ODLUKA

O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Zaječara", br. 25/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se postupak, način i uslovi za postavljanje i uklanjanje manjih montažnih objekata na javnim površinama i plovnih objekata na vodenim površinama na teritoriji Grada Zaječara.

Član 2

Manji montažni objekti koji se mogu postavljati na javnim površinama u smislu ove Odluke su: montažni objekti za prodaju različitih vrsta robe i pružanje usluga, reklamni panoi (bilbordi), telefonske govornice, nadstrešnice, tende, letnje bašte, zimske bašte, spomenici i spomen obeležja, balon hale za sportske namene, urbani mobilijar, nadstrešnice na autobuskim stajalištima i sl.

Montažni objekti za prodaju različitih vrsta robe i pružanje usluga, iz prethodnog stava, koji se postavljaju na javnim površinama u ekstra i u I gradskoj zoni, moraju biti izrađeni od eloksiranog aluminijuma u boji prirodnog aluminijuma u maksimalnoj površini od 15 m2.

Balon hala sportske namene u smislu ove Odluke je privremeni, montažno demontažni objekat presostatičke ili lake konstrukcije (metalne ili drvene) sa pokrivačem od impregniranog ili plastificiranog platna, namenjen za obavljanje sportske aktivnosti.

Sastavni deo balon hale sportske namene je tehnički blok sa uređajima za grejanje i hlađenje, kontrolu pritiska, kondicioniranje vazduha i slično, koji se po pravilu postavlja izvan volumena hale.

Balon hala može se postaviti kao poseban objekat namenjen za sportske aktivnosti tokom cele godine ili kao presostatički prekrivač nad postojećim otvorenim sportskim objektom u cilju njegovog korišćenja u zimskom periodu.

Plovni objekti u smislu ove Odluke su pontoni, splavovi i slični objekti koji plutaju na vodi i koji se mogu privremeno postaviti na vodenim površinama. Na plovnom objektu mogu se montirati objekti za obavljanje ugostiteljskih, zabavnih i drugih vrsta dozvoljenih delatnosti.

Član 3

Za korišćenje javnih površina za postavljanje manjih montažnih objekata, kao i vodenih površina za postavljanje plovnih objekata plaća se lokalna komunalna taksa u skladu sa posebnom Odlukom Skupštine Grada Zaječara.

Za postavljanje manjeg montažnog objekta plaća se i naknada za lokaciju na račun budžeta grada Zaječara.

Početni iznos naknade za lokaciju određen je Odlukom o određivanju početnog iznosa zakupnine kod davanja u zakup građevinskog zemljišta.

Za zauzimanje vodenih površina plovnim objektom plaća se naknada korisniku, odnosno nadležnoj vodoprivrednoj organizaciji.

Član 4

Manji montažni objekti kao i plovni objekti na vodenim površinama postavljaju se u skladu sa Planom lokacija koji donosi Gradonačelnik Grada Zaječara (u daljem tekstu: Gradonačelnik) uz davanje mišljenja Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave Grada Zaječara (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje).

Izuzetno, manji montažni objekti koji se dodeljuju neposrednom pogodbom, postavljaju se na osnovu saglasnosti na lokaciju koju daje Gradsko veće Grada Zaječara, sa uslovima za postavljanje objekata.

Nije dozvoljeno postavljanje manjih montažnih objekata u zonama neposredne sanitarne zaštite oko gradskih česama na udaljenosti manjoj od 10 m i na javnim zelenim površinama.

Stručne poslove na izradi Plana iz stava 1. obavlja nadležno Odeljenje.

Balon hale se mogu postaviti na izgrađenom zemljištu u okviru kompleksa prosvetnih, sportskih, ugostiteljskih ili drugih objekata, odnosno na neizgrađenom zemljištu do privođenja nameni.

Balon hala se postavlja na udaljenosti od susednih objekata prema parametrima utvrđenim propisima, na način da svojim izgledom i veličinom ne ugrožava korišćenje susednih objekata.

Ispunjenost uslova u smislu prethodnog stava ceni nadležno Odeljenje, pri izdavanju Informacije o lokaciji, odnosno u postupku donošenja rešenja kojim se odobrava postavljanje montažnog objekta.

