PROGRAM

POSTAVLJANJA KIOSKA NA TERITORIJI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 9/2014)

Član 1

Ovim Programom utvrđuju se lokacije na površinama javne namene za postavljanje kioska kao tipskih objekata za pružanje usluga (trgovinskih, ugostiteljskih, komunalnih i dr.) koji se postavljaju u već izgrađenom finalnom obliku, a po potrebi se mogu demontirati i premestiti, broj planiranih objekata na svakoj lokaciji, buduća namena objekata i rok privremenog korišćenja.

Član 2

Programom se planira postavljanje sledećih tipova kioska:

a) tip 1 - kiosk kao montažno-demontažni objekat, sa nožicama za nivelisanje visine 10 cm na koje su postavljeni podni paneli, odvojeni od tla. Zidni paneli su boje antracit. Krovni paneli su sa odgovarajućom izolacijom i nisu vidljivi sa ulice. Spoljna bravarija je aluminijumska boje antracit. Sve pregrade, okviri, nosači, solbanci i pomoćne konstrukcije koji se ugrađuju na fasadu moraju biti u boji antracit.

Kiosci imaju platnene crvene konzolne ravne tende sa maksimalnim izbačajem od 80 cm na prednjoj fasadi, kao i bočnim fasadama, ako postoje prostorne mogućnosti. Na tendi može biti odštampana reklama zakupca.

U zavisnosti od namene kioska, visina pulta za šaltersku prodaju može varirati.

U zavisnosti od namene kioska, tipa i lokacije, na bočnoj strani kioska u fasadu mogu biti ugrađeni:

- šalter

- zastakljene površine

- osvetljeni ili neosvetljeni reklamni panoi visine 1,85 m, širine 1,25 m

- rashladne vitrine za piće

- bankomati

- ulazna vrata koja se otvaraju ka spolja.

Ako je bočna fasada vidljiva tj. nije zaklonjena susednim objektima, mora imati bar 60% površine fasade pokrivene gore navedenim sadržajima.

Tip kioska sa rashladnim vitrinama ugrađenim u fasadu objekta označava se kao kiosk tip 1a, a tip kioska sa rashladnim vitrinama u unutrašnjosti objekta ili bez rashladnih vitrina označava se kao kiosk tip 1b.

Kiosci mogu biti različitih dimenzija. Šematski prikaz izgleda kioska prikazan je u grafičkom prilogu Programa.

b) tip 2 - PVC kiosk, dimenzija 6,5 x 5,0 m, izgled je prikazan u grafičkom prilogu Programa;

v) tip 3 - privremeni objekat za pružanje ugostiteljskih usluga - vagon na šinama, dimenzija 15,00 x 3,00 x 3,5 m, izgled je prikazan u grafičkom prilogu Programa.

g) tip 4 - privremeni objekat za pružanje ugostiteljskih usluga - obmotan živim zidom od egzotičnih biljaka, dimenzija 15,00 x 4,00 x 3,5 m, izgled je prikazan u grafičkom prilogu Programa.

Kiosci moraju biti montažno - demontažni, od kvalitetnih materijala koji su navedeni, bezbedni, moraju imati mesto za postavljanje električnog brojila, u skladu sa propisima i uslovima javnih preduzeća i imati adekvatnu termičku izolaciju koja obezbeđuje radni komfor. Za dobijanje rešenja o odobrenju za postavljanje nije potrebno raditi elaborat energetske efikasnosti. Svaki zakupac mora obezbediti u kiosku ispravan protivpožarni aparat.

Obeležavanje regulacione linije obezbeđuje se na način, po postupku i pod uslovima utvrđenim propisom o obavljanju geodetskih radova.

Sastavni deo ovog Programa su grafički prilozi sa prikazom planiranih lokacija, šematskim prikazom spoljnog izgleda kioska tip 1a i 1b i fotografijama kioska tip 2, tip 3 i tip 4.

