ODLUKA
O UTVRĐIVANJU SMRTI LICA UMRLIH IZVAN ZDRAVSTVENE USTANOVE NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 19/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o utvrđivanju smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) uređuje se način i postupak stručnog utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove na teritoriji grada Kragujevca, kao i druga pitanja vezana za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove.

II NAČIN ODREĐIVANJA MRTVOZORNIKA

Član 2

Stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove na teritoriji grada Kragujevca, vrše mrtvozornici koje određuje Skupština grada Kragujevca (u daljem tekstu: Skupština grada), na period od tri godine.

Za teritoriju grada Kragujevca, Skupština grada, može odrediti najviše 15 mrtvozornika.

Za mrtvozornika može biti određeno lice:

- koje je doktor medicine,

- koje ima položen stručni ispit,

- koji ima najmanje godinu dana iskustva na poslovima stručnog utvrđivanja vremena i uzroka smrti i

- koje ima prebivalište na teritoriji grada Kragujevca.

Član 3

Skupština grada, određuje mrtvozornike na predlog Gradskog veća, a nakon sprovedenog javnog oglasa.

Javni oglas raspisuje Gradsko veće i on obavezno sadrži:

- opis poslova mrtvozornika;

- uslove koje kandidat treba da ispunjava;

- vremenski period obavljanja poslova;

- dokumentaciju koju je neophodno priložiti;

- rok i način za dostavljanje prijava;

- podatke o roku i organu nadležnom za odlučivanje po prijavi.

Javni oglas se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji Grada, kao i najmanje jednom nedeljnom listu koji izlazi na teritoriji grada Kragujevca.

Odlukom o raspisivanju javnog oglasa, Gradsko veće će utvrditi kriterijume za ocenu i odabir prijava, kao i obrazovati komisiju, koja će biti nadležna za prijem i razmatranje prispelih prijava na javni oglas i dostavljanje predloga i mišljenja Gradskom veću.

Gradsko veće će, na osnovu predloga i mišljenja iz stava 4. ovog člana, u roku ne dužem od 10 dana, od dana prijema, utvrditi predloge kandidata za mrtvozornike i dostaviti ih Skupštini Grada.

III OPIS POSLOVA I ORGANIZACIJA RADA MRTVOZORNIKA

Član 4

Mrtvozornik obavlja pregled lica umrlog izvan zdravstvene ustanove, utvrđuje vreme i uzrok smrti i izdaje potvrdu o smrti.

Pregled umrlog lica je postupak kojim se utvrđuje činjenica smrti bez sprovođenja obdukcije.

Član 5

Ni jedno lice umrlo izvan zdravstvene ustanove, ne može biti sahranjeno pre nego što, na osnovu neposrednog pregleda umrlog, mrtvozornik ne utvrdi vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti.

Član 6

Mrtvozornik utvrđuje vreme i uzrok smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove za sva matična područja na teritoriji grada Kragujevca.

Uže područje teritorije grada Kragujevca na kojem mrtvozornik obavlja preglede umrlih lica i izdaje potvrde o smrti, odnosno raspored mrtvozornika na teritoriji grada Kragujevca, određuje gradska uprava nadležna za poslove zdravstva (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava).

Obaveštenja o utvrđenom teritorijalnom rasporedu, kao i o drugim pitanjima vezanim za rad mrtvozornika, nadležna gradska uprava dostavlja zdravstvenim ustanovama, dežurnim licima u gradskoj upravi i objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji Grada.

Član 7

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti i izdavanje potvrde o smrti mrtvozornik vrši po pozivu:

- Doma zdravlja Kragujevac,

- Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac,

- Zastava - Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika doo Kragujevac - u restrukturiranju,

- policijske uprave ili,

- lica koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti (član porodice ili druga lica sa kojima je umrli živeo, odnosno lica u čijem je stanu ili objektu smrt nastupila, ili lice koje je prvo za smrt saznalo ili drugih ovlašćenih lica).

Činjenicu smrti lica u vojnom objektu, zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovi za smeštaj učenika i studenata ili u drugoj ustanovi ili organizaciji dužna je da prijavi ustanova ili organizacija u kojoj je lice umrlo.

Mrtvozornik je dužan da u roku od 12 sati od primljenog poziva izvrši neposredan pregled umrlog lica, utvrdi vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti.

Ukoliko mrtvozornik, koji je u radnom odnosu, zbog potrebe posla, nije u mogućnosti da postupi u skladu sa rokom iz stava 3. ovog člana, dužan je da odmah, odnosno bez odlaganja pozove drugog mrtvozornika, koji je obavezan, da se odazove i ode na lice mesta, izvrši neposredan pregled umrlog lica, utvrdi vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti.

U slučaju iz stava 4. ovog člana važi rok od 12 sati od prijema poziva lica iz stava 1. ovog člana, odnosno ne dolazi do produženja roka.

Član 8

Za utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica po pozivu Policijske uprave, nadležna gradska uprava, u dogovoru sa mrtvozornicima, utvrđuje raspored pripravnosti, koji dostavlja Policijskoj upravi, najkasnije poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Raspored pripravnosti određuje se i za utvrđivanje vremena i uzroka smrti u vremenu od 22.00 do 6.00 časova narednog dana i isti se dostavlja zdravstvenim ustanovama, najkasnije poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Raspored pripravnosti iz stava 1. i 2. ovog člana se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Kragujevca.

Tokom perioda pripravnosti mrtvozornik je dužan da bude neprekidno dostupan i da se odmah odazove na poziv.