Član 5

Plan lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata na javnim površinama sadrži:

1. urbanističke uslove sa grafičkim prilozima koji pored ostalog određuju površinu svake pojedinačne lokacije, mesto za postavljanje manjeg montažnog objekta sa uslovima za priključenje na infrastrukturu;

2. tip, veličinu i boju manjeg montažnog objekta koji se može postaviti na svakoj pojedinoj lokaciji;

3. delatnosti koje se mogu obavljati u manjem montažnom objektu na određenoj lokaciji;

4. rok važenja Plana lokacija.

Plan lokacije za plovne objekte na vodenim površinama, pored uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana mora da sadrži:

- tačan položaj,

- stacionažu regulisanog korita,

- dimenzije - površinu,

- rezervnu lokaciju i postupke sa plovnim objektom pri nailasku velikih voda,

- način vezivanja i ostale potrebne uslove za pravilno funkcionisanje plovnog objekta.

Uslove iz prethodnog stava izdaje nadležna vodoprivredna organizacija.

Izgled i tip telefonskih govornica predlaže Preduzeće za telekomunikacije.

Član 6

Plan lokacija iz člana 5. ove Odluke može se doneti za područje Grada Zaječara kao celina ili parcijalno, po zonama i delovima zona.

Odluku o pristupanju izradi plana lokacija, u smislu prethodnog stava donosi Gradonačelnik, na predlog nadležnog Odeljenja.

Član 7

Lokacija za postavljanje manjeg montažnog objekta se daje na period do 5 godina, a uvek do realizacije plana detaljne regulacije.

II POSTAVLJANJE MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 8

Postavljanje manjih montažnih objekata na javnim površinama odobrava se po prethodno sprovedenom postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda ili neposrednom pogodbom.

Neposrednom pogodbom odobrava se postavljanje letnjih i zimskih bašti, telefonskih govornica, nadstrešnica, tendi, spomenika i spomen obeležja i sl. na zahtev zainteresovanog lica.

Tende u svim ulicama mogu biti samoviseće, fiksirane za fasadu objekta.

Rastojanje od javne površine do tende mora biti minimalno 3 m.

Nije dozvoljeno postavljanje tendi na montažnim objektima za prodaju različitih vrsta roba i pružanje usluga.

Član 9

O raspisivanju oglasa za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda odlučuje Gradonačelnik.

Oglas iz prethodnog stava objavljuje Gradska uprava Grada Zaječara.

Postupak javnog nadmetanja i postupak prikupljanja ponuda sprovodi Komisija koju obrazuje Gradonačelnik.

Komisiju iz prethodnog stava čine predsednik, zamenik predsednika, četiri člana i isto toliko zamenika.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 10

Oglas iz člana 9. ove Odluke objavljuje se u sredstvima informisanja, na oglasnoj tabli Skupštine Grada Zaječara i na sajtu Grada.

Član 11

Oglas o javnom nadmetanju, odnosno prikupljanju ponuda sadrži:

- Lokaciju za postavljanje manjeg montažnog objekta;

- Tip i veličinu manjeg montažnog objekta koji može da se postavi;

- Delatnost koja može da se obavlja u manjem montažnom objektu;

- Vreme na koje se daje lokacija za postavljanje manjeg montažnog objekta;

- Rok i način podnošenja prijave na oglas;

- Početni iznos naknade za lokaciju;

- Visinu garantnog iznosa za učešće na oglasu;

- Podatke o obaveznoj sadržini ponude;

- Mesto i vreme otvaranja ponuda, odnosno mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja;

- Rok i način objavljivanja rezultata oglasa;

- Naznaku da učesnik oglasa, u slučaju odustanka gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa;

- Naznaku da se nepotpune i neblagovremene ponude neće razmatrati.

Garantni iznos iz tačke 7. utvrđuje se u visini početnog iznosa naknade za lokaciju.

Iznos naknade za lokaciju postignut u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda predstavlja mesečni iznos zakupnine za lokaciju, a naplaćivaće se jednokratno za godinu dana, odnosno za period predviđen ovom Odlukom.

