ODLUKA

O OBRAZOVANJU TELA ZA KOORDINACIJU BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 62/2014)

1. Ovom odlukom obrazuje se Telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Telo za koordinaciju) i stručne radne grupe za potrebe Tela za koordinaciju.

2. Zadatak Tela za koordinaciju je da inicira i prati preventivne i druge aktivnosti u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, usmerava i usklađuje aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i unapređenja bezbednosti saobraćaja, predlaže Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima i Nacionalni plan bezbednosti saobraćaja.

3. U Telo za koordinaciju imenuju se:

1) prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rukovodilac;

2) dr Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, zamenik rukovodioca;

3) Nikola Selaković, ministar pravde, član;

4) dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, član;

5) dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, član;

6) dr Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, član;

7) Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, član.

4. Za potrebe Tela za koordinaciju obrazuju se stručne radne grupe, i to:

1) Stručna radna grupa za bezbednost i unapređenje putne infrastrukture koju čine predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP "Putevi Srbije", "Koridori Srbije" d.o.o., Agencije za bezbednost saobraćaja, AD "Železnice Srbije", Direkcije za železnice, Auto-moto saveza Srbije, Instituta za standardizaciju Srbije i dva predstavnika struke iz oblasti saobraćaja na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

2) Stručna radna grupa za unapređenje rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova koju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencije za bezbednost saobraćaja, dva predstavnika struke iz oblasti unapređenja policijskih poslova i rada prekršajnih sudova na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnici prekršajnih sudova koje odredi predsednik Višeg prekršajnog suda;

3) Stručna radna grupa za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju koju čine predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva zdravlja, Agencije za bezbednost saobraćaja, JP "Putevi Srbije", Auto-moto saveza Srbije i dva predstavnika struke na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

4) Stručna radna grupa za preventivu povređivanja u saobraćaju i rehabilitaciju povređenih u saobraćaju koju čine predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Republici Srbiji, Agencije za bezbednost saobraćaja, Crvenog krsta Srbije i tri stručna lica doktora medicine: specijalista urgentne medicine i službe hitne medicinske pomoći, specijalista medicine rada i specijalista pedijatrije, na predlog Ministarstva zdravlja;

5) Stručna radna grupa za unapređenje kvaliteta roba (proizvoda i usluga) u bezbednosti saobraćaja koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike (Sektor energetike), Agencije za bezbednost saobraćaja, Privredne komore Srbije, Centra za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, Instituta za standardizaciju Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale i dva predstavnika struke na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija;

6) Stručna radna grupa za unapređenje sistema osiguranja u saobraćaju koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, Udruženja osiguravača Srbije, društva za osiguranje i predstavnik iz oblasti saobraćaja i oblasti osiguranja u drumskom saobraćaju na predlog Ministarstva finansija uz saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

7) Stručna radna grupa za rad i socijalnu politiku u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja koju čine predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja - Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Agencije za bezbednost saobraćaja, Privredne komore Srbije i dva predstavnika struke na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predsednike, zamenike predsednika, sekretare, zamenike sekretara stručnih radnih grupa i članove imenuje rukovodilac Tela za koordinaciju.

Predsednici stručnih radnih grupa imenuju se iz redova državnih službenika na položaju, osim predsednika Stručne radne grupe za unapređenje rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova za koju se imenuje policijski službenik u rangu načelnika uprave.

Predsednik stručne radne grupe može pozvati predstavnike drugih organa i organizacija da učestvuju u radu stručne radne grupe, ako se pojavi potreba za njihovim uključivanjem u rad stručne radne grupe.

5. Stručne radne grupe Tela za koordinaciju imaju Kolegijum, koji čine:

- pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za bezbednost saobraćaja na putevima, predsedavajući;

- predsednici stručnih radnih grupa, članovi;

- predstavnik Ministarstva finansija zadužen za praćenje finansijskih sredstava namenjenih za bezbednost saobraćaja, član.

Kolegijum se, po pravilu, sastaje jednom mesečno.

Smernice za rad Kolegijuma daje Telo za koordinaciju.

Predsedavajući može pozvati predstavnike drugih organa i organizacija da učestvuju u radu Kolegijuma, ako se pojavi potreba za njihovim učešćem u radu Kolegijuma.

6. Sednicama Tela za koordinaciju prisustvuju, predsedavajući Kolegijuma i direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

U radu Tela za koordinaciju mogu učestvovati i drugi funkcioneri i drugi stručnjaci ukoliko se raspravlja o temama iz njihove nadležnosti.

Telo za koordinaciju donosi poslovnik o svom radu.

7. Telo za koordinaciju podnosi izveštaj o svom radu Vladi dva puta godišnje.

8. Stručnu i administrativno-tehničku potporu Telu za koordinaciju pruža Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

9. Sredstva za rad Tela za koordinaciju obezbeđuju se u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima.

10. Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik RS", br. 109/12 i 1/14).

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".