program sterilizacije i kastracije, foto-evidentiranje, vidno obeležavanje, eutanazija i neškodljivo uklanjanje leševa), obezbeđuju se iz budžeta grada Kragujevca i drugih izvora.

Član 42

Napušteni pas, odnosno mačka u smislu ove Odluke je onaj pas, odnosno mačka koji nemaju dom ili se nalaze izvan njega i lišeni su brige i nege držaoca i koje je on svesno napustio, kao i neobeležen pas bez brnjice i povodca, a koji se zateknu na površini javne namene.

Napuštenim psom, odnosno mačkom u smislu ove Odluke smatra se i pas odnosno mačka čiji vlasnik, odnosno držalac odbije da, na zahtev komunalnog inspektora ili komunalnog policajca, pruži dokaz o vlasništvu, odnosno dokaz da je držalac psa, odnosno mačke.

Izgubljeni pas, odnosno mačka u smislu ove Odluke je onaj pas koji je obeležen, kao i mačka, a koji se zateknu na površini javne namene bez prisustva vlasnika, odnosno držaoca, koji su napustili držaoca , bez njegove volje i koje on traži.

Član 43

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege psa, odnosno mačke iz člana 42. ove Odluke snosi njihov držalac ukoliko je poznat.

Ukoliko držalac psa ili mačke, iz člana 42. ove Odluke, nije poznat, sredstva za troškove iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada.

Visinu troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje Preduzeće na osnovu Cenovnika.

Član 44

Vlasnik ili držalac psa, odnosno mačke koji ih izgubi dužan je da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana gubitka prijavi njihov nestanak Službi "Zoohigijena".

Prijava iz stava 1. ovog člana mora da sadrži vreme i mesto gubitka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i vakcinaciji.

Ako vlasnik, odnosno držalac psa, odnosno mačke ne prijavi njihov gubitak smatraće se da ih je napustio i dužan je da nadoknadi svaku nastalu štetu koju pas, odnosno mačka načine i to od trenutka njihovog nestanka ili napuštanja, odnosno od trenutka smeštaja u Prihvatilište do trenutka njihovog vraćanja vlasniku odnosno držaocu.

Član 45

Ako se psu ili mački koji su smešteni u Prihvatilište u roku od 15 (petnaest) dana od dana smeštanja u Prihvatilište ne pronađe držalac, postupa se u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Program iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće, na predlog nadležne Gradske uprave i Preduzeća.

Član 46

Lice koje pronađe napuštenu životinju dužno je da o tome bez odlaganja obavesti Prihvatilište, radi zbrinjavanja životinje.

Član 47

Služba "Zoohigijena" je dužna da se o kućnim ljubimcima (pas i mačka) u Prihvatilištu brine sa pažnjom dobrog domaćina i odgovorna je za život, zdravlje i dobrobit životinja u Prihvatilištu.

Nad psima i mačkama koji se stavljaju u Prihvatilište mora se izvršiti dezinfekcija prilikom prijema i otpuštanja iz Prihvatilišta.

U Prihvatilištu je dozvoljen pristup samo licima koja rade u Prihvatilištu, kao i držaocima životinja i licima zainteresovanim za njihovo udomljavanje, uz prisustvo lica koje radi u Prihvatilištu.

Član 48

Služba "Zoohigijena" neškodljivo uklanja leševe životinja svih vrsta sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje, takmičenje ili promet životinja.

Član 49

Neškodljivo uklanjanje leševa iz člana 48. ove Odluke podrazumeva sakupljanje, prevoz i predaju na sahranjivanje, spaljivanje ili preradu na propisan način licu koje ispunjava zakonske uslove za obavljanje ovih poslova.

Član 50

Troškove neškodljivog uklanjanja leševa snosi vlasnik, odnosno držalac uginulih životinja, odnosno grad Kragujevac ukoliko vlasnik, odnosno držalac životinje nije poznat.

2. Karantin

Član 51

U poseban objekat (u daljem tekstu: Karantin) smeštaju se, u skladu sa zakonom, životinje za koje postoji sumnja ili je utvrđeno da boluju od zarazne bolesti i životinje koje potiču iz zaraženog ili ugroženog područja.

U Karantinu životinje iz stava 1. ovog člana, čuvaju se onoliko dugo koliko to veterinarsko-sanitarni razlozi zahtevaju.

Karantin mora imati dovoljno prostora za smeštaj životinja, mora se redovno održavati u čistom stanju i dezinfikovati.

U Karantinu se životinje moraju redovno hraniti i pojiti.

Nad psima i mačkama koji se stavljaju u Karantin mora se izvršiti dezinfekcija prilikom prijema i otpuštanja iz Karantina.

Način lečenja pasa i mačaka obolelih od zaraznih bolesti, određuje organ uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije.

U slučaju da pas i mačka uginu u Karantinu, obavezno se utvrđuje uzrok uginuća.

Leševi uginulih pasa i mačaka moraju se uništiti na neškodljiv način.

3. Info služba

Član 52

Služba "Zoohigijena" obavezna je da organizuje servis za komunikaciju sa građanima - Info službu.