Član 12

Ponude se podnose Komisiji u zatvorenim kovertama sa naznakom: "Ponuda na oglas za lokaciju za postavljanje manjih montažnih objekata", u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa.

Član 13

Po isteku roka za prikupljanje ponuda ne mogu se podnositi nove ponude, niti menjati, ni dopunjavati ponude prispele u roku.

Ponude koje nisu poslate u skladu sa uslovima oglasa ili koje su podnete posle određenog roka ne uzimaju se u obzir.

Član 14

Komisija koja sprovodi postupak prikupljanja ponuda utvrđuje koliko je ponuda prispelo, da li su prispele u roku, otvara i utvrđuje da li prispele ponude ispunjavaju uslove iz oglasa, nakon čega čita ponuđene iznose i konstatuje ko je ponudio najveći iznos.

Pravo na lokaciju za postavljanje manjih montažnih objekata stiče učesnik oglasa koji je ponudio najveći iznos naknade za lokaciju.

Ukoliko prispe veći broj ponuda sa istim iznosom, postupak prikupljanja ponuda će se ponoviti.

Član 15

Javno nadmetanje se može održati ukoliko su prisutna najmanje dva učesnika.

Član 16

Javno nadmetanje se održava u mestu i u vreme koje je određeno oglasom.

Javno nadmetanje počinje objavljivanjem početnog iznosa naknade za lokaciju.

Komisija zatim poziva učesnike na nadmetanje o visini naknade.

Učesnici javnog nadmetanja pred Komisijom usmeno daju svoje ponude.

Javno nadmetanje se završava kada se posle najvećeg postignutog iznosa, po trećem pozivu Komisije, ne javi učesnik javnog nadmetanja sa većim iznosom.

Pravo na lokaciju za postavljanje manjeg montažnog objekta stiče učesnik javnog nadmetanja koji je ponudio najveći iznos naknade za lokaciju.

Član 17

Nakon sprovedenog postupka, Komisija sačinjava izveštaj o prikupljanju ponuda, odnosno javnom nadmetanju i utvrđuje ko je od učesnika ponudio najveći iznos naknade za lokaciju.

Na osnovu izveštaja i predloga Komisije Gradonačelnik donosi rešenje o dodeli lokacije za manji montažni objekat u zakup licu koje je ponudilo najviši iznos naknade za lokaciju.

Rešenje Gradonačelnika je konačno.

Član 18

Ukoliko učesnik oglasa koji je ponudio najveći iznos naknade za lokaciju odustane od ponude, rešenje o dodeli lokacije za manji montažni objekat se izdaje prvom sledećem učesniku oglasa prema utvrđenom redosledu ponuda, odnosno sledećem učesniku javnog nadmetanja koji je ponudio najveći iznos naknade za lokaciju.

Učesnik oglasa koji je odustao od ponude nema pravo na povraćaj garantnog iznosa.

Član 19

Učesniku oglasa koji nije dobio lokaciju za postavljanje manjeg montažnog objekta, vraća se uplaćeni garantni iznos u roku od 8 dana od dana sprovedenog postupka javnog nadmetanja.

Član 20

Učesnik oglasa kome je konačnim rešenjem data lokacija za manji montažni objekat u zakup dužan je da zaključi ugovor o davanju lokacije u zakup u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Ugovor o davanju lokacije u zakup u ime Grada zaključuje Gradonačelnik.

Ugovor o davanju lokacije u zakup sadrži: ugovorne strane, datum i mesto zaključenja ugovora, podatke o lokaciji, vreme korišćenja lokacije, visinu zakupnine za korišćenje lokacije, rok i način njenog plaćanja i usklađivanja sa rastom cena na malo, sredstva obezbeđenja plaćanja, obavezu lica koje je dobilo lokaciju u zakup da podnese zahtev za odobrenje za postavljanje manjeg montažnog objekta, zabranu davanja u podzakup i odredbe o slučajevima za raskid ugovora.

Član 21

Ukoliko lice koje je dobilo lokaciju za manji montažni objekat u zakup ne zaključi ugovor u propisanom roku, gubi pravo na lokaciju za manji montažni objekat i pravo na povraćaj garantnog iznosa.

