ODLUKA

O MERILIMA ZA OBRAČUN VISINE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2013 i 19/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata (u daljem tekstu: Odluka) propisuju se merila za određivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata, visina naknade, uslovi pod kojima se može ostvariti pravo na umanjenje naknade, kao i uslovi i način plaćanja naknade.

Član 2

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata reguliše se Ugovorom o uređivanju građevinskog zemljišta koji Investitor zaključuje sa JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" (u daljem tekstu: Preduzeće).

II MERILA ZA ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

Član 3

Merila za određivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata propisuju se na osnovu kriterijuma koji su utvrđeni Zakonom o legalizaciji objekata, tj. na osnovu:

- stepena komunalne opremljenosti,

- godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta,

- urbanističke zone,

- namene i

- površine objekta.

Član 4

Kao merila za određivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata primenjuju se merila propisana članom 24. Odluke o merilima za utvrđivanje cene za otuđenje, zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Kragujevca", broj 18/13).

III VISINA NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

Član 5

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije objekata reguliše se Ugovorom koji vlasnik objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju zaključuje sa JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca", a po dobijanju obaveštenja od strane organa nadležnog za izdavanje građevinske dozvole o mogućnosti legalizacije.

Visina naknade iskazuje se u bodovima po m2.

Vrednost boda se određuje na dan uplate, u paritetu 1 bod = 1 EUR, u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po prodajnom kursu Narodne banke Srbije.

Član 6

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije za porodične stambene objekte do 350 m2 bruto razvijene građevinske površine (sa najviše 4 stambene jedinice) i posebne delove stambenih objekata (stambene jedinice) u okviru stambenih objekata do 350 m2 bruto razvijene građevinske površine (objekata), utvrđuje se prema tabeli 1. kao zbir primarnih i sekundarnih ulaganja, prema zonama.

Tabela 1.

 

Porodični stambeni objekti i posebni delovi (stanovi) u objektima bruto razvijene površine do 350 m2

Zona

Primarna ulaganja po m2

Sekundarna ulaganja po m2

Ekstra zona

10

27

I zona

10

16

II zona

10

14

III zona

10

13

IV zona

6

10

V zona

6

8

Član 7

Visina naknade građevinskog zemljišta za u uređivanje postupku legalizacije stambenih objekata preko 350 m2 bruto razvijene građevinske površine i posebnih delova stambenih objekata (stanova) u okviru stambenih objekata čija bruto razvijena građevinska površina prelazi 350 m2, poslovnih objekata, kao i poslovnog prostora u okviru mešovitih objekata, utvrđuje se prema tabeli 2. prema zonama.

Tabela 2.

 

Stambeni objekti i posebni delovi (stanovi) u objektima bruto razvijene površine preko 350 m2

Poslovni prostor

Zona

Naknada po m2

Ekstra zona

100

140

I zona

80

120

II zona

74

100

III zona

68

90

IV zona

32

32

V zona

28

28

Iz razloga statike, arhitektonsko-građevinske celine, jedinstvenosti instalacija i bezbednosnih razloga, vlasnici posebnih delova stambenih objekata preko 350 m2 bruto razvijene građevinske površine moraju jednovremeno regulisati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za sve stambene jedinice u okviru objekta, pri čemu će se naknada za komunikacione i druge zajedničke površine naplatiti vlasnicima bespravno izgrađenih stambenih jedinica srazmerno udelu površine stambene jedinice u ukupnoj površini objekta.

Vlasnicima objekata iz stava 1. ovog člana koji su obezbedili prostor za parkiranje vozila u skladu sa Odlukom o merilima za utvrđivanje cene za otuđenje, zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Kragujevca", broj 18/13), visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata utvrđuje se u iznosu od 50% iznosa propisanog Tabelom 2 ovog člana.

Član 8

Visina naknade za objekte namenjene proizvodnji, bez obzira na njihovu bruto razvijenu površinu, a koji su izgrađeni bez odobrenja nadležnog organa, utvrđuje se prema tabeli 3. kao zbir primarnih i sekundarnih ulaganja, po zonama.

Tabela 3.

Poslovni prostor namenjen proizvodnji

Zona

Primarna ulaganja

Sekundarna ulaganja

Ekstra zona

10

30,00

I zona

10

20,00

II zona

10

14,00

III zona

10

9,00

IV zona

6

6

V zona

6

4

Član 9

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta za potrebe legalizacije bespravno izgrađenih objekata komunalne infrastrukture ili podzemnih linijskih infrastrukturnih objekata čija izgradnja nije finansirana sredstvima budžeta grada Kragujevca, utvrđuje se u visini od 10% od naknade propisane u tabeli 3. iz člana 8. ove Odluke.

Član 10

Obračun površine za koju se naplaćuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata vrši se saglasno merilima propisanim Odlukom o merilima za utvrđivanje cene za otuđenje, zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Kragujevca", broj 18/13).