Info služba evidentira pristigle prijave od strane građana i prosleđuje ih nadležnim organima.

Info služba vodi redovnu evidenciju o broju poziva, o rešenim, odnosno nerešenim slučajevima zbrinjavanja napuštenih životinja.

Info služba informiše građane o radu Prihvatilišta i rezultatima koji su postignuti u smanjenju broja napuštenih životinja.

VII NAKNADA ŠTETE

Član 53

Postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete, koju građani pretrpe usled ujeda pasa lutalica na teritoriji naseljenog mesta Kragujevac, regulisaće se posebnim aktom Gradskog veća.

VIII NADZOR

Član 54

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke, kao i komunalno policijske poslove vrši Gradska uprava nadležna za poslove inspekcijskog nadzora. Komunalno-policijske i druge poslove i kontrolu primene odredaba ove Odluke vrši komunalna policija u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima.

Držalac životinje dužan je da komunalnom inspektoru i komunalnom policajcu omogući neometano vršenje poslova, omogući pristup objektima i životinjama, stavi na uvid sva potrebna dokumenta i u ostavljenom roku dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu.

Član 55

Komunalni inspektor ima pravo i dužnosti da u vršenju inspekcijskog nadzora saglasno Zakonu i odredbama ove Odluke:

- pregleda akta, evidencije i drugu dokumentaciju Preduzeća koje obavlja komunalnu delatnost zoohigijene;

- saslušava i uzima izjave od odgovornih lica kod vršioca komunalne delatnosti zoohigijene;

- naloži rešenjem da se komunalna delatnost zoohigijene obavlja na način utvrđen zakonom, propisima donetim na osnovu zakona i odredbama ove Odluke;

- naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju komunalne delatnosti zoohigijene;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo, izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje su ovom Odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu, ukoliko oceni da je povredom zakona i ove Odluke učinjen privredni prestup, krivično delo ili prekršaj;

- utvrđuje da li se domaće životinje drže na teritoriji grada Kragujevca - u mesnoj zajednici u kojoj je zabranjeno njihovo držanje;

- utvrđuje da li se domaće životinje, čije je držanje dozvoljeno, drže na način i pod uslovima propisanim ovom Odlukom;

- utvrđuje da li se domaće životinje koje se smeštaju u Prihvatilište i Karantin drže na način i pod uslovima propisanim ovom Odlukom;

- utvrđuje da li se primenjuju mere zabrane predviđene ovom Odlukom;

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti ukoliko utvrdi da postoje razlozi za preduzimanje mera za koje nije nadležan.

Član 56

U vršenju poslova komunalni inspektor je dužan da rešenjem:

1. Zabrani držanje domaćih životinja na teritoriji grada, ukoliko se drže suprotno odredbama člana 4. ove Odluke;

2. Zabrani držanje pasa i mačaka ukoliko se drže suprotno odredbi člana 12. stav 2. ove Odluke;

3. Zabrani držanje domaćih životinja u većem broju od broja propisanog ovom Odlukom;

4. Rešenjem naredi otklanjanje nedostataka i nepravilnosti u pogledu uslova i načina držanja i zaštite životinja propisanih ovom Odlukom, u primernom roku;

5. Rešenjem naredi otklanjanje nedostataka u pogledu rada Preduzeća.

Član 57

Ukoliko držalac životinja ne postupi po rešenju kojim mu je zabranjeno držanje pasa odnosno mačaka, prinudno uklanjanje pasa i mačaka vršiće se preko Službe "Zoohigijene".

Član 58

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno-policijskih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje reda propisanog ovom Odlukom;

- kontroliše izvršenje obaveza propisanih ovom Odlukom u pogledu mesta i prostora u kojima se drže životinje, pridržavanje propisanih obaveza držalaca pasa i mačaka prilikom njihovog izvođenja na javnu površinu;

- uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom.

Član 59

Kada komunalni policajac ustanovi povredu odredaba ove Odluke, pored ovlašćenja koja su utvrđena zakonom, ovlašćen je da:

- izda prekršajni nalog za prekršaje za koje su ovom Odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom i

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 60

Prekršajni nalog komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje u pisanoj formi u skladu sa zakonom kojim je propisana sadržina prekršajnog naloga.

Prekršajni nalog se sastoji od originala i dve kopije. Original se uručuje licu protiv koga se izdaje prekršajni nalog, a kopije zadržava Gradska uprava nadležna za obavljanje inspekcijskih poslova.

Prekršajni nalog se uručuje prisutnom licu za koga se smatra da je učinilo prekršaj u momentu otkrivanja prekršaja.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog svojim potpisom na odgovarajućem mestu u nalogu potvrđuje njegov prijem.

Član 61

Ako je lice za koga se smatra da je učinilo prekršaj odsutno i kada okolnosti otkrivanja ili priroda prekršaja to zahtevaju, dostavljanje prekršajnog naloga će se izvršiti putem pošte ili dostavne službe, u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima.