Član 22

Ugovor o davanju lokacije u zakup može se raskinuti i pre isteka roka na koji je zaključen ukoliko zakupac tri meseca uzastopno ne plaća zakupninu prema uslovima plaćanja iz ugovora, ukoliko izda lokaciju u podzakup i ako prestane da važi odobrenje za postavljanje manjeg montažnog objekata.

Ugovor o zakupu prestaje da važi pre isteka roka zakupa i u slučaju izvođenja hitnih i neodložnih radova na rekonstrukciji i održavanju komunalne infrastrukture i same javne površine kao i izvođenje radova po Programu uređenja građevinskog zemljišta i komunalne izgradnje.

Član 23

Na osnovu konačnog rešenja o davanju lokacije za manji montažni objekat u zakup i zaključenog ugovora, nadležno Odeljenje izdaje odobrenje za postavljanje manjeg montažnog objekta sa rokom važenja iz ugovora.

Odobrenje se izdaje na zahtev lica koje je dobilo lokaciju za manji montažni objekat u zakup.

Po dobijanju odobrenja zakupac lokacije je dužan da u roku od pet dana podnese JP "Direkcija za izgradnju" Zaječar zahtev radi obeležavanja lokacije.

Zakupac je dužan da objekat postavi u roku od 3 meseca od dana sklapanja ugovora o davanju lokacije u zakup, u suprotnom gubi pravo na dodeljenu lokaciju.

Nakon postavljanja objekta lice iz prethodnog stava dužno je da podnese zahtev nadležnom Odeljenju za izdavanje potvrde o tehničkoj ispravnosti postavljenog objekta, u roku od dva dana. Tehničku ispravnost objekta utvrđuje Komisija koju imenuje nadležno Odeljenje.

Član 24

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje manjeg montažnog objekta podnosi se idejni projekat usklađen sa Planom iz člana 4. ove Odluke.

Odobrenje se izdaje po prethodno priloženom dokazu o uplati lokalne komunalne takse i naknade za lokaciju.

Odobrenje se izdaje sa rokom važenja od pet godina i isto prestaje da važi ukoliko zakupac, pre isteka godišnjeg obračunskog perioda zakupnine, ne zaključi Aneks ugovora o davanju u zakup lokacije za postavljanje manjeg montažnog objekta i ne plati u ugovorenom roku ugovorenu zakupninu i komunalne takse.

Član 25

U slučaju kada zakupac lokacije prestane da obavlja delatnost u manjem montažnom objektu usled smrti, a pre isteka roka zakupa, odobrenje za postavljanje manjeg montažnog objekta može se izdati članovima uže porodice zakupca lokacije.

Sa novim zakupcem zaključuje se aneks ugovora.

Član 26

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje manjeg montažnog objekta, dužno je da objekat postavi u skladu sa uslovima iz odobrenja i da ga koristi za onu namenu za koju je izdato odobrenje.

Član 27

Odobrenje za postavljanje manjeg montažnog objekta prestaje da važi:

- istekom vremena za koje je izdato;

- ako se objekat ne postavi u skladu sa uslovima iz odobrenja;

- ako se objekat ne postavi u roku od tri meseca od dana prijema odobrenja;

- ako se u objektu ne obavlja delatnost duže od dva meseca izuzev u slučaju privremene odjave;

- ako se lokacija izda u podzakup;

- ako se u objektu obavlja delatnost protivno planu lokacija;

- ako dođe do raskida ugovora o zakupu.

Član 28

Investitor je dužan da u roku od 15 dana od dana prestanka važenja odobrenja, ukloni postavljeni objekat i sve prateće sadržaje sa javne površine o svom trošku i lokaciju vrati u prvobitno stanje.

Letnje i zimske bašte

Član 29

Letnje bašte su objekti namenjeni ugostiteljskoj delatnosti, koji se postavljaju na javnim površinama ispred poslovnog objekta ili prostorije u kojoj se ta delatnost obavlja.

Letnje bašte mogu se postavljati na trotoarima, trgovima, prolazima i drugim javnim površinama u skladu sa uslovima propisanim ovom Odlukom.