Član 3

Urbanističko rešenje za pojedine lokacije u gradu:

1. Lokacija u Skadarskoj ulici na k.p. br. 2190 KO Čačak

Planira se postavljanje četiri kioska, na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 4,0 m x 3,0 m, površine 12,00 m2, na k.p. br. 2190 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1a, u kome bi se obavljala ugostiteljska delatnost pripremanja i prodaje brze hrane, peciva, pekarskih proizvoda i sl. (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu). Kiosk mora imati toalet.

b) deo površine javne namene dimenzija 4,0 m x 3,0 m, površine 12,00 m2, na k.p. br. 2190 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1a, u kome bi se obavljala ugostiteljska delatnost pripremanja i prodaje brze hrane, peciva, pekarskih proizvoda i sl.(objekat označen brojem 3 u grafičkom prilogu). Kiosk mora imati toalet.

v) deo površine javne namene dimenzija 4,0 m x 3,0 m, površine 12,00 m2, na k.p. br. 2190 K.O. Čačak, na delu trotoara ispred ulaza u apoteku "Dr. Dragiša Mišović", radi postavljanja kioska tip 1a, u kome bi se obavljala delatnost prodaje novina, cigareta, knjiga, konditorskih proizvoda i bezalkoholnih pića (objekat označen brojem 4 u grafičkom prilogu). Kiosk mora imati lavabo.

g) posebni uslovi za postavljanje kioska označenog brojem 2 u grafičkom prilogu:

Na delu površine javne namene, dimenzija 5,5 m x 4,5 m, površine 24,75 m2, na k.p. br. 2190 K.O. Čačak, planira se postavljanje kioska tip 1a, u kome bi se obavljala prodaja sertifikovane organske hrane i bezalkoholnih pića, namenjen za JKP "Gradsko zelenilo" (objekat označen brojem 2 u grafičkom prilogu). Navedeni deo površine javne namene ne daje se u zakup na osnovu javnog oglasa, već JKP "Gradsko zelenilo" stiče pravo na korišćenje javne površine radi postavljanja kioska na osnovu odgovarajućeg rešenja Gradskog veća i ugovora zaključenog sa JP "Gradac".

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - iskoristiti postojeće priključke za sve objekte, novi zakupci imaju obavezu da postave sopstvena brojila

b) vodovod i kanalizacija - postoje privremeni priključci vode i kanalizacije za objekte 1, 2 i 3 - iskoristiti postojeće priključke za nove kioske, novi zakupci imaju obavezu da postave sopstvene vodomere. Za kiosk broj 4 ne postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da izvede priključak i da postavi sopstveni vodomer.

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeće privremene objekte na predmetnoj lokaciji.

2. Lokacija u Ulici župana Stracimira, pored Doma kulture, na k.p. br. 2179/4 KO Čačak

Planira se postavljanje jednog kioska na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 4,0 m x 3,0 m, površine 12,00 m2, na k.p. br. 2179/4 K.O. Čačak, na delu trotoara pored Doma kulture, radi postavljanja kioska tip 1a, u kome bi se obavljala delatnost prodaje novina, cigareta, knjiga i sl. (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu).

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - postoji podzemni priključak, novi zakupac ima obavezu da postavi sopstveno brojilo

b) vodovod i kanalizacija - priključak nije potreban

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeći privremeni objekat na predmetnoj lokaciji. Takođe, neophodno je ukloniti nelegalno postavljen privremeni objekat sa druge strane Ulice župana Stracimira, pored pasaža ka Bogićevićevoj ulici, na k.p. br. 845/1 i 845/2, obe K.O. Čačak, koji će, ako se ne ukloni, biti nelegalna konkurencija novoplaniranom objektu.

