PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 19/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta grada Kragujevca (u daljem tekstu: budžetska sredstva), kao finansijska podrška u realizaciji Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje grada Kragujevca (projekti, izložbe, ....) i organizovanje manifestacija iz oblasti poljoprivrede od značaja za Grad (u daljem tekstu: manifestacija), udruženjima poljoprivrednih proizvođača, udruženjima žena sa seoskog područja i NVO koje obavljaju aktivnosti iz oblasti poljoprivrede.

Član 2

Budžetska sredstva dodeljuju se na osnovu konkursa / javnog poziva, koji u prvom kvartalu kalendarske godine, raspisuje Gradsko veće.

Član 3

Pravo učešća na konkursu/ javnom pozivu imaju udruženja poljoprivrednih proizvođača, (voćari, povrtari, stočari, cvećari, pčelari i dr.), udruženja žena sa seoskog područja i NVO koje obavljaju aktivnosti u oblasti poljoprivrede, čija je proizvodnja i sedište na teritoriji grada Kragujevca.

Član 4

Akt o raspisivanju konkursa / javnog poziva iz člana 3. ovog Pravilnika, donosi Gradsko veće i objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Akt o raspisivanju sadrži:

- naziv oblasti za koju se dodeljuju budžetska sredstva,

- moguće učesnike na konkursu,

- spisak potrebne dokumentaciju za učešće na konkursu,

- rokove za podnošenje prijave za konkurs,

- mesto za podnošenje prijave i

- kriterijum za odabir programa.

Član 5

Stručnu procenu i izbor udruženja poljoprivrednih proizvođača i NVO kojima se dodeljuju budžetska sredstva, vrši Komisija koju obrazuje Gradsko veće.

Komisiju čini predsednik i tri člana, sa zamenicima.

Komisija radi u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Komisija dostavlja predlog Gradskom veću na usvajanje.

Administrativne i stručne poslove za potrebe komisije obavlja Odeljenje za poljoprivredu i uređenje voda.

Član 6

Na osnovu predloga Komisije, Gradsko veće, odlukom utvrđuje program, projekte i manifestacije čija se organizacija finansijski podržava dodelom budžetskih sredstava organizatoru, kao i visinu iznosa koji se odobrava.

Član 7

Prijava na konkurs/ javni poziv podnosi se nadležnoj upravi (na obrascu), koje će komisiji dostaviti na razmatranje.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, komisija neće razmatrati.

Član 8

Učesnici na Konkursu uz prijavu na konkurs, podnose i sledeća akta:

- program aktivnosti iz prethodne godine,

- dokaz o registraciji društva ili udruženja poljoprivrednih proizvođača, NVO,

- detaljan opis programa, projekta ili manifestacije,

- akt kojim se posebno iskazuje program manifestacija za koju se traže budžetska sredstva sa tačno iskazanom visinom sredstava koja se očekuje kao i visina sredstava koju ulaže učesnik na konkursu,

- dokaz da je manifestacija (za koju se traže sredstva) uvršćena u program manifestacija asocijacije ili saveza u čijem je sastavu konkretno udruženje poljoprivrednih proizvođača ili NVO (ukoliko postoji).

Član 9

Komisija je dužna da u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave za konkurs, iste razmotri, izvrši izbor manifestacija, sačini izveštaj o sprovedenom postupku konkursa koji se dostavlja Gradskom veću sa predlogom manifestacija za koje se dodeljuju budžetska sredstva.

Član 10

Po razmatranju izveštaja sa predlogom Komisije iz člana 9. ovog Pravilnika, Gradsko veće donosi odluku o utvrđivanju programa i manifestacija za koje se odobravaju sredstva sa iznosom za svaki pojedinačni slučaj.

Član 11

Sredstva odobrena članom 10. ovog Pravilnika, prenose se na osnovu ugovora koji organizator manifestacije zaključuje sa Gradom.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana, uređuju se način i rokovi organizovanja manifestacije, prava i obaveze ugovornih strana, prenos budžetskih sredstava, način pravdanja odobrenih sredstava i drugo.

Ugovor u ime Grada potpisuje načelnik Uprave nadležne za poslove privrede.

Član 12

Korisnik dobijenih sredstava je u obavezi da ista koristi isključivo za namene za koje su mu sredstva odobrena.

Korisnik sredstava je u obavezi da poštuje odredbe ugovora, da dostavi finansijski izveštaj o realizaciji programa i manifestacije i da opravda namensko trošenje sredstava.

Član 13

Grad može biti pokrovitelj manifestacije ili druge aktivnosti iz oblasti poljoprivrede, bez raspisivanja konkursa, ukoliko je manifestacija ili druga aktivnost od posebnog značaja za Grad, ukoliko doprinosi razvoju međunarodne privredne saradnje ili je od visokog međunarodnog renomea.

Gradsko veće odlukom utvrđuje iznos donacije za realizaciju manifestacije ili druge aktivnosti iz stava 1. ovog člana.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".