Ako u jednom objektu ima više ugostiteljskih lokacija, vlasnici lokala mogu postaviti letnje bašte maksimalno u dužini strane svog lokala, a van toga samo uz saglasnost vlasnika susednih lokala.

Član 30

Zimska bašta je montažno-demontažna, zatvorena konstrukcija sa tri ili sve četiri strane, koja se postavlja na površini javne namene, odnosno na slobodnim prostorima ispred ili pored ugostiteljskog objekta, tako da ne ugrožava pešačke i kolske komunikacije.

Zimsku baštu mogu imati samo ugostiteljski objekti, koji u osnovnom objektu imaju propisan sanitarni čvor.

Zimsku baštu čini montažni plato sa odgovarajućim brojem stolova, stolica, pano za izlaganje menia i sl.

Svi elementi se moraju nalaziti unutar zimske bašte.

U zimskoj bašti ne može se postavljati roštilj, ražanj i sl.

Član 31

Letnje, odnosno zimske bašte ne mogu se postavljati na javnim površinama iznad priključnog šahta, komunalne infrastrukture, telefonsko-telegrafskih i energetskih objekata i sl.

Letnja, odnosno zimska bašta ne može se postaviti ispred kioska, na zelenim površinama i travnjacima, parkiralištima i stepeništima koja povezuju javne površine.

Član 32

Letnju baštu čini montažni plato i odgovarajući broj stolova i stolica.

U letnjoj bašti mogu se postavljati suncobrani, nadstrešnice, posude sa biljnom dekoracijom, ograde i sl.

Zasena od sunca je sa suncobranima kod letnjih bašti koje su pored frekventnih pešačkih i kolskih komunikacija.

Kod letnjih bašti koje su mimo frekventnih komunikacija, mogu se postaviti zasene od sunca u vidu nadstrešnica koji sa postojećim objektom čine jedinstven sklop.

U letnjoj bašti ne može se postavljati roštilj, ražanj i slično.

Član 33

Letnja, odnosno zimska bašta može se postaviti na trotoaru ako se obezbedi minimalna širina trotoara od 1,6 m i minimalna slobodna visina od 3 m za kretanje pešaka.

Član 34

Letnje i zimske bašte ne mogu se postavljati u trouglu preglednosti na raskrsnicama.

Izuzetno, letnja i zimska bašta može se postaviti u trouglu preglednosti na raskrsnicama ukoliko je režim saobraćaja u raskrsnici tako uređen da se postavljanjem bašte ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Dužina stranice trougla preglednosti određuje se u zavisnosti od režima saobraćaja u raskrsnici (horizontalna i vertikalna signalizacija, svetlosna signalizacija, brzina kretanja vozila i zaustavni put vozila).

Član 35

Letnja, odnosno zimska bašta mora biti postavljena tako da površina koju zauzima predstavlja jedinstvenu celinu.

Član 36

Na osnovu podnetog zahteva, pre izdavanja odobrenja za postavljanje letnje, odnosno zimske bašte nadležno Odeljenje, po službenoj dužnosti pribavlja saglasnost na lokaciju sa uslovima za postavljanje.

Saglasnost na lokaciju sa uslovima za postavljanje letnje, odnosno zimske bašte i tačnim merama i udaljenjima koje definišu položaj letnje, odnosno zimske bašte, daje Gradsko veće Grada Zaječara.

Odobrenje za postavljanje letnje, odnosno zimske bašte izdaje nadležno Odeljenje na zahtev stranke u kome se mora precizirati lokacija, površina koja se zauzima, vreme na koje se zauzima, karakteristike objekta i skica objekta.

Član 37

Odobrenjem za postavljanje letnje, odnosno zimske bašte se određuje lokacija, vreme korišćenja zauzetog prostora, površina koja se može zauzeti, iznos lokalne komunalne takse, kao i posebni uslovi u pogledu obezbeđenja prolaza pešaka i bezbednost saobraćaja i način uređivanja zauzetog prostora.