3. Lokacija u Ulici Kosovski venac, na k.p. br. 825/1 KO Čačak

Planira se postavljanje dva kioska, na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 4,5 m x 5,5 m, površine 24,75 m2, na k.p. br. 825/1 KO Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala ugostiteljska delatnost (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu).

b) posebni uslovi za postavljanje kioska označenog brojem 2 u grafičkom prilogu:

Na delu površine javne namene, dimenzija 6,5 m x 5,0 m, površine 32,50 m2, na k.p. br. 825/1 K.O. Čačak, planira se postavljanje kioska tip 2, u kome bi se obavljala prodaja cveća, namenjen za JKP "Gradsko zelenilo" (objekat označen brojem 2 u grafičkom prilogu). Navedeni deo površine javne namene ne daje se u zakup na osnovu javnog oglasa, već JKP "Gradsko zelenilo" stiče pravo na korišćenje javne površine radi postavljanja kioska na osnovu odgovarajućeg rešenja Gradskog veća i ugovora zaključenog sa JP "Gradac".

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - postoji podzemni priključak za objekat 1, novi zakupac ima obavezu da postavi sopstveno brojilo

b) vodovod i kanalizacija - postoji legalan priključak, novi zakupac ima obavezu da postavi sopstveni vodomer

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeći privremeni objekat koji je delimično na predmetnoj lokaciji.

Takođe, kako grad Čačak u katastru nepokretnosti nije upisan kao vlasnik navedene katastarska parcele, neophodno je da se pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup u katastru nepokretnosti upiše pravo svojine grada Čačka na ovoj parceli, odn. predmetnom delu parcele.

4. Lokacija u Ulici devet Jugovića, na k.p. br. 1051 KO Čačak

Planira se postavljanje jednog kioska na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 2,0 m, površine 6,00 m2, na k.p. br. 1051 KO Čačak, radi postavljanja kioska tip 1a, u kome bi se obavljala delatnost prodaje autobuskih karata, novina, cigareta, konditorskih proizvoda i bezalkoholnih pića (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu). Kiosk mora imati lavabo.

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - ne postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da izvede priključak i postavi brojilo

b) vodovod i kanalizacija - ne postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da izvede priključak i da postavi vodomer

5. Lokacija na uglu Lomine ulice i Ulice Milete Ćurčića na k.p. br. 1017/1 KO Čačak

Planira se postavljanje tri kioska, na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 3,0 m, površine 9,00 m2, na k.p. br. 1017/1 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala delatnost prodaje novina, cigareta, knjiga i sl. (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu).

b) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 3,0 m, površine 9,00 m2, na k.p. br. 1017/1 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala delatnost prodaje novina, cigareta, knjiga i sl. (objekat označen brojem 2 u grafičkom prilogu).

v) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 3,0 m, površine 9,00 m2, na k.p. br. 1017/1 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljali menjački poslovi (objekat označen brojem 3 u grafičkom prilogu).

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - iskoristiti postojeće priključke za sve objekte, novi zakupci imaju obavezu da postave sopstvena brojila

b) vodovod i kanalizacija - nisu potrebni priključci

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeće privremene objekte na predmetnoj lokaciji.

6. Lokacija na uglu ulice Veselina Milikića i Ulice Svetog Save na k.p. br. 6933/1 KO Čačak

Planira se postavljanje dva kioska na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 3,0 m, površine 9,00 m2, na k.p. br. 6933/1 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala delatnost prodaje novina, cigareta, knjiga i sl. (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu).

b) deo površine javne namene dimenzija 4,5 m x 5,5 m, površine 24,75 m2, na k.p. br. 6933/1 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala delatnost prodaje pekarskih proizvoda, trgovina prehrambenim proizvodima na meru i sl. (objekat označen brojem 2 u grafičkom prilogu). Kiosk mora imati toalet.

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - iskoristiti postojeće priključke za oba objekta, novi zakupci imaju obavezu da postave sopstvena brojila

b) vodovod i kanalizacija - postoji nelegalan priključak vode i kanalizacije. Potrebno je da novi zakupac dostavi dokumenta za preregistrovanje priključka sa nelegalnog na legalni, da se registruje i postavi novi vodomer.

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeće privremene objekte na predmetnoj lokaciji.