Ako prisutno lice protiv koga se izdaje prekršajni nalog odbije da primi nalog, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac će ga upozoriti na posledice odbijanja prijema, uneti u prekršajni nalog zabelešku o odbijanju prijema, dan i čas kada je prijem odbijen čime se smatra da je prekršajni nalog uručen.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog prihvata odgovornost za prekršaj plaćanjem polovine izrečene kazne u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga, čime se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene kazne.

Ako lice protiv koga je izdat prekršajni nalog u roku od osam dana od dana prijema prekršajnog naloga ne plati izrečenu kaznu ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu, smatraće se da je prihvatilo odgovornost propuštanjem, a prekršajni nalog će postati konačan i izvršan.

Prekršajni nalog sa konstatacijom konačnosti i zabeleškom da novčana kazna nije plaćena, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac dostavlja nadležnom prekršajnom sudu radi sprovođenja izvršenja u skladu sa zakonom.

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog može prihvatiti odgovornost za prekršaj i nakon isteka roka od osam dana od prijema prekršajnog naloga ako pre postupka izvršenja dobrovoljno plati celokupan iznos izrečene novčane kazne.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 62

Novčanom kaznom od 50.000-1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće koje obavlja poslove zoohigijene ako:

1. postupi suprotno članu 38. ove Odluke;

2. postupi suprotno članu 39. ove Odluke;

3. postupi suprotno članu 48. ove Odluke;

4. postupi suprotno članu 51. ove Odluke;

5. ne postupi po rešenju komunalnog inspektora iz čl. 56. tačke 3. i 4. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom u iznosu od 5.000-75.000 dinara.

Član 63

Novčanom kaznom od 5.000-75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. drži životinje suprotno članu 4. ove Odluke;

2. drži životinje suprotno članu 6. stav 1. ove Odluke;

3. ne postupi u skladu sa članom 9. ove Odluke;

4. drži životinje suprotno članu 11. ove Odluke;

5. drži životinje suprotno članu 13. ove Odluke;

6. drži životinje suprotno članu 14. ove Odluke;

7. ne postupi u skladu sa članom 17. ove Odluke;

8. ne postupi u skladu sa članom 18. stav 1. ove Odluke;

9. ne postupi u skladu sa članom 22. ove Odluke;

10. ne postupi u skladu sa članom 25. ove Odluke;

11. ne postupi u skladu sa članom 26. ove Odluke;

12. postupi suprotno članu 37. ove Odluke;

13. ne postupi u skladu sa članom 44. ove Odluke;

14. ne postupi u skladu sa članom 46. ove Odluke;

15. postupi suprotno članu 54. stav 3 . ove Odluke;

16. ne postupi po rešenju komunalnog inspektora iz člana 56. ove Odluke.

Član 64

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, za koju se izdaje prekršajni nalog, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. drži životinje suprotno članu 6. stav 2. ove Odluke;

2. drži životinje protivno članu 12. stav 2. ove Odluke;

3. drži životinje protivno članu 15. ove Odluke;

4. postupi suprotno članu 19. ove Odluke;

5. postupi suprotno članu 23. ove Odluke;

6. postupi suprotno članu 24. ove Odluke;

7. postupi suprotno članu 27. ove Odluke;

8. postupi suprotno članu 28. ove Odluke;

9. postupi protivno merama zabrane iz člana 29., 30., 31. i 32. ove Odluke;

10. drži golubove suprotno članu 33. i 34. ove Odluke;

11. drži pernatu živinu suprotno članu 35. ove Odluke;

12. postupi suprotno odredbi člana 36. ove Odluke;

13. ako postupi suprotno članu 54. stav 3. ove Odluke.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 65

Držaoci domaćih životinja i kućnih ljubimaca dužni su da držanje životinja, usklade sa odredbama ove Odluke u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 66

Preduzeće iz člana 38. ove Odluke dužno je da u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke uskladi obavljanje komunalne delatnosti zoohigijene i sa nadležnom Gradskom upravom utvrdi predlog Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka iz člana 45. ove Odluke, ukoliko je u suprotnosti sa odredbama ove Odluke.

Član 67

Gradsko veće je dužno da u roku od 60. dana od dana stupanja na snagu ove Odluke donese akte iz člana 21. stav 1., člana 33. stav 3. i člana 53. ove Odluke.

Član 68

Postupci koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se po odredbama Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 8/95, 9a/95 - ispr., 4/01, 12/05, 20/05, 16/07, 35/08, 5/09, 35/09, 29/10 i 16/11).

Član 69

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 8/95, 9a/95 - ispr., 4/01, 12/05, 20/05, 16/07, 35/08, 5/09, 35/09, 29/10 i 16/11).

Član 70

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca sadrži:
1. Odluku o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 32/13);
2. Odluku o izmenama Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 8/14).
Prečišćen tekst Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca ne sadrži:
- članove 9. i 10. Odluke o izmenama odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", broj 8/14) kojim je propisano i to članom 9. ovlašćenje Odbora za normativna akta da izvrši pravno tehničku redakciju i utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja na teritoriji grada Kragujevca, a članom 10. stupanje na snagu ove Odluke, odnosno da ista stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".