ODLUKA

O IZRADI PLANOVA GENERALNE REGULACIJE GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 22/2009 i 29/2014)

Član 1

Pristupa se izradi Planova generalne regulacije grada Zaječara i to:

1. Plan generalne regulacije grada Zaječara br. 1 Sever i severozapad grada Zaječara;

2. Plan generalne regulacije grada Zaječara br. 2 Severoistok, istok, jug i jugozapad grada Zaječara i

3. Plan generalne regulacije grada Zaječara br. 3 Centar grada Zaječara.

Planovi generalne regulacije iz prethodnog stava izrađuju se za celo građevinsko područje grada Zaječara, kao naseljenog mesta.

Član 2

Cilj donošenja Planova generalne regulacije iz prethodnog člana je urbanističko plansko uređenje grada Zaječara i omogućavanje izdavanja rešenja po kojima će se graditi i uređivati Grad.

Član 3

Granice područja Planova generalne regulacije su date granicama građevinskog područja grada Zaječara, prema planu višeg reda, a prema grafičkom prilogu koji je sastavni deo ove Odluke.

Plan generalne regulacije grada Zaječara br. 1 Sever i severozapad grada Zaječara - sa naseljima Živinarnik, Kotlujevac, Beli breg i Pikovo imanje sa severnim i zapadnim granicama gradskog građevinskog područja i južnom granicom osovinom Crnog Timoka do ukrštaja sa ulicom Miloša Obilića.

Plan generalne regulacije grada Zaječara br. 2 Severoistok, istok, jug i jugozapad grada Zaječara - sa naseljima Industrijska zona, Muljak, Vlačić, Višnjar, južno podnožje Kraljevice, Šljivarski put, Oskoruša, Pazarište i Podliv sa severoistočnim, istočnim, južnim i jugozapadnim granicama gradskog građevinskog područja i severnom granicom osovine zapadnog kraka reke Crni Timok, stare pruge, zapadnog i južnog podnožja Kraljevice, južne i zapadne međe bolnice i ulice Miloša Obilića do ukrštaja sa Belim bregom.

Plan generalne regulacije grada Zaječara br. 3 Centar grada Zaječara - sa starim jezgrom, širim centrom grada, bolnicom i Kraljevicom, sa granicama osovinom reke Crni Timok, zapadnom krivinom stare pruge, zapadnim i južnim podnožjem Kraljevice, južnom i zapadnom međom bolnice, Ulicom Miloša Obilića do ukrštaja sa osovinom reke Crni Timok.

Član 4

Sadržina Plana generalne regulacije, određena je članom 26. Zakona o planiranju i izgradnji i obuhvata:

- granicu Plana i obuhvat građevinskog područja;

- podelu prostora na posebne celine i zone;

- pretežnu namenu zemljišta po zonama i celinama;

- regulacione linije ulica, površina javne namene i građevinske linije sa elementima za obeležavanje na geodetskoj podlozi za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije;

- nivelacione kote raskrsnica ulica i površina javne namene (nivelacioni plan) za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije;

- trase, koridore i kapacitete za saobraćajnu, energetsku, komunalnu i drugu infrastrukturu;

- vertikalnu regulaciju;

- pravila uređenja i pravila građenja po zonama i celinama;

- zone za koje se obavezno donosi plan detaljne regulacije;

- lokacije za koje se radi urbanistički projekat;

- rokove za izradu plana detaljne regulacije sa obavezno propisanom zabranom gradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih objekata (izgradnja objekata ili izvođenje radova kojima se menja stanje u prostoru), do usvajanja plana;

- mere zaštite kulturno - istorijskih spomenika i zaštićenih prirodnih celina;

- inženjersko - geološke uslove;

- mere energetske efikasnosti izgradnje;

- grafički deo.

Član 5

Izrada Planova generalne regulacije ustupiće se Javnom preduzeću za urbanizam i projektovanje "Urbanizam Zaječar" Zaječar.

Član 6

Dinamika izrade pojedinih faza se uređuje ugovorom između Grada Zaječara i obrađivača na koji će saglasnost dati Skupština grada Zaječara.

Član 7

Sredstva za izradu Planova generalne regulacije obezbediće se iz budžeta Grada Zaječara.

Član 8

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o pristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Plana generalne regulacije grada Zaječara br. 2 Severoistok, istok, jug i jugozapad grada Zaječara IV/03 broj 350 - 53 od 07.12.2009. godine i Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Planova generalne regulacije grada Zaječara br. 1 Sever i severozapad i br. 3. Centar grada Zaječara IV/03 broj 350 - 54 od 07.12.2009. godine.

Član 9

Nacrti Planova generalne regulacije podležu stručnoj kontroli od strane Komisije za planove grada Zaječara.

O izvršenoj stručnoj kontroli sastavlja se izveštaj koji je sastavni deo obrazloženja Plana generalne regulacije.

Član 10

Nakon stručne kontrole oglašava se javni uvid u lokalnom listu "Timok", a tekst oglasa ističe se na oglasnoj tabli zgrade Skupštine grada Zaječara.

Izlaganje Planova generalne regulacije na javni uvid vrši se u prostorijama Gradske uprave grada Zaječara i traje 30 dana od dana oglašavanja.

O izlaganju Planova generalne regulacije na javni uvid stara se organ Gradske uprave nadležan za poslove prostornog i urbanističkog planiranja.

Član 11

Sastavni deo ove Odluke je Mišljenje sa Službenom beleškom Komisije za planove grada Zaječara IV/03 broj 06 - 63 od 07.12.2009. godine.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni
Odluke o izradi Planova generalne regulacije grada Zaječara

("Sl. list grada Zaječara", br. 29/2014)

Član 3

Sastavni deo ove Odluke je Zapisnik Komisije za planove grada Zaječara IV/03 broj 06 -0115 od 26.05.2014. godine.

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

Odluka o pristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Plana generalne regulacije grada Zaječara br. 2 Severoistok, istok, jug i jugozapad grada Zaječara IV/03 broj 350 - 53 od 7.12.2009. godine i Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Planova generalne regulacije grada Zaječara br. 1 Sever i severozapad i br. 3 Centar grada Zaječara IV/03 broj 350 - 54 od 7.12.2009. godine, Mišljenje sa Službenom beleškom Komisije za planove grada Zaječara IV/03 broj 06 - 63 od 7.12.2009. godine, kao i Karta obuhvata planova generalne regulacije grada Zaječara, koji su sastavni delovi ove odluke, objavljeni su u "Sl. listu grada Zaječara", br. 22/2009, str. 39-41, odnosno str. 70-72 i 75.
Zapisnik Komisije za planove grada Zaječara, koji je sastavni deo Odluke o izmeni Odluke o izradi Planova generalne regulacije grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", br. 29/2014), nije objavljen u tom broju službenog glasila.