7. Lokacija u Ulici Veselina Milikića, na k.p. br. 2171 KO Čačak

Planira se postavljanje jednog kioska na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 5,5 m x 4,5 m, površine 24,75 m2, na k.p. br. 2171 KO Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala ugostiteljska delatnost pripremanja i prodaje brze hrane, peciva, pekarskih proizvoda ili sladoleda i sl. Kiosk mora imati toalet za osoblje. Pored kioska postaviti toalete na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa koje će koristiti i prolaznici a zakupac ima obavezu da ih održava. Planirani toaleti imaju nadstrešnicu. Jedan toalet je za invalide i ima rampu (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu).

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - ne postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da ga izvede i da postavi brojilo

b) vodovod i kanalizacija - ne postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da ga izvede i da postavi vodomer.

Napomena: Neophodno je da nadležna inspekcija ukloni nelegalne privremene objekte u Ulici vojvode Stepe, na početku Gradskog bedema, koji će, ako se ne uklone biti nelegalna konkurencija.

8. Lokacija u Ulici Dragiše Mišovića, ispred ulaza u bolnicu, na k.p. br. 6924 KO Čačak

Planira se postavljanje dva kioska na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 3,0 m, površine 9,00 m2, na k.p. br. 6924 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala delatnost prodaje autobuskih karata, novina, cigareta, knjiga i sl. (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu).

b) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 3,0 m, površine 9,00 m2, na k.p. br. 6924 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala delatnost prodaje autobuskih karata, prodaje novina, cigareta, knjiga i sl. (objekat označen brojem 2 u grafičkom prilogu).

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - postoje vazdušni priključci, novi zakupac ima obavezu da postavi sopstveno brojilo

b) vodovod i kanalizacija - priključci nisu potrebni

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeće privremene objekte na predmetnoj lokaciji.

9. Lokacija na uglu Ulice Danice Marković i Knićaninove ulice, na trasi buduće ulice, na k.p. br. 3213/2 i 3214/2, obe KO Čačak

Planira se postavljanje dva kioska tip 1, na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 5,5 m x 4,5, površine 24,75 m2, na k.p. br. 3213/2 i 3214/2, obe K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala zanatska delatnost ili priprema i prodaja brze hrane, peciva ili pekarskih proizvoda (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu). Kiosk mora imati toalet.

b) deo površine javne namene dimenzija 5,5 m x 4,5 m, površine 24,75 m2, na k.p. br. 3213/2 i 3214/2 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 1b, u kome bi se obavljala delatnost prodaje robe široke potrošnje ili priprema i prodaja brze hrane, peciva ili pekarskih proizvoda (objekat označen brojem 2 u grafičkom prilogu). Kiosk mora imati toalet.

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - postoje priključci, novi zakupci imaju obavezu da ugrade sopstvena brojila

b) vodovod i kanalizacija - postoje nelegalni i legalni priključci vode i kanalizacije. Za nelegalne priključke potrebno je dostaviti dokumenta za preregistrovanje priključaka sa nelegalnog na legalni i registrovati nove vlasnike, čija je obaveza da ugrade sopstveni vodomer. Za legalne priključke, novi zakupci imaju obavezu da postave sopstvene vodomere.

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeće privremene objekte na predmetnoj lokaciji.

10. Lokacija u parku kod Železničke stanice, na k.p. br. 1017/1 KO Čačak

Planira se postavljanje kioska, na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 4,0 m x 15,0 površine 60,00 m2, na k.p. br. 1017/1 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 4, u kome bi se obavljale ugostiteljske usluge (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu). Kiosk u okviru navedenog gabarita mora imati toalete i adekvatno dimenzionisane pomoćne prostore i prostore za skladištenje. Predvideti da objekat bude "obmotan" živim zidom od egzotičnih biljaka, sa raster elementima za ozelenjavanje vertikalnih površina i zelenim krovom.