U slučaju odsutnosti ili sprečenosti da obavlja posao mrtvozornika, mrtvozornik je dužan da blagovremeno obavesti nadležnu gradsku upravu, radi određivanja zamene.

IV NAČIN I POSTUPAK RADA MRTVOZORNIKA

Član 9

Pregled lica umrlih izvan zdravstvene ustanove, mrtvozornik obavlja po pravilu na mestu smrti.

Mrtvozornik je obavezan da izvrši neposredni pregled umrlog i da nakon toga utvrdi da je smrt nastupila, kao i vreme i uzrok smrti.

Nakon što je utvrdio, odnosno konstatovao činjenicu da je smrt nastupila, mrtvozornik ispituje okolnosti pod kojima je ista nastupila i utvrđuje njen uzrok.

Podatke o mestu, vremenu i okolnostima smrti prikuplja od ukućana i drugih osoba, koristeći za to i medicinsku dokumentaciju o lečenju umrlog.

Građani su obavezni da daju mrtvozorniku podatke koji su im poznati i omoguće mu nesmetano obavljanje pregleda.

Član 10

Prilikom ispitivanja okolnosti pod kojim je smrt nastupila, svaki se slučaj deli prema načinu na koji je smrt nastupila na:

a) prirodnu smrt i

b) nasilnu smrt (nesretni slučaj, samoubistvo, ubistvo).

Mrtvozornik je dužan da bez odlaganja o smrtnom slučaju obavesti policijsku upravu, ako:

- nije u mogućnosti da utvrdi identitet umrlog lica;

- pregledom umrlog lica utvrdi povrede ili na drugi način posumnja u nasilnu smrt;

- na osnovu raspoloživih medicinskih činjenica nije moguće utvrditi uzrok smrti.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana mrtvozornik neće izdati potvrdu o smrti dok nadležni organ ne donese odluku nakon izvršene obdukcije.

Član 11

Prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti, mrtvozornik je dužan da postupa savesno i odgovorno, u skladu sa pravilima struke, kao i da se koristi dostignućima savremene medicinske nauke i raspoloživom medicinskom dokumentacijom o lečenju umrlog lica.

Mrtvozornik ne sme obaviti pregled umrle osobe koju je lečio neposredno pre njene smrti.

Ukoliko mrtvozornik utvrdi da se radi o slučaju iz stava 2. ovog člana, dužan je da odmah pozove drugog mrtvozornika, koji je obavezan da umesto njega obavi pregled i utvrditi činjenicu smrti, kao i mesto, vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti.

Doktor medicine koji je u bolesti pre smrti lečio umrlu osobu, obavezan je mrtvozorniku na njegov zahtev omogućiti uvid u medicinsku dokumentaciju radi utvrđivanja uzroka smrti.

Član 12

Nakon što je izvršio pregled, utvrdio vreme i uzrok smrti, mrtvozornik popunjava potvrdu o smrti, kao i potvrdu koja služi za dobijanje dozvole za sahranjivanje, koja se izdaje licima koja po zakonu mogu da prijave činjenicu smrti.

Mrtvozornik je dužan da uredno i čitko popuni potvrdu o smrti i izda je u tri primerka, pri čemu jedan primerak zadržava za sebe, a dva primerka dostavlja matičaru matičnog područja grada Kragujevca u čijem sastavu je naseljeno mesto gde je smrt nastupila, u cilju upisa činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih.

Član 13

Lice umrlo izvan zdravstvene ustanove, može se sahraniti, po pravilu 24 do 48 sati od nastanka smrti, a nakon što je smrt utvrđena od strane mrtvozornika i izdata potvrda o smrti, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Član 14

Mrtvozornici su dužni da nadležnoj gradskoj upravi mesečno podnose izveštaj o radu i to najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Mrtvozornici su dužni da uredno evidentiraju sve slučajeve utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih izvan zdravstvene ustanove kroz Protokol umrlih, koji se vodi u nadležnoj gradskoj upravi.

Član 15

Mrtvozornik ima pravo na naknadu za obavljanje poslova mrtvozorstva.

Visinu naknade iz stava 1. ovog člana određuje posebnim aktom Gradsko veće, u skladu sa odlukom o budžetu Grada.

Obračun naknade se vrši na osnovu izveštaja iz člana 14. ove Odluke, kao i na osnovu broja izdatih, odnosno evidentiranih potvrda o smrti.

Rešenje o utvrđivanju prava na naknadu i isplati naknade za rad mrtvozornika, donosi nadležna gradska uprava.

V NADZOR

Član 16

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši nadležna gradska uprava.

Ukoliko u postupku nadzora nadležna gradska uprava utvrdi da mrtvozornik - ci ne postupaju u skladu sa odredbama ove odluke, iniciraće postupak zamene pred nadležnim organom.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 17

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se mrtvozornik ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 9. stav 2. ove Odluke (ne izvrši neposredan pregled umrlog, odnosno ne izađe na lice mesta, a izda potvrdu o smrti),

2. ne postupi u skladu sa članom 10. stav 2. ove Odluke,

3. postupi suprotno odredbama člana 11. stav 2. ove Odluke,

4. postupi suprotno odredbama člana 7. stav 4. i člana 11. stav 3. ove Odluke (ne odazove se na poziv drugog mrtvozornika, koji nije u mogućnosti iz razloga propisanih odredbama ove Odluke, da izvrši poslove mrtvozorstva),

5. ne postupi u skladu sa članom 12. stav 1. ove Odluke.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Do određivanja mrtvozornika u skladu sa odredbama ove Odluke, poslove mrtvozorstva obavljaće, mrtvozornici određeni aktom Gradskog veća.

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".