ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE UREĐENJA DELA PRIOBALJA GRADA BEOGRADA - PODRUČJE PRIOBALJA REKE SAVE ZA PROJEKAT "BEOGRAD NA VODI" NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 63/2014)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi" na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda - područje priobalja reke Save za projekat "Beograd na vodi" (u daljem tekstu: Prostorni plan) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj Prostornog plana na zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, prirodne vrednosti i obezbedi održivi razvoj na području Prostornog plana;

- mogućeg uticaja na vazduh, vode, zemljište, biljni i životinjski svet, infrastrukturne, industrijske i druge objekte, druge stvorene vrednosti, kao i potrebe da se prilikom planiranja prostornog razvoja sagledaju pitanja mogućeg uticaja na okolni prostor, naročito eventualni uticaj na kulturno-istorijsku baštinu i predeono uklapanje;

- potrebe da se u planiranju prostornog razvoja područja Prostornog plana sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i utvrde mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu usled implementacije plana;

- činjenice da Prostorni plan predstavlja osnov za izdavanje lokacijske dozvole, odnosno realizaciju razvojnih projekata, programa i investicionih odluka.

3. Strateška procena se radi za okvirno područje Prostornog plana koje obuhvata delove područja grada Beograda površine od oko 170 hektara, i to:

- u KO Savski venac: u zoni Brankovog mosta katastarske parcele br. 438/1 i 438/7; u zoni uz Karađorđevu ulicu katastarske parcele br. 423, 424, 425, 428, 430, 432/1, 421, 420, 441, 443, 445, 446, 472, 473/1, 473/6, 473/4 i 462/2; u zoni Savskog trga katastarske parcele br. 811, 812 i 813; u zoni između Savskog trga i Drinske ulice katastarska parcela broj 836; u zoni Mostarske petlje katastarske parcele br. 1508/1 i 10653/1, do obale reke Save kod Starog železničkog mosta; u zoni Savskog priobalja katastarsku parcelu broj 3292;

- u KO Novi Beograd katastarske parcele br. 6628/1, 6628/2, 5390, 6631/1, 2390 i 2387.

Granica Prostornog plana može obuhvatiti i područja potrebna za izgradnju objekata i sistema komunalne i druge infrastrukture na području grada Beograda izvan navedenih zona.

U fazi izrade Nacrta prostornog plana, biće utvrđena konačna granica Prostornog plana.

4. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

5. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, staništa i biodiverziteta, stanovništva i zdravlja, kulturno-istorijske baštine, infrastrukturnih, industrijskih i drugih objekti, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

Strateškom procenom neće biti razmatrana pitanja vezana za klimu, jonizujuće zračenje i zaštićena prirodna dobra, jer na području Prostornog plana nema zagađivača koji bi imali uticaja na klimu ili emitovali negativan uticaj jonizujućeg zračenja, odnosno nema zaštićenih prirodnih dobara.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak pripreme Prostornog plana, sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi Prostornog plana, odnos Prostornog plana prema relevantnim planskim i drugim dokumentima;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području Prostornog plana; varijante razvoja planskog područja, uključujući scenario nultog razvoja i varijante razvoja i zaštite planskog područja povoljne sa aspekta zaštite životne sredine; procenu uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg; procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; način na koji su pri proceni uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Prostornog plana;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor Prostornog plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Prostorni plan;

- učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime);

- drugi podaci od značaja za stratešku procenu;

- Izveštaj o Strateškoj proceni uticaja Prostornog plana neće sadržati smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima, jer će se Prostornim planom direktno sprovoditi lokacijska dozvola, odnosno realizacijom tehničke dokumentacije. U skladu sa Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 36/09), odlučiće se o potrebi procene uticaja, odnosno obimu i smernicama procene uticaja za tehničku dokumentaciju, koja će se raditi na osnovu predmetnog Prostornog plana, po etapama i i fazama sprovođenja.

7. Nosilac izrade Strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje.

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, ekonomije i regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju od značaja za izradu Strateške procene iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene.

9. Rok za izradu Strateške procene je šest meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Prostornog plana.

Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila.

Strateška procena se obavlja u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata.

10. Sredstva za izradu Strateške procene obezbeđuje Republička agencija za prostorno planiranje iz budžeta Republike Srbije.

11. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida o Nacrtu Prostornog plana, u trajanju od 30 dana, u prostorijama Skupštine grada Beograda.

12. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi Prostornog plana.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".