>
UPUTSTVO
O NAČINU IZRAČUNAVANJA KAPITALA BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

1. Ovim uputstvom bliže se uređuje način izračunavanja kapitala brokersko-dilerskog društva koji je ono dužno da održava radi obavljanja delatnosti za koju je dobilo dozvolu.

2. Kapital brokersko-dilerskog društva se izračunava na sledeći način:

AOP

Naziv pozicije iz bilansa stanja

 

102

Osnovni i ostali K

+

104

Rezerve

+

105

Revalorizacione rezerve

+1/2

106

Nerealizovani dobici po osnovu HoV

+1/2

107

Nerealizovani gubici po osnovu HoV

-

108

Neraspoređeni dobitak

+

109

Gubitak

-

110

Otkupljenje sopstvene akcije

-

+ označava dodavanje celog iznosa iskazanog na odgovarajućoj poziciji
+1/2 označava dodavanje polovine iznosa iskazanog na odgovarajućoj poziciji
- označava oduzimanje celog iznosa iskazanog na odgovarajućoj poziciji

3. Ukoliko se kapital brokersko-dilerskog društva, izračunat na način iz tačke 2. ovog uputstva smanji u odnosu na dinarsku protivvrednost cenzusa (utvrđenu prema srednjem kursu evra, koji objavljuje NBS, na dan izračunavanja računanja kapitala) za koji je društvu data dozvola, društvo je dužno da, u roku od šest meseci od dana za koji je sastavljen bilans stanja (31.12. prethodne godine), odnosno do 30.6. tekuće godine:

• poveća kapital tako da njegova vrednost na dan uplate bude najmanje jednaka dinarskoj protivvrednosti cenzusa utvrđenoj prema srednjem kursu evra koji objavljuje NBS ili

• podnese zahtev za suženje delatnosti za koju poseduje dovoljan kapital.

4. Ovo uputstvo stupa na snagu i primenjuje se od dana objavljivanja na internet stranici Komisije za hartije od vrednosti, a do donošenja pravilnika koji uređuje adekvatnost kapitala brokersko-dilerskih društava.

5. Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o načinu izračunavanja kapitala brokersko-dilerskog društva br. 2/0-01-368/2-09 od 03.6.2009. godine.