Član 38

Lice koje je dobilo odobrenje za postavljanje letnje, odnosno zimske bašte, dužno je da:

- letnju, odnosno zimsku baštu postavi u skladu sa izdatim odobrenjem,

- letnju, odnosno zimsku baštu ukloni i pre isteka vremena važenja odobrenja ako se izmeni namena javne površine, ako se izvode neophodni radovi na rekonstrukciji, održavanju ili postavljanju komunalnih objekata i uređaja ili same javne površine,

- letnju, odnosno zimsku baštu ukloni posle isteka vremena za koje je dato odobrenje za postavljanje letnje, odnosno zimske bašte.

Član 39

Odobrenje za postavljanje letnje, odnosno zimske bašte prestaje da važi pre isteka vremena za koje je izdato:

- ako se ne postavi letnja, odnosno zimska bašta u skladu sa uslovima navedenim u odobrenju i drugim propisanim uslovima,

- ako lice kome je dato odobrenje prestane da obavlja delatnost u poslovnom objektu ili prostoriji ispred koje je postavljena letnja bašta,

- koristi letnju, odnosno zimsku baštu suprotno uslovima iz ove Odluke.

Balon hale

Član 40

Zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje balon hale može podneti pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, korisnik ili zakupac zemljišta na kome se postavlja balon hala.

Uz zahtev se dostavlja: Informacija o lokaciji, kopija plana, dokaz o vlasništvu, saglasnost zakupodavca za postavljanje balon hale na zakupljenom zemljištu, tehnička dokumentacija u tri primerka i dokaz o uplati administrativnih troškova.

Član 41

Tehnička dokumentacija iz člana 40. sadrži:

1. Glavni projekat izrađen u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji,

2. Izjavu odgovornog projektanta odgovarajuće struke da je tehnička dokumentacija izrađena u skladu sa važećim normativima i standardima.

Član 42

Rešenje o odobrenju za postavljanje balon hale izdaje nadležno Odeljenje sa rokom važenja koji ne može biti kraći od deset godina i uz mogućnost produženja u skladu sa namenom utvrđenom planskim aktom.

Rešenje iz prethodnog stava sadrži: podatke o licu kome se izdaje odobrenje, lokacija sa katastarskim brojem na kojoj se postavlja balon hala, rok za postavljanje, rok važenja odobrenja i rok u kome se hala mora ukloniti ukoliko se ne produži odobrenje.

Sastavni deo rešenja je tehnička dokumentacija iz člana 41.

Član 43

Pre početka korišćenja balon hale, investitor je dužan da pribavi odobrenje za korišćenje, koje izdaje nadležno Odeljenje, po postupku za utvrđivanje podobnosti objekta za upotrebu u skladu sa Zakonom.

Odobrenje za korišćenje izdaje se na osnovu Zapisnika Komisije koji čine po jedno lice iz oblasti mašinstva, energetike i građevine, sa liste licenciranih stručnjaka iz tih oblasti.

Plovni objekti

Član 44

Lokacija za postavljanje plovnog objekta odobrava se po sprovedenom postupku javnog nadmetanja i neposrednom pogodbom.

Oglas za davanje lokacije raspisuje nadležna vodoprivredna organizacija, na inicijativu nadležnog Odeljenja.

Oglas mora obavezno da sadrži, pored uslova utvrđenih ovom Odlukom, naznaku da korisnik lokacije snosi kompletne troškove obezbeđenja komunalne infrastrukture, a na osnovu dobijenih uslova nadležnih komunalnih preduzeća.

Lokacija za plovne objekte može se dati neposrednom pogodbom u slučaju kada ni posle dva uzastopna javna oglašavanja lokacija nije data.

Član 45

Odobrenje za postavljanje plovnog objekta izdaje nadležno Odeljenje.

Uz zahtev investitor podnosi rešenje i ugovor o dodeli lokacije, tehničku dokumentaciju koja podrazumeva glavni projekat sa izvršenom tehničkom kontrolom i vodoprivrednu saglasnost pribavljenu po odredbama posebnog zakona i overeni ugovor sa registrovanim izvođačem radova na postavljanju - montiranju plovnog objekta.

Odobrenje se izdaje sa rokom važenja za period na koji je izdata lokacija za postavljanje plovnog objekta.