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - ne postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da ga izvede i postavi sopstveno brojilo

b) vodovod i kanalizacija - ne postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da ga izvede i postavi sopstveni vodomer

11. Lokacija u Skadarskoj ulici, na k.p. br. 2181/1 KO Čačak

Planira se postavljanje kioska, na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

Daje se u zakup na označenoj lokaciji:

a) deo površine javne namene dimenzija 3,0 m x 15,0 površine 45,00 m2, na k.p. br. 2181/1 K.O. Čačak, radi postavljanja kioska tip 3, u kome bi se obavljale ugostiteljske usluge (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu). Kiosk u okviru navedenog gabarita mora imati toalete i adekvatno dimenzionisane pomoćne prostore i prostore za skladištenje. Ispred ili pored kioska zabranjeno je postavljanje bašte ugostiteljskog objekta.

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da ugradi sopstveno brojilo

b) vodovod i kanalizacija - postoji priključak, novi zakupac ima obavezu da postavi sopstveni vodomer

Napomena: Pre prikupljanja ponuda javnim oglasom za dodelu javnih površina u zakup neophodno je da nadležna inspekcija ukloni postojeće privremene objekte na predmetnoj lokaciji.

12. Lokacija na groblju na k.p. br. 6579/1 KO Čačak

Planira se postavljanje kioska tip 2 na način kako je prikazano u grafičkom prilogu Programa.

a) Posebni uslovi za postavljanje kioska označenog brojem 1 u grafičkom prilogu:

Na delu površine javne namene, dimenzija 6,5 m x 5,0 m, površine 32,50 m2, na k.p. br. 6579/1 K.O. Čačak, planira se postavljanje kioska tip 2, u kome bi se obavljala prodaja cveća, namenjen za JKP "Gradsko zelenilo" (objekat označen brojem 1 u grafičkom prilogu). Navedeni deo površine javne namene ne daje se u zakup na osnovu javnog oglasa, već JKP "Gradsko zelenilo" stiče pravo na korišćenje javne površine radi postavljanja kioska na osnovu odgovarajućeg rešenja Gradskog veća i ugovora zaključenog sa JP "Gradac".

Opremljenost lokacije priključcima na infrastrukturu:

a) elektroinstalacije - postoji priključak

b) vodovod i kanalizacija - postoji priključak

Član 4

Opšti uslovi za dodelu lokacije:

Građevinsko zemljište u javnoj svojini i površine javne namene opisane u članu 3. Programa, kao lokacije za postavljanje kioska, dodeljuje se u zakup na određeno vreme od 5 godina, na način i pod uslovima propisanim Odlukom o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka ("Sl. list grada Čačka" broj 5/2011) i Odlukom o građevinskom zemljištu ("Sl. list grada Čačka" broj 3/2010 i 19/2010), prikupljanjem ponuda javnim oglasom.

Posebni uslovi koje mora da ispuni lice koji dobije u zakup navedenu lokaciju radi postavljanja kioska (u daljem tekstu: zakupac) su sledeći:

1) Lokaciju u zakup po ovom Programu može dobiti pravno lice ili preduzetnik koji su registrovani za obavljanje privredne delatnosti i koji ne duguju JP "Gradac" zakupninu po prethodnim ugovorima.

2) Zakupac je dužan da postavi kiosk sa električnim brojilom i po potrebi da ugradi sopstveni vodomer i da ih koristi na način i pod uslovima propisanim uslovima javnih preduzeća, ovim Programom i Odlukom o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka. Zakupac je dužan da priključenje kioska na elektrodistributivnu mrežu i vodovodnu i kanalizacionu mrežu izvrši u svemu u skladu sa tehničkim uslovima za priključenje koja su izdala ova javna preduzeća, o svom trošku, a ova obaveza zakupca biće detaljnije određena ugovorom o zakupu dela javne površine.

3) Zakupac je dužan da lokaciju koju je dobio u zakup koristi na način i pod uslovima propisanim Odlukom o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka i ugovorom o zakupu. Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Gradska uprava za inspekcijski nadzor, a nadzor nad poštovanjem odredbi ugovora o zakupu vrši JP "Gradac".