IV USLOVI POD KOJIMA SE MOŽE OSTVARITI PRAVO NA UMANJENJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

Član 11

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije porodičnih stambenih objekata do 350 m2 bruto razvijene građevinske površine i posebnih delova stambenih objekata (stanova) može da se umanji za određene kategorije lica, a pod uslovima propisanih ovom odlukom.

Pravo na umanjenje naknade iz stava 1. ovog člana mogu da ostvare:

1. lica koja su izgradnjom ili kupovinom stambenih objekata opisanih u stavu 1. ovog člana trajno rešavala svoje stambeno pitanje i ako oni ili članovi njihovih porodičnih domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje;

2. invalidi;

3. samohrani roditelji i

4. korisnici socijalne pomoći.

Lica iz stava 2. tačka 2., 3. i 4. mogu ostvariti pravo na umanjenje naknade pod uslovom da su izgradnjom ili kupovinom stambenih objekata opisanih u stavu 1. ovog člana trajno rešavala svoje stambeno pitanje i ako oni ili članovi njihovih porodičnih domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje.

Navedena lica imaju pravo na umanjenje naknade samo ukoliko ni po kom osnovu nemaju dugovanja prema Preduzeću ili drugih neizmirenih obaveza prema Gradu Kragujevcu. Ukoliko se radi o porodičnom domaćinstvu, ovaj uslov moraju da ispune svi članovi porodičnog domaćinstva.

Porodičnim domaćinstvom iz stava 2. tačka 1. ovog člana smatraju se lica koja sa vlasnikom objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju žive u zajedničkom domaćinstvu (bračni drug ili lice koje sa vlasnikom objekta živi u vanbračnoj zajednici, deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad i druga lica koja je vlasnik objekta ili njegov bračni drug dužan da po zakonu izdržava a koja sa njim stanuju u istom stanu, odnosno porodičnoj stambenoj zgradi).

Umanjenje naknade iz stava 1. za lica iz stava 2. tačka 1. iznosi 10%, dok za lica iz stava 2. tačka 2., 3. i 4. iznosi 20%.

Član 12

Ispunjenost uslova za umanjenje naknade iz člana 11. utvrđuje se na osnovu dokaza koji se prilažu prilikom podnošenja zahteva za zaključenje ugovora o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta i to:

Za lica iz čl. 11. st. 2. tač 1.:

- fotokopije Prepisa lista nepokretnosti, fotokopije overenog Ugovora o kupoprodaji objekta i dr. iz kojih se može utvrditi da je bespravni graditelj, odnosno ugovarač držalac objekta koji je predmet legalizacije;

- izjave lica koje je podnelo zahtev za legalizaciju da je trajno rešavalo svoje stambeno pitanje;

- potvrde Gradske uprave nadležne za poreske prihode, da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost na teritoriji grada Kragujevca;

- Uverenja MUP-a R. Srbije, Sekretarijat u Kragujevcu - Prijavno-odjavne službe o prebivalištu podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva.

Pored dokumentacije iz prethodnog stava ovog člana, invalidi, samohrani roditelji i korisnici socijalne pomoći prilažu i odgovarajuće potvrde (uverenja) nadležnih organa ili organizacija kojima potvrđuju navedeni status.

V USLOVI I NAČIN PLAĆANJA NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

Član 13

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije, koja je utvrđena saglasno odredbama ove Odluke, plaća se jednokratno.

Ukoliko se naknada iz prethodnog stava ovog člana plati u roku od 30 dana od dana dostavljanja zapisnika o obračunu površine za koju se naplaćuje naknada i nacrta ugovora, ista se umanjuje za 20%, pod uslovom da vlasnik objekta koji se legalizuje ni po kom osnovu nema dugovanja prema Preduzeću niti drugih neizmirenih obaveza prema Gradu Kragujevcu, a što se dokazuje dostavljanjem uverenja Gradske uprave nadležne za poreske prihode.

Ukoliko se naknada plati po proteku roka od 30 dana od dana dostavljanja zapisnika o obračunu površine za koju se naplaćuje naknada i nacrta ugovora, pravo na popust iz prethodnog stava ovog člana se ne može ostvariti.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Rešavanje o zahtevima za ugovaranje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata koji su Preduzeću podneti do stupanja na snagu ove odluke, okončaće se po odredbama ove odluke.

Član 15

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaju da važe odredbe čl. 41., 43., 53. st. 3. Odluke o merilima za utvrđivanje cene za otuđenje, zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Kragujevca", broj 18/13), a odredba čl. 55. st. 1. se stavlja van snage u delu koji se odnosi na držaoce bespravno izgrađenih objekata.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata

("Sl. list grada Kragujevca", br. 19/2014)

Član 3

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije objekata.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".