Član 46

Nakon postavljanja objekta iz prethodnog člana, investitor je dužan da podnese zahtev nadležnom Odeljenju za izdavanje upotrebne dozvole o tehničkoj ispravnosti postavljenog objekta, u roku od dva dana. Tehničku ispravnost objekta utvrđuje Komisija koju imenuje nadležno Odeljenje.

Dozvola za upotrebu izdaje se na osnovu pribavljene vodoprivredne dozvole, odobrenja za postavljanje i tehničkog pregleda.

Član 47

Odobrenje za postavljanje plovnog objekta prestaje da važi:

- istekom vremena za koje je izdato,

- ako se objekat montira suprotno urbanističkim uslovima, vodoprivrednim uslovima i drugoj tehničkoj dokumentaciji prema kojoj je odobrenje izdato,

- ako se plovni objekat ne postavi u roku od šest meseci od dana prijema odobrenja.

Odobrenje za postavljanje plovnog objekta može privremeno prestati da važi ako se izvode radovi na uređenju vodotoka ili obale. Važnost odobrenja produžava se za period privremenog prestanka važenja, a međusobna prava i obaveze uređuju se ugovorom koji zaključuju nadležna vodoprivredna organizacija i vlasnik objekta.

III UKLANJANJE MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 48

Vlasnik, odnosno korisnik manjeg montažnog objekta dužan je da ukloni objekat u roku predviđenom u rešenju donetom od strane nadležnog inspektora ako:

- je objekat postavljen bez odobrenja nadležnog organa,

- je objekat postavljen suprotno odobrenju nadležnog organa,

- se objekat koristi suprotno nameni za koju je izdato odobrenje,

- je postavljen sa odobrenjem za postavljanje, a istekao je rok za postavljanje dat odobrenjem, odnosno ako je odobrenje za postavljanje objekta prestalo da važi, ili je istekao rok na koji je zemljište dato u zakup,

- je postavljen sa odobrenjem, a zemljište se privodi planiranoj nameni, ili je potrebno da se na mestu objekta vrše radovi na komunalnoj infrastrukturi,

- je postavljen sa odobrenjem, a duže od 60 dana ne obavlja delatnost,

- ne postupi u skladu sa članom 28. ove Odluke.

Protiv rešenja nadležnog inspektora može se podneti žalba Gradskom veću u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja stranci

Žalba na rešenje inspektora ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 49

U slučaju da vlasnik, odnosno korisnik objekta ne postupi po rešenju nadležnog inspektora u ostavljenom roku, uklanjanje objekta izvršiće se prinudnim putem na teret vlasnika, odnosno korisnika objekta.

Ukoliko je bespravno postavljen ili je doneto rešenje o uklanjanju objekta priključenog na komunalnu infrastrukturu, vlasnik te infrastrukture je dužan da obustavi njeno korišćenje.

Član 50

Prinudno uklanjanje objekta iz prethodnog člana obavlja nadležna inspekcija uz angažovanje preduzeća koje je osposobljeno za obavljanje tog posla.

Smeštaj i čuvanje prinudno uklonjenih objekata obezbeđuje Gradska uprava grada Zaječara i ista ne odgovara za oštećenja nastala u slučaju prinudnog uklanjanja, smeštaja i čuvanja uklonjenih objekata.

Gradska uprava grada Zaječara ne snosi odgovornost za robu koja se nalazi u objektu koji se uklanja.

Prilikom preuzimanja uklonjenog objekta, vlasnik, odnosno korisnik je dužan da plati troškove prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Član 51

Vlasnik, odnosno korisnik objekta se poziva u roku od 15 dana od dana prinudnog uklanjanja objekta da preuzme objekat u roku od 15 dana od dana dostavljanja poziva. Vlasnik se obaveštava da će se, ukoliko ne preuzme objekat u roku od 15 dana od dana dostavljanja poziva, objekat prodati na javnoj licitaciji.