4) Zakupac je dužan da sa JP "Gradac" najkasnije u roku od 3 dana od dana pravosnažnosti rešenja o dodeli lokacije u zakup, zaključi ugovor kojim se precizira obaveza plaćanja zakupa, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, kao i ostali uslovi zakupa. Ukoliko zakupac ne zaključi ugovor u navedenom roku, druga najpovoljnija ponuda će biti usvojena ili će oglas za datu lokaciju biti ponovljen, bez dodatnih upozorenja.

5) Zakupac je dužan da prilikom potpisivanja ugovora o zakupu preda bezuslovnu bankarsku garanciju plativu na prvi poziv, na iznos od 1.000 eura u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja, sa važnošću za period od šest godina, kao obezbeđenje za uredno izvršenje ugovorne obaveze zakupca da sam ukloni postavljeni kiosk sa lokacije u slučaju isteka roka zakupa, donošenja izvršnog rešenja nadležne inspekcije za uklanjanje kioska, raskida ugovora o zakupu i u drugim slučajevima kada je zakupac dužan da ukloni kiosk sa lokacije koji su propisani Odlukom o privremenim objektima i ugovorom o zakupu.

6) Zakupac je dužan da zakupninu plaća na način i pod uslovima određenim ugovorom o zakupu. U slučaju da zakupac ne plati dve dospele mesečne zakupnine, ugovor o zakupu smatra se raskinutim a zakupac je dužan da ukloni objekat sa lokacije u roku od deset dana od dana dobijanja naloga JP "Gradac" za uklanjanje objekta. Ako zakupac sam ne ukloni objekat sa lokacije u navedenom roku, objekat uklanja JP "Gradac" korišćenjem novca dobijenog naplatom bankarske garancije, odvozi objekat, deponuje ga i ne odgovara za eventualnu štetu nastalu uklanjanjem, demontiranjem i deponovanjem a troškove nastale uklanjanjem, demontiranjem i deponovanjem snosi zakupac. Nakon toga se ponovo raspisuje konkurs za postavljanje objekta na datu lokaciju.

7) Zakupac ima pravo preče dodele lokacije po isteku roka zakupa, ukoliko lokacija bude ponuđena na ponovo objavljenom konkursu, ukoliko prihvati najpovoljniju ponudu za datu lokaciju, ako nije objekat nenamenski koristio i ako je u ugovorenim rokovima plaćao zakup.

8) Troškovi izrade, postavljanja i održavanja objekta padaju na teret zakupca. Zakupac se obavezuje da objekat održava u ispravnom i čistom stanju, popravlja i menja oštećene delove i preduzima sve radnje neophodne za održavanje estetskog izgleda objekta. Objekat ostaju u vlasništvu zakupca. Zakupac odgovara za svaku štetu koja nastane usled pogrešnog postavljanja ili korišćenja reklamne površine.

9) Prijave na oglas sa ponudom zakupnine podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja oglasa u listu "Politika" i "Čačanski glas" i na TV "Galaksija". Obrazac prijave može se dobiti na pisarnici Gradske uprave grada Čačka, šalter br. 7 i 8. Uz prijavu se dostavlja dokaz o uplati depozita u iznosu od 8.500 dinara. Depozit se uplaćuje na račun Javnog preduzeća za urbanističko i prostorno planiranje, građevinsko zemljište i puteve "Gradac" Čačak br. 840-965804-09, sa naznakom "depozit za oglas - kiosci".

Učesnici na oglasu daju ponudu za mesečni iznos zakupnine za deo površine javne namene koja se daje u zakup, opisane u članu 3. Programa.