Ako vlasnik, odnosno korisnik ne preuzme prinudno uklonjeni objekat u roku od 60 dana od dana prinudnog uklanjanja, Gradska uprava grada Zaječara će ga prodati na javnoj licitaciji, a sredstva ostvarena od takve prodaje koristiće se za podmirivanje troškova uklanjanja i čuvanja. Ukoliko sredstva ostvarena prodajom nisu dovoljna, razlika će se naplatiti od vlasnika, odnosno korisnika objekta. Ukoliko se objekat ne proda, vlasnik, odnosno korisnik je dužan da u celosti nadoknadi troškove uklanjanja.

Za sprovođenje postupka javne licitacije i prodaju objekta, Gradonačelnik će imenovati posebnu komisiju.

Kad prinudno uklonjeni objekat nije mogao biti prodat na održanoj javnoj licitaciji, ili je očigledno da će troškovi licitacije biti nesrazmerni sa iznosom dobijenim prodajom, ili postoji opasnost od propadanja objekta, prinudno uklonjeni objekat će se prodati u slobodnoj prodaji.

Ako se kupac ne može pronaći u roku od 6 meseci, a vlasnik nije preuzeo objekat, prinudno uklonjeni objekat može da se upotrebi kao opšte dobro, može da se preda u vlasništvo preduzeću, ili preduzetniku kome je objekat poveren na čuvanje ili se može uništiti.

Sredstva ostvarena prodajom privremeno oduzetog objekta prihod su budžeta Grada Zaječara.

IV NADZOR

Član 52

Poslove inspekcijskog nadzora kod sprovođenja ove Odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave grada Zaječara.

Član 53

U vršenju inspekcijskog nadzora, nadležni inspektor je dužan da naredi uklanjanje manjih montažnih objekata ako su postavljeni protivno odredbama ove Odluke.

Nadležni inspektor narediće vlasniku, odnosno korisniku manjeg montažnog objekta da u roku od pet dana ukloni objekat pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz prethodnog stava ne nalazi na licu mesta ili je nepoznato, nadležni inspektor će bez saslušanja stranke doneti rešenje kojim će naložiti da se objekat ukloni u određenom roku, koji se može odrediti na časove. Rešenje se nalepljuje na objekat i oglasnu tablu Gradske uprave Grada Zaječara, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno.

Ako lice iz prethodnog stava ne postupi po datom nalogu, nadležna inspekcijska služba će izvršiti uklanjanje objekta na teret vlasnika odnosno korisnika.

Vlasnik, odnosno korisnik manjeg montažnog objekta je dužan da omogući inspekciji nesmetano vršenje inspekcijskog nadzora i stavi na uvid traženu dokumentaciju.

V KAZNENE ODREDBE

Član 54

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- postavi manji montažni objekat bez odobrenja nadležnog organa,

- ne ukloni manji montažni objekat u roku od 15 dana od dana prestanka važenja odobrenja i ne dovede javnu površinu u prvobitno stanje (član 28. Odluke),

- ne postupi po nalogu inspektora (član 53. Odluke),

- ne omogući inspektoru vršenje inspekcijskog nadzora i ne stavi na uvid traženu dokumentaciju (član 53. Odluke).

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 55

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 kazniće se za prekršaj pravno lice, preduzetnik 10.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu i fizičko 5.000 dinara ako:

- manji montažni objekat nije postavljen u skladu sa odobrenjem (član 26. Odluke)

- se manji montažni objekat koristi suprotno nameni za koju je izdato odobrenje (član 26. Odluke)

- se nakon postavljanja manjeg montažnog objekta, balon hale ili plovnog objekta ne podnese zahtev u roku od dva dana za izdavanje potvrde o tehničkoj ispravnosti objekta nadležnom Odeljenju.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana nadležni inspektor Gradske uprave Grada Zaječara izdaje prekršajni nalog na licu mesta za svaki prekršaj posebno.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana ne može se podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 56

Odredbe ove Odluke analogno se primenjuju i na slučajeve postavljanja i uklanjanja manjih montažnih objekata na ostalom građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada Zaječara u skladu sa Planom lokacija.

Član 57

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Sl. list opština", br. 14/06, 21/06, 1/07, 6/07 i 9/07, "Službeni list Grada Zaječara", br. 3/08, 6/08, 3/10 - druga odluka, 21/11 i 6/12).

Član 58

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu Grada Zaječara".