Prijava na oglas sa ponudom zakupnine treba da sadrži:

1. poslovno ime i sedište pravnog lica ili preduzetnika, izvod iz Registra privrednih subjekata, ne stariji od mesec dana, poreski identifikacioni broj, matični broj, potpis ovlašćenog lica i pečat;

2. ponuđenu mesečnu zakupninu za deo površine javne namene za postavljanje kioska sa navedenim brojem i nazivom lokacije iz člana 3. ovog Programa, podoznakom dela javne površine na označenoj lokaciji (a), b), v) ili g), koja se daje u zakup, kao i brojem objekta koji se postavlja (npr. Nudim mesečnu zakupninu u iznosu od... dinara za deo javne površine za postavljanje kioska označenog brojem 1, na lokaciji označenoj u Programu postavljanja kioska na teritoriji grada Čačka pod brojem 1, u ulici Skadarskoj, na k.p. br. 2190 KO Čačak, podoznaka dela javne površine a);

3) izjavu o prihvatanju ostalih uslova iz oglasa;

4) kopiju isprave o uplati depozita.

Lokacije će biti dodeljene učesnicima na oglasu koji ponude najviši iznos zakupnine, a ispunjavaju i ostale uslove propisane Programom.

Učesnici javnog oglasa mogu preuzeti elaborat sa prikazom svih lokacija i tekstom Programa postavljanja kioska na teritoriji grada Čačka sa portala JP "Gradac" ili od JP "Gradac" uz uplatu 3.000,00 dinara na račun Javnog preduzeća za urbanističko i prostorno planiranje, građevinsko zemljište i puteve "Gradac" Čačak br. 840-30101845-41 sa naznakom "za elaborat - kiosci".

Prijave na oglas dostavljaju se u zatvorenoj koverti na adresu:

Skupština grada Čačka - Komisija za građevinsko zemljište, sa naznakom "Ponuda za oglas za postavljanje kioska - ne otvarati", Ulica župana Stracimira broj 2, 32 000 Čačak ili direktno na pisarnicu Gradske uprave grada Čačka.

Ostali uslovi

Član 5

Zakupac lokacije je dužan da pribavi rešenje o odobrenju postavljanja kioska od gradske uprave nadležne za poslove urbanizma u skladu sa odredbama Odluke o postavljanju privremenih objekata na teritoriji grada Čačka i da kiosk postavi u skladu sa pribavljenim odobrenjem najkasnije u roku od trideset dana od dana zaključenja ugovora o zakupu lokacije.

Ukoliko zakupac ne postavi kiosk u navedenom roku, ugovor o zakupu smatra se raskinutim, pa će biti usvojena druga najpovoljnija ponuda ili će oglas za datu lokaciju biti ponovljen.

Član 6

Početni iznos zakupnine za lokaciju utvrđuje Gradsko veće na predlog JP "Gradac". Zakupnina se utvrđuje na mesečnom nivou. Zakupnina se plaća u mesečnim iznosima do kraja meseca za tekući mesec i ista se revalorizuje na osnovu indeksa potrošačkih cena prema zvanično objavljenim podacima nadležnog organa, o čemu JP "Gradac" zakupcu dostavlja račun - fakturu pismenim putem najkasnije do 20.-og u mesecu za tekući mesec.

Zakupac je dužan da, pored zakupnine za lokaciju dobijenu u zakup, plati i:

- Lokalnu komunalnu taksu

- Naknadu za uređenje građevinskog zemljišta

- Naknadu za korišćenje električne energije, vode i sve ostale troškove u toku korišćenja zakupa.

Plaćanje zakupnine i navedenih naknada regulisano je ugovorom o zakupu lokacije, koji zakupac zaključuje sa JP "Gradac".

Komunalna taksa se plaća u skladu sa posebnim propisima.

Član 7

Sastavni deo Programa je grafički prilog sa šematskim prikazom svih lokacija obuhvaćenih ovim programom, prikazom spoljnog izgleda kioska tip 1a i 1b i fotografijama kioska tip 2, tip 3 i tip 4.

Član 8

Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".

Napomene

Grafički prilog sa šematskim prikazom svih lokacija obuhvaćenih ovim programom, prikazom spoljnog izgleda kioska tipa 1a i 1b i fotografijama kioska tip 2, tip 3 i tip 4, koji su sastavni deo ovog programa, objavljeni su u "Sl. listu grada Čačka", br. 9/2014, str. 1